ID.nl logo
Wat doet een seksuoloog eigenlijk?
© Pandora Studio
Gezond leven

Wat doet een seksuoloog eigenlijk?

Seks gaat altijd vanzelf. Toch? Niets is minder waar. Wist je dat een op de vier Nederlanders weleens seksuele problemen ervaart? Als je seksleven niet loopt zoals je het graag zou willen, kan een seksuoloog of consulent seksuele gezondheid uitkomst bieden. ID.nl legt uit wat voor hulp zij jou kunnen bieden.

In dit artikel leggen we uit wat een seksuloog en een consulent seksuele gezondheid doen, wat het verschil is tussen deze hulpverleners en wat zij voor jou kunnen betekenen. Ook lees je hoe je een consulent of seksuoloog kunt vinden en hoe je een afspraak kunt maken.

Ook interessant voor jou: Seks bespreekbaar maken: hoe doe je dat?

Sextoys en spannende standjes, dat is vaak waar mensen een seksuoloog mee associëren. En bij seksuele gezondheid denk je al gauw aan soa's. Maar wat doet een consulent seksuele gezondheid nu eigenlijk? Wat is het verschil met een seksuoloog? En waarom kan een bezoekje aan deze hulpverleners enorm helpen om een gezond en plezierig seksleven te krijgen?

“Liefde en seksualiteit mogen stromend en moeiteloos voelen,” zegt Linda Hauer, consulent seksuele gezondheid, geregistreerd bij de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie). “Zo hoort het te zijn, maar vaak zorgen onbewuste overtuigingen of patronen ervoor dat dit niet zo is. Je kunt interne blokkades hebben waardoor het niet lukt om te ontladen en te ontspannen.”

Met haar Seksualiteitsbureau helpt Hauer mensen via gesprekken om zicht te krijgen op patronen en triggers. Je kunt die patronen leren doorbreken en meer begrip voor jezelf en je partner ontwikkelen. Een kort traject bij de consulent kan intimiteit en je seksleven aanzienlijk verbeteren. Het kan een ander zicht werpen op hoe je in relatie staat tot jezelf en tot anderen.

SEKSUOLOOG EN CONSULENT: HET VERSCHIL

Een seksuoloog heeft een achtergrond in psychologie óf in de geneeskunde. Je gaat naar een seksuoloog als seksuele problemen komen door een onderliggend trauma of psychosociaal probleem. Denk bij een psychosociaal probleem bijvoorbeeld aan een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline. Met kleinere trauma's, zogenaamde micro-trauma's, ga je naar de consulent.

Een consulent seksuele gezondheid is een seksuoloog light: een middenweg tussen een huisarts en een seksuoloog. Een consulent seksuele gezondheid is een therapeut die helpt om zicht te krijgen op wat je belemmert in je seksleven. Je kunt bij haar of hem terecht met allerlei vragen over jouw seksualiteit. Je hebt geen doorverwijzing nodig van de huisarts. Bij de consulent volg je in principe een kort traject.

De consulent en de seksuoloog behandelen in feite dus dezelfde problemen, alleen maakt het uit hoe de problemen zijn ontstaan. De consulent kan je in een intake helpen herkennen waar het probleem vandaan komt. Als het nodig is, kan de consulent je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Negatieve overtuigingen

Ik ben niet goed genoeg. Ik ben de liefde niet waard. Herken je dit soort gedachten? Ze ontstaan vaak uit micro-trauma's. Dat zijn kleine, subtiele ervaringen die je zelfvertrouwen een knauw hebben gegeven. Hauer: “Het zijn bijvoorbeeld de momenten waarop je als kind iets hebt meegemaakt en hebt besloten dat je niet meer gaat voelen of iets niet waard bent. Bijna iedereen heeft deze negatieve overtuigingen wel. Ze zijn heel bepalend voor hoe we ons voelen en hoe we in het leven staan.”

Een veelgehoorde klacht

Een hetero-stel komt naar de praktijk. Hij heeft veel zin en zij heeft na een aantal jaar in de relatie minder zin gekregen. Linda Hauer: “Dan kan je het gaan hebben over: wat vinden jullie leuk in bed en dat moeten jullie vaker doen. Vaak hebben ze het daar thuis al over gehad. Het blijkt dan dat er een dieper probleem is en dat het gaat om je niet goed genoeg voelen.”

