ID.nl logo
Windows 10 opnieuw installeren: Waar op te letten?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Windows 10 opnieuw installeren: Waar op te letten?

Begin je na een schone installatie van Windows meteen met het installeren van allerlei software? Het is beter eerst een aantal onderdelen te controleren en wat specifieke taken uit te voeren. In dit artikel lees je tips om in het achterhoofd te houden zodra je Windows 10 opnieuw installeren gaat.

De ‘klassieke’ methode voor een schone installatie is als volgt: je downloadt de installatiemedia en zet die op bijvoorbeeld een usb-stick van minimaal 8 GB, waarna je vanaf de stick de installatie start. Dat gaat het makkelijkst met de Windows 10 Media Creation Tool.

Start de tool en stem in met de licentievoorwaarden. Vink de optie Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken aan. In het volgende venster selecteer je een geschikte Windows-versie, bijvoorbeeld Nederlands, Windows 10, 64-bits (x64). Klik op Volgende en vink (bijvoorbeeld) USB-flashstation aan. Daarna verwijs je naar je ingeplugde, lege usb-stick. Bevestig met Volgende en sluit de tool na het proces af met Voltooien.

Je start de installatie met deze stick op vanuit het speciale opstartmenu of bij oudere pc’s door een aanpassing van de bootvolgorde in het bios. In het Windows-installatieprogramma kies je voor Nu installeren. Even later duikt het activeringsscherm op. Als je Windows 10 eerder op deze pc hebt geïnstalleerd en geactiveerd, klik je op Ik heb geen productcode: na de installatie wordt de activering dan meestal vanzelf geregeld. Wie eerder Windows 7 of 8(.1) bijwerkte naar Windows 10 heeft geen sleutel gekregen, maar alleen een digitale licentie. In het andere geval vu je je Windows 10-sleutel in. Bij de vraag welk installatietype je wenst, klik je op Aangepast.

©PXimport

Schone installatie

Heb je je systeem al eerder geüpgraded naar Windows 10 en wil je nu een schone installatie, dan is er een makkelijkere methode. Start Windows op en open Instellingen met Windows-toets+I. Selecteer Bijwerken en beveiliging, Systeemherstel.

In het rechterpaneel kun je nu bij Deze pc opnieuw instellen klikken op Aan de slag, waarbij je de keuze krijgt om je persoonlijke bestanden te behouden of alles te verwijderen. In dit laatste geval ben je alle geïnstalleerde apps en instellingen kwijt. De fabrieksinstellingen worden hersteld. Eventuele standaard bijgeleverde apps vanuit de fabrikant komen ook weer op de pc te staan.

Er is echter nog een andere optie beschikbaar. Kies bij Meer herstelopties voor Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows en klik op Ja, Aan de slag. Je persoonlijke data blijven in dit geval behouden, net als sommige Windows-instellingen, maar de meeste apps worden nu verwijderd, waaronder Microsoft Office, antivirustools van derden en bloatware. Dit lijkt nog het meest op een schone installatie.

©PXimport

Windows 10 activeren en updaten

Je verse Windows staat netjes voor je klaar, maar je wilt er wel zeker van zijn dat de activering juist is verlopen. Daartoe open je Windows Instellingen en kies je Bijwerken en beveiliging, Activering. Als het goed is, lees je hier dat Windows inderdaad is geactiveerd. Blijkt de (automatische her)activering toch niet gelukt, dan kunnen een paar reboots helpen. Desnoods open je de opdrachtprompt als administrator en tracht je de activering te forceren met het commando slmgr.vbs /ato.

Stuit je op een foutmelding, herstart dan de pc en probeert het nogmaals. Mocht je tijdens de installatie geen productcode hebben ingevoerd terwijl je dat wel wilde doen, dan kan dat alsnog bij via Activering, Productcode bijwerken, Productcode wijzigen.

©PXimport

Meteen na een Windows-installatie controleer je of er nieuwe updates klaarstaan. Ga naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging en kies voor Windows Update. Klik op Updates zoeken en laat alle updates installeren. Herstart je pc en herhaal deze procedure tot er geen updates meer zijn.

Om te vermijden dat je op onhandige momenten door updates wordt onderbroken, klik je op Gebruikstijden wijzigen, zet je Gebruikstijden automatisch aanpassen op Uit en klik je op Wijzigen bij Huidige gebruikstijden. Je kunt dan zelf een tijdsframe opgeven waarbinnen je pc niet zomaar wordt herstart.

Houd je liever meer greep op het updateproces, dan kun je het updateproces tot vijf weken uitstellen. Je hoeft bij Windows Update alleen maar te klikken op Updates 7 dagen onderbreken. Met Updates hervatten hef je deze onderbreking op.

©PXimport

Drivers installeren en problemen oplossen

Tijdens het updateproces controleert Windows de drivers en haalt desgewenst ook de updates op. Vaak gaat dit goed, maar soms ziet Windows een update over het hoofd of, erger nog, wordt een driver geïnstalleerd die niet optimaal werkt of zelfs conflicten veroorzaakt. Wat we je in elk geval aanraden, is een handmatige controle van het Windows Apparaatbeheer: druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit.

Hier kunnen zich verschillende problemen voordoen. Een uitroepteken naast een item betekent dat Windows het apparaat wel heeft herkend maar dat de juiste driver niet aanwezig is. Duikt het type Andere apparaten, Onbekend apparaat op, dan heeft Windows zelfs geen idee over welk apparaat het gaat. En tot slot is het niet uit te sluiten dat Windows bij sommige apparaten, zoals bij monitoren, een algemene driver heeft geïnstalleerd die vaak minder mogelijkheden biedt dan die van de fabrikant.

©PXimport

©PXimport

Wat problematische of algemene drivers betreft, doe je er goed aan zelf naar driverupdates op de websites van de fabrikanten te zoeken en die te installeren. Dat geldt in elk geval voor je grafische adapter – het is ons bijvoorbeeld al overkomen dat Windows onvolledige updates op ons systeem plaatste die we dan met een tool als Nvidia DDU of AMD Cleanup Utility weer moesten verwijderen.

Een onbekend apparaat identificeren kan lastig zijn. Een gratis tool als Unknown Device Identifier kan helpen. Na een scan somt die alle gedetecteerde apparaten op en markeert de onbekende exemplaren. Via het onderdeel Detail kun je onder meer het zogeheten PnpID opvragen en dat vervolgens als zoekterm bij Google invoeren. Dikke kans dat je zo de juiste driver op het spoor komt.

Overigens kun je deze id’s ook wel vanuit het Apparaatbeheer zelf opvragen. Rechtsklik op het betreffende apparaat en kies voor Eigenschappen. Ga naar het tabblad Details en klik op Hardware-id’s in het uitklapmenu. Googel eerst naar de bovenste waarde. Als dat niets oplevert, probeer je het met de tweede, eventueel vergezeld van het merk en model van je computer.

Account beveiligen

Heb je bij het installeren van Windows voor een lokaal account gekozen, dan worden de id-gegevens veilig lokaal bewaard. Werk je echter met een Microsoft account, dan doe je er goed aan om dat met zogeheten 2FA te beveiligen. Dat staat voor 2-factor-authenticatie en het komt erop neer dat je voor je aanmelding een extra bevestiging nodig hebt van een mobiele app op een vertrouwd apparaat. Je kunt 2FA opzetten via https://account.live.com/proofs, waar u Verificatie in twee stappen instellen kiest en de instructies volgt.

Windows laat je je Microsoft-account ook met andere apps koppelen. Dat regel je vanuit Windows Instellingen, waar je Accounts kiest en vervolgens E-mail en accounts, Een account toevoegen selecteert.

©CIDimport

Windows 10 privacy-instellingen nalopen

Het is een publiek geheim dat Microsoft zoveel mogelijk over zijn gebruikers wil weten. Voel je je daar niet zo lekker bij, dan kun je de meeste privacy-gerelateerde opties wel bereiken via Instellingen, Privacy, waar je alle rubrieken en onderdelen doorloopt en naar wens instelt.

Of je zet een portable tool in zoals Windows Privacy Dashboard. Start de app als administrator en klik bij voorkeur eerst het cirkelpictogram aan om een herstelpunt te maken. Vervolgens kies je Privacy, waarna je een overzicht krijgt van enkele tientallen in- en uitschakelbare privacy-instellingen,

In de hoofdrubriek Blocker kun je ook de telemetrische functies van Windows uitschakelen, althans als de Windows Defender Firewall actief is. Als je de telemetrie uitschakelt, worden er automatisch firewallregels gecreëerd die uitgaand verkeer naar specifieke Microsoft-servers blokkeren.

©CIDimport

Aandachtspunten

Je nieuwe of geüpdatete Windows-installatie is bijna gebruiksklaar. Toch zijn er nog enkele onderdelen die je aandacht verdienen. Zo kan het gebeuren dat het Windows-systeemherstel na een grote update niet meer actief is. Dat controleer je dus even. Tik herstel in op de Windows-zoekbalk en kies voor Een herstelpunt maken. Je leest hier de status van elk schijfstation. Via de knop Configureren kun je het systeemherstel per station in- of uitschakelen en verder instellen.

Verder stel je natuurlijk je bureaubladachtergrond helemaal naar wens in en zorg je ervoor dat het actiecentrum de knoppen van de apps die je het meest gebruikt, weergeeft. Klik op het knopje van het actiecentrum (het gedachtewolkje) helemaal rechts op de Windows-statusbalk en rechtsklik op een van de knoppen onderaan. Kies Snelle acties bewerken en bepaal zelf waar welke knoppen terechtkomen.

Verder wil je vast bepalen welke apps meldingen mogen geven. Dat regel je tot in de puntjes via Windows Instellingen, Systeem, Meldingen en acties. Open verder de rubriek Concentratiehulp, want hier kun je momenten instellen waarop je niet door zulke meldingen gestoord wordt.

Je bent nu helemaal klaar om al je favoriete programma’s je systeem te zetten en misschien vind je Ninite, met enkele tientallen populaire en gratis tools, wel een leuke startplaats…

Duik dieper in Windows 10 en zet het besturingssysteem helemaal naar je hand met behulp van onze Tech Academy. Check de Windows 10 Beheer online cursus of ga voor de Windows 10 Beheer-bundel inclusief techniek- en praktijkboek.

▼ Volgende artikel
Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?
© Basilicostudio Stock
Energie

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?

Net als alle andere accu's en batterijen gaat ook een thuisbatterij niet oneindig mee. Maar de levensduur moet wel lang genoeg zijn om de investering te rechtvaardigen. We leggen je uit op welke levensduur je gemiddeld mag rekenen en wat je kunt doen om die te verlengen.

In dit artikel leggen we je uit:

  • Wat je moet weten over de levensduur van thuisbatterijen
  • Welke omstandigheden de levensduur beïnvloeden
  • Wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen
  • Of een thuisbatterij momenteel wel terug te verdienen is

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, de opslagomstandigheden en het soort gebruik. Voor thuisbatterijen wordt vaak lithium-ion (Li-ion) gebruikt. Deze accu’s hebben een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Het aantal laadcycli van de gemiddelde lithium-ionbatterij ligt tussen de 5000 en 7000 keer. Dit staat voor het aantal keer dat een lege thuisbatterij weer vol kan worden geladen.

Bij sommige batterijtypen ligt het aantal laadcycli hoger. Zo kunnen lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli bereiken. Door nieuwe technologieën wordt de levensduur van thuisaccu’s steeds beter. De laadcapaciteit van batterijen neemt na verloop van tijd af, waardoor de hoeveelheid energie die een thuisaccu kan opslaan, geleidelijk aan vermindert.

