© PXimport

Far Manager - Bestandsbeheer

Geplaatst: 6 februari 2020 - 15:13

Aangepast: 14 december 2022 - 13:21

Toon van Daele

Zeggen de namen Norton Ghost en Norton Commander je nog iets? Dan ben je vast al een flinke poos aan het computeren en verdient Far Manager zeker je aandacht. Het gaat om een krachtige bestandsbeheerder die je via toetsen kunt bedienen en die een fraaie collectie aan plug-ins omarmt.

Schrikt gebruik van de opdrachtregel je niet af en vind je de Verkenner vaak wat omslachtig of beperkt, maak dan eens kennis met het nog steeds doorontwikkelde Far Manager (file & archive manager). Je belandt in een tekstconsole met grafische allures en – daar kan Microsoft nog iets van leren – met een dubbel navigatievenster. Onderaan tref je een opdrachtregel aan evenals een rij functietoetsen. We verklappen je alvast dat je met F9 een menu te zien krijgt dat de weg naar talrijke opties opent.

Basisfuncties

Het opensource-programma Far Manager mag dan tekstgebaseerd zijn, de interface laat oogt toch behoorlijk gebruiksvriendelijk. Het feit dat muisbesturing wordt ondersteund – zodat je bestand van het ene naar het andere paneel kunt verplaatsen – en dat het contextmenu het vertrouwde Verkenner-menu opent, zijn daar debet aan. Niet dat je dit contextmenu na enige gewenning nog vaak zal aanspreken. Zo bevat Far Manager een eigen bestandsviewer, laten tekstbestanden zich via een ingebouwde editor bewerken en zorgt een uitgebreid menu voor ongeveer alles wat je verder nog nodig hebt. Hier tref je bijvoorbeeld opties aan als Add to Archive en Extract files en hoef je de gewenste bestandsweergave maar te selecteren.

© PXimport

Plug-ins

Mis je toch nog iets, dan hoef je niet ver te zoeken. Far Manager laat zich namelijk gewillig uitbreiden met een schare aan nuttige plug-ins. Van spellingscontrole tot netwerk- en beveiligingstools en macro-functionaliteit: je vindt het hier allemaal en meer. Extra informatie over de installatie van plug-ins vind je hier.

Conclusie

Far Manager is een erg flexibele en krachtige bestands- en archiefbeheerder, vooral dankzij de uitgebreide opties en een indrukwekkend aantal plug-ins. Aangezien het om een tekstgebaseerde console gaat die zich het liefst via het toetsenbord laat bedienen, zal vooral toch de meer gevorderde gebruiker zich aangesproken voelen.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

Far Manager

Pluspunten

Uitbreidbaar via plug-ins

Snelle toetsbediening

Goed aanpasbaar

Minpunten

Vergt enige gewenning

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 32-en 64 bit (ook portable) **Website** [www.farmanager.com](https://www.farmanager.com/target=_blank)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000