Best wel belangrijk: controleer regelmatig je cv-ketel!
Je zult het misschien al hebben gemerkt: het zogeheten stookseizoen is begonnen. Het wordt kouder, dus we zetten weer voorzichtig de verwarming of kachel thuis aan. Cv-ketels vergen echter wel onderhoud. Volgens Techniek Nederland is het belangrijk dat dit goed en regelmatig gebeurt. Maar hoe regel je dat en waar moet je op letten?
Volgens Techniek Nederland vindt bij 35 procent van de Nederlandse cv-ketels niet of nauwelijks onderhoud plaats. Maar niet iedereen kan en mag zomaar onderhoud aan een cv-systeem plegen. Daar is specialistische kennis voor nodig en bovendien mogen sinds april 2023 alleen gecertificeerde verwarmingsbedrijven nog cv-ketels installeren en onderhouden. Met deze wettelijke certificering wil de overheid het aantal ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging terugdringen.
Geschikte installateurs
De gecertificeerde installateurs zijn herkenbaar aan het logo CO-VRIJ. Via de speciale website kun je een geschikte installateur vinden. Is je cv-ketel in onderhoud bij een installateur, bijvoorbeeld wanneer je de ketel huurt of als je in een huurhuis woont? Dan moet het installatiebedrijf bijhouden wanneer onderhoud nodig is en dat ook uitvoeren wanneer het daar tijd voor is. Bij voorkeur gebeurt dat op jaarlijkse basis.
Let wel: kleine herstellingen, zoals het ontluchten van de cv-installatie, het bijvullen van water en het opnieuw opstarten van het systeem bij storingen valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder van het apparaat of het huis waarin de cv-installatie staat opgesteld.
Meer energie besparen met je cv-ketel? Zet zelf de temperatuur van je cv-ketel lager!
Cv-ketel vervangen
Cv-ketels hebben niet het eeuwige leven en gaan gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar mee. Verwarmingsexpert Maurice Roovers van Techniek Nederland zegt dat hoe ouder de ketel wordt, hoe groter de kans is dat onderdelen het gaan begeven. "Het gasverbruik neemt toe en dat levert een hogere gasrekening op. Is de ketel aan vervanging toe, dan is dat een logisch moment om eens goed te kijken naar een duurzaam alternatief."
©Olga Yastremska
Handige tips
Roovers van Techniek Nederland heeft verder nog een aantal tips voor het slim verwarmen van je woning voor de komende periode, waarin het weer wat kouder wordt.
Houd je cv-ketel in topconditie Zorg dat je je verwarmingsketel jaarlijks of om de twee jaar laat nakijken. Check desnoods even de handleiding hoe vaak dat precies moet. Een vakman controleert alles en vervangt onderdelen die op zijn. O, en hang meteen een koolmonoxidemelder op bij je ketel – veiligheid voor alles!
Geen koud water meer in de keuken Sta je ook altijd te wachten op warm water uit je keukenkraan? Los het op met een boilertje in je keukenkastje. Handig, energiezuinig én makkelijk te installeren.
Ga voor een hybride warmtepomp Met zo'n slimme warmtepomp, die draait op stroom en energie uit de buitenlucht, kun je tot wel 60 procent op gas besparen. Goed voor je portemonnee én het milieu dus. En het mooie is: de overheid betaalt ongeveer een derde mee.
Laat je cv-systeem optimaal afstellen Vraag een expert om je verwarmingssysteem 'waterzijdig in te regelen'. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat de warmte beter verdeeld wordt. Je bespaart tot 20 procent gas en je huis voelt ook nog eens comfortabeler aan.
Kies slimme thermostaatkranen Deze knappe kranen verwarmen alleen de ruimtes die jij wilt, precies wanneer jij dat wilt. Zo verspil je geen energie in kamers waar je toch niet bent.
Geef je radiatoren een boost Plak kleine ventilatoren (boosters) op je bestaande radiatoren. Ze blazen de warmte sneller je kamer in, waardoor je met een lagere temperatuur toch lekker warm zit.
Hou je systeem in de gaten Check af en toe de waterdruk in je cv-ketel. Die moet meestal tussen de 1,5 en 2 bar zijn, maar kijk voor de zekerheid even in je handleiding. Vul op tijd bij en vergeet niet om je radiatoren regelmatig te ontluchten. Kleine moeite, groot verschil!
Koud hè? Tijd voor een elektrische deken: je vindt ze op Kieskeurig!
Welke warmtepomp past bij jou?
Met onze warmtepompvergelijker weet je het zo!