ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 slimme thermostaten van max 260 euro
© Tado
Energie

Waar voor je geld: 5 slimme thermostaten van max 260 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een thermostaat waarmee je de temperatuur in huis (op afstand) kunt reguleren? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken slimme thermostaten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 260 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Tado Slimme Thermostaat X Startpakket

Met dit Tado-pakket kun je meteen aan de slag! Naast de Slimme Thermostaat X zit er namelijk een draadloze ontvanger in de productdoos. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de bestaande bedrading. Stop de bijgesloten penlites in de thermostaat en hang hem op de gewenste plek in de hal of woonkamer. Het product is compatibel met nagenoeg elke cv-ketel en warmtepomp. De Slimme Thermostaat X ondersteunt een hele reeks aan protocollen, waardoor hij met allerlei smarthome-apparaten kan samenwerken. Zo kan de thermostaat overweg met de universele standaard Matter (Thread), terwijl er ook ondersteuning voor Google Home en Apple HomeKit is ingebakken.

Je gebruikt de pijltjes onder het display om een aangename temperatuur te kiezen. Je kunt hiervoor ook de Tado-app op een smartphone gebruiken. Ben je op een koude dag bijna thuis, dan verwarm je de woning desgewenst alvast voor. Dat werkt met behulp van de geofencing-functie zelfs automatisch! Je kunt ook tijdschema's instellen. Wil je de temperatuur in verschillende kamers reguleren? In dat geval is de Tado Slimme Radiatorknop X (4-pack) een zinvolle toevoeging. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review op ID.nl.

Bosch EasyControl CT200

De Bosch EasyControl CT200 was op Kieskeurig.nl niet eerder zo goedkoop. Kies tussen een witte en zwarte uitvoering. Dit product is geschikt voor cv-ketels die het ems-protocol ondersteunen, zoals modellen van Nefit, Bosch en Buderus. Met deze betaalbare adapter kun je trouwens ook verwarmingstoestellen van andere merken koppelen. Op die manier sluit je zelfs een (stok)oude cv-ketel aan. Zie vervolgens in de app hoeveel gas je verbruikt.

Zodra deze slimme thermostaat eenmaal is aangesloten, selecteer je op het ruime aanraakscherm de gewenste temperatuur. Je maakt daar op den duur waarschijnlijk weinig gebruik van, want de zelflerende EasyControl CT200 stemt de temperatuur automatisch af op jouw ritme. Ga je bijvoorbeeld weg, dan schakelt de verwarming een tandje terug. Je verspilt zo niet onnodig energie. Als alternatief kun je ook gedetailleerde tijdschema's instellen. Deze thermostaat ondersteunt diverse platformen, zoals Google Home en IFTTT. Wil je voor verschillende ruimtes de temperatuur reguleren? Schaf de Bosch EasyControl CT200 dan aan inclusief drie slimme radiatorknoppen (wit/zwart).

Honeywell Lyric T6

Wil je een eenvoudige slimme thermostaat kopen, dan is de Honeywell Lyric T6 een interessante kandidaat. Omdat deze thermostaat het veelgebruikte OpenTherm-communicatieprotocol ondersteunt, kun je hem met elke cv-ketel combineren. Denk onder andere aan ketels van Intergas, Remeha, Ltho Daalderop en Atag. Zodra je de Lyric T6 op de huidige bedrading hebt aangesloten, kies je met een app de gewenste temperatuur. Uiteraard kun je hiervoor ook het verlichte aanraakscherm gebruiken.

Deze thermostaat is zelflerend en weet op den duur precies hoeveel tijd er nodig is om een ruimte te verwarmen. Ben je na een lange werkdag over een halfuur thuis? Het verwarmingstoestel begint zo nodig alvast met verwarmen. Je komt zo in een warm huis zonder dat het veel energie heeft gekost. Als je een iPhone of ander Apple-apparaat hebt, kun je deze thermostaat eventueel met je stem bedienen. Dat werkt via Siri. De Honeywell Lyric T6 is in een zwarte en witte behuizing verkrijgbaar.

Lees ook: Koopgids: zo vind je de beste slimme thermostaat!

