Spotlight is voor velen een ondergeschoven kindje in macOS. En dit terwijl de applicatie je goed kan helpen bij het vinden van dingen op je harde schijf. Het programma kan ook rekensommen voor je oplossen en je kunt natuurlijke zoektermen ingeven om te vinden wat je zoekt.

Zoeken met Spotlight

Om Spotlight te openen, kun je op het vergrootglas rechtsboven klikken, maar je kunt ook de toetscombinatie Cmd-Spatiebalk gebruiken. Wil je de toetscombinatie veranderen, dan doe je dit door bij Systeemvoorkeuren / Spotlight op Toetscombinaties te klikken. Lees ook: 20 handige sneltoetsen voor je Mac.

Achter Toon Spotlight-zoekveld staat de huidige toetscombinatie. Klik op de tekst ⌘Spatie en verander dit in een andere toetscombinatie door de toetscombinatie op je toetsenbord in te drukken.

© PXimport

Bepaalde mappen uitsluiten

Wil je dat Spotlight alleen op bepaalde delen van je harde schijfzoekt, dan kun je bij Systeemvoorkeuren / Spotlight op het onderdeel Privacy klikken. Klik vervolgens op het plusje onderin om een map of schijf uit te sluiten van de zoekresultaten.

Onder Zoekresultaten kun je ook nog bepaalde bestanden en gegevens uitsluiten. Haal bijvoorbeeld het vinkje voor Films weg als je geen videobestanden wilt opnemen in de zoekresultaten van Spotlight.

© PXimport

Het weerbericht opvragen

Wil je weten wat het weerbericht wordt, dan kun je dit ook makkelijk door Spotlight weer laten geven. Open Spotlight met Cmd-Spatiebalk en typ Weer in om het weerbericht van jouw locatie in te zien.

Ben je op zoek naar het weerbericht van een andere stad, typ dan bijvoorbeeld Weer in Amsterdamvoor het weerbericht van Amsterdam.

© PXimport

Rekensommen oplossen

Je Mac heeft een uitgebreide rekenmachine aan boord, maar voor een simpele rekensom hoef je Spotlight niet te verlaten. Typ bijvoorbeeld 81/9 en Spotlight vertelt je dat het antwoord 9 is.

Moeilijkere bewerkingen werken overigens ook. Probeer maar eens de wortel van 256 te trekken door sqrt(256) in te typen. Een machtsverheffing doe je met het symbool ^, het antwoord van 4^3 (oftewel 4³) is 64.

© PXimport

Valuta en andere omrekenopties

Valuta omrekenen kan ook met Spotlight. Typ bijvoorbeeld $100en Spotlight vertelt je dat dit op het moment zo´n 93 euro is. Uiteraard hoef je geen dollars om te rekenen, je kunt net zo goed ¥100 of £100 ingeven. Spotlight haalt zijn informatie van de website van Yahoo!

Wil je weten hoeveel meter een yard is of hoeveel fluid ounce er in een liter past, dan typ je dit gewoon in het zoekveld en Spotlight geeft je aan de rechterkant een paar omrekenopties. Gek genoeg kent Spotlight alleen Nederlandse vertalingen en dit is af en toe een beetje vreemd: Cups kent Spotlight niet, Kopjes wel.

© PXimport

Slimmer zoeken

Als je weet waarnaar je zoekt, typ je uiteraard gewoon een zoekterm in, maar je kunt in Spotlight ook zoeken naar bestanden die aan bepaalde zoektermen voldoen. Typ MP3 2015 en je krijgt meteen een overzicht van alle mp3-bestanden die in 2015 zijn aangemaakt.

Zoekopdrachten als Foto's van gisteren of PDF met de zoekterm Contract werken ook prima en dit zorgt ervoor dat je heel snel de juiste bestanden op je harde schijf kunt terugvinden.

Locaties vind je door de naam plus het land in te typen. Bagdad, Irak geeft je meteen een kaart van Irak en eronder vind je foto's en informatie van Wikipedia. Uiteraard klik je meteen op de kaart om naar de Kaarten-app op je Mac te gaan.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000