CrashPlan - Een online back-up

© PXimport

CrashPlan - Een online back-up

Geplaatst: 18 juli 2016 - 10:47

Aangepast: 14 december 2022 - 11:48

Richard Veenstra

Als er ooit een laptop van je is gestolen of een harde schijf kapot is gegaan, dan heb je ervaren dat een goede back-up van levensbelang is. Een externe schijf is een optie, maar een online kopie van je documenten kan ook een goede oplossing zijn. Met CrashPlan kan dit goedkoop en veilig.

De makkelijkste manier om een reservekopie te maken van je harde schijf of documenten-map is via een simpele externe schijf. In het geval van een inbraak of brand kan het zijn dat een externe schijf niet voldoende is. Een online back-up kan uitkomst bieden. Lees ook: Zo maak je een back-up van het Windows-register.

Virtuele bankkluis

Een online back-up heeft een aantal risico's. Het grootste risico is uiteraard de veiligheid, de kraak van iCloud in 2014 ligt nog vers in het geheugen. Je kunt natuurlijk je documenten online opslaan op een grote online schijf met bijvoorbeeld Dropbox, OneDrive of iCloud, maar CrashPlan biedt een alternatief systeem.

CrashPlan is geen online schijf waar je direct toegang tot hebt, maar een reservekopie die je in geval van nood terug kunt zetten op je computer. Een soort virtuele bankkluis, zeg maar. Selecteer welke schijven of mappen je op CrashPlan wilt opslaan en al deze bestanden worden naar de servers van CrashPlan gestuurd. Hier worden ze lossless gecomprimeerd opgeslagen totdat je bepaalt dat het tijd is om een reservekopie terug te zetten.

© PXimport

Selecteer de bestanden of mappen waar je een online reservekopie van wilt maken.

Onbeperkte ruimte

Dit terughalen kost vervolgens wel wat tijd. Omdat je bestanden weer gedecomprimeerd moeten worden, kan het wel even duren voordat je reservekopie klaar is om gedownload te worden. Alle data worden versleuteld naar de servers van CrashPlan verzonden en het bedrijf heeft geen toegang tot je bestanden als je een persoonlijke sleutel instelt. CrashPlan maakt op de achtergrond steeds een nieuwe reservekopie van je geselecteerde mappen of bestanden.

CrashPlan kost 60 dollar (ca. 53 euro) per jaar en hiervoor heb je onbeperkte ruimte beschikbaar. Je kunt CrashPlan dertig dagen gratis testen. Daarna verdwijnt de online opslagmogelijkheid, maar kun je CrashPlan nog wel gebruiken om reservekopieën op andere verbonden computers op te slaan. CrashPlan is beschikbaar voor alle bekende besturingssystemen voor desktop en mobiel.

© PXimport

De opslagoptie kun je dertig dagen gratis testen, daarna kost het 60 dollar per jaar.

Conclusie

CrashPlan is geen optie als je snel toegang tot bestanden wilt hebben, maar als je een zekere en veilige reservekopie van een bepaalde schijf online wilt opslaan voor een worst-case-scenario, dan is het een erg handige dienst. Alle bestanden worden versleuteld voor ze het internet opgaan en het is mogelijk om automatische reservekopieën van mappen of bestanden te maken.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Versleuteld verzenden

Extra beveiligingsopties beschikbaar

Software voor verschillende systemen

Onbeperkte ruimte

Minpunten

Terugzetten kan even duren

Conclusie

CrashPlan --------- **Prijs** $ 59,99 per jaar (ca. € 53,-) **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8/10; OS X; Linux; Android; iOS **Website** [www.crashplan.com](http://www.crashplan.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000