ID.nl logo
Review TCL 55C745 - Flinke boost in beeldkwaliteit
Huis

Review TCL 55C745 - Flinke boost in beeldkwaliteit

Bij vrijwel alle televisies verbetert ieder jaar de beeldkwaliteit wel, maar soms zie je een echte sprong voorwaarts. Niet alleen bij topmodellen, want deze TCL 55C745 laat zien dat ook in de middenklasse verbeteringen worden doorgevoerd.

Fantastisch
Conclusie

Voor een bijzonder scherpe prijs haal je met de TCL 55C745 verrassend goede prestaties in huis. Waar hetzelfde model vorig jaar nog redelijk wat compromissen moest sluiten, is dat nu niet meer het geval wat beeldkwaliteit betreft. De audiokwaliteit valt nog wel tegen, maar met 120 zones local dimming levert deze tv zeer goed contrast en helderheid. Aangevuld met ruime HDR-ondersteuning en het gebruiksgemak en streamingaanbod van Google TV kun je op uitstekend filmplezier rekenen. Maar dat is niet alles, deze TCL is ook uitgerust als uitstekend game-scherm, met opties voor 144Hz of zelfs 240Hz refresh rates. Een tv die zeker op de shortlist moet staan als je op zoek bent naar een nieuwe middenklasser.

Plus- en minpunten
  • Zeer goed contrast, piekhelderheid en zwartdetail
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Optionele 240Hz-modus voor gaming
  • Matige audiokwaliteit
  • Google TV is minder goed te personaliseren

TCL 55C745

  • Adviesprijs: 799 euro
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
  • Extra’s: Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Google TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 1225 x 771 x 316 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 14,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 83 (G) / HDR 220 watt (G)

Deze 55-inch TCL-televisie uit de C745-serie is een middenklasser die best wel wat premium trekjes heeft. Zo heeft hij een erg slank ontwerp met mooie afwerking. De rug is licht gebogen, waardoor het slanke profiel er nog beter uitziet. Het smalle kader en de centrale voet onder de tv zijn afgewerkt in geborstelde titaniumkleur. In de rug is er zelfs wat voorziening voor beperkt kabelbeheer.

Wat aansluitingen betreft is er weinig negatiefs te melden. Twee van de vier hdmi-poorten bieden de volle hdmi 2.1-bandbreedte van 48Gbps die je nodig hebt voor 4K120-gaming. En met ALLM, VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync compatible) en een prima input lag van 12,5ms in 4K60 en 7,9 ms in 2K120 is voor gamers bijna de hele checklist aangevinkt. De enige ontbrekende optie is Dolby Vision gaming in 4K120, in dat geval ben je beperkt tot 4K op 60Hz.

Voor oudere apparaten met analoge uitgangen is er een composiet video- en stereo cinch audio-ingang. Een usb-poort kan gebruikt worden om media af te spelen op de tv. En naast ARC/eARC is er ook een optische digitale uitgang en hoofdtelefoonuitgang. TCL bouwde een enkelvoudige tv-tuner in maar een opneem- pauzeerfunctie is daar niet mee mogelijk. Alle aansluitingen staan naar de zijkant gericht, zodat je het slanke toestel perfect aan de muur kunt hangen en nog steeds bij de aansluitingen kunt.

Een middenklasse met Full Array local dimming

Full Array Local Dimming, een achtergrondverlichting die onderverdeeld is in zones en die elke zone onafhankelijk van elkaar kan dimmen om zo contrast te verbeteren, dat is een feature die normaal gezien voorbehouden is voor hogere modellen. Daar brengt TCL nu verandering in. De C745 is uitgerust met een uitstekend VA-paneel dat op zich al een erg goed contrast biedt. Gecombineerd met de 12x10 (120 zones) die we telden in de achtergrondverlichting levert dat een uitstekend contrast van 6.000 tot 10.000:1, afhankelijk van het testpatroon. Naast de pure contrastwaarde is het ook belangrijk hoe goed het toestel de zones aanstuurt en of het zichtbare zonegrenzen vermijdt. Ook daarin slaagt de TCL erg goed. Omdat het voldoende licht wil geven om kleine lichtaccenten te tonen, is het wel mogelijk dat diepzwarte objecten er iets minder diepzwart uitzien, maar zonegrenzen zagen we nooit.

©TCL

Grotere heldere voorwerpen kunnen een heel lichte halo hebben. De aansturing werkt snel, en we konden ze niet op fouten betrappen. De tv levert uitstekende zwartdetail, zowel in HDR als SDR is er erg veel nuance in donkere beelden. De uniformiteit is goed, in heldere beelden zagen we heel af en toe lichtjes een donkere balk in beeld. Het scherm bewaart kleur erg goed vanuit een sterke hoek, maar contrast daalt dan wel zichtbaar. Je kunt het best zo centraal mogelijk voor dit scherm zitten.

Ruime helderheid

Die nieuwe achtergrondverlichting zorgt verder wel voor flink wat meer piekhelderheid. Dat was bij het model van vorig jaar nog een van onze belangrijkste zorgen, maar deze kunnen we nu dus van de lijst met minpunten schrappen. De 55C745 liet in HDR Filmmode een piekhelderheid van 593 nits optekenen op het 10% testvenster. Opvallend genoeg liep dat zelfs op tot 850 nits op de grotere (25% en 50%) testvensters, een gevolg van de keuzes die TCL maakt om contrastprestaties te verbeteren. Op het volledig wit scherm hou je nog 650 nits over, erg veel dus. Het scherm gebruikt quantum dot-technologie, maar het kleurbereik bleef steken op 88%, dat is een tikje onder de grens van 90% die we graag hebben voor sterke HDR-kleuren.

Toch zijn we bijzonder tevreden over de HDR-prestaties. Er is voldoende contrast, uitstekende helderheid, goed kleurbereik én ruime ondersteuning voor HDR-formaten (met Dolby Vision IQ en HDR10+). Laat je bij HDR-beelden de ‘Dynamische Tonemapping’ uitgeschakeld, dan zijn de resultaten uitstekend, ook al verlies je een beetje witdetail. Met dynamische Tonemapping kun je dat witdetail zichtbaar maken, maar dar gaat wel ten koste van van wat té heldere beelden, waardoor de contrastperceptie daalt. De instelling heeft drie standen, en de laagste stand (‘Detail’) leek ons de beste resultaten te geven, zeker als je bij redelijk wat omgevingslicht kijkt. De Film-beeldmode levert de mooiste beelden dankzij een uitstekende kalibratie.

Goede beeldverwerking

Dit model gebruikt dezelfde chipset als zijn grote broer, de C845, en heeft dan ook dezelfde prima prestaties. De upscaling oogt wat zacht, maar is gemakkelijk bij te sturen door de scherpte iets hoger te zetten. De processor kan kleurstroken relatief goed wegwerken in zachte kleurovergangen, tenzij die echt zeer duidelijk zijn.

Zwaar gecomprimeerde video met veel blokvorming is moeilijker te corrigeren. Opvallender is echter dat het lcd-paneel van de C745 net als dat van de C845 kan werken op 240Hz, zij het dan wel maximaal in 1920x1080. Voor gamers die frame rate belangrijker vinden dan de resolutie is dat een flinke bonus. Wil je toch in 4K gamen, dan kan dat met 144Hz. De 240Hz-optie is ook dan beschikbaar als je bereid bent wat verticale resolutie op te geven.

Het verbetert de bewegingsscherpte (die op zich al er goed is) duidelijk, maar als de beelden veel verticaal detail bevatten is het verlies wel zichtbaar. Wie filmbeelden graag zo soepel mogelijk ziet, kan motion interpolation combineren met deze 240Hz-mode voor een prima resultaat, al is dat voor het kijken van films zeker geen must.

Google TV

TCL gebruikt Google TV als smart tv-systeem en over de jaren is de interface en het gebruik ervan gestaag verbetert. Zo hoef je je tijdens de installatie niet meer verplicht met een aparte en wat ons betreft zinloos TCL-account te registeren. Google TV zelf biedt niet alleen het ruimste aanbod apps op de markt, maar heeft ook de meest volledige aanbevelingen. Het toont daarbij content uit verschillende apps, maar verzamelt die in categorieën die bij jou passen. Zo ontdek je gemakkelijk nieuwe content.

De instellingen vind je terug via de Google TV-menu’s, maar TCL heeft ook nog steeds een paar onderdelen die het zelf vorm geeft. En ook die zijn gebruiksvriendelijker geworden. De lijst met ingangen wordt nu weergegeven op een lint, onderaan het scherm, het bevat externe aansluitingen en recente apps, én een lijst met apps die je zelf kunt kiezen. Er is ook een snelmenu om bepaalde instellingen aan te passen zoals beeld- en geluidsmode. Ook dat menu kan je personaliseren.