Omstandigheden beïnvloeden levensduur

Als eigenaar van een thuisbatterij heb je zelf invloed op de uiteindelijke levensduur van de accu. Zo kun je een thuisbatterij het best plaatsen in een omgeving waar de temperatuur binnen de door de fabrikant gespecificeerde richtlijnen valt. Een stabiele omgeving binnen de juiste temperaturen kan de levensduur verlengen. Een thuisbatterij kan net als andere batterijen het best in een koele, maar ook weer niet al te koude omgeving worden gehouden. Plaatsing in de volle zon of in de buurt van andere warmtebronnen kun je beter vermijden. Toch is het handig om te beseffen dat niet alle thuisbatterijen even lang meegaan, het hangt ook af van de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit. Welk merk en model je koopt, heeft dus invloed op de levensduur.

Lees ook: Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Zo is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Verder kun je slijtage verminderen door de thuisbatterij niet volledig tot 100 procent op te laden of helemaal te ontladen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de thuisbatterij voortdurend hoog te belasten. Wel is regelmatig gebruik van de accu noodzakelijk om hem in een goede conditie te houden. Het is dan ook niet de bedoeling om de stroom in een thuisaccu voor langere tijd op te sparen, maar om de opgeslagen energie te gebruiken in de avonduren. Dat zijn momenten waarop de stroom van het net duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Garantie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt garantie een belangrijke rol. Fabrikanten bieden doorgaans garanties van 10 jaar, waarbij ze garanderen dat de batterij na die periode nog een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit behoudt. Zo biedt LG Chem bijvoorbeeld 10 jaar garantie met de belofte dat de batterij dan nog minstens 60% van haar capaciteit heeft. Ook merken als Tesla, Enphase, Huawei, BYD en Growatt hanteren een garantieperiode van 10 jaar.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder. Zo geeft GivEnergy 12 jaar garantie en biedt het Duitse Sonnen een garantie van 10 jaar óf 10.000 laadcycli – wat het eerst wordt bereikt. Het is echter wel belangrijk om niet alleen naar de duur van de garantie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de installatie of het gebruik van de batterij om aanspraak te kunnen maken op garantie. Daarnaast kunnen installateurs eigen garantievoorwaarden hanteren die afwijken van die van de fabrikant. Controleer dus altijd goed de details voordat je een keuze maakt.

Levensuur verder verlengen

Slimme laadsystemen kunnen helpen de levensduur van de thuisbatterij te verlengen. De laadcycli kunnen geoptimaliseerd worden door algoritmen die leren van je behoeften en gebruik. De software maakt op basis van jouw verbruikspatronen beslissingen over wanneer er energie moet worden opgeslagen, gebruikt of teruggeleverd aan het net. De algoritmen houden hierbij rekening met de huidige energieprijzen, je verbruikspatronen en de beschikbaarheid van stroom van je zonnepanelen.

©Malp

Is een thuisbatterij de hoge investering waard?

De kosten van een thuisbatterij zijn momenteel nog vrij hoog. In combinatie met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het maar de vraag of je de grote investering op tijd kunt terugverdienen. Hoewel veel aanbieders van thuisbatterijen beweren dat de terugverdientijd door hun slimme algoritmen een stuk korter is, stellen onderzoeksbureau CE Delft en andere experts dat het nagenoeg onmogelijk is om de aankoop terug te verdienen. Het zou minstens 15 jaar duren om de kosten eruit te hebben en op dat moment is de thuisaccu alweer aan vervanging toe. In sommige gevallen zal de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeven.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Met een dynamisch energiecontract kun je in theorie geld verdienen met een thuisbatterij. Bij deze contractvorm varieert de prijs van stroom per uur. Het ene uur betaal je dus een hoger bedrag voor stroom dan het andere uur. Je kunt echter ook stroom verkopen aan het net. Door hier slim op in te spelen, met behulp van de slimme software van een thuisbatterij, kun je de stroom van je thuisaccu automatisch verkopen op momenten dat je hier het meeste geld voor terugkrijgt. Doordat de energieprijzen inmiddels weer gezakt zijn, zijn de schommelingen tussen tarieven niet zo hoog als de afgelopen jaren. Daardoor is het lastiger om de aanschaf van een thuisbatterij snel terug te verdienen door te handelen op de energiemarkt. De salderingsregeling is bovendien voorlopig nog van kracht.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Bladwijzers onder controle: de beste bookmarkmanagers op een rij
© sergio delle vedove
Huis

Bladwijzers onder controle: de beste bookmarkmanagers op een rij

Ben je het zat dat je je bladwijzers verliest zodra je overstapt naar een andere browser? Of dreigt je steeds maar toenemende verzameling bladwijzers een zootje te worden? Er is een oplossing: een browseronafhankelijke bladwijzerbeheerder. Deze houdt al je favorieten strak in het gelid, ongeacht de browser die je gebruikt.

In dit artikel laten we zien hoe je bladwijzers overzichtelijk en platformonafhankelijk kunt beheren:

  • Gebruik browseronafhankelijke tools zoals Raindrop, Bookmark Ninja en SaveDay
  • Houd je bladwijzers georganiseerd met tags, categorieën, pictogrammen en thema's
  • Bescherm je gegevens met encryptie en tweefactorauthenticatie
  • Gebruik AI-functionaliteit om websites samen te vatten of direct vragen te stellen

Of probeer Linkwarden: Browseronafhankelijk je favorieten beheren

Iedereen is ooit begonnen met het opslaan van interessante internetadressen in zijn favoriete browser. Voor veel mensen was dat Internet Explorer. Maar daarna kwamen Firefox en Chrome en misschien daarna ook wel Brave. Waarschijnlijk heb je toen een oplossing gevonden om al je bladwijzers van de ene browser over te dragen naar de andere. Alleen onderling synchroniseren die verschillende browsers deze bladwijzers niet. Om nog maar te zwijgen over de uitwisseling van favorieten tussen je computer en je mobiele toestel. Om alles vlot te synchroniseren heb je een hulpprogramma nodig. Zo’n bladwijzermanager kan ook nog eens heel wat meer dan alleen internetadressen organiseren.

Bladwijzers zijn enorm handig

Ook om bij te houden waar je in je boek bent

Brug tussen browsers

Wat heeft zo’n bladwijzermanager wat de bladwijzerfunctie van jouw browser niet heeft? Een browseronafhankelijke bladwijzerbeheerder is een tool waarmee je de bladwijzers in verschillende webbrowsers opslaat en ordent. Deze oplossing werkt als brug tussen alle browsers die je gebruikt. Belangrijk is dus dat zo’n bladwijzerbeheerder compatibel is met zo veel mogelijk populaire browsers. Op die manier heb je toegang tot je collectie bladwijzers op meerdere apparaten, zoals je laptop, desktop, smartphone en tablet.

Een bladwijzerbeheerder moet met zo veel mogelijke webbrowsers compatibel zijn.

Veiligheid

De bladwijzermanager moet ook voldoende functies hebben om een brede verzameling overzichtelijk te maken met behulp van tags, categorieën of collecties. Het is tenslotte de bedoeling dat je eenvoudig een bladwijzer terugvindt, zelfs als je die maanden of jaren geleden hebt opgeslagen.

In een tijd waarin privacy steeds belangrijker wordt, moet zo’n tool ook je collectie favoriete internetadressen met encryptie beveiligen. Stiekemerds met een ongezonde nieuwsgierigheid naar de internetbronnen die je regelmatig bezoekt, mogen geen toegang krijgen tot deze gegevens.

Ook online moeten je bladwijzers veilig worden opgeslagen.

