ID.nl logo
Review Philips 55OLED808/12 - OLED én driezijdige Ambilight
Huis

Review Philips 55OLED808/12 - OLED én driezijdige Ambilight

De Philips 55OLED808/12 is een 55 inch premium OLED-tv, en profileert zich als een geduchte concurrent voor andere populaire OLED-modellen. Om die strijd aan te gaan is hij dan ook bijzonder goed uitgerust. Van een nieuwe processor, tot verbeterde prestaties uit het OLED-paneel, ruime gameruitrusting, Google TV en natuurlijk Ambilight.

Fantastisch
Conclusie

Deze Philips is een goede premium-tv met veel features, prima beeldkwaliteit, goede audio en alles wat een gamer zich maar kan wensen. Kleine fouten zijn er wel. De nieuwe oplossing om kleurstroken weg te werken is niet zo efficiënt, en de tone mapping gaat af en toe in de fout, al heeft Philips voor dat laatste al een software update in de maak. Nieuwe features zoals de verbeterde lichtsensor en een superresolutie-algoritme leveren wel meerwaarde, en Philips heeft zelfs extra helderheid uit het OLED-paneel weten halen. Dit model heeft de overstap gemaakt naar Google TV en Ambilight is nog steeds beschikbaar zij het dan wel in een driezijdige versie in plaats van een vierzijdige. De prijs is best hoog, en we zien Philips’ eigen OLED807 als de hardste concurrent, zolang ook die nog te koop is.

Plus- en minpunten
  • Licht verbeterde piekhelderheid en goede beeldverwerking
  • Slimme lichtsensor voor helderheid en kleurtemperatuur
  • Driezijdige Ambilight Next generation
  • Uitstekend geluid met Dolby Atmos, DTS:X en DTS Play-Fi
  • Universele HDR-ondersteuning
  • Kleurbanding blijft zichtbaar ondanks nieuw filter
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

PHILIPS 55OLED808

  • Adviesprijs: 1.999 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 120Hz OLED-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 48Gbps, 2x v2.0 18GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120, VRR (AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Google TV (Android 12.0), DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 7th Gen P5 Perfect Picture Engine, driezijdige Ambilight Next Generation
  • Afmetingen: 1.225 x 773 x 230 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,7 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 83 (G) / HDR 74 watt (F)

Philips koos dit jaar voor een meer sobere stijl. Dat het OLED-scherm zelf geen franjes heeft, zijn we gewend, maar de donker gesatineerde voetplaat is een verrassing. Geen chroom meer te bespeuren; dat was toch veel jaren een typische stijl bij Philips. De voet is wel nog een draaivoet waarmee je zonder moeite het scherm wat naar links of rechts draait.

Philips-tv's en de gebruikte modelnummers
We krijgen regelmatig vragen binnen met betrekking tot de modelnummers die Philips hanteert voor de aanduiding van haar producten. De modelnummers van Philips-tv's eindigen met een schuine streep naar voren '/' en vervolgens een getal, zoals het veel voorkomende 12. Het getal na het 'slash'-teken geeft aan voor welke markt het specifieke model bedoeld is. Televisies die geschikt zijn voor de Europese markt en daar onder meer ook de apps op heeft afgestemd, krijgen het getal 12. Tv's geschikt voor de Verenigde Staten en Canada krijgen de code 'F7' toegewezen, en zo zijn er voor andere regio's weer andere getallen. Omdat wij altijd televisies testen voor de Europese markt, zullen de modelnummers van de Philips-tv's dus eindigen met /12. Technisch gezien is er echter geen verschil in de modellen met andere regiocodes.

De OLED807 had nog een vierzijdige Ambilight uitvoering, deze OLED808 moet het slechts stellen met een driezijdige versie. Dat is vooral jammer voor wie het toestel aan de wand wil bevestigen, in dat geval geeft een vierzijdige Ambilight een mooier effect. Het is overigens nog wel steeds de Next Generation versie waarbij elke LED individueel wordt aangestuurd in plaats van groepjes van drie. De Ambilight gloed volgt zo nauwkeuriger wat er op het scherm gebeurt.

Ambilight heeft tal van instellingen zodat je het naar jouw smaak kunt aanpassen. Je kunt Ambilight natuurlijk ook nog steeds gebruiken als sfeerlicht, of als lichtshow dat op muziek reageert. Wie de tv in de slaapkamer zet, kan gebruik maken van AmbiWakeup en AmbiSleep. De Aurora-functie die ook Ambilight gebruikt, maakt van de tv een decoratief stuk in de woonkamer. De bibliotheek met sfeerbeelden en animaties is uitgebreid met sportbeelden van Red Bull Extreme Sports en natuurbeelden uit The Explorers.

Kleine wijzigingen bij aansluitingen

Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd bij de aansluitingen als we die vergelijken met het in 2022 gelanceerde OLED807-model. Er zijn vier HDMI-poorten, twee daarvan bieden 48Gbps bandbreedte voor 4K120-gaming. Er is ondersteuning voor ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync). De lage input-lag van 13,6ms in 4K60 en 5,4ms in 2K en 120 fps maakt het verlanglijstje voor gamers compleet. ARC/eARC wordt ondersteund maar alleen op HDMI 2. En dan merk je dat er geen ARC meer op de andere HDMI-poorten zit. Dat was in het verleden bij Philips-tv's wel anders. Wie dus een soundbar en meerdere 4K120-gamingbronnen wil aansluiten, moet af en toe kabels wisselen.

Van Android TV naar Google TV

Google TV mag dan al lang beschikbaar zijn, Philips heeft pas dit jaar een stap gemaakt naar die nieuwe interface en laat Android TV achter zich. Onderliggend maakt het tv-platform bovendien gebruik van een nieuwe chipset en die combinatie werkt uitstekend; de gebruikservaring is vlot en aangenaam. Die stap naar Google TV merk je op verschillende manieren. Uiteraard ziet het Home-scherm er al wat anders uit, met vooral aanbevelingen en onderaan een rij apps. Vergeleken met Android TV valt er niet veel meer aan te passen, maar Google TV biedt in ruil wel heel veel persoonlijke aanbevelingen, geordend in goede categorieën en over verschillende streamingdiensten heen.

Een andere verandering zien we in de Philips-menu’s. Die zijn nu gedeeltelijk geïntegreerd in de Google TV-omgeving. Daarnaast verschijnen instellingen nu onderaan het scherm zodra je ze selecteert. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te zien wat het effect is wanneer je iets aanpast.

In de lijst met extra functies blijft Airplay afwezig. DTS Play-Fi blijft wel aanwezig, daarmee kan je de tv in een multiroom-omgeving zetten. Philips heeft ook een andere remote geleverd, het is een iets minder luxueuze versie, maar deze werkt eigenlijk aangenamer. De toetsen zijn nu wel goed gescheiden van elkaar zodat je minder snel op een verkeerd knopje drukt. De toetsen laten zich licht indrukken, en de lay-out is degelijk.

OLED-beeldkwaliteit: een tikje helderder

Geen nieuw type paneel voor de OLED808, net als de OLED807 gebruikt hij een OLED EX-paneel. Maar Philips heeft wat gesleuteld aan de aansturing en is er zo in geslaagd om toch wat extra helderheid te genereren. Concreet, op een 10% venster meten we 812 nits tegenover 715 nits op de OLED807, en op het volledig wit scherm blijft er nog 189 nits over, dat is marginaal beter dan de 180 nits op de OLED807. Het kleurbereik is onveranderd, maar blijft met 97% P3 zeer goed.

Iets minder tevreden waren we over de kalibratie van de Filmmaker mode. De grijsschaal toont een licht geelgroene tint die helaas ook zichtbaar is in huidskleuren. Er gaat ook wat witdetail verloren, en alhoewel er voldoende schaduwnuances zijn, krijgen heel donkere scènes soms heel veel zwart, waardoor ze harder en ongenuanceerder lijken. Over het algemeen is het resultaat nog goed, maar voor Filmmaker mode leggen we de lat hoog. De tv kan automatisch gekalibreerd worden met Portrait Displays Calman, dat is het overwegen waard als je de fouten zichtbaar vindt.

In HDR is Filmmaker Mode beter gekalibreerd met een neutralere grijsschaal. We merken wel dat Philips een correcte kleur voorrang blijft geven op correcte helderheid. Daardoor verliezen zeer heldere tinten wat impact, maar ogen ze kleurrijker. Dat is een correcte aanpak, maar af en toe gaat de tone mapping daarmee in de fout. Kleuren die nauwelijks zichtbaar zijn krijgen zoveel nadruk dat ze ongewenste kleurstroken veroorzaken. Of sommige gedetailleerde beelden verliezen wat detail en contrast. Gelukkig gebeurt dat enkel bij zeer helder gemasterde beelden, en die zijn nog vrij zeldzaam.

