Wat doet een seksuoloog eigenlijk?
Seks gaat altijd vanzelf. Toch? Niets is minder waar. Wist je dat een op de vier Nederlanders weleens seksuele problemen ervaart? Als je seksleven niet loopt zoals je het graag zou willen, kan een seksuoloog of consulent seksuele gezondheid uitkomst bieden. ID.nl legt uit wat voor hulp zij jou kunnen bieden.
In dit artikel leggen we uit wat een seksuloog en een consulent seksuele gezondheid doen, wat het verschil is tussen deze hulpverleners en wat zij voor jou kunnen betekenen. Ook lees je hoe je een consulent of seksuoloog kunt vinden en hoe je een afspraak kunt maken.
Ook interessant voor jou: Seks bespreekbaar maken: hoe doe je dat?
Sextoys en spannende standjes, dat is vaak waar mensen een seksuoloog mee associëren. En bij seksuele gezondheid denk je al gauw aan soa's. Maar wat doet een consulent seksuele gezondheid nu eigenlijk? Wat is het verschil met een seksuoloog? En waarom kan een bezoekje aan deze hulpverleners enorm helpen om een gezond en plezierig seksleven te krijgen?
“Liefde en seksualiteit mogen stromend en moeiteloos voelen,” zegt Linda Hauer, consulent seksuele gezondheid, geregistreerd bij de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie). “Zo hoort het te zijn, maar vaak zorgen onbewuste overtuigingen of patronen ervoor dat dit niet zo is. Je kunt interne blokkades hebben waardoor het niet lukt om te ontladen en te ontspannen.”
Met haar Seksualiteitsbureau helpt Hauer mensen via gesprekken om zicht te krijgen op patronen en triggers. Je kunt die patronen leren doorbreken en meer begrip voor jezelf en je partner ontwikkelen. Een kort traject bij de consulent kan intimiteit en je seksleven aanzienlijk verbeteren. Het kan een ander zicht werpen op hoe je in relatie staat tot jezelf en tot anderen.
SEKSUOLOOG EN CONSULENT: HET VERSCHIL
Een seksuoloog heeft een achtergrond in psychologie óf in de geneeskunde. Je gaat naar een seksuoloog als seksuele problemen komen door een onderliggend trauma of psychosociaal probleem. Denk bij een psychosociaal probleem bijvoorbeeld aan een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline. Met kleinere trauma's, zogenaamde micro-trauma's, ga je naar de consulent.
Een consulent seksuele gezondheid is een seksuoloog light: een middenweg tussen een huisarts en een seksuoloog. Een consulent seksuele gezondheid is een therapeut die helpt om zicht te krijgen op wat je belemmert in je seksleven. Je kunt bij haar of hem terecht met allerlei vragen over jouw seksualiteit. Je hebt geen doorverwijzing nodig van de huisarts. Bij de consulent volg je in principe een kort traject.
De consulent en de seksuoloog behandelen in feite dus dezelfde problemen, alleen maakt het uit hoe de problemen zijn ontstaan. De consulent kan je in een intake helpen herkennen waar het probleem vandaan komt. Als het nodig is, kan de consulent je doorverwijzen naar een seksuoloog.
Negatieve overtuigingen
Ik ben niet goed genoeg. Ik ben de liefde niet waard. Herken je dit soort gedachten? Ze ontstaan vaak uit micro-trauma's. Dat zijn kleine, subtiele ervaringen die je zelfvertrouwen een knauw hebben gegeven. Hauer: “Het zijn bijvoorbeeld de momenten waarop je als kind iets hebt meegemaakt en hebt besloten dat je niet meer gaat voelen of iets niet waard bent. Bijna iedereen heeft deze negatieve overtuigingen wel. Ze zijn heel bepalend voor hoe we ons voelen en hoe we in het leven staan.”
Een veelgehoorde klacht
Een hetero-stel komt naar de praktijk. Hij heeft veel zin en zij heeft na een aantal jaar in de relatie minder zin gekregen. Linda Hauer: “Dan kan je het gaan hebben over: wat vinden jullie leuk in bed en dat moeten jullie vaker doen. Vaak hebben ze het daar thuis al over gehad. Het blijkt dan dat er een dieper probleem is en dat het gaat om je niet goed genoeg voelen.”
“Daar vloeien weer andere overtuigingen uit voort, zoals: ik vind dat we veel of vaker seks moeten hebben. Of: ik vind dat ik opgewonden zou moeten worden van dit of dat. Allereerst kom je achter die onbewuste overtuigingen en vervolgens gaan we die aanpakken. We transformeren die tot iets dat wél helpt,” zegt Hauer.
©Lightfield Studios - stock.adobe.com
Relaties en seks
Relaties en seks kun je bijna niet van elkaar scheiden. Daarom is Linda Hauer naast consulent seksuele gezondheid ook relatietherapeut. “Mensen denken als ze naar me toe komen dat we het de hele tijd over seks gaan hebben. De uitingsvorm van het probleem kan in seksualiteit liggen, maar vaak is het juist het startpunt naar het bespreekbaar maken van een dieper probleem. Je moet naar de kern om te kijken waar je tegenaan loopt en hoe je dat kunt veranderen.”
Wat gebeurt er tussen partners? Hoe denk je over de liefde? Wat heeft je gevormd? Hoe denk je over seksualiteit? Allemaal vragen die voorbijkomen in relatietherapie, maar ook in sessies over je seksuele gezondheid. “Mensen hebben vaak tijd nodig om af te zakken in wat er echt speelt in de diepte,” zegt Hauer.
Een traject bij de consulent seksuele gezondheid duurt daarom meestal acht tot tien sessies van een uur. Mensen boeken soms een aantal maanden na het laatste consult nog een extra sessie als een soort check-up. “Er zijn veel sessies voor nodig om naar die spannende stukken te durven gaan,” zegt de consulent, “die stukken in jezelf zijn niet voor niets zo lang onbewust gebleven.”
Ook voor singles
Bij de consulent seksuele gezondheid kun je je bewust worden van overtuigingen die niet helpend zijn voor je gevoel van eigenheid en eigenwaarde. En dat heeft weer uitwerking op de relaties die je aangaat, niet alleen liefdesrelaties. Ook zonder partner kun je bij de consulent terecht. Aan de slag gaan met je belemmerende overtuigingen zorgt dat er altijd iets verandert in de relaties met anderen om je heen.
Het gaat om waar jíj je goed bij voelt
Seksuele gezondheid (je leest er meer over in dit artikel) gaat er dus over dat je plezierige en veilige seksuele ervaringen hebt en dat je je daar goed bij voelt. Een consulent helpt je om te werken aan je seksuele gezondheid via oplossingsgerichte consulten. Zodat je je weer fijn kunt voelen met jezelf én je seksleven.
En sextoys en spannende standjes in bed? Natuurlijk niets mis mee als je dat wilt proberen om je seksleven op te spicen. Maar speelt er echt een probleem, dan lost een seksspeeltje dat niet voor je op. Net zoals dat je ook werkt aan je fysieke en mentale gezondheid, is het ook goed om je seksuele gezondheid te verbeteren. “Dat is voor iedereen goed,” zegt Hauer.
Afspraak maken & vergoeding Je kunt zonder tussenkomst van je huisarts hulp zoeken bij een seksuoloog of consulent, maar in de praktijk zal het traject wel vaak via de huisarts verlopen – dat is toch vaak de eerste tot wie je je wendt bij medische of psychische problemen. Een huisarts kan met je meedenken of het inschakelen van een consulent seksuele gezondheid of een seksuoloog een oplossing voor je kan zijn. Een traject bij een consulent seksuele gezondheid wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering, alleen als er een medisch probleem aan ten grondslag ligt. Weten of jouw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt? Neem contact op met je zorgverzekeraar, daar kunnen ze je meer vertellen.
Hulp nodig?
Vind een consulent seksuele gezondheid of seksuoloog in jouw buurt via de site van de NVVS.