Kieskeurig.nl's grote tv-test 2023: welke televisie moet je absoluut hebben?
Het kopen van een nieuwe televisie kan overweldigend zijn vanwege de vele merken, modellen en formaten die beschikbaar zijn. Er is voor ieder wat wils, maar hoe weet je welke televisie het beste bij jou past? Kieskeurig.nl neemt je mee en heeft 16 modellen voor je getest om je te helpen met het maken van de juiste keuze en de tv die het beste aansluit bij jouw wensen en budget.
De technologische ontwikkelingen van televisies gaan snel. Dat maakt het kiezen van een nieuwe tv misschien juist wel complexer, want er zijn veel factoren om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe televisie. Allereerst is de juiste schermgrootte belangrijk, afhankelijk van de ruimte in huis. Ook zijn er veel nieuwe functies en technieken die overwogen kunnen worden, voor zowel beeld als geluid.
Grotere beeldformaten
Tegenwoordig lijkt alles steeds groter te moeten en dat geldt zeker voor de nieuwste televisies. Modellen met een formaat van bijvoorbeeld 32-inch zien we steeds minder; men start doorgaans bij een 43-inch-model, maar over het algemeen zijn de 55-inch-tv's toch het populairst. Groter kan natuurlijk
Beeldtechniek
In 2022 begon de nieuwe beeldtechnologie QD-OLED aan een opmars en dit jaar zien we steeds meer modellen die met deze techniek zijn uitgerust. QD-OLED is in feite een hybride technologie die de voordelen van QLED en OLED combineert. Bij QD-OLED televisies worden de quantum dots geïntegreerd in de OLED pixels. Dit combineert de voordelen van OLED met de betere kleurweergave van quantum dots. Hierdoor hebben QD-OLED-tv's een beter contrast, mooiere zwartwaarden en een breder kleurenspectrum dan reguliere OLED-tv's. In deze 2023-test van Kieskeurig.nl zijn twee modellen opgenomen die zijn voorzien van een QD-OLED-scherm: de Samsung QE55S95C en de Sony XR55A95L. Deze televisies hadden bij het uitbrengen nog wel een hoge adviesprijs (respectievelijk 2.699 euro en 3.799 euro).
Alle geteste televisies ondersteunen minstens de 4K-resolutie en dat is een pluspunt omdat de meeste streamingdiensten ook al content uitzenden in deze hoge resolutie. Daarbij ondersteunen alle tv's ook High Dynamic Range (HDR)-beelden en vaak ook Dolby Vision. Opvallend is dat Samsung deze beeldtechniek helemaal niet ondersteunt.
Betere specificaties voor gamers
We zien dit jaar dat fabrikanten meer rekening houden met gebruikers die televisies ook voor andere zaken inzetten, bijvoorbeeld voor het spelen van games. TV-fabrikanten doen er steeds meer aan om ook die groep consumenten tevreden te houden. Vrijwel alle televisies uit de test hebben op z'n minst een HDMI 2.1-poort met ondersteuning voor gaming op 4K-resolutie met 120Hz, en een lage input-lag. Ook ondersteunen alle televisies variabele refresh rates (VRR) en doorgaans ook nVidia G Sync en AMD's FreeSync. Gamers komen dus goed aan hun trekken met de niewste modellen televisies.
Audioverbeteringen
Qua geluid zien we dit jaar ook al wat verbeteringen, zeker wat betreft de ondersteuning voor Dolby Atmos, zodat je bioscoopgeluid in je woonkamer kunt creëren. Het gros van de door ons geteste televisies kan echter niet overweg met DTS-HD (de verbeterde versie van DTS, dat je vaak tegenkomt op Blu-ray-discs).
Keuze uit besturingssystemen
Ook bij de aanschaf van een nieuwe televisie kun je - net als bij een laptop - kiezen uit een aantal besturingssystemen. Fabrikanten als LG, Samsung en Panasonic gebruiken hun eigen ontwikkelde besturingssystemen; Philips, Sony en TLC kiezen voor Android TV of Google TV. Laatstgenoemde besturingssystemen hebben vaak een uitgebreider app-aanbod, omdat er gebruik wordt gemaakt van de Google Play Store. De televisies die een merkgebonden besturingssysteem hebben, bieden vaak ook minder apps aan voor lokale content, voornamelijk voor Belgische consumenten.
Alle tv's in deze test ondersteunen 4K-resolutie en de meeste tv's ook HDR10+, waarvan content op onder meer HBO Max, Netflix en Prime Video wordt aangeboden.
Traditioneel tv-kijken
Lineair tv kijken is weliswaar minder populair, maar bij de aanschaf van een nieuwe televisie hoef je niet bang te zijn dat dit niet meer mogelijk is. Bij de meeste tv-providers verloopt het tv-kijken via een mediabox, maar alle televisies in de test bieden ook de mogelijkheid om een smartcard te gebruiken in combinatie met een geïntegreerde CI-module aan de achterzijde. Het opnemen van tv-programma's is dan eveneens mogelijk, maar moet je wel een externe harde schijf aansluiten, wil je die programma's kunnen opslaan en terugkijken. Bij alle televisies is daar minstens één usb-aansluiting voor aanwezig.
Samenvattend
Alle modellen die we dit jaar aan een test hebben onderworpen komen goed mee en zijn voorzien van de snufjes die je vandaag de dag mag verwachten. Gamers kunnen terecht bij alle merken voor de ondersteuning van hoge frame rates en 4K-gaming. Qua geluidsproductie zijn er nog wat minpunten te ontdekken, maar die zijn op te lossen door een soundbar aan de tv te koppelen. Opvallend is wel dat de adviesprijzen van televisies met dezelfde beelddiagonaal flink uiteen lopen, maar dan hebben we het over adviesprijzen die later zeker nog stukken lager zullen uitvallen.
De winnaars
De televisies van Hisense en TCL vallen op door hun lage prijs – de 55inch-toestellen blijven onder de magische grens van de 1.000 euro – en boeten niet in wat betreft functionaliteit en kwaliteit. Kijken we naar de televisies die van Kieskeurig.nl het Goed uit de test 2023-predicaat krijgen, dan zijn er elf winnaars. Klik op de link van de betreffende televisie om de review te lezen:
Kieskeurig test 16 tv's
Ben je op zoek naar een nieuwe tv, maar weet je niet welke je écht moet hebben? Kieskeurig.nl biedt je een helpende hand en legde 16 modellen op de pijnbank – van de allerbeste high-end modellen en de nieuwste oled- en lcd-toppers tot prima middenklassers. Zo krijg je een compleet overzicht van de sterke én zwakke punten van elke categorie. Benieuwd welke tv's dat zijn en welke als beste uit de bus komen? De volledige test kun je hier lezen!