De beste smartwatches (november 2019)

© PXimport

De beste smartwatches (november 2019)

Software

Geplaatst: 17 oktober 2019 - 09:37

Aangepast: 14 december 2022 - 13:24

Eelko Rol Rol

Ben je van plan een smartwatch aan te schaffen? Misschien twijfel je tussen de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch, maar welke moet je dan precies hebben? En dan zijn er ook nog al die andere merken die óók slimme horloges maken. Keuzes, keuzes. Tijd om die makkelijker te maken met deze Keuzehulp, met daarin de Top 10 beste smartwatches van dit moment, tips voor je aankoop én antwoord op al je vragen!

Top 10 beste smartwatches

Tips voor je smartwatch

Veelgestelde vragen

© PXimport

Top 10 smartwatches (november 2019)

1. Apple 4 Watch Series 4

De beste smartwatch9Score90

De vierde generatie van de Apple Watch is de beste smartwatch die je kunt krijgen. Hoewel de Apple Watches traditioneel fors aan de prijs is, is Apples smartwatch met deze vierde editie bijna perfect en niet langer een nerdy gadget. Het feit dat de Series 4 in staat is een ECG (hartfilmpje) te maken én dat hij over een 'valdetector' beschikt (waarmee hij bij een ongeluk zelf de hulpdiensten in kan schakelen), maken het tot een bijzonder apparaat. De enige concurrentie komt van de binnenkort te verschijnen Apple Watch Series 5. Lees hier onze review.

2. Samsung Galaxy Watch

De mooiste van het stel8Score80

De Galaxy Watch is wellicht de mooiste smartwatch die te krijgen is. De draairing ziet er niet alleen puik uit, hij is ook erg praktisch om door menu’s en apps te bladeren. Het voorkomt bovendien vette vingers en vegen op het aanraakschermpje. Verder zet Samsung hard in op apps voor de Galaxy Watch. Van de NOS tot Buienradar en Thuisbezorgd: de Galaxy Watch is van alle markten thuis.

3. Apple Watch Series 3

Betaalbare variant8Score80

+ Gebruiksvriendelijk
+ watchOS 5
+ Accuduur bij gps-gebruik
- Nog altijd prijzig

Een iets betaalbaarder alternatief voor de Apple Watch 4 is een oudere Apple Watch generatie. Natuurlijk, je moet enige concessies doen op het gebied van schermkwaliteit, snelheid en functies als valdetectie. Daarentegen heb je wel een smartwatch van Apple die naadloos samenwerkt met je iPhone, waarvoor veel apps beschikbaar zijn én die zomaar 100 euro minder kost. Lees hier onze review.

4. Garmin Vivoactive

Voor de fanatiekelingen8Score80

+ Ideaal voor sporters
+ Nauwkeurig
- Prijs
- Vrij beperkte functionaliteit

Onder veel fanatieke sporters is Garmin een geliefd merk. De smartwatch van Garmin is namelijk niet zozeer voor apps en overige functionaliteiten, maar om nauwkeurig alle activiteiten bij te houden – van lange fietsroutes tot het aantal trappen dat je op een dag beklimt. Een stappenteller, hartslagmeter, GPS; de Garmin Vivoactive 3 heeft alles aan boord om je activiteiten nauwkeurig vast te leggen.

5. Fitbit Versa

Hé, die komt ons bekend voor...6Score60

+ Vormgeving
+ Fitbit Pay
- Geen GPS
- Kwetsbaar

De Fitbit Versa lijkt op de Apple Watch, maar dan met een sportievere insteek. Ook is de Fitbit Versa wat toegankelijker door zijn lagere prijs en koppeling met Android-smartphones. Bovendien kun je dankzij Fitbit Pay betalen met je smartwatch. Verder heeft het horloge alles aan boord voor wie actief is óf juist een duwtje in de rug nodig heeft om actiever te worden. Zo zijn er meldingen als je te lang zit, een nauwkeurige hartslagmeting, route-registratie en meer.

6. Samsung Gear S3 Frontier

An oldie but a goodie7Score70

+ Scherm
+ Ontwerp met draaiwiel
- Fors
- Hartslagmeter meet niet continu

De Samsung Gear S3 Frontier is al wat ouder, maar nog altijd verkrijgbaar voor een wat schappelijker prijs dan de Galaxy Watch. De Gear S3 Frontier is echter minder geschikt voor de dunne polsjes met bijna 5 centimeter in diameter en een schermpje van 1,3 inch. Samsung heeft die ruimte wel optimaal benut met veel sensoren, zoals een hartslagmeter, hoogtemeter en barometer. Ook een GPS- en een NFC-chip zijn aanwezig. Samsung werkt hard om de applicatiewinkel te vullen met handige apps.

