Foto's bewerken met Windows 10-app Foto's

© PXimport

Foto's bewerken met Windows 10-app Foto's

Geplaatst: 15 november 2017 - 07:27

Aangepast: 24 november 2022 - 12:53

Ronald Smit

Windows 10 bevat een fotobewerker met de naam Foto's. Sinds de laatste herfst-update van Windows 10 kan het onderdeel ook diashows maken.

Voor precieze en meer geavanceerde fotobewerking is en blijft een daarin gespecialiseerd programma nodig. Maar voor het snelle werk volstaat voor velen de standaard in Windows 10 aanwezige app Foto's. Je vindt het in het menu Start. Gebruik je het voor de eerste keer, dan verschijnt een venster waarin het lijkt alsof je je met een Microsoft-account moet aanmelden. Is niet nodig, klik gewoon op het afsluitkruisje van dit venster. Vervolgens is het zaak om een of meerdere mappen met daarin je foto's toe te voegen. Standaard is de gebruikersmap met foto's al toegevoegd, dus als je normaliter daar ook je foto's in bewaard hoef je verder niks te doen. In geval er geen miniatuurtjes van foto's te zien zijn dient een andere fotomap toegevoegd te worden. Klik daarvoor helemaal rechtsboven in het venster van de app op de knop met de drie puntjes, gevolgd door een klik op Instellingen. Klik op Een map toevoegen en blader naar jouw fotomap. Klik op Deze map toevoegen aan afbeeldingen en klaar. Ooit toegevoegde en niet meer gebruikte mappen verwijderen doe je door op de 'x' achter zo'n map in het venster Instellingen te klikken. Klik links boven op het naar rechts gerichte pijltje om weer terug te keren naar het foto-overzicht.

Bewerken

Klik op een foto om deze te openen. Boven de foto zie je een knoppenbalk met diverse mogelijkheden. Klik om te beginnen op Bewerken. In het nieuw geopende paneel vind je onder het kopje Aanpassen diverse praktische gereedschappen. Met de optie Bijsnijden en draaien kan je een 'scheve' foto weer netjes rechttrekken. Of je maakt een uitsnede uit het beeld. Aanpassen van de belichting is eveneens mogelijk met de daarvoor bestemde schuifregelaars. Net als vignettering, een verschijnsel waardoor - vaak bij flink inzoomen - net iets minder sterk belichte hoeken van een foto ontstaan. Met de schuifregelaar onder deze optie corrigeer je dat. De knop Spotfix is ook aardig. Hiermee werk je vlekken weg op bijvoorbeeld een oude gescande foto. Kwestie van op de vlek of beschadiging klikken en - met een beetje geluk - zie je er niets meer van. De knop Rode ogen werkt op dezelfde manier, maar dan voor ogen. Heb je eenmaal van alles gewijzigd dan klik het best op de knop Een kopie opslaan. Daarmee overschrijf je de originele foto niet zodat je er altijd nog op terug kunt vallen.

© PXimport

Filters

Als vanzelfsprekend ontbreken ook de nagenoeg 'onvermijdelijke' filters niet in de app Foto's. Klik onder Bewerken op Verbeteren. Als eerste vind je daar de optie Uw foto verbeteren. Een klik daarop zorgt - mogelijk - zonder verder denkwerk voor een beter ogend plaatje. Iets voor de luie medemens. Vervolgens is daaronder een serie filters te vinden; klik erop om het effect goed te bekijken. Als je tevreden bent geldt nu om vooral op de knop Een kopie opslaan te klikken en niet op Opslaan. Als je het origineel met een gefilterde foto overschrijft kan je niet meer terug naar de oorspronkelijke foto!

Video maken

Klik helemaal linksboven in het venster van Foto's totdat je weer in het hoofdpaneel van de app - met de miniatuurtjes op een rij - bent aanbeland. Klik daar linksboven op Projecten en vervolgens op Een video maken. Selecteer de foto's die je wilt gebruiken in de te maken videoclip, of klik op de link Alle (x) selecteren. Klik rechtsboven op Toevoegen. Je ziet nu een video-editor verschijnen. Via de balk onderin zijn foto's en videofragmenten in de gewenste volgorde te slepen. Klik op Thema's helemaal bovenaan om een van de (helaas zeer weinige) thema's te kiezen. Onder Geluid tref je een serie tracks voor 'onder' de clip aan. Of kies een eigen muziekbestand. Om de film te exporteren klik je rechtsboven op Exporteren of delen. Voor de beste kwaliteit en hoogste resolutie kies je voor de optie L. Wacht tot de uiteindelijke diashow gerenderd is. Daarna kopieer je het resulterende videobestand naar bijvoorbeeld een USB-stick waarna het op iedere zichzelf respecterende smart-tv afspeelbaar is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000