🎧 Op deze plekken kun je gratis muziek downloaden

© Dmitriy Vasilenko

🎧 Op deze plekken kun je gratis muziek downloaden

Geplaatst: 14 september 2023 - 12:34

Aangepast: 21 september 2023 - 07:17

Redactie ID.nl

Veel streamingdiensten bieden de mogelijkheid aan om offline naar muziek te luisteren. Toch wil je soms liever zelf nummers kunnen downloaden als mp3-bestand, zodat je ze op al je apparaten kunt afspelen. Er zijn meerdere sites waar je dit legaal en gratis kunt doen. Zeg nou zelf: dat klinkt als muziek in de oren!

Muziek streamen is leuk en handig, en een er zijn een heleboel gratis of goedkope diensten met een enorme muziekcatalogus, waaronder bijvoorbeeld Spotify, Google Play Music en Apple Music. Maar als je veel onderweg bent en je hebt muziek niet lokaal opgeslagen, dan kan het streamen ervan flink wat data verbruiken. Als je hierdoor jje datalimiet overschrijdt, kan dit behoorlijk wat geld kosten.

Daarom is het slim om muziekbestanden direct op je apparaat op te slaan, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je favoriete nummers. Streamingdiensten zoals Spotify laten je toe om muziek, albums of zelfs complete afspeellijsten te downloaden op je computer. Zo ben je niet afhankelijk van een actieve internetverbinding om muziek te beluisteren. Let wel, deze muziek kun je alleen afspelen via de app van de betreffende streamingdienst. Wil je meer vrijheid, dan zijn er ook andere manieren om muziek legaal te downloaden.

0

Powered by

logo

NoiseTrade

NoiseTrade is een site waarop artiesten hun muziek gratis aanbieden. Er staat voornamelijk muziek op van onafhankelijke of minder bekende artiesten, maar ook een aantal EP's van grote platenmaatschappijen. De muziek is alleen verkrijgbaar in de vorm van volledige albums. Er staan geen losse nummers op de site.

Om muziek te kunnen downloaden, moet je een account aanmaken met je e-mailadres, een wachtwoord en je postcode. Je krijgt vervolgens zo nu en dan e-mails van NoiseTrade zelf en van artiesten met reclame en ander promotiemateriaal, in ruil voor de gratis muziek. Voor deze mailinglijsten kun je je trouwens gewoon uitschrijven, mocht je geen behoefte aan dat soort mailtjes hebben.

Je kunt zoeken op genre en trefwoorden, en in je zoekresultaten komen ook suggesties te staan op basis van je zoekopdracht. Als je naar de pagina van een album gaat, kun je de muziek downloaden door op de knop Download Music te drukken. De bestanden bevatten artwork, maar de geluidskwaliteit varieert van 192kbps tot 320kbps MP3.

Tijdens het downloaden kun je je keuze delen op Facebook of Twitter, en je kunt als je dat wilt een bedrag kiezen om te doneren aan de artiest in kwestie.

NoiseTrade wordt niet heel actief meer bijgewerkt. De laatst toegevoegde muziek dateert alweer van een paar jaar geleden. Er wordt wel vaak geschreven over nieuwe muziek, dus je blijft altijd up-to-date met de laatste trends. Maar het aanbod van nummers die je kunt downloaden, neemt dus af.

 

© PXimport

Free Music Archive

Bij Free Music Archive vind je vooral muziek van kleinere labels en minder bekende artiesten. Een deel van deze muziek mag je zelfs gratis gebruiken voor je eigen online projecten, zoals video's. Als je een nummer wilt gebruiken, moet je wel eerst even het licentietype checken. Dat doe je door op de pagina van het betreffende nummer te kijken naar het vermelde licentietype rechtsonder. Heb je aanvullende rechten nodig, dan kun je via een link direct contact opnemen met de artiest. Je kunt eenvoudig zoeken op genre, type Creative Commons-licentie en curator. Het downloaden is simpel: klik op het naar beneden wijzende pijltje. Je hebt geen account nodig. De aangeboden muziek heeft een bitrate tussen 256kbps en 320kbps, maar houd er rekening mee dat het artwork meestal ontbreekt.

ReverbNation

Bekende bands zoals Alabama Shakes, The Civil Wars en Imagine Dragons hebben hun carrière gelanceerd op ReverbNation door hun muziek gratis aan te bieden aan fans. Dit platform is een goudmijn voor muziekliefhebbers en biedt een breed scala aan genres, al ligt de focus vooral op pop en hip-hop. Met ongeveer vier miljoen actieve artiesten, labels en gebruikers is de keuze op ReverbNation ruim en divers.

Niet gratis

Er zijn ook veel diensten waar je nummers kunt downloaden tegen een betaling. Een bekend platform is bijvoorbeeld Bandcamp, waar je op een laagdrempelige manier artiesten kunt ontdekken en steunen. Een alternatief is Amazon, dat een Download Store heeft. Voor enkele euro's kun je nummers downloaden uit een vrij uitgebreide catalogus. 

Verder zijn er websites waarmee je muziek kunt downloaden van YouTube of Soundcloud

Bescherm jouw computer door alleen vertrouwde programma's te installeren. Wil jij jezelf ook beter kunnen weren tegen oplichting? Kijk dan onze video!

Watch on YouTube

Goedkoop én goed!

De populairste smartphones tot 200 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000