7. Fossil Q Explorist

Net een echt horloge7Score70

+ Ontwerp
+ Accuduur
- Geen hartslagmeter
- Geen GPS

De Q Explorist draait op Googles Wear OS en heeft de functies aan boord die je van een smartwatch mag verwachten. Zo worden onder andere meldingen van binnengekomen e-mails en geheugensteuntjes voor agenda-afspraken doorgesluisd naar de gadget om uw pols. Op fitnessgebied worden stappen, afstanden en verbrande calorieën bijgehouden. Wel missen een hartritmesensor of gps. De bediening is eenvoudig en intuïtief. Menu’s laten zich navigeren door te tikken en te swipen, of door aan het kroontje aan de zijkant te draaien.

8. Ticwatch E

Betaalbaar, maar o zo slim6Score60

+ Prijs
+ Compleet
- Stappenteller onnauwkeurig
- Geen hartslagmeter

De TicWatch E is door zijn relatief kleine prijskaartje een interessante optie voor wie zo’n slim horloge weleens wil proberen zonder meteen al te diep in de buidel te tasten. Het klokje draait op Wear OS, de batterijduur is bovengemiddeld, maar dagelijks opladen blijft aanbevolen. Van compromissen is weinig sprake. Zo is GPS aanwezig voor het bijhouden van routes zonder smartphone, evenals een hartslagmeter (die op oproep de hartslag afleest). Lees hier onze review.

9. Huawei Watch GT

Klokkie met een lange adem6Score60

+ Ontwerp
+ Accuduur
- Weinig apps
- Niet zo smart

Huawei had moeite om smartwatches met Wear OS te slijten, daarom hebben ze zelf maar een eigen platform ontwikkeld waar het horloge op draait. Iets minder functioneel, maar wel veel efficiënter. De Huawei Watch GT werkt daarom ruim een week op een acculading. Tenminste, als je de hartslagmeter en GPS niet gebruikt. Wanneer je besluit actief te worden, is het natuurlijk wel nodig om deze aan te zetten.

10. Fitbit Ionic

Fitnesstracker met smartwatch-features8Score80

+ Sensoren
+ Prima app
- Geen Google Fit/Apple Health
- Duur voor z’n functionaliteit

Dat Fitbit goede fitnesstrackers kon maken, wisten we al een tijdje. En mede door de expertise van Pebble zijn ook de meeste smartwatch-features van deze Ionic redelijk geslaagd. De menustructuur had logischer kunnen zijn als de knoppen op de zijkant simpelweg waren weggelaten, en dat had ook de looks ten goede gekomen. Over het design zijn de meningen dus verdeeld, maar strak en simpel oogt de Ionic zeker. Lees hier onze review.

© PXimport

Tips voor je smartwatch

Hoewel je een smartwatch gewoon draagt als een horloge, vertellen deze polsassistenten je natuurlijk veel meer dan alleen de actuele tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch in staat je meldingen te tonen, gezondheidsgegevens weer te geven of zelfs om contactloos mee te betalen.

Een smartwatch is in feite een verlengstuk van je smartphone. Los van het weergeven van de tijd kun je hem gebruiken om meldingen te checken, zoals je agenda en whatsappjes. Je kunt zelfs direct reageren via spraakherkenning of voorgeprogrammeerde antwoorden. Daarnaast kun je dankzij spraakherkenning ook gebruikmaken van spraakassistenten als Google Assistent en Siri.

Een smartwatch is bovendien handig als gezondheidscoach. Dankzij een ingebouwde stappenteller en (eventueel) een harstlagmeter kun je nauwkeurig nagaan hoe (vaak) je beweegt en wat de impact daarvan is. Daarnaast beschikken veel smartwatches over een ingebouwde GPS, zodat je je route nauwkeurig in kaart brengt.

Deze GPS kun je overigens ook gebruiken om te navigeren met Google Maps, want natuurlijk heb je ook gewoon een app-winkel waar je allerlei handige apps kunt downloaden - van vliegmaatschappijen tot parkeren, 9292 en boodschappenlijstjes.

Apple Watch

© PXimport

De bekendste smartwatch is die van Apple. De meeste smartwatches proberen er met hun ronde vorm uit te zien als een gewoon horloge. De Apple Watch probeert dat niet en is een vierkant blokje om je pols, maar dan met een horloge-achtig kroonsteentje.

Intussen zijn er al vier generaties van de Apple Watch, die allemaal nagenoeg hetzelfde ogen. Daardoor is de Apple Watch intussen erg herkenbaar. Apple heeft zelf door dat gezondheid het belangrijkste onderdeel van een smartwatch is en heeft daarom de Apple Watch enorm geavanceerd gemaakt.

De hartslagmeter is in staat hartfilmpjes te maken en valdetectie schakelt automatisch hulpverleners in wanneer je ten val komt en stil blijft liggen. Deze functie is overigens niet makkelijk om de tuin te leiden.

Fitbit

© PXimport

Wie juist het sportieve karakter prioriteit geeft, kan ook voor een Fitbit-smartwatch kiezen. Hoewel Fitbit bekend is vanwege zijn sportieve polsbandjes, maakt het bedrijf ook smartwatches die erg lijken op de Apple Watch.

Een Fitbit smartwatch is een echte sportcoach om je pols, die je helpt meer te bewegen en meer uit je oefeningen te halen. Natuurlijk is er een hartslagmeter, kun je je routes vastleggen met GPS en zie je wat je zoal verbrandt en inneemt.

Sinds enige tijd is Fitbit Pay in Nederland beschikbaar. Zo kun je tijdens je hardlooptocht even een flesje drinken halen, zonder dat je je portemonnee per se nodig hebt.

Natuurlijk heeft de ingebouwde Google Assistent een prominente plek gekregen, zodat je het scherm nauwelijks hoeft aan te raken, en is de Play Store aanwezig voor extra apps.

Samsung

© PXimport

Smaken verschillen natuurlijk, maar wat ons betreft komen de mooiste smartwatches uit de stal van Samsung – eerst onder de naam Samsung Gear, tegenwoordig heten de smartwatches Galaxy Watch.

Niet alleen zijn de smartwatches voorzien van een fraai aanraakscherm, ook de ring rondom het scherm werkt uitermate slim. Je kunt de Galaxy Watch bedienen door aan de ring te draaien, maar het kan dus ook gewoon via het touchscreen.

Samsung stopt zijn smartwatches bomvol functionaliteit: van sport tot het bedienen van media en een zo rijk mogelijk gevulde applicatiewinkel. Ook wil Samsung de mogelijkheden van z’n smartwatch voor iedereen beschikbaar maken. Het maakt niet uit of je een iPhone, Samsung Galaxy-toestel of een andere smartphone hebt, de Galaxy Watch kan ermee overweg!

Smartwatch voor kinderen

© PXimport

De meeste smartwatches zijn voor sportieve- en gezondheidsdoeleinden, het bijhouden van je agenda, reizen, enzovoort. Maar er zij ook smartwatches speciaal voor kinderen, hoewel ze in feite juist voor de ouders interessant zijn; via de ingebouwde GPS kun je immers precies zien waar de smartwatch (en dus het kind) zich bevindt.

Ook is er vaak een SOS-knop die de kinderen kunnen gebruiken in geval van nood én is het mogelijk berichtjes en spraakoproepen te starten met de drager van het horloge. Handig, terwijl je kind zelf de blits kan maken op het schoolplein.

© PXimport

Veelgestelde vragen

Werkt de Apple Watch alleen met een iPhone?

Hoewel een Apple Watch tegenwoordig ook prima zonder smartphone aan zijn zijde functioneert, werkt de koppeling alleen met een iPhone.

Wat heb je aan GPS op je smartwatch?

GPS gebruik je op je smartphone voornamelijk om te navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps. Waar GPS echter met name voor geschikt is, is route-registratie. Wanneer je vaak buiten sport, levert het waardevolle data op als je met je GPS-chip vastlegt welke route je loopt, hoelang je erover hebt gedaan en welke snelheden je hebt behaald.

Wat zijn de beste apps voor je smartwatch?

Het aanbod van apps voor je smartwatch is niet zo uitgebreid en divers als voor je smartphone. Er zijn niettemin steeds meer interessante apps te vinden, zoals de 9292OV-app, die je actueel laat zien hoe laat je ergens aankomt en wanneer je moet overstappen. De KLM-app zorgt ervoor dat je je vliegticket op je horlogeschermpje hebt, de Parkmobile-app is ideaal voor parkeerbetalingen, de Appie-app heeft een boodschappenlijstje en de sporter kan zijn lol op met Google Fit.

Hoe kun je betalen met je smartwatch?

Je koppelt je bankkaart aan je smartwatch, waarna je deze alleen nog maar tegen de betaalautomaat hoeft aan te houden, zoals je dat ook met contactloos betalen met je pinpas doet. In sommige gevallen moet je nog wel even de pincode op je horloge invoeren.

Hoelang gaat de accu mee?

Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard hoe vaak je hem gebruikt, maar ook wat de smartwatch allemaal kan. Gebruik je de stappenteller, GPS en de hartslagmeter continu, dan is bij sommige smartwatches de accu na een dag al leeg (gemiddeld gaat een smartwatch zo’n drie dagen mee).

Hoe laad je een smartwatch op?

Een smartwatch laad je op door hem op een basisstation te leggen (veelal magnetisch) of door er een soort knijperachtige stekker op te zetten. Vervolgens laadt hij via pinnetjes of draadloos (via inductie) op.

Zijn smartwatches veilig?

Net als bij smartphones hoef je je in het geval van smartwatches geen zorgen te maken om bijvoorbeeld malware. Er zijn echter wel veel zorgen omtrent kindersmartwatches, vooral bij minder bekende merken. Vaak versturen die onbeveiligd gegevens door, zodat ze door anderen meegelezen worden, of worden er data verzameld voor dubieuze doeleinden, zoals verkoop aan adverteerders.

Kun je de bandjes verwisselen?

Bij vrijwel alle smartwatches kun je bandjes verwisselen. In sommige gevallen kun je zelfs een gewoon horlogebandje gebruiken. De meeste smartwatches hebben echter hun eigen bandjes.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000