Foto's beheren op een NAS met Synology Photos

© PXimport

Foto's beheren op een NAS met Synology Photos

Geplaatst: 1 juni 2021 - 08:47

Aangepast: 25 november 2022 - 10:57

Maikel Dijkhuizen

Met DiskStation Manager 7.0 in aantocht komt de Taiwanese ontwikkelaar met een hagelnieuwe fotobeheerder op de proppen. De apps Photo Station en Moments maken namelijk plaats voor Synology Photos. Een verbetering, want je hebt nu op één plek toegang tot je voltallige fotoverzameling en de beschikking over alle functionaliteit. Dit artikel neemt je in vogelvlucht mee langs de opvallendste functies van Synology Photos voor je NAS. Profiteer onder meer van diverse uitgebreide gereedschappen om kiekjes (automatisch) te ordenen en te delen.

1 DSM 7.0 downloaden

Synology Photos is beschikbaar in DiskStation Manager 7.0 (DSM 7.0). Ga in het besturingssysteem van je Synology-NAS naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en controleer of er een nieuwe update klaarstaat. Is er nog geen update van DSM 7.0 beschikbaar? Installeer dan alvast de bètaversie. Ga in een nieuw browsertablad naar www.tiny.cc/dsm7beta en klik op DiskStation Manager 7.0 Beta Download Center om de downloadpagina te openen. Nadat je het juiste typenummer van je NAS hebt opgegeven, bevestig je met Submit / Download / Download. Bewaar het installatiebestand van ruim 300 MB ergens op de computer.

 

© PXimport

2 Bèta DSM 7.0 installeren

Wanneer automatisch updaten naar DSM 7.0 niet lukt, installeer je de nieuwste versie van het besturingssysteem handmatig. Navigeer naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en klik op Handmatig DSM bijwerken. Zoek via Bladeren het installatiebestand op. Je bevestigt vervolgens met Openen / OK. Na een korte wachttijd verschijnt er een informatievenster. Neem de informatie eventueel even door en ga onderaan akkoord met de voorwaarden. Via Volgende / Ja start de installatie van DSM 7.0. Houd afhankelijk van de rekencapaciteiten van je NAS rekening met zo’n tien á twintig minuten wachttijd.

 

© PXimport

3 Synology Photos installeren

Na afloop van de installatie van DSM 7.0 komt het opgefriste aanmeldvenster tevoorschijn. Klik na het inlogscherm vrijblijvend op Starten om enkele nieuwe instellingen door te nemen. Bepaal naar eigen inzicht of je die wilt activeren. Synology Photos is niet meteen actief, want je dient de app eigenhandig te installeren. Open Package Center en klik onder Synology Photos op Installeren of Deelnemen aan beta. De fotobeheerder vereist ook een aantal hulpprogramma’s. Ga met Ja akkoord met de installatie van deze tooltjes. Er verschijnt een vraag of je voor iedere gebruiker een aparte fotoruimte op de NAS wilt instellen. Dat is verstandig om te doen. Bevestig met Volgende / Voltooid.

 

© PXimport

4 Eerste begin

Zodra de installatie eenmaal is gelukt, start Synology Photos vanzelf op. Dat gebeurt in een vers tabblad van je browser. Voortaan is deze applicatie vanuit het hoofdmenu van DSM 7.0 beschikbaar. Neem de stappen van de introductiewizard door en maak alvast kennis met enkele functies. Handig is de functie gezichtsherkenning. Vink de optie Personen-albums inschakelen in mijn Persoonlijke ruimte aan wanneer je foto’s met vergelijkbare gezichten wilt groeperen. Op die manier vind je kiekjes van vrienden en familieleden later gemakkelijker terug. Via Nu starten verschijnt het overzichtelijke hoofdvenster van Synology Photos. De fotobeheerder laat zien hoe je de weergave kunt wijzigen. Via het pictogram met de vier vierkantjes rechtsboven wissel je eenvoudig tussen Mapweergave en Tijdlijnweergave.

 

© PXimport

5 Foto’s toevoegen

Uiteraard wil je graag meteen foto’s aan Synology Photos toevoegen. Dat kan op twee manieren. Als je beelden vanaf de computer rechtstreeks naar de NAS wilt kopiëren, sleep je de bestanden of een fotomap vanuit Windows Verkenner simpelweg naar het hoofdvenster van Synology Photos. Er verschijnt daarna een uploadvenster. Als alternatief kun je ook een (netwerk)map aanwijzen. Klik in dat geval op Bladeren en navigeer in Windows Verkenner naar de locatie met fotobestanden. Wil je de complete inhoud van een map toevoegen? Druk op Ctrl+A om alle foto’s te selecteren en bevestig met Openen. Houd bij uitgebreide fotocollecties rekening met een flinke verwerkingstijd.

