Review Samsung QE55QN90C - Televisie is mini-led-lichtkanon
Samsung levert nu tv's met zowel OLED- als mini-led-technologie. Met de OLED-modellen mikt het op filmkijkers die hun kijkomgeving wat verduisteren. Deze QE55QN90C richt zich op de goed verlichtte woonkamer. De mini-led achtergrondverlichting met lokale dimming garandeert zowel een hoge piekhelderheid als uitstekend contrast. Samen met de quantum dot-kleuren en een 120Hz-panel lijkt hij voor film, sport en games uitstekend geschikt.
Kijk je graag sport, laat je je graag gaan in games of kijk je liever een mooie film? De Samsung QE55QN90C is voor al die scenario’s een uitstekende keuze. De combinatie van zijn zeer ruime piekhelderheid, goed contrast, en rijke kleuren garanderen een sprankelende beeldkwaliteit. Het is jammer dat Samsung geen Dolby Vision biedt, maar desondanks levert hij hele mooie HDR-beelden. Maar de geluidskwaliteit viel wat beneden de verwachtingen; prima voor dagelijkse tv, maar voor filmsoundtracks die je in midden in de actie zetten kun je beter kiezen om er een goede losse soundbar op aan te sluiten. Veelzijdigheid is ook een pluspunt, de Smart Hub biedt niet alleen veel apps, maar ook veel andere functionaliteit. De prijs vinden we wat hoog, voor een deel net omdat je toch best uitkijkt naar een soundbar. Hou dus een oogje in het zeil, want Samsung biedt vaak combo-deals aan.
- Uitstekende beeldverwerking, helderheid en contrast
- Goede kalibratie in Filmmaker Mode (SDR en HDR)
- Relatief ruime kijkhoek
- Vlottere Tizen 7 met veel functionaliteit
- Ingebouwde Zigbee-hub en Matter-ondersteuning
- Geen Dolby Vision-ondersteuning
- Geluidskwaliteit ontoereikend voor echte filmbeleving
- Prijzig
Samsung QE55QN90C
- Adviesprijs: 2.499 euro
- Wat: Ultra HD 4K Full Array miniled QLED LCD-tv met lokale dimming
- Schermformaat: 55 inch (139 cm)
- Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Neural Quantum 4K Processor, Smart Calibration
- Afmetingen: 1.227 x 768 x 237 mm (incl. voet)
- Gewicht: 20,6 kg (incl. voet)
- Verbruik: SDR 81 (G) / HDR 184 watt (G)
Het Neo Slim-design is geen nieuwigheid, maar het blijft ons toch verbazen. Samsung slaagt erin om een mini-led-achtergrondverlichting - die bij veel concurrenten vaak resulteert in een minder platte televisie - in een ultraslank profiel te stoppen. De tv is amper 26mm dik en heeft een mooie vlakke rug zodat hij ook strak tegen de muur gemonteerd kan worden. Een zilverkleurige metalen rand rond het scherm accentueert zijn profiel nog wat, terwijl het aan de voorzijde niet meer is dan een zilveren lijntje.
Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede televisies
De centrale voet heeft een zeshoekige vorm, de metalen voetplaat is afgewerkt in donkerzilver. Het brede oppervlak geeft de tv een stevige basis, maar de nek en de verbinding met het scherm geven iets te veel mee als je het toestel een duwtje geeft. Gevaar voor omvallen lijkt er ons echter niet.
Aansluitingen
Terwijl veel fabrikanten zich nog steeds beperken tot twee HDMI 2.1-poorten, levert Samsung op de QN90C vier HDMI 2.1-poorten. Allemaal met de maximale bandbreedte (48Gbps), ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR. Naast HDMI VRR kent de tv ook AMD FreeSync, en al staat het niet in de specs bleek hij in onze test ook NVIDIA G-Sync compatible. Op HDMI 3 kan je gebruik maken van de ARC/eARC. Dat de QN90C ook voluit op gamers mikt, mag blijken uit de input-lag. We meten 13,9ms (4K60) en 7,3ms (2K120), prima cijfers. Behalve de HDMI-poorten beschikt de QN90C ook over twee USB-poorten en een optisch digitale audio-uitgang. Een hoofdtelefoon kun je via Bluetooth met de tv verbinden.