Toch heeft Philips besloten om in een nieuwe softwareversie de tone mapping wat bij te sturen. De tv toont in HDR10-beelden bijna alle witdetail en er is veel schaduwnuance al maar zwart kan in de allerdonkerste hoekjes wat overheersen, net als in SDR. Omdat Philips ook HDR10+ én Dolby Vision ondersteunt, geniet je sowieso van deze gevorderde formaten als ze beschikbaar zijn.

Beeldverwerking

Met het nieuwe hardware-platform is het uitkijken of Philips nieuwe features heeft toegevoegd aan de P5 AI Perfect Picture Engine. Vorige modellen leverden mooie prestaties en die zien we op de OLED808 terugkomen. Naast de reeds prima upscaling heeft Philips nu een nieuw geavanceerd superresolutie-algoritme. Dat geeft fijne texturen wat extra detail, en zorgt voor scherpe afgelijnde randen. Het algoritme werkt prima, maar schakel het uit (via de instelling Textuurverbetering) wanneer je oude dvd’s kijkt om te vermijden dat beeldfouten mee geaccentueerd worden.

Philips heeft nu ook een oplossing voorzien om kleurstroken te verwijderen in zachte gradiënten. Die bleek helaas minder efficiënt dan gehoopt. Alleen de lichtste gevallen werden verwijderd, bij zwaardere problemen bracht het algoritme geen oplossing. De Artefactreductie kan hoger ingesteld worden, maar dan geef je (soms veel) detail op. Nog een nieuwe feature, het toestel is uitgerust met een lichtsensor niet alleen de helderheid meet zoals vorig jaar maar die ook de kleurtemperatuur van het omgevingslicht meet. Daarmee kan hij nu nauwkeuriger de kleurtemperatuur van het scherm afstellen op het omgevingslicht.

Omdat extreme kleuren het beeld te veel zouden beïnvloeden heeft Philips wel grenzen gezet, je hoeft dus niet bang te zijn dat het beeld plots groen uitslaat als je ergens een groene spot hebt staan. De tv kan dus het lichtniveau aanpassen, de donkere details optimaliseren, en de kleurtemperatuur aanpassen, allemaal op basis van de lichtsensor. Kijk je hoofdzakelijk bij weinig licht, dan is dat niet echt nodig, maar wie veel bij wisselende omstandigheden kijkt, zal dit erg handig vinden. De lichtsensor werkt voor alle types content, van SDR tot alle HDR-varianten.

OLED-panelen leveren een uitstekende bewegingsscherpte, zodat je bij snelle actiefilms of sport nagenoeg alle detail ziet. Wie in filmcontent een hekel heeft aan het stotteren van snelle camerabeelden kan de Motionstijl aanpassen, bijvoorbeeld naar standaard of vloeiend. Philips’ algoritme hiervoor werkt uitstekend en veroorzaakt nauwelijks beeldfouten.

Goede audio

Van een premium tv verwachten we ook goede audio. De 4.1 70W audioconfiguratie stelt ons absoluut niet teleur. Er is veel volume beschikbaar, de woofer zorgt voor een goede portie bas en dialogen zijn duidelijk. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X en filmfragmenten geven een prima surroundervaring, weliswaar zonder een duidelijke hoogte-effect. Daarvoor blijf je aangewezen op een goede soundbar. Wie DTS-Play Fi speakers in huis haalt kan de OLED808 als centerspeaker gebruiken in een surroundopstelling. Je kunt de Philips ook inzetten voor muziek, de klank is goed, en vervorming blijft bij hoge volumes vrij goed onder controle.

Conclusie

De Philips 55OLED808 is een goede premium-tv met veel features, prima beeldkwaliteit, goede audio en alles wat een gamer zich maar kan wensen. Kleine fouten zijn er wel. De nieuwe oplossing om kleurstroken weg te werken is niet zo efficiënt, en de tone mapping gaat af en toe in de fout, al heeft Philips voor dat laatste al een software update in de maak. Nieuwe features zoals de verbeterde lichtsensor en een superresolutie-algoritme leveren wel meerwaarde, en Philips heeft zelfs extra helderheid uit het OLED-paneel weten halen. Dit model heeft de overstap gemaakt naar Google TV en Ambilight is nog steeds beschikbaar zij het dan wel in een driezijdige versie in plaats van een vierzijdige. De prijs is best hoog, en we zien Philips’ eigen OLED807 als de directe concurrent, zolang ook die nog te koop is.

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!