 

© PXimport

6 Weergave aanpassen

Standaard is de tijdlijnweergave actief. De foto’s (en video’s) verschijnen dan in chronologische volgorde. Dat werkt in de praktijk erg soepel. Scrol omlaag om alle foto’s te bekijken. Gebruik hierbij de schuifregelaar aan de rechterkant om het jaartal en de maand te selecteren. Je brengt zo eenvoudig alle foto’s van een bepaalde periode in beeld. Naast de datum vermeldt de tijdlijnweergave ook op welke plek de plaatjes zijn geschoten. Klik rechtsboven op het pictogram met de vier vierkantjes wanneer je liever een indeling met oorspronkelijke mappen aanhoudt. Deze mappen verschijnen aan de linkerkant. Gebruik rechtsboven het pictogram Miniatuurgrootte wijzigen als je de miniaturen groter of juist kleiner wilt weergeven.

 

© PXimport

7 Foto’s bekijken

Synology Photos is bij uitstek geschikt om herinneringen op te halen. Klik in het overzicht een foto of filmpje aan om die in groot formaat te tonen. Gebruik de pijltjesknoppen om naar de volgende of vorige foto te gaan. Je kunt ook extra details over het beeld opvragen. Klik maar eens rechtsboven op het informatiepictogram. Aan de rechterkant verschijnen onder meer de bestandsnaam, datum en locatie. Zie daarnaast ook met welk toestel de foto is gemaakt. Handig is dat je een beschrijving en tags kunt toevoegen. Tags zijn trefwoorden waarmee je beelden over een specifiek onderwerp later gemakkelijker kunt terugvinden. Typ rechtsonder één of meerdere trefwoorden en druk op Enter.

 

© PXimport

8 Album maken

Als je het fotobeheer liever in eigen hand neemt, verdeel je de beelden eenvoudig over verschillende albums. Zweef met de muisaanwijzer boven een miniatuur en klik linksboven het bolletje aan. Selecteer op deze wijze alle foto’s die je wilt groeperen. Je klikt vervolgens rechtsonder op Toevoegen aan album (pictogram met plusteken) / Nieuw album. Bedenk een logische naam en bevestig met OK. In de mapweergave is het ook mogelijk om vooraf een nieuw album aan te maken, waarna je de gewenste beelden hieraan toevoegt. Klik bovenaan op Albums om een overzicht met eigen gegroepeerde foto’s te tonen.

 

© PXimport

9 Virtuele albums

Synology Photos biedt allerlei opties om jouw fotoverzameling te beheren. Zo groepeert de app automatisch foto’s en video’s in virtuele mappen. Onderhuids blijven de bestanden op dezelfde plek staan, zodat er geen sprake is van duplicatie. Klik bovenaan op Albums en bekijk welke virtuele albums de fotobeheerder voor je heeft klaarstaan. Via Locaties kun je de fotocollectie geografisch ordenen. Verder is het virtuele album Mensen interessant. Op basis van gezichtsherkenning ziet Synology Photos automatisch wie er op de gevoelige plaat is vastgelegd. Je hoeft alleen nog maar namen aan de gezichten te koppelen. Klik op Wie is dit? en typ de naam van de bewuste persoon.

 

© PXimport

10 Albumregels maken

Handig is om foto’s volgens bepaalde regels te groeperen. Bestaande en nieuwe beelden die aan de opgegeven criteria voldoen, belanden hiermee automatisch in het juiste album. Ga bovenaan naar Albums en klik rechtsboven op Album maken (pictogram met plusteken) / Voorwaarden instellen om een album te maken. Je typt eerst een relevante titel. Selecteer vervolgens de criteria waaraan de foto’s moeten te voldoen. Je geeft onder meer de bronmap, het bestandstype en het datumbereik op. Vul verder ook optioneel de namen van personen, locaties en trefwoorden in. Linksonder bekijk je hoeveel treffers er momenteel met de opgegeven criteria overeenkomen. Klik als laatste op OK.

 

© PXimport

11 Slimme zoekfunctie

Via het vergrootglas rechtsboven zoek je eenvoudig binnen jouw fotocollectie. Voer bijvoorbeeld de naam van een persoon of locatie in en bevestig met Enter. Je kunt ook op trefwoord of albumtitel zoeken. Het maakt niet uit hoe groot de fotoverzameling is, want Synology Photos toont zeer snel resultaten. Verder zijn de uitgebreide filteropties de moeite waard. Klik rechtsboven op het pictogram Filter tonen en bepaal volgens welke criteria je het overzicht wilt weergeven. Je hebt onder meer keuze tussen bestandstype, jaartal, persoon en locatie. Daarnaast kun je allerlei geavanceerde filteropties toevoegen, zoals camera, lens, diafragma en iso-waarde. Klik hiervoor op het tandwielpictogram en selecteer de gewenste filteropties. Bevestig met OK.

 

© PXimport

12 Foto’s delen

Wil je leuke foto’s aan anderen laten zien? Vanuit Synology Photos deel je de foto’s eenvoudig. De fotobeheerder creëert op jouw verzoek namelijk een unieke link die je binnen je sociale kring kunt verspreiden. Selecteer in de fotobibliotheek eerst de juiste foto’s en klik rechtsonder op het pictogram Delen. Als alternatief kun je ook een compleet fotoalbum delen. Ga in dat geval naar Albums en klik bij het betreffende album op het pictogram met de drie puntjes. Bevestig daarna met Delen. Er verschijnt nu een venster waarmee je aangeeft onder welke voorwaarden je de persoonlijke kiekjes aan anderen wilt laten zien.

 

© PXimport

13 Instellingen voor delen

Zodra je in het deelvenster de optie Koppeling delen inschakelen markeert, komt de unieke link tevoorschijn. Klik op het kopieerpictogram om deze url via bijvoorbeeld e-mail of een chatdienst te verspreiden. Wil je liever niet dat Jan en alleman de beelden te zien krijgen? Markeer dan de optie Wachtwoord vereist en typ een geschikt wachtwoord. Vergeet hierbij niet om dat met je contactpersonen te delen. Laat verder de deellink desgewenst op een bepaalde datum vervallen. Je klikt op OK om de foto’s of het album definitief te delen. Je kunt de unieke link op ieder moment weer intrekken. Ga bovenaan naar Delen / Met anderen gedeeld en klik op de drie puntjes. Bevestig met Delen stoppen / Delen stoppen.

 

© PXimport

14 Instellingen

Er is een aantal instellingen die je in Synology Photos kunt wijzigen. We nemen ze even met je door. Klik rechtsboven op je accountnaam en kies Instellingen. Voeg vrijblijvend een profielfoto toe en ga naar Algemeen. Bepaal onder meer of je de tijdlijnweergave per dag of maand wilt weergeven en pas eventueel de datumnotatie aan. Verder wijzig je naar eigen inzicht de sorteervolgorde. Handig is dat je dubbele bestanden tijdens het uploadproces kunt overslaan. Zo belanden er niet onnodig duplicaten op je NAS. Ga naar Geavanceerd om de overige instellingen na te lopen. Hier kun je onder andere de gezichtsherkenningsfunctie uitschakelen of opnieuw uitvoeren. Sluit het venster met OK.

 

© PXimport

15 QuickConnect ID

Wens je ook buiten je thuisnetwerk toegang tot je omvangrijke fotocollectie, bijvoorbeeld op je mobiel of werk-pc? Uit praktische overwegingen is het dan verstandig om een zogeheten QuickConnect ID in te stellen. Hiermee geef je de NAS min of meer een eigen webadres waarmee je jouw NAS buiten het thuisnetwerk kunt benaderen. Een groot voordeel is dat er hierbij geen geavanceerde routerinstellingen gemoeid zijn. Navigeer binnen DSM 7.0 naar Configuratiescherm / Externe toegang en zet een vinkje voor QuickConnect inschakelen. Er staat al een gebruikersnaam in beeld, maar die kun je eventueel wijzigen. Klik op Toepassen en zie onder welk webadres jouw NAS voortaan bereikbaar is.

 

© PXimport

16 Mobiele app

Dankzij de Synology Photos-app heb je altijd en overal je complete fotoverzameling op zak. Deze app is beschikbaar voor smartphones en tablets met Android of iOS. Open de Play- of App Store en installeer Synology Photos. Fijn is dat de toepassing weinig opslagruimte inneemt. Na de installatie vul je de gebruikersnaam van de QuickConnect ID in. Typ verder de gebruikersnaam en het wachtwoord van jouw NAS in. Bevestig met Aanmelden, waarna binnen enkele ogenblikken de gebruikersomgeving met alle foto’s verschijnt. De mogelijkheden tussen de desktopversie en mobiele app zijn grotendeels vergelijkbaar. Fijn is dat je de app zowel in portret- als landschapsmodus kunt gebruiken.

17 Photo Backup

Met de functie Photo Backup kopieer je mobiele kiekjes automatisch naar Synology Photos op je NAS. Je creëert dus een automatische back-up, zodat je de kans op fotoverlies minimaliseert. Tik rechtsonder op Meer / Photo Backup niet ingeschakeld / Photo Backup inschakelen. Je geeft vervolgens aan of je alleen nieuwe foto’s of alle beelden wilt back-uppen. In het laatste geval hevel je de huidige opgeslagen foto’s en video’s van het mobiele toestel over naar de NAS. Activeer de schakelaar achter Alleen wifi. Je voorkomt daarmee dat je onbedoeld je mobiele databundel van je telefoonabonnement belast. Tot slot kun je eventueel uitsluitend foto’s back-uppen en dubbele bestanden overslaan. Bevestig met Gereed.

 

© PXimport

18 Cachebeheer

De mobiele app van Synology Photos bewaart fotogegevens in een cache. Het voordeel hiervan is dat bekeken beelden lokaal op het toestel staan opgeslagen. Hierdoor kun je ze ook offline bekijken. Het gebruik van een cache heeft ook een keerzijde, want het gaat ten koste van de opslagruimte op een smartphone of tablet. Stel daarom een limiet voor de cache in. Navigeer naar Meer / Instellingen / Cachebeheer en kies tussen een maximale cachegrootte van 250 MB, 500 MB of 1 GB. Je kunt ook geen cachelimiet instellen, maar dat raden we niet aan. Bepaal onderaan of je de huidige cache wilt leegmaken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000