Beheermogelijkheden

Op ons verlanglijstje staan nog enkele andere eisen. Uiteraard willen we ook een geavanceerde zoekfunctie om de speld in de hooiberg te vinden. Daarnaast willen we onze bladwijzers makkelijk kunnen delen met anderen. Dat is handig als je elkaar wilt inspireren bij bijvoorbeeld groepsprojecten.

Sommige browseronafhankelijke bladwijzerbeheerders kun je zelfs benaderen als je niet met het internet bent verbonden. Tot slot zijn er bladwijzermanagers waarvan je het uiterlijk en het gedrag naar eigen wens kunt aanpassen. Ze werken met een aanbod aan thema’s, lay-outs en weergave-opties.

Je kunt het uiterlijk en het gedrag van zo’n bladwijzermanager aanpassen.

Zelfs offline bereikbaar

We steken van wal met een topper: Raindrop. Je mag een onbeperkt aantal links gratis opslaan. Het maakt niet uit of je met Windows, Android, iOS of macOS of met Linux werkt. Deze tool gebruikt een eigen AI-gestuurde analyse die automatisch dode links detecteert en zorgt dat je bladwijzers overzichtelijk blijven.

Je categoriseert de links met pictogrammen, zodat je ze snel kunt terugvinden. Je kunt ook tags toevoegen en met collecties werken. Raindrop maakt permanente bibliotheken aan die zelfs offline bereikbaar zijn. De communicatie verloopt via een veilige ssl-verbinding en je kunt de toegang extra beveiligen met tweefactorauthenticatie.

De weergave wijzig je in de web- of desktopmodus. De thema’s zijn alleen aanpasbaar in de mobiele versie. In deze tool is het ook mogelijk om gratis bestanden te uploaden, tot 100 MB per maand. De meeste basisfuncties zijn trouwens gratis. Maar voor 3,61 euro per maand of 33,64 euro per jaar beschik je over een functie om volledige teksten te doorzoeken in alle webpagina’s en pdf’s die je hebt vastgelegd. De betaalde versie zorgt ook voor een permanente kopie van alles, zelfs als de webpagina niet langer op het web beschikbaar is.

Kies de weergave als lijst, kaarten, koppen of moodboard.

Ook tekstselecties

Raindrop heeft extensies voor de gangbare browsers, zodat je met één muisklik vanuit de browser de tool aanspreekt. Als je de extensie installeert, kun je kiezen wat er gebeurt als je op het pictogram klikt. Wil je een miniversie van Raindrop openen? Of kies je voor de optie Clipper waarmee je direct de pagina vastlegt?

Erg interessant is de functie Highlights. Hiermee sla je een geselecteerd tekstfragment van een webpagina op, in plaats van de volledige pagina. Dit maakt Raindrop interessant voor onderzoeksprojecten. Raindrop heeft een functie waarmee je alle geopende tabbladen van je browser bewaart in een map met de datum van vandaag.

Je kunt Raindrop samen met andere mensen gebruiken als gezamenlijk bladwijzersysteem. Ook is het mogelijk om collecties te delen. Dat betekent dat de andere gebruiker items mag toevoegen, aanpassen en verwijderen. Tot slot kan Raindrop automatisch een back-up van de collecties maken op Dropbox en op Google Drive.

De optie Clipper is de snelste manier om bladwijzers toe te voegen in Raindrop.

Volledig online

Een stevige concurrent is Bookmark Ninja. Er is geen gratis versie, de toepassing kost ongeveer 2 euro per maand. Je mag Bookmark Ninja wel dertig dagen kosteloos proberen. Je hoeft hiervoor niets te installeren. Nadat je bent ingelogd, sleep je gewoon je twee knoppen (bookmarklets) naar de bladwijzerbalk. De ene knop is om bladwijzers toe te voegen aan Bookmark Ninja, de andere om het dashboard te openen.

Bij Bookmark Ninja worden je internetfavorieten in de cloud bewaard. Deze tool kun je dus niet offline gebruiken. De manager werkt zonder synchronisatie en de bladwijzers worden niet lokaal opgeslagen. Je hoeft alleen maar Bookmark Ninja in je webbrowser op te starten om toegang te krijgen tot je bladwijzers. Er is geen mobiele app-installatie nodig. Je opent gewoon Bookmark Ninja in je mobiele browser. Net zoals bij de vorige tool is het makkelijk om alle reeds vastgelegde bladwijzers uit browsers te importeren.

Zo’n bookmarklet sleep je direct naar de knoppenbalk.

Weergaven en catalogus

Bookmark Ninja bekijk je in twee verschillende weergaven. Met de modus Dashboard krijg je een strak georganiseerde weergave met tabbladen en categorievakken. Je kunt de lay-out aanpassen naar drie, vier of vijf kolommen. Het is mogelijk om bladwijzers van het ene vak naar het andere slepen. Je beschikt verder over verschillende sorteer- en zoekhulpmiddelen.

Nieuw is de dynamische tabbladenbalk. Die wordt actief als de tabbladen niet meer naast elkaar passen. De dynamische tabbladenbalk zorgt ervoor dat je maar één rij tabbladen ziet en dat het overschot aan tabbladen uit beeld worden gehouden. Wil je die toch zien? Dan klik je op Meer tabbladen. Je kunt de tabbladen die je altijd zichtbaar wilt hebben, ook vastpinnen. Dan is er ook nog de weergave My Bookmarks, dat is de naam voor de gedetailleerde lijstweergave.

Bookmark Ninja beschikt verder over een Catalogus, dat is een archief waar je oude of minder vaak gebruikte bladwijzers onderbrengt. Dat is vooral handig als je heel veel bladwijzers hebt en je wilt de meestgebruikte zichtbaar houden. Ook deze tool heeft een functie om dubbele internetadressen te vinden en te verwijderen. Je kunt niet alleen het uiterlijk van de tabbladen aanpassen, het is zelfs mogelijk om bepaalde tabbladen te delen met vrienden of collega’s.

Bookmark Ninja organiseert je bladwijzers in tabbladen en tabellen.

Volop AI bij het beheer

SaveDay integreert volop AI in het bladwijzerbeheer. Vooral wie houdt van YouTube-video’s en blogs zal deze tool waarderen. Om SaveDay te gebruiken heb je een Google- of Apple-account nodig, want er is geen traditioneel inlogsysteem met een gebruikersnaam en wachtwoord. De toepassing werkt het beste met Chrome of met Chromium-gebaseerde browsers.

Je kunt op verschillende manieren inhoud van het web vasthouden. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en sla die rechtstreeks op in SaveDay. Hetzelfde geldt voor tekst die je hebt geselecteerd op een webpagina. Je kunt ook volledige webpagina’s, links of elementen zoals tweets bewaren. Wanneer je tekst opslaat, wordt niet alleen de tekst bewaard, je markeert de tekst ook op de oorspronkelijke pagina. Dat is dus handig als je referenties verzamelt voor een studieproject.

Een van de meest opvallende eigenschappen is dat je van een artikel dat je opslaat een samenvatting kunt vragen. SaveDay genereert een overzicht van de kernpunten. Dit helpt als je lange artikelen snel wilt verwerken. Een tweede krachtige AI-functie is dat je rechtstreeks vragen kunt stellen over de inhoud van opgeslagen artikelen. SaveDay zal je vragen beantwoorden. We merken op dat dit het beste werkt in het Engels. Ook zien we dat er af en toe sprake is van losse eindjes. Soms gaf de app niet de samenvatting van de bedoelde pagina, maar van een andere pagina die verbonden was met de bron die we bezochten.

SaveDay geeft antwoord (in het Engels) als je een vraag stelt over een opgeslagen internetpagina.

Plaknotities

SaveDay beschikt ook over de functie Sticky Notes. Daarmee voeg je eigen plaknotities toe aan delen van een webpagina. Werk je regelmatig met YouTube-filmpjes, dan kun je in deze app notities met tijdstempels vastleggen, terwijl je de video’s bekijkt. Op die manier is het mogelijk om achteraf snel naar bepaalde sequenties te schakelen.

De webapp fungeert dus als centrale hub voor alle opgeslagen inhoud. Die inhoud kun je organiseren in collecties voor verschillende onderwerpen. De basisversie is gratis, maar daarmee mag je slechts honderd items per maand vastleggen. Ook kun je maar vijf artikelen laten samenvatten. Wil je meer dan is er de Standard-versie voor ongeveer 4 euro per maand, of de Essential-variant voor bijna 9 euro per maand.

Ook SaveDay waarschuwt wanneer webbronnen niet langer bereikbaar zijn.

Samenwerken met Dropmark

Dropmark is vooral bedoeld voor de visuele organisatie van internetbronnen voor teams. Het is typische samenwerkingssoftware. Met deze tool kun je alles opslaan op een centrale doorzoekbare locatie, van afbeeldingen tot video’s, tekstfragmenten en volledige webpagina’s. Het programma werkt met zogenaamde stacks, of stapels. Je kunt ook foto- en pdf-bestanden van de harde schijf slepen en neerzetten en delen met anderen.

Je organiseert het materiaal in collecties die je eenvoudig deelt. Daarnaast heeft Dropmark een prima zoekmachine. Leuk extraatje: je kun je collectie afspelen als slideshow. Je mag Dropmark gratis gebruiken. Voor meer mogelijkheden zijn er ook een Solo-abonnement voor bijna 4 euro per maand, en een Team-versie voor ongeveer 5 euro per maand.

Organiseer je bladwijzers voor het team waarmee je samenwerkt.

Booky voor slechts 1 euro

Ook Booky is een bijzondere bladwijzermanager die geruisloos zijn werk doet. Je kunt lid worden zonder advertenties, zonder spam en zonder verborgen kosten. Je mag betalen wat je wilt, zelfs 1 euro, om zogenaamd Booky-supporter te worden. Daarmee beschik je over alle mogelijkheden.

Booky is een bijzonder complete bookmarkmanager voor wie geen budget heeft om maandelijkse abonnementskosten te betalen. Ook hier plaats je de bladwijzers het eenvoudigst via de extensieknop. Opnieuw worden je bladwijzers online opgeslagen. En je beschikt over thema’s en kleurcombinaties om deze manager een meer persoonlijke toets te geven.

Booky maakt het je makkelijk om je bladwijzers te organiseren, zowel op de desktop als op een mobiel toestel. Bovendien werk je met openbare collecties en privécollecties die je deelt met anderen.

Ook de weergave van Booky kun je verregaand aanpassen.

Diigo met aantekeningen

Een erg krachtige maar eenvoudige bladwijzermanager is Diigo. Bladwijzers leg je vast met een extensie als je met Chrome werkt of met een bookmarklet (de Diigolet) voor de andere browsers. Elke keer wanneer je een bladwijzer toevoegt, is het mogelijk om een schermafbeelding, pdf of een notitie toe te voegen. Die annotatiefunctie onderscheidt Diigo van de concurrentie. In de aangelegde bibliotheek bekijk je de bladwijzers, de tags en de aantekeningen.

Daarnaast is er de functie My outliners waar je in een gesplitst scherm tegelijk het overzicht en de content bekijkt. Een andere functie is My groups, ontworpen als collaboratieve onderzoeks- en leertool. In de gratis versie mag je vijfhonderd bladwijzers beheren (met reclame), de standaardversie kost ongeveer 38 euro per jaar.

Aan elke bladwijzer kun je een notitie, een schermafbeelding of een pdf toevoegen.

Watch on YouTube