Dimmingzones voor mooi contrast
De mini-led achtergrondverlichting van de 55 inch QN90C is onderverdeeld in 36x14 zones, voor een totaal van 504. De processor analyseert het beeld en dimt de zones in donkere delen van het beeld, terwijl hij de zones in heldere delen juist sterk aanstuurt. Zo kan hij het eigen contrast van het Lcd-panel nog versterken. Het Lcd-panel zelf is van het VA-type, en levert op zich al een behoorlijk goed contrast van 3675:1. Maar met de lokale dimming geactiveerd zie we dat stijgen naar bijna 19.000:1 of zelfs meer afhankelijk van het gebruikte testpatroon. Die knappe prestatie schijnt ook door in de beelden.
Niet alleen zien we een erg goede zwartweergave, bijvoorbeeld in ruimtescènes, maar de processor vermijdt ook veel mogelijke problemen van lokale dimming. Zo zien we nooit zones ziet in- of uitschakelen, en zelfs de vage aanwezigheid van een zone, typisch te zien als een halo rond een licht object tegen een donkere achtergrond duikt nauwelijks op. Ondertitels brengen de dimming niet van de wijs. Als enige compromis zijn kleinere lichtaccenten zoals sterren iets donkerder dan ze moeten zijn. In HDR-beelden, waar contrasten vaak nog intenser zijn, kan het wel gebeuren dat je een vage zonegrens ziet, maar dan enkel in heel donkere beelden met felle contrasten.
Veel licht en kleur
Contrast is belangrijk, maar de QN90C heeft ook flink wat helderheid te bieden. Hou je vast, de meter kwam uit op 2181 nits piekhelderheid op een 10% venster. En dat in een zeer goed gekalibreerde HDR Filmmaker mode. Op het volledig wit scherm zien we nog steeds 723 nits. Kortom, de tv heeft flink wat licht in zijn marge. Ook wat kleuren betreft is het resultaat erg goed, 93% P3 volstaat ruimschoots om HDR-kleuren knap weer te geven. Die combinatie van veel licht, intense kleur en een knap contrast zijn uitermate geschikt voor gebruik in de woonkamer, zeker als je veel kijkt bij overvloedig omgevingslicht.
Het scherm heeft bovendien een goede kijkhoek, iets waar VA-panelen wel eens last mee hebben. Zowel kleur als contrast blijven relatief goed, maar wie wat te ver opzij zit, riskeert wel af en toe een zonegrens te zien in donkere HDR-beelden. De uniformiteit was prima, wat weinig wolkvorming die zichtbaar was op een egaal donker testbeeld bleek onzichtbaar bij gewone donkere content. Voor HDR10-beelden biedt Samsung nu ook de optie om dynamische tone mapping uit te schakelen (HDR Toontoewijzing op “statisch”). Zo blijft het beeld het meest trouw aan de oorspronkelijke intentie. Verander je dit naar “actief”, dan geeft de processor de helderheid nog een zetje, en verbetert de weergave van het zwart- en witdetail, maar dat gaat wel ten koste van wat contrast in het beeld.
Goede allround beeldverwerking
Live tv, streaming, gaming; de Neural Quantum Processor 4K zorgt voor uitstekende beeldkwaliteit, ongeacht de bron. Als enig zwak punt merken we dat hij kleurstroken die je soms kunt zien in zachte gradiënten niet volledig weg kan werken. Als die relatief zacht zijn is dat geen probleem, maar ergere gevallen blijven duidelijk zichtbaar. Je kunt dat zien in donkere scènes als de videostream sterk gecomprimeerd is. Uitstekende resultaten zijn er voor de upscaling waar de tv alle detail netjes bewaart.