De afstandsbediening houdt het midden tussen klassiek en modern. De afgeronde smalle vorm ligt prima in de hand, de toetsen zijn gemakkelijk in te drukken. De lay-out is goed, op wat kleine details na. Zo zagen we input-toets liever van plaats wisselen met de ‘profiel’-toets die nu een nogal prominente plaats links boven het d-pad heeft; de plek op de afstandsbediening met de vier navigatieknoppen.

Doorsnee audio

TCL heeft de C745 een kleine audioboost gegeven, het vermogen is 2x 15W (vorig jaar was dit nog 2x 10W) en er is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X toegevoegd. Maar echt overtuigen doet dat jammer genoeg niet. De audio is niet slecht, maar eerder in lijn met wat je van een middenklasser verwacht.

Het werkt en zolang je de volumeknop niet te ver opendraait zijn de prestaties oké. Er is vrij weinig bas, en de klank klinkt soms wat bekneld. Een soundbar lijkt ons aangewezen als je betere audio zoekt. Goed nieuws wel, de ARC/eARC-functie staat op een van de HDMI 2.0-poorten. Zo hou je allebei de HDMI 2.1-aansluitingen beschikbaar voor high-end gaming.

Conclusie

Voor een bijzonder scherpe prijs haal je met de TCL 55C745 verrassend goede prestaties in huis. Waar hetzelfde model vorig jaar nog redelijk wat compromissen moest sluiten, is dat nu niet meer het geval wat beeldkwaliteit betreft. De audiokwaliteit valt nog wel tegen, maar met 120 zones local dimming levert deze tv zeer goed contrast en helderheid. Aangevuld met ruime HDR-ondersteuning en het gebruiksgemak en streamingaanbod van Google TV kun je op uitstekend filmplezier rekenen. Maar dat is niet alles, deze TCL is ook uitgerust als uitstekend game-scherm, met opties voor 144Hz of zelfs 240Hz refresh rates. Een tv die zeker op de shortlist moet staan als je op zoek bent naar een nieuwe middenklasser.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote koelkast met energielabel A? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken koelkasten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 1100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense RB440N4ACA

Wie de vele positieve reviews op Kieskeurig.nl leest, weet genoeg. De Hisense RB440N4ACA is een aanrader! Het gaat weliswaar om een vrijstaande koel-vriescombinatie, maar je kunt het apparaat tóch netjes in een bestaande keuken kwijt. De behuizing is namelijk even diep als een standaard aanrecht. Fijn is bovendien dat je de draairichting van beide deuren kunt wijzigen. Volgens de gegevens op het A-energielabel 'trekt' dit model jaarlijks zo'n 109 kilowattuur stroom. Kortom, het kost je slechts een paar tientjes per jaar.

Opvallend veel reviewers waarderen de stille werking. Het opgegeven volumeniveau van 35 decibel is dan ook behoorlijk laag. Het koelgedeelte heeft een ruime inhoud van 238 liter. Dankzij de aanwezigheid van twee lades, vier dragers en vier deurvakken kun je heel wat producten koud bewaren. Er is ook nog een flessenrek inbegrepen. Bovenin het koelgedeelte zit een felle ledlamp met een bedieningspaneel. Hierop kies je de gewenste temperatuur. Verdeeld over drie lades is de vriezer goed voor een inhoud van 98 liter. Dankzij no frost-ondersteuning hoef je de RB440N4ACA nooit te ontdooien. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

LG GBP62MCNAC

Ondanks een riante inhoud van 384 liter voldoet de LG GBP62MCNAC aan de eisen van energielabel A. Ga ongeveer uit van een jaarlijks stroomverbruik van slechts 110 kilowattuur. Zodra je de bovenste deur opentrekt, heb je toegang tot een groot koelvak van 277 liter. De vier legplanken bestaan uit gehard glas. Die zullen niet zo gauw breken, zodat je zorgeloos een flinke hoeveelheid drinkpakken en blikjes koud bewaart. Verder telt het koelgedeelte twee lades en vier deurvakken.

