iPad op een tv aansluiten via AirPlay of adapter

© PXimport

iPad op een tv aansluiten via AirPlay of adapter

Geplaatst: 30 oktober 2020 - 04:20

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Maikel Dijkhuizen

Bepaalde multimedia verdient nu eenmaal een groter scherm dan je iPad te bieden heeft. In dit artikel bespreken we hoe je een iPad op een tv aansluiten kunt. Dat kan zowel draadloos via AirPlay, als via een kabeltje.

Sommige moderne smart-tv’s ondersteunen AirPlay, zoals recente modellen van Samsung, LG en Sony. Gunstig, want dankzij deze techniek verbind je een iPad (of iPhone) draadloos met de slimme beeldbuis. Voorwaarde is wel dat de televisie en tablet op hetzelfde thuisnetwerk zijn aangemeld. Controleer verder in de specificaties of de smart-tv AirPlay accepteert.

Open op het Apple-toestel de app Foto’s en zoek een mooie foto of video op. Tik nu onderaan op het deelpictogram (vierkant met pijltje). Vervolgens veeg je een stukje omlaag totdat je de optie AirPlay tegenkomt. Tik daarop en kies de naam van de smart-tv. Er komt op de televisie een koppelcode in beeld.

Nadat je de vier cijfers hebt ingevoerd, verschijnt de foto in vol ornaat op het grote scherm. Het mobiele toestel fungeert nu als afstandsbediening. Veeg naar links of rechts om naar de volgende of vorige foto te gaan.

 

© PXimport

 

© PXimport

Wil je de verbinding verbreken? Tik rechtsboven op het AirPlay-logo (rechthoek met driehoekje) en geef via My Device aan dat je de foto enkel op het mobiele toestel wilt weergeven. Naast de Foto’s-app bestaan er nog meer toepassingen met AirPlay-ondersteuning, niet in de laatste plaats muziekstreamingdiensten zoals Apple Music.

Naast het streamen van foto’s en video’s kan AirPlay ook het scherm van je iPad op een geschikte televisie synchroon weergeven. Handig, want op die manier kunt u werkelijk iedere app in het groot gebruiken. Open eerst het bedieningspaneel. Afhankelijk van welk Apple-apparaat je gebruikt, veeg je vanaf de onderzijde van het scherm omhoog of vanaf de rechterbovenhoek omlaag.

Tik op Synchrone weergave en selecteer de naam van je smart-tv. Als je de televisie voor de eerste keer met AirPlay verbindt, komt er een koppelverzoek in beeld. Neem deze vier cijfers op het mobiele toestel over. De inhoud van je Apple-toestel verschijnt nu op de televisie. Merk op dat na het kantelen van het mobiele apparaat de weergave op de smart-tv meebeweegt.

Je beëindigt de verbinding door in het bedieningspaneel op het logo voor synchrone weergave te tikken (twee rechthoekjes), waarna je bevestigt met Hdmi-adapter voor de iPad.

Hdmi-adapter voor iPad

 

© PXimport

Hoewel steeds meer smart-tv’s voorzien zijn van AirPlay, geldt dat natuurlijk lang niet voor iedere televisie. Gelukkig kun je een iPad ook met een snoertje verbinden. Voor de meeste iPads heb je hiervoor de zogeheten lightning-naar-digitale-AV-adapter van Apple en een hdmi-kabel nodig. Deze adapter heeft een lightning-aansluiting voor de iPad en een hdmi-uitgang voor de televisie.

De maximale resolutie op de televisie bedraagt 1920 × 1080 pixels. Handig is dat de adapter een extra lightning-aansluiting heeft, zodat je het mobiele apparaat tegelijkertijd kunt opladen. Via de eigen webwinkel van Apple kost de betreffende adapter 55 euro.

Bepaalde (recente) modellen hebben in plaats van een lightning-aansluiting een usb-c-poort. In dat geval heb je de zogenoemde usb-c-naar-digitale-AV-multipoort-adapter nodig. Die kost bij Apple 79 euro. Best prijzig, dus gelukkig bestaan er voor de iPad ook goedkopere hdmi-adapters van alternatieve merken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000