Remeha eTwist

Remeha is op het gebied van cv-ketels en warmtepompen een gerenommeerde naam. De bekende fabrikant levert bij deze slimme thermostaat een zogeheten Gateway mee. Dankzij dit apparaatje kun je de eTwist óók op oudere cv-ketels aansluiten. Koppel de thermostaat vervolgens aan jouw draadloze netwerk en selecteer in een app op je smartphone de temperatuur. Even geen smartphone bij de hand of is de wifi-verbinding plotseling uitgevallen? Onder het duidelijke display zit een draai-/drukknop waarmee je altijd de temperatuur kunt instellen.

In de app tref je diverse interessante opties. Zo kun je het energieverbruik monitoren, een tijdschema instellen en de verwarming met je stem bedienen. Laatstgenoemde functie werkt via Amazon Alexa of Google Assistent. Naast verwarmingstoestellen van Remeha gebruik je de eTwist eventueel ook voor een ander merk verwarmingsapparaat. Het product is namelijk compatibel met het universele OpenTherm-protocol. Deze thermostaat is tegen een lager bedrag ook zonder Gateway te koop.

Tado Slimme Thermostaat Starterskit V3+ (incl. 2 radiatorknoppen)

Wil je tegen relatief lage kosten de temperatuur in verschillende kamers reguleren? Dit starterspakket is een goed begin, want er zijn twee slimme radiatorknoppen bijgesloten. Volgens de Duitse fabrikant kun je de V3+ op bijna elk verwarmingstoestel aansluiten. Gebruik hiervoor de huidige bedrading van de thermostaat. Vanuit de Nederlandstalige Tado-app kun je zowel thuis als buitenshuis de gewenste temperatuur kiezen.

Vergeleken met veel andere slimme thermostaten gaat dit exemplaar van Tado een stapje verder. Zo houdt de V3+ rekening met de lokale weersverwachting. Wordt het een zonnige dag, dan zal de cv-ketel of warmtepomp vooraf niet onnodig gaan verwarmen. Verder kan de thermostaat met zo'n beetje elk gangbaar smarthomeplatform uit te voeten, zoals Apple HomeKit, Google Home, Homey en IFTTT. Momenteel verkoopt een enkele webshop dit starterspakket met een aantrekkelijke korting.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

▼ Volgende artikel
Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?
© Hedgehog94
Huis

Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?

Of het nu gaat om pizza's, ijs of zelf ingevroren maaltijden: een goede vriezer is onmisbaar. Maar kies je voor een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie? In dit artikel zetten we de verschillen op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

⏱ Dit artikel in het kort:

Een nieuwe vriezer kopen? Bedenk dan goed waar je het meeste aan hebt: een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie. Een vrieskast is een staande vriezer met overzichtelijke lades, die er van buiten uitziet als een koelkast. Een vrieskist is een liggende vriezer met veel opbergruimte (tot wel 600 liter). Een koelvriescombinatie combineert een koelkast en vriezer in één apparaat en heeft vaak een relatief klein vriesgedeelte.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vriezer

Voordat je je zoektocht naar het juiste model vriezer start, is het belangrijk om te bepalen hoeveel vriesruimte je nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een duur apparaat in de keuken of schuur hebt staan dat uiteindelijk te weinig opbergruimte blijkt te hebben, of juist een apparaat dat altijd maar tot de helft gevuld is en daardoor onnodig veel energie verbruikt. Of je nu een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie kiest: voor alle modellen geldt dat je zo'n 50 liter vriesruimte per persoon rekent. Bestaat jouw huishouden uit vier mensen, dan heb je dus een vriezer met een inhoud van minstens 200 liter nodig. Met z'n tweeën heb je vaak genoeg aan 100 tot 150 liter.