Deinterlacing, belangrijk voor het verwerken van 1080i live tv-beelden, levert zelfs topresultaten. Bij de ruisonderdrukking hebben we liefst zelf wat controle over hoe sterk de processor ruis wegveegt, maar dat is iets wat Samsung niet biedt. Ofwel schakel je het uit, ofwel laat je de processor alle nodige beslissing maken in de “auto” stand. Maar ook hier kan je de expertise van Samsung vertrouwen, de processor haalt goed alle ruis weg, zonder ook detail te verwijderen.
Ook de bewegingsscherpte is een opvallend goede prestatie, het paneel toont slechts een heel vage rand aan de laatste rand van een bewegend voorwerp, een fijne troef voor sport en games. Heb je een hekel aan het stotteren in filmbeelden, dan kan de motion interpolation dat netjes wegwerken, zonder al te veel andere beeldfouten.
Geen knallende films
Met 60 watt, 4.2.2 kanalen en Dolby Atmos hadden we eerlijk gezegd een lekkere soundtrack verwacht bij onze films. Deze configuratie levert genoeg volume en uitstekende, duidelijke dialogen. Maar zodra we wat heviger werk vragen, zoals Dolby Atmos democlips, of fragmenten uit Batman v Superman blijkt hij toch wat te kort te komen. De basweergave is zeer zwak, en er is bijzonder weinig surround-effect. Wie het volume wat te ver open draait, hoort ook dat de processor wat ingrijpt. Wil je voor film en muziek audiokwaliteit die de knappe beeldprestaties goed kan begeleiden, dan kies je best voor een mooie soundbar.
Tizen 7: eindelijk sneller
Toen Samsung vorig jaar de Smart Hub naar een nieuwe interface overschakelde, waren we daar niet helemaal tevreden over. De organisatie was niet altijd even logisch, maar vooral: interface reageerde langzaam. Daar heeft Samsung duidelijk aan gewerkt, de nieuwe versie reageert een stuk vlotter. De layout van het Home Scherm is onveranderd, en stemt overeen met wat we ondertussen bijna bij alle andere smart tv-systemen zien. Centraal een reeks apps die je kunt personaliseren, en waarin je bij Samsung ook HDMI-ingangen of live tv kunt plaatsen, met boven en onder aanbevelingen uit verschillende streamingdiensten. Je raakt nu ook in minder klikken bij de (snel-)instellingen, aangesloten bronnen of speciale functies zoals Workspace (thuiswerkfunctionaliteit), MultiView of Smart Things.
Om die laatste functie nog nuttiger te maken heeft Samsung nu een Zigbee hub in de tv voorzien, en ondersteunt het Matter, het nieuwe (en hopelijk universele) protocol voor slimme toestellen. Zo kan je nu in Smart Things nog meer slimme apparaten beheren. Voor de streamingfans biedt Samsung nagenoeg alle belangrijke apps aan, ook voor gamers die cloudgaming willen gebruiken (Utomik, Xbox en Steam).
Conclusie
Kijk je graag sport op zondagnamiddag, laat je je graag gaan in allerlei games, of zak je liever onderuit in de zetel bij een knappe film? De Samsung QE55QN90C is voor al die scenario’s een uitstekende keuze. De combinatie van zijn zeer ruime piekhelderheid, goed contrast, en rijke kleuren garanderen een sprankelende beeldkwaliteit. Het is jammer dat Samsung geen Dolby Vision biedt, maar desondanks levert hij heel knappe HDR-beelden. Enkel de geluidskwaliteit viel wat beneden de verwachtingen, ze is prima voor dagelijkse tv, maar voor filmsoundtracks die je in midden in de actie zetten kun je beter kiezen om er een goede losse soundbar op aan te sluiten. Veelzijdigheid is ook een pluspunt, de Smart Hub biedt niet alleen veel apps, maar ook veel andere functionaliteit. De prijs vinden we wat hoog, voor een deel vanwege de audio en je met een soundbar erbij beter af bent. Hou dus een oogje in het zeil, Samsung biedt vaak combo-deals aan.