“Daar vloeien weer andere overtuigingen uit voort, zoals: ik vind dat we veel of vaker seks moeten hebben. Of: ik vind dat ik opgewonden zou moeten worden van dit of dat. Allereerst kom je achter die onbewuste overtuigingen en vervolgens gaan we die aanpakken. We transformeren die tot iets dat wél helpt,” zegt Hauer.

©Lightfield Studios - stock.adobe.com

Relaties en seks

Relaties en seks kun je bijna niet van elkaar scheiden. Daarom is Linda Hauer naast consulent seksuele gezondheid ook relatietherapeut. “Mensen denken als ze naar me toe komen dat we het de hele tijd over seks gaan hebben. De uitingsvorm van het probleem kan in seksualiteit liggen, maar vaak is het juist het startpunt naar het bespreekbaar maken van een dieper probleem. Je moet naar de kern om te kijken waar je tegenaan loopt en hoe je dat kunt veranderen.”

Wat gebeurt er tussen partners? Hoe denk je over de liefde? Wat heeft je gevormd? Hoe denk je over seksualiteit? Allemaal vragen die voorbijkomen in relatietherapie, maar ook in sessies over je seksuele gezondheid. “Mensen hebben vaak tijd nodig om af te zakken in wat er echt speelt in de diepte,” zegt Hauer.

Een traject bij de consulent seksuele gezondheid duurt daarom meestal acht tot tien sessies van een uur. Mensen boeken soms een aantal maanden na het laatste consult nog een extra sessie als een soort check-up. “Er zijn veel sessies voor nodig om naar die spannende stukken te durven gaan,” zegt de consulent, “die stukken in jezelf zijn niet voor niets zo lang onbewust gebleven.”

Ook voor singles

Bij de consulent seksuele gezondheid kun je je bewust worden van overtuigingen die niet helpend zijn voor je gevoel van eigenheid en eigenwaarde. En dat heeft weer uitwerking op de relaties die je aangaat, niet alleen liefdesrelaties. Ook zonder partner kun je bij de consulent terecht. Aan de slag gaan met je belemmerende overtuigingen zorgt dat er altijd iets verandert in de relaties met anderen om je heen.

Het gaat om waar jíj je goed bij voelt

Seksuele gezondheid (je leest er meer over in dit artikel) gaat er dus over dat je plezierige en veilige seksuele ervaringen hebt en dat je je daar goed bij voelt. Een consulent helpt je om te werken aan je seksuele gezondheid via oplossingsgerichte consulten. Zodat je je weer fijn kunt voelen met jezelf én je seksleven.

En sextoys en spannende standjes in bed? Natuurlijk niets mis mee als je dat wilt proberen om je seksleven op te spicen. Maar speelt er echt een probleem, dan lost een seksspeeltje dat niet voor je op. Net zoals dat je ook werkt aan je fysieke en mentale gezondheid, is het ook goed om je seksuele gezondheid te verbeteren. “Dat is voor iedereen goed,” zegt Hauer.

Afspraak maken & vergoeding Je kunt zonder tussenkomst van je huisarts hulp zoeken bij een seksuoloog of consulent, maar in de praktijk zal het traject wel vaak via de huisarts verlopen – dat is toch vaak de eerste tot wie je je wendt bij medische of psychische problemen. Een huisarts kan met je meedenken of het inschakelen van een consulent seksuele gezondheid of een seksuoloog een oplossing voor je kan zijn. Een traject bij een consulent seksuele gezondheid wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering, alleen als er een medisch probleem aan ten grondslag ligt. Weten of jouw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt? Neem contact op met je zorgverzekeraar, daar kunnen ze je meer vertellen.

Hulp nodig?

Vind een consulent seksuele gezondheid of seksuoloog in jouw buurt via de site van de NVVS.

▼ Volgende artikel
Samsung introduceert nieuwe koelkastlijn met schermen en verbeterde AI-functies
Huis

Samsung introduceert nieuwe koelkastlijn met schermen en verbeterde AI-functies

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol aangekondigd van zijn nieuwste lijn slimme koelkasten, waarmee het bedrijf de 'Screens Everywhere'-visie versterkt die op de CES 2025 werd geïntroduceerd. Onder meer een 9 inch AI Home-scherm op de 4-deurs-koelkasten is één van de vernieuwingen die het bedrijf heeft laten zien.

Verder gaat Samsung een geüpdatet versie van de Family Hub uitbrengen op een aantal modellen. Verder is op een aantal 4-deurs en 4-deurs French Door-modellen een verbeterde AI Vision Inside-functie geïntegreerd. Deze heeft een verbeterde voedselherkenning en stroomlijnt maaltijdplanning.

