Masturberen: waarom solo ook heel spannend en ontspannend kan zijn

© руслан малыш - stock.adobe.com

Masturberen: waarom solo ook heel spannend en ontspannend kan zijn

Geplaatst: 2 mei 2023 - 17:34

Aangepast: 8 mei 2023 - 14:21

Marjolein Kats

Mei is masturbatiemaand. En anders dan bij bijvoorbeeld Dry January of Stoptober is het nu juist de bedoeling om NIET met iets te stoppen. En waarom zou je ook? Masturberen is goed en gezond om te doen. In dit artikel lees je niet alleen waarom dat zo is, maar ook wat er met je lijf gebeurt wanneer je solo gaat.

In dit artikel lees je wat masturberen met je doet en waarom het goed is om het te doen. We leggen uit wat er gebeurt in je lijf bij masturbatie. En we geven je ook een link naar een introductie in de wereld van seksspeeltjes die helpen om je lichaam te ontdekken.

Mensen kunnen niet zonder aanraking

Mensen kunnen zonder seks, maar niet zonder aanraking. Al in de wieg is de tastzin een van de eerste zintuigen die je ontwikkelt. Baby's gaan op ontdekkingstocht naar zachte stofjes in de box of worden rustig van het contact met de huid van de moeder. In deze ontdekkingstocht naar wat we voelen, leren we onszelf te kalmeren en ontspannen. Dit blijven mensen de rest van hun leven nodig hebben. (bron: Esther Perel)

Jezelf aanraken

Masturberen is een manier om je eigen lichaam beter te leren kennen door aanraking van jezelf. “Je leert door masturbatie wat je prettig vindt,” zegt Linda Hauer, consulent seksuele gezondheid en eigenaar van het Seksualiteitsbureau. “Hoe beter je je eigen lichaam kent, hoe veiliger je je gaat voelen in contact met jezelf en een ander. Als je weet wat je lekker vindt, dan kun je dat ook goed aangeven. Ook leer je hoe je lichaam werkt. Bijvoorbeeld hoe je bekkenbodemspieren werken en wat voor effect dat heeft op de spierspanning van je vagina of van je erectie.”

Wat is masturberen eigenlijk?

Masturberen is jezelf verwennen. En dat is heel normaal en niet iets om je voor te schamen. “Masturberen hoeft geen orgasme te zijn,” zegt Hauer. “Een orgasme is prima, maar echt vrijen met jezelf is meer dan even snel klaarkomen, aftrekken of vingeren. Het kan ook al zijn: lekker douchen en je lichaam zacht masseren. Of je sensueel uitkleden voor de spiegel. Het doel is genot, plezier en zelfliefde.”


5 redenen waarom masturberen goed voor je is

1: Je leert je prettig voelen in en met je eigen lichaam.
2: Het geeft genot en plezier.
3: Het geeft ontspanning en ontlading.
4: Je leert wat je lekker vindt en dat helpt ook in relatie met een ander, bijvoorbeeld met je partner.
5: Het is goed voor je zelfvertrouwen.


Hand die in dekbed klauwt

© NopponPAT - stock.adobe.com

“Masturberen is heel dicht bij jezelf zijn,” zegt seksuoloog Christa Betz, die een praktijk voor seksuologische hulpverlening heeft in Breda. “Het is goed en fijn om jezelf te verwennen, om je eigen lijf te leren kennen en om te ontladen. Maar er is zeker geen 'moeten'. Veel mensen willen het niet doen en dat is ook helemaal prima.”

Hoe normaal is masturberen?

Masturberen is heel gewoon. Volgens dit Zweedse onderzoek blijkt dat er niet zo veel verschil zit tussen hoe vaak mannen of vrouwen masturberen. Toch zijn er meer mannen dan vrouwen die het doen. Vrouwen gebruiken kennelijk wel vaker seksspeeltjes dan mannen tijdens zelfbevrediging.

Sommige mensen hebben gêne of willen het niet. “Vooral voor vrouwen is het nogal wat,” zegt seksuoloog Christa Betz. “Dat begint al bij kids. We vinden het normaler als jongetjes hun eigen geslachtsdeel aanraken. Maar het is voor iedereen oké om van je eigen geslachtsdeel te genieten, als je dat wilt.”

Hoe werkt masturberen in je lijf?

Door aanraking en door het orgasme komen er allerlei stofjes vrij in je lijf die maken dat je je prettig voelt. Je lichaam maakt onder meer endorfine aan, het knuffelhormoon oxytocine en dopamine. Al die stofjes zorgen ervoor dat je lichaam ontspant. Ook werken ze pijnstillend. Een orgasme kan voor een ontlading zorgen, wat ervoor kan zorgen dat je bijvoorbeeld beter kunt slapen.

Hoe moet je masturberen?

Volgens de deskundigen is er niet één manier om het te doen. Alles is in principe goed. “Alleen als het pijn doet, moet je stoppen,” zegt de consulent seksuele gezondheid Linda Hauer. “Ook als je met jezelf vrijt en je denkt: 'het voelt niet lekker', ga daar dan niet mee door.”

Als je wilt masturberen is het aan te raden om de tijd te nemen en een goede plek te vinden. Zo kun je rustig, zonder haast en ongestoord je lijf ontdekken. Op Wipsite.nl, een site die eerlijke en positieve seksuele voorlichting wil bieden aan (jonge) mensen, vind je heldere informatie over technieken en over het lichaam van de man en de vrouw.

Man met zijn hand in zijn onderbroek

© Aliaksandr Marko - stock.adobe.com


Seksspeeltjes die kunnen helpen

Jezelf ontdekken kan ook met sekstoys. Een seksspeeltje is een apparaat of object dat helpt om je seksuele plezier te vergroten. Ook dit hoeft niet altijd te gaan om een orgasme. Weet je helemaal niets over sekstoys? En heb je geen idee welke je moet kiezen of hoe je ze moet gebruiken? ID.nl helpt je op weg met deze introductie in de wereld van seksspeeltjes


Vibrators

© Roman - stock.adobe.com

Kun je ook te veel masturberen?

“De limiet is datgene wat je zelf goed vindt,” zegt Betz. “Alleen als het masturberen te obsessief wordt, dan wordt het een probleem. Bijvoorbeeld als mensen erdoor te laat op het werk komen of tijdens de dag te veel naar de wc gaan om te masturberen. Dan is het goed om bij jezelf na te gaan: wat is de reden dat ik het doe? Kom je er niet uit, dan kun je bij een seksuoloog terecht.”

Een gelukkiger mens

“Zelfbevrediging is een vorm van selfcare,” zegt Hauer. “Selfcare is het zorgen voor je eigen energie. Dus ook het zorgen voor je seksuele energie hoort daarbij.” Hoe dan ook, je wordt een gelukkiger mens als je seksuele gezondheid in balans is. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel over seksuele gezondheid en waarom het zo belangrijk is om daar tijd voor te maken.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten