Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

© yta

Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Geplaatst: 11 september 2023 - 14:58

Aangepast: 24 juni 2024 - 09:47

Redactie ID.nl

Lekker hoor, die zomer, maar een hittegolf kan je huis veranderen in een sauna. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je woning af te koelen zonder dat je hoeft te zweten als een otter. In dit artikel bespreken we praktische tips zoals ventilatie, isolatie, airconditioning en gedragsveranderingen om je huis koel te houden.

Ventilatie en isolatie

Ventilatie is essentieel om frisse lucht in huis te krijgen en de warme lucht te verdrijven. Een eenvoudige manier is het gebruik van ventilatoren. Een plafondventilator is bijvoorbeeld ideaal om de lucht te laten circuleren. Voor een meer geavanceerde aanpak kun je kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem (veel nieuwbouwhuizen zijn daar al van voorzien). Zo'n systeem zorgt voor een constante luchtverversing in huis.

Isolatie is minstens zo belangrijk, maar dan voor het tegenhouden van warmte. Juist, isolatie is er niet alleen om de kou buiten te houden! Goede isolatie kan immers voorkomen dat de warmte je huis binnendringt. Denk aan isolerende raamfolie of spouwmuurisolatie.

Man geniet van airconditioning

© Antonio Diaz

Airconditioning en zonwering

Airconditioning is uiteraard de meest directe manier om je huis te koelen. Een split-airco kan een interessante investering zijn. Deze units zijn energiezuinig en kunnen een grote ruimte snel koelen, waardoor het binnen de kortste keren weer comfortabel is in huis en – misschien nog wel belangrijker – je weer gewoon kunt slapen!

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Een mobiele airco is een iets eenvoudiger, maar ook heel doeltreffende oplossing. Bovendien hoef je niet meteen een ingrijpende verbouwing door te voeren om de airconditioning in je huis te verwerken.

Fatsoenlijke zonwering kan trouwens ook een enorm verschil maken. Rolluiken of zonneschermen kunnen de zonnestralen blokkeren voordat ze je huis opwarmen. Vraag onderaan dit artikel een offerte aan voor meer informatie over zonwering!

0

Powered by

logo

's Nachts koelen en gedragsveranderingen

In de nacht koelt het vaak af. Maak daar handig gebruik van door ramen en deuren open te zetten voor een natuurlijke luchtstroom. Zorg wel voor goede horren om muggen en ander vervelend ongedierte buiten te houden.

Gedragsveranderingen kunnen ook bijdragen. Denk aan het uitschakelen van apparaten die warmte genereren, zoals computers of ovens. En last but not least: het sluiten van gordijnen overdag kan ook helpen om de warmte enigszins buiten te houden.

MethodeVoordelenNadelen
VentilatieEnergiezuinig, natuurlijkMinder effectief bij hoge luchtvochtigheid
IsolatieLangdurig effect, energiebesparendHoge initiële kosten
AirconditioningSnel, effectiefHoog energieverbruik, flinke investering
ZonweringEnergiezuinig, esthetischKan behoorlijke investering zijn
's Nachts koelenGratis, natuurlijkMinder effectief bij aanhoudende hitte

Dus nee, een hittegolf hoeft je wooncomfort niet te verpesten. Met de juiste combinatie van ventilatie, isolatie, airconditioning en een beetje gedragsverandering kun je de temperatuur in huis aangenaam houden. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen koel in de zomer, maar ook warm in de winter!

Vraag een offerte aan voor zonwering:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten