Windows 10 langzaam na het update: zo fix je dat

© PXimport

Windows 10 langzaam na het update: zo fix je dat

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 20 februari 2022 - 13:35

Aangepast: 25 november 2022 - 11:28

Wesley Akkerman

Het is altijd verstandig om snel een update te downloaden voor Windows 10 wanneer die beschikbaar is. Het kan echter gebeuren dat je dan tegen problemen aanloopt, zoals de computer die ineens trager is. Hoe je dat oplost, lees je in dit artikel.

Het probleem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een update zelf voor een storing zorgen, raken systeembestanden gecorrumpeerd en spelen achtergrondapplicaties parten. Als je niet precies weet hoe het komt dat je systeem zo traag is, keer dan terug naar de vorige versie van Windows 10. 

Dat doe je via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geschiedenis van updates weergeven. Klik nu op de blauwe tekst Installatie van updates ongedaan maken. Nu komt er een nieuw venster in beeld met een overzicht van geïnstalleerde onderdelen. Verwijder de update(s) waarvan jij denkt dat die problematisch is (of zijn).

Windows 10 op kapotte bestanden checken

Helpt dat niet of wil je dat liever niet doen, dan doe je er goed aan om Windows 10 op gecorrumpeerde bestanden te controleren. Dat doe je door de Windows System File Checker te gebruiken. Dit onderdeel binnen Windows 10 scant het complete systeem en controleert de integriteit van het systeem. Ook kun je hiermee ontbrekende of gecorrumpeerde bestanden herstellen, wanneer nodig. Meer daarover lees je in dit Windows System File Checker-artikel.

Heb je alle stappen voltooid, dan moet je de computer even opnieuw opstarten. Mocht de bron van het probleem een gecorrumpeerd bestand zijn geweest, dan is het probleem waarschijnlijk verholpen.

Tot slot kunnen we bekijken of achtergrondapplicaties wellicht voor problemen zorgen. Windows 10 laat namelijk behoorlijk veel apps op de achtergrond draaien; of je die nou nodig hebt, of niet. Het kan daarom helpen bepaalde apps te deactiveren of zelfs te verwijderen, wanneer je zeker weet dat dit geen kwaad kan. 

Open het Startmenu en typ ‘privacy’ in. Open de privacy-instellingen en ga links in het menu naar Achtergrond-apps. Selecteer hier de apps die geen toestemming hebben om op de achtergrond te draaien. Je moet de schuifregelaar van rechts naar links verplaatsen (het blauwe vakje wordt dan doorzichtig en het puntje staat voortaan aan de linkerkant). 

Twee leestips

Tot slot hebben we nog twee algemene tips. Zodra de problemen zich blijven voordoen, doe je er mogelijk goed aan je systeem naar een eerder punt te brengen. Hoe dat precies werkt, lees je in ons artikel over Systeemherstel. Daarnaast kun je er altijd voor kiezen om een schone Windows 10-installatie uit te voeren. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000