Vrieskast

Een vrieskast lijkt door zijn verticale model veel op een koelkast, met als verschil dat de gehele kast bedoeld is om te vriezen. De binnenkant van een vrieskast bestaat dan ook uitsluitend uit lades. Het fijne daaraan is dat een vrieskast erg overzichtelijk is: als je ervoor staat, zie je in één oogopslag welke producten waar liggen. Dat is anders bij een vrieskist, waarin diepvriesproducten op elkaar gestapeld liggen in één groot vriesvak. Ook kun je in een vrieskast over het algemeen erg veel producten kwijt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het compacte vriesgedeelte van een koelvriescombinatie. Vrieskasten zijn er ook in tafelmodellen, die ideaal zijn voor kleinere keukens of huishoudens. Een tafelmodel plaats je bijvoorbeeld onder het keukenblad, waardoor hij geen extra ruimte in je keuken inneemt.

©carballo

Vrieskist

Iets minder populair dan de vrieskast en koelvriescombinatie is de vrieskist: een liggende vriezer met een deksel bovenop. Het voordeel van dit type vriezer is ook meteen een nadeel: een vrieskist is erg groot, waardoor hij niet in de gemiddelde keuken past. Vrieskisten scoren ook op esthetisch gebied wat minder hoog, waardoor de meeste mensen dit apparaat sowieso niet snel in de keuken zouden plaatsen. Toch kunnen vrieskisten juist vanwege hun grote formaat ontzettend handig zijn. Bijvoorbeeld als je vaak in bulk koopt, hobbykok bent, een moestuin hebt of in de zomer veel ijsjes of ijsblokjes wilt bewaren. Sommige vrieskisten hebben zelfs een netto inhoud van 600 liter! Als je ruimte overhebt in je schuur of garage en vaak voedsel invriest, is een vrieskist dus zeker het overwegen waard. Vrieskisten zijn daarnaast relatief goedkoop én energiezuinig, omdat de kou na het openen van het deksel direct weer terug in de kist 'valt'. Het apparaat hoeft na openen dus niet extra hard te werken om de vriesruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen.

Lees ook: Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!

©Vinícius Bacarin

Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Koelvriescombinatie

Veruit de meeste huishoudens hebben een koelvriescombinatie: een koelkast en vriezer ineen. De vriezer bevindt zich meestal boven of onder het koelgedeelte. Zo'n koelvriescombinatie is natuurlijk hartstikke handig, want het bespaart een hoop ruimte in de keuken. Ook is een koelvriescombinatie over het algemeen goedkoper dan een losse koelkast en vriezer. En omdat er maar één compressor hoeft te draaien, is een koelvriescombinatie vaak ook energiezuiniger dan twee losse apparaten bij elkaar. Maar zo'n twee-in-één-apparaat heeft ook een nadeel: je kunt er veel minder diepvriesproducten in kwijt dan in een losse vrieskast of -kist. Vaak beslaat de koelruimte het grootste gedeelte van het apparaat, en blijven er drie tot vijf lades over voor het vriezen. Voor een gemiddeld gezin dat af en toe wat invriest is dat meestal wel voldoende. Heb je meer vriesruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak aanbiedingen koopt of aan mealpreppen doet? Dan heb je aan een koelvriescombinatie mogelijk niet genoeg en is een vrieskast of -kist voor jou een beter idee.

©Indofootage

Extra functies

Als je eenmaal besloten hebt voor welk type vriezer je gaat, zou je ook nog kunnen kijken welke functies je wilt dat het apparaat heeft. Veel moderne vrieskasten, -kisten en koelvriescombinaties beschikken over allerlei slimme functies die helpen om voedsel langer vers te houden en het apparaat efficiënt te laten werken. Zo hoef je met No Frost nooit meer te ontdooien, is de snelvriesfunctie handig voor het snel invriezen van nieuwe boodschappen en voorkomt een deuralarm dat warme lucht de vriezer binnendringt. Bij vrieskisten is binnenverlichting extra belangrijk, zodat je niet eindeloos hoeft te graaien als je een product zoekt. Let ook op het energielabel van je nieuwe vriezer, want vriezers vreten behoorlijk wat stroom. Wil je een zo zuinig mogelijk apparaat, ga dan voor een vriezer met energielabel C of hoger (tot A). Je kunt ook het energieverbruik in kWh/jaar gebruiken om apparaten te vergelijken; dit geeft het absolute verbruik van een vriezer aan.