 "Door een breed assortiment koelkastopties aan te bieden, zowel qua type als schermformaten, vergroten we de keuzemogelijkheden om aan verschillende huishoudelijke behoeften te voldoen," zegt Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics. 

Slimmere manieren voor huishoudmanagement

De nieuwe koelkasten van Samsung bevatten een 9-inch AI Home-scherm en 32-inch of 21,5-inch Family Hub-schermen, die zijn ontworpen om vier gebieden van het dagelijks leven te verbeteren: voedsel, woning, familiecommunicatie en entertainment. 

De verbeterde AI Vision Inside kan nu in totaal 37 soorten voedsel herkennen, inclusief verwerkte voedingsmiddelen. Koelkasten die deze functie hebben, kunnen gebruikers adviseren om verwerkte voedingsmiddelen op te slaan die meerdere keren in de koelkast zijn gezet, met een maximumcapaciteit van 50 items met toegewezen namen. Het scherm biedt op basis hiervan op maat gemaakte receptsuggesties en maaltijdplanning.

©Samsung

Naast voedselbeheer verbeteren de schermen ook de slimme huisverbinding. De nieuwste ontwikkelingen bieden diepere integratie in het slimme huisecosysteem, waardoor de koelkast een centrale hub wordt die verbonden apparaten in het hele huis kan bedienen.

Met de integratie van Map View kunnen gebruikers Samsung-apparaten en zelfs slimme apparaten van derden zoals verlichting en slimme stekkers monitoren en bedienen. Er is ook SmartThings Energy, dat gebruikers helpt hun energieverbruik bij te houden en te optimaliseren.

De nieuwe Daily Board-functie houdt iedereen geïnformeerd en verbonden. Het koelkastscherm levert real-time updates gedurende de dag, of het nu gaat om het ochtendweer en -schema voordat men naar het werk gaat, of dagelijkse energieverbruiksrapporten in de avond. 

De volgende generatie koeling

De 4-deurs koelkast is ontworpen om aan de behoeften van moderne huishoudens te voldoen. Modellen die Hybrid Cooling-technologie bevatten, houden producten langer vers en bieden extra ruimte door een compact koelelement te gebruiken. Door de conventionele compressor en de Peltier-module samen te gebruiken, kan AI Hybrid Cooling extra koeling bieden wanneer nodig, bijvoorbeeld wanneer de interne temperatuur stijgt.

De 4-deurs French Door-koelkast, die vooralsnog alleen  in Noord-Amerika wordt gelanceerd, is verkrijgbaar in verschillende configuraties, waaronder een 32-inch Family Hub en een 9-inch AI Home. De Auto Open Door-functie zorgt voor een probleemloze toegankelijkheid door de deur zacht aan te raken. Er is verder ook een drankcentrum met een waterdispenser geïtegreerd, en een 1,4 liter automatisch vullende waterkan die vaatwasserbestendig is. 

Bekijk hier de andere Samsung-koelkasten op Kieskeurig.nl:

De Side-by-Side-koelkast biedt ook meerdere schermopties, waaronder de 21,5-inch Family Hub en 9-inch AI Home. Het model, met een Auto Open Door die wijd opent, maakt het eenvoudiger om opgeslagen items te bereiken. Een aantal Europese modellen zijn uitgerust met Hybrid Cooling-technologie om versheid te behouden door temperatuurschommelingen te voorkomen.

Alle drie de typen koelkasten beschikken over de AI Energy Mode-functie, waarmee gebruikers het energieverbruik met nog eens 10 procent kunnen verminderen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de modus altijd te activeren of wanneer de elektriciteitsrekeningen naar verwachting het vooraf ingestelde doel zullen overschrijden.

Met deze nieuwste innovatieve oplossingen blijft Samsung de grenzen van de verbonden keuken verleggen en transformeert het de koelkast tot een intelligente hub die voedselbeheer, slimme huisintegratie en entertainment verbetert.

▼ Volgende artikel
Alweer meer fietsen gestolen: hier moet je oppassen en zo houd je je fiets veilig
© Rainer Fuhrmann
Mobiliteit

Alweer meer fietsen gestolen: hier moet je oppassen en zo houd je je fiets veilig

In Nederland werd er in 2024 236 keer per dag aangifte gedaan van fietsendiefstal. Omdat lang niet iedereen aangifte doet, ligt het werkelijke aantal gestolen fietsen nog veel hoger. In welke gemeenten loop je het meeste risico en wat kun je doen om het risico op diefstal zo klein mogelijk te houden?