De vriezer is met een inhoud van 107 liter eveneens ruim. Wegens ondersteuning voor no frost zullen de drie lades niet aanvriezen. Is er onverhoopt een technisch probleem? Met behulp van de zogenoemde Smart Diagnosis-functie lees je de apparaatstatus op een smartphone uit. Bekijk hoe je eventuele problemen oplost en onderhoud pleegt. Je plaatst de GBP62MCNAC gerust in een open (woon)keuken, want het geluidsniveau is met 35 decibel erg laag. Deze stijlvolle koelkast is in een matzwarte en zilverkleurige behuizing te koop.

Samsung RB38C607AS9/EF

De Samsung RB38C607AS9/EF heeft op Kieskeurig.nl momenteel de laagste prijs ooit. Daarbovenop ontvangen snelle beslissers ook nog eens tijdelijk een cashback van honderd euro. Deze actie geldt tot en met 2 december 2024. Al met al haal je voor een relatief zacht prijsje een energiezuinige koelkast in huis. Het opgegeven jaarlijkse stroomverbruik komt uit op 108 kilowattuur. Een leuk extraatje is dat je het actuele energieverbruik in de SmartThings-app op een smartphone kunt monitoren. Hiervoor koppel je de koelkast aan je wifi. De RB38C607AS9/EF produceert niet zoveel geluid, want het volumeniveau bedraagt maar 35 decibel.

Deze vijf testers zijn erg te spreken over dit product. Zij prijzen stuk voor stuk de ruime inhoud van in totaal 387 liter. Het koel- en vriesgedeelte zijn goed voor respectievelijk 273 en 114 liter. Voor huishoudens tot vier à vijf personen is dat ruimschoots voldoende. Zoals je van een moderne koelkast mag verwachten, is er no frost-ondersteuning aanwezig. Dat scheelt weer ontdooien! Komt de draairichting van beide deuren niet uit? Geen probleem, want je kunt ze omkeren. In plaats van de hier besproken zilverkleurige uitvoering kun je ook deze zwarte versie overwegen.

Lees ook: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Inventum KV2010B

Een goedkopere koelkast met energielabel A zul je in dit formaat waarschijnlijk niet gauw vinden. Inventum hanteert op zijn website een adviesprijs van 999 euro, maar enkele webshops halen daar een kwart vanaf. De KV2010B is een volwaardige vrijstaande koelkast met een respectabele inhoud van 378 liter. Hiervan is 256 liter gereserveerd voor het koelgedeelte. Ten opzichte van diverse vergelijkbare apparaten is er een behoorlijk deel aan de vriezer toegekend, namelijk 122 liter.

Gunstig is het zéér lage geluidsniveau van 29 decibel. Hierdoor zet je deze koel-vriescombinatie probleemloos naast een keukentafel neer. Ondanks de relatief lage aanschafprijs ondersteunt dit model no frost. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat de drie lades niet kunnen aanvriezen. Nuttig om te weten is dat je de deuren kunt omkeren. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel verbruikt de KV2010B ongeveer 113 kilowattuur per jaar. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op dit product.

Bosch KGN392LAF

Bosch staat garant voor een hoge kwaliteit. Dat heeft een zekere prijs, waardoor je nauwelijks energiezuinige koelkasten van het gerenommeerde Duitse merk voor minder dan duizend euro kunt vinden. De KGN392LAF is een uitzondering. Dit witgoedproduct is dan ook op Kieskeurig.nl momenteel goedkoper dan ooit. Indrukwekkend is het nogal lage verwachte stroomverbruik van 104 kilowattuur per jaar. Daarnaast is deze koelkast stiller dan de meeste andere modellen in deze prijsklasse. Ga uit van een geluidsniveau van 29 decibel.

Het koelgedeelte van 260 liter bestaat uit vier dragers, twee lades, een flessenrek en vier deurvakken. De vriezer heeft een inhoud van 103 liter. Wegens no frost-ondersteuning kun je de drie lades altijd soepel schuiven. Op het fraaie aanraakpaneel kies je voor elke sectie de gewenste temperatuur. Dankzij zijn slimme ontwerp plaats je de behuizing eventueel pal tegen de wand. In tegenstelling tot de meeste andere koelkasten hoeft er geen ruimte tussen de achterkant en de muur te zitten. Zit één van de deuren niet helemaal dicht? De KGN392LAF waarschuwt je met een luide pieptoon. Lees deze reviews op Kieskeurig.nl voor ervaringen van andere gebruikers.

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.