Apple Watch Series 3 - Weinig verandering
Een jaar nadat Apple zijn tweede smartwatch uitbracht, komt het bedrijf met een opvolger. Een snellere processor, een verbeterde hartslag-applicatie en een ingebouwde gps. Waardevolle toepassingen of een overbodige luxe? Wij testen de nieuwe Apple Watch Series 3.
Op veel vlakken biedt de Watch Series 3 vooral verbeteringen in plaats van vernieuwingen. Zo zou de S3 dual-core processor 70 procent sneller zijn, heb je door de W2 draadloze chip een betere wifi-verbinding en zorgt het nieuwe besturingssysteem watchOS 4 voor onder meer een betere coaching bij activiteiten en meer metingen tijdens bepaalde workouts.
Een groot deel van de genoemde aanpassingen zal mogelijk slechts voor een specifieke doelgroep interessant zijn, denk vooral aan sporters, al valt wel meteen op dat de processor daadwerkelijk een stuk krachtiger is geworden. Heb je sinds de eerste generatie van het horloge niet meer een Apple Watch geprobeerd, dan zal je versteld staan van het verschil in snelheid.
Geen 4G
De echte kracht achter het nieuwe horloge van Apple ligt echter in een geheel nieuwe functie, die het mogelijk maakt om je horloge los te gebruiken van je iPhone door middel van een 4G-internetverbinding. Je toestel hoeft dus niet meer binnen de reikwijdte van de Bluetooth-connectie te zijn om de Apple Watch optimaal te gebruiken. Grote teleurstelling is evenwel dat deze functie (nog) niet beschikbaar is in Nederland.
Een flinke domper, want een smartwatch van Apple met 4G-verbinding heeft zeker potentie. Op termijn kan een dergelijk horloge misschien wel een smartphone in zijn geheel vervangen.
Vooralsnog moeten we het dus doen met een ietwat “uitgeklede” versie van de smartwatch, die er evengoed nog steeds mag zijn. Omdat je het horloge enkel kan gebruiken in combinatie met een iPhone, zullen gebruikers van de telefoon zich al snel vertrouwd voelen met de werking en besturing van de Watch. In een vloeiende beweging kun je door de apps scrollen en zijn berichten van apps als Whatsapp duidelijk weergegeven.
©PXimport
Nieuw besturingssysteem
Aan gebruikersgemak heeft Apple dus wel gedacht, ook op het gebied van Siri. Die praat nu via de ingebouwde speaker terug als je een vraag stelt. Bovendien werkt Siri in combinatie met Bluetooth-oordopjes, wat geen overbodige luxe is.
De nieuwe versie van Siri is onderdeel van het eveneens vernieuwde besturingssysteem van Apple, watchOS 4. Er zijn wat kleine veranderingen doorgevoerd, waaronder een lijstweergave van apps, enkele nieuwe wijzerplaten en een uitgebreidere hartslagmeter. Muziekliefhebbers zullen de minispeler verwelkomen, waarmee je in een handomdraai nummers kunt pauzeren of skippen zonder je iPhone uit je broek te hoeven halen.
De nieuwe functies snoepen niet noemenswaardig meer accuduur weg van je telefoon. En dat is positief, want de Series 3-smartwatch heeft vrijwel dezelfde batterijcapaciteit als de vorige editie van het horloge. Je zult dus nog steeds het horloge circa een dag kunnen gebruiken voordat je het aan de oplader moet hangen, maar bij intensieve sportsessies met gps loopt de batterij nog steeds snel leeg.
Design
Met de binnenkant van het horloge zit het dus wel goed, maar ook aan de buitenkant is gedacht. Het matte siliconen bandje zit fijn om de pols en het design is zoals we van Apple gewend zijn strak en degelijk. Bij het horloge wordt net als bij de vorige edities een extra bandje van stof geleverd, die het qua looks echter niet haalt bij het siliconen bandje maar die de smartwatch wel geschikt maken voor in de zomer bij een T-shirt. Voor de rest valt er niet veel aan te merken op het design, vooral omdat Apple er weinig aan heeft veranderd.
©PXimport
Conclusie
Dit somt ook ergens wel het nieuwe horloge van Apple op: er is weinig nieuws onder de zon. Het horloge ziet er even strak uit als de vorige edities, werkt even vertrouwd en is nog steeds een goede compagnon bij het sporten. Heb je evenwel al de vorige editie van de smartwatch dan zijn er weinig redenen om voor een upgrade te kiezen. De S3 dual-core processor is weliswaar sneller dan die van de voorganger, maar eigenlijk is het verschil enkel merkbaar wanneer je al lange tijd rondloopt met de eerste Apple Watch.
Grootste gemist is de 4G-internetverbinding, die niet in de Nederlandse versie van het horloge zit. De mogelijkheden daarvan in de toekomst lijken oneindig en zouden echt van toegevoegde waarde zijn voor het horloge.
Er zijn nu waarschijnlijk te weinig nieuwe opties om als Apple Watch 2-gebruiker te kiezen voor een upgrade, zeker in het licht van het hoge prijskaartje, maar dat neemt niet weg dat de Watch 3 onverminderd een van de beste smartwatches blijft die je kunt kopen.
**Prijs:** Vanaf € 369,- **Kleuren:** Zwart, grijs, zilver, goud, roze **Display:** 272 bij 340 pixels (38mm kast) of 312 bij 390 (42mm kast) **Materiaal:** Aluminium, roestvrijstaal, keramiek **Bandje:** Sport, geweven nylon, leer, roestvrijstaal **OS:** watchOS 4 **Processor:** Dual core
- Gebruiksvriendelijkheid
- Krachtige processor
- Strak design
- Accuduur bij gps-gebruik
- Te weinig vernieuwingen