Vijf valkuilen bij het gebruik van je luchtontvochtiger - voor voorkom je ze!
Niet iedereen heeft het geluk in een huis te wonen waarin het klimaat goed geregeld kan worden. Oudere huizen zijn soms zo lek als een mandje, waardoor ze ook behoorlijk vochtig kunnen zijn. Ontvochtigers kunnen daarbij helpen – maar alleen bij correct gebruik.
Een luchtontvochtiger kan een geweldige hulp zijn in huis, maar veel mensen gebruiken hem niet optimaal. In dit artikel bespreken we vijf veelgemaakte fouten die de werking van je apparaat kunnen belemmeren. Deze foutjes maak je niet meer na het lezen van dit artikel:
- De luchtbevochtiger uitschakelen
- De luchtbevochtiger niet goed instellen
- De luchtbevochtiger niet schoonmaken en het waterbakje legen
- Het verkeerde formaat of model in huis halen
- Het apparaat op de verkeerde plek zetten
Lees ook: Hoe (on)gezond is een luchtbevochtiger?
Het concept van een luchtontvochtiger laat zich gemakkelijk raden. Met dit apparaat in huis kun je het vochtigheidsniveau beheren. Zo houd je vochtigheid en klamheid buiten de deur en bestrijd je ondertussen onder meer schimmel. Hoewel we het gebruik van handleidingen over het algemeen aanbevelen, geldt dat des te meer voor een ontvochtiger. Want als je dit product verkeerd gebruikt, dan kan het z’n werk niet doen en staatje apparaat misschien voor niets aan. Door de jaren heen hebben we gemerkt dat mensen de volgende vijf fouten (blijven) maken.
De ontvochtiger uitschakelen
Een cruciale fout die mensen vaak maken is de ontvochtiger uitschakelen. Dan zetten ze het apparaat aan op specifieke momenten; de momenten waarop ze denken dat het nodig is. Dat raden we niet aan. Je kunt de ontvochtiger het best dag en nacht aan laten staan op een vast vochtigheidsniveau (ergens tussen de veertig en zestig procent), zodat de machine zelf kan bepalen wanneer het nodig is actief te worden. Zodoende zorg je ervoor dat je vocht en schimmel daadwerkelijk tegengaat. Plus: je hebt er dan verder geen omkijken naar.
Last van vocht in kleine ruimtes?
Zet er een vochtvreter neer en je bent er zo vanaf!De verkeerde instellingen
Tenminste, dat is ook niet helemaal waar – zeker niet wanneer je hem verkeerd ingesteld hebt. We zeggen het net: vaak is het het beste om het percentage vochtigheid tussen de veertig en zestig procent te laten schommelen. Sommige mensen zijn echter geneigd het percentage lager in te stellen, wellicht uit angst voor schimmelontwikkeling. Maar je kunt ook te veel vocht aan een ruimte onttrekken. Dat kan volgens experts droge ogen of lippen, geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen of huidklachten opleveren. Let dus vooral ook op die ondergrens.
🛏️Leestip: Wat is de ideale temperatuur in de slaapkamer?
©sinenkiy
Niet schoonmaken (of de waterbak legen)
Daarnaast is er nog een punt van onderhoud. Je moet de luchtontvochtiger geregeld schoonmaken en natuurlijk de waterbak legen. Zo zorg je ervoor dat het apparaat efficiënt blijft werken en voorkom je dat hij mettertijd veel lawaai maakt. Controleer dus geregeld de filters en maak ze elke twee weken keer schoon met wat warm water en zeep. En wat betreft de waterbak: zodra dat onderdeel helemaal gevuld is, zal de ontvochtiger zijn werk niet meer kunnen. Dat komt doordat het systeem zichzelf (logischerwijs) uitschakelt. Even scherp op zijn, dus.
Het verkeerde formaat of model in huis halen
Als we nog iets meer terugkeren naar de basis, dan komt het ook weleens voor dat gebruikers een verkeerd formaat of model in huis halen. De grootte van de ruimte bepaalt de capaciteit van het apparaat. Een te kleine ontvochtiger installeren is heel inefficiënt als je een grote kamer wilt bestrijken. Om te bepalen hoe groot jouw luchtontvochtiger moet zijn, kun je het best kijken naar het aantal liters per dag dat hij kan verwerken en wat daar tegenover staat qua aantal vierkante meters. Zo heb je een capaciteit van tien tot twaalf liter nodig voor een ruimte van 50 tot 55 vierkante meter.
Maar er zijn nog veel meer factoren die meespelen als het gaat om het kopen van het juiste model. Zo heeft de temperatuur in huis en het aantal bewoners ook invloed. Verder moet je rekening houden met twee soorten modellen: een compressieontvochtiger en een adsorptiedroger. Over het algemeen kun je stellen dat je de eerste variant gebruikt in ruimten waar het altijd warmer is dan vijftien graden Celsius, en het tweede model in kamers die kouder zijn.
🤧Ook interessant: Airco in huis? Zo word je niet verkouden
Het apparaat op de verkeerde plek zetten
Tot slot is het geen overbodige luxe kritisch te zijn op de plaatsing van het apparaat. Zo is het geen goed idee om de ontvochtiger te dicht bij een muur of meubelstuk te plaatsen. Dat kan namelijk de doorgang van de luchtstroom tegenwerken en daardoor werkt hij minder goed. Geef de ontvochtiger dus de ruimte. Plaats hem ook niet te dicht bij (open) ramen en deuren, om te voorkomen dat er tocht ontstaat. Kies daarom altijd een centrale plek uit in huis, het liefst waar je het meest last hebt van vocht. Dan kan het apparaat optimaal presteren.