Het aantal fietsdiefstallen in Nederland blijft oplopen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer, gebaseerd op cijfers van de politie (Basis Voorziening Informatie) en het CBS (StatLine). In 2024 registreerde de politie 86.220 meldingen van diefstal: 30% meer dan vijf jaar eerder.

De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In absolute aantallen is Amsterdam koploper: 10.810 meldingen in één jaar tijd. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in Den Haag, dat met 4.760 meldingen op de tweede plek staat.

Opvallend is dat het aantal diefstallen niet overal stijgt. In vijf provincies – Utrecht, Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Holland – daalde het aantal geregistreerde gevallen juist. Utrecht zag de grootste daling met 575 meldingen minder dan een jaar eerder. In Zeeland was er juist een forse toename: het aantal meldingen lag daar 41,1% hoger dan in 2023. Ook Drenthe, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland, lieten een stijging zien. In Rotterdam werden alleen al 4.705 fietsen als gestolen gemeld.

Naast absolute aantallen geeft ook de verhouding met het aantal huishoudens een ander beeld. In de gemeente Heemstede werden 23,3 diefstallen per 1.000 huishoudens gemeld. Daarmee is het risico daar relatief het hoogst. Ook in Veere, Nijmegen en Amsterdam is het risico relatief groot. In zes van de tien gemeenten in de top 10 wonen veel studenten. Renswoude en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten waar geen aangiftes van fietsdiefstal zijn gedaan.

In deze gemeenten loop je het grootste risico

GemeenteProvincieDiefstallen per 1000 huishoudens
HeemstedeNoord-Holland23,3
VeereZeeland22,7
NijmegenGelderland21,7
AmsterdamNoord-Holland21
ZandvoortNoord-Holland20,9
EindhovenNoord-Brabant20,6
HaarlemNoord-Holland20,5
DelftZuid-Holland20,5
UtrechtUtrecht20,1
GroningenGroningen19,2

Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering

...En zoveel fietsen worden er in jouw gemeente gestolen

Bron: Independer

©Oleksandr Kozak

Zo verklein je de kans dat je fiets wordt gestolen

Een goed slot is de eerste stap om je fiets te beschermen – en waar we 'een slot' zeggen, bedoelen we liever nog twee. Een standaard ringslot voorkomt dat iemand met je fiets wegrijdt, maar niet dat je fiets wordt opgetild en meegenomen in een busje. Zet je fiets daarom ook altijd met een extra slot ergens aan vast. Dat kan een ketting-, beugel- of vouwslot zijn, zolang het maar een ART-keurmerk heeft.

Het ART-keurmerk geeft aan hoe goed een slot bestand is tegen pogingen om het open te breken. Voor elektrische fietsen is minimaal ART-2 aanbevolen. Wil je je e-bike verzekeren, dan stellen de meeste verzekeraars dit ook verplicht. Bewaar bij aankoop altijd de bon en noteer het sleutelnummer: je verzekeraar kan ernaar vragen bij schade of diefstal.

Zorg dat je het extra slot door het frame en bij voorkeur ook het voorwiel haalt, en zet de fiets vast aan een vast object. Geen rek in de buurt? Rijd dan een stukje verder.

Let op waar je je fiets achterlaat

Op drukke plekken zoals stations, winkelstraten en uitgaansgebieden worden vaak fietsen gestolen. Daar loont het extra om je fiets goed vast te zetten en/of te kijken of er een bewaakte stalling in de buurt is. In veel steden zijn die gratis of goedkoop voor kort parkeren.

Gebruik een GPS-tracker

Veel elektrische fietsen hebben standaard een ingebouwde GPS-tracker. Zo niet, dan kun je er ook zelf een monteren. Bij diefstal kun je de locatie van je fiets dan volgen via een app. Sommige systemen geven automatisch een melding als je fiets wordt verplaatst zonder dat jij erbij bent. Zo vergroot je de kans om je fiets terug te vinden én help je de politie bij het opsporen.

Ook thuis: achter slot en grendel

Ben je weer thuis, zet je fiets dan binnen, bijvoorbeeld in de schuur of berging. Doe hem ook daar op slot. Bij inbraak willen verzekeraars vaak beide sleutels van het slot zien. Vergeet ook niet de accu: vergrendel die of neem hem mee naar binnen.

Voorkomen is...

Dat je fiets nooit gestolen wordt, die garantie is er helaas niet. Maar met bovenstaande tips verklein je wel de kans dat jouw fiets in de statistieken terechtkomt.