Drivers updaten op Windows 11: zo doe je dat

© CIDimport

Drivers updaten op Windows 11: zo doe je dat

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 12 december 2021 - 14:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:43

Wesley Akkerman

Meestal is het zo dat je geen drivers hoeft te updaten, of je nou Windows 10 of Windows 11 gebruikt. Bepaalde onderdelen vereisen soms wel een update, zoals een grafische kaart. Maar in veel gevallen geldt: als het niet kapot is… Toch kan een driverupdate soms een specifiek probleem oplossen. Wij leggen uit hoe je in Windows 11 drivers updaten kunt.

Bovenstaande geldt voornamelijk voor updates die je handmatig installeert, door bijvoorbeeld de benodigde software van de website van de fabrikant te halen. Want in heel veel gevallen is het zo dat Windows 11 de drivers zelf up-to-date houdt. Zijn er dus kleine updates beschikbaar voor accessoires als controllers of componenten als touchpads, dan lost Windows 11 die zelf op wanneer je je systeem updatet. 

Verder is het zo dat Windows veel driverupdates aanbiedt als optioneel, waardoor de noodzaak verdwijnt. Soms maken dergelijke updates juist iets kapot, dus kun je de situatie beter even bij het oude laten. Maar updaten is niet altijd een slecht idee.

© PXimport

Drivers updaten op Windows 11

Loop je tegen specifieke problemen aan met bepaalde onderdelen of externe apparaten? Open dan de instellingen (Windows + i) en selecteer Windows Update. Ga vervolgens naar de geavanceerde opties. In het volgende menu ga je op zoek naar de knop voor optionele updates. Onder het kopje voor driverupdates vind je een lijst met updates die beschikbaar zijn. 

Open de lijst en selecteer, via het vakje links, welke optionele driverupdates je wil installeren. Heb je dat gedaan, klik dan rechts onderin op Downloaden en installeren. Na het installeren vraagt Windows 11 of je de computer opnieuw wil opstarten. Doe dat en alles wordt voor je in orde gemaakt.

In sommige gevallen dien je drivers handmatig te updaten, zoals die eerdergenoemde grafische kaart. Daarvoor ga je naar de website van de fabrikant van het onderdeel of de accessoire en zoek je de meest recente driverfirmware. Download wat je nodig hebt en let erop dat je geen verkeerde bestanden downloadt of verkeerde websites bezoekt. Open nu het startmenu en typ apparaatbeheer in. Selecteer de bovenste optie van de zoekresultaten. 

© PXimport

Zoek nu de te updaten driver op en selecteer die met je rechtermuisknop. Selecteer de optie voor het handmatige updaten en geef aan dat je het bestand lokaal wil opzoeken. Ga nu op zoek naar de zojuist gedownloade drivers (zet die dus op een handige plek) en volg de stappen in beeld op door op Volgende te drukken.

Mocht het updaten nodig zijn, dan installeert Windows 11 nu de drivers. Mocht het niet nodig zijn, dan geeft het systeem dat aan en hoef je verder geen actie te ondernemen. Heb je dan nog steeds last van een probleem, dan kan het zijn dat er nog geen oplossing beschikbaar is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000