ID.nl logo
Vijf valkuilen bij het gebruik van je luchtontvochtiger - voor voorkom je ze!
© Sue Tansirimas
Energie

Vijf valkuilen bij het gebruik van je luchtontvochtiger - voor voorkom je ze!

Niet iedereen heeft het geluk in een huis te wonen waarin het klimaat goed geregeld kan worden. Oudere huizen zijn soms zo lek als een mandje, waardoor ze ook behoorlijk vochtig kunnen zijn. Ontvochtigers kunnen daarbij helpen – maar alleen bij correct gebruik.

Een luchtontvochtiger kan een geweldige hulp zijn in huis, maar veel mensen gebruiken hem niet optimaal. In dit artikel bespreken we vijf veelgemaakte fouten die de werking van je apparaat kunnen belemmeren. Deze foutjes maak je niet meer na het lezen van dit artikel:

  • De luchtbevochtiger uitschakelen
  • De luchtbevochtiger niet goed instellen
  • De luchtbevochtiger niet schoonmaken en het waterbakje legen
  • Het verkeerde formaat of model in huis halen
  • Het apparaat op de verkeerde plek zetten

Lees ook: Hoe (on)gezond is een luchtbevochtiger?

Het concept van een luchtontvochtiger laat zich gemakkelijk raden. Met dit apparaat in huis kun je het vochtigheidsniveau beheren. Zo houd je vochtigheid en klamheid buiten de deur en bestrijd je ondertussen onder meer schimmel. Hoewel we het gebruik van handleidingen over het algemeen aanbevelen, geldt dat des te meer voor een ontvochtiger. Want als je dit product verkeerd gebruikt, dan kan het z’n werk niet doen en staatje apparaat misschien voor niets aan. Door de jaren heen hebben we gemerkt dat mensen de volgende vijf fouten (blijven) maken.

De ontvochtiger uitschakelen

Een cruciale fout die mensen vaak maken is de ontvochtiger uitschakelen. Dan zetten ze het apparaat aan op specifieke momenten; de momenten waarop ze denken dat het nodig is. Dat raden we niet aan. Je kunt de ontvochtiger het best dag en nacht aan laten staan op een vast vochtigheidsniveau (ergens tussen de veertig en zestig procent), zodat de machine zelf kan bepalen wanneer het nodig is actief te worden. Zodoende zorg je ervoor dat je vocht en schimmel daadwerkelijk tegengaat. Plus: je hebt er dan verder geen omkijken naar.

Last van vocht in kleine ruimtes?

Zet er een vochtvreter neer en je bent er zo vanaf!

De verkeerde instellingen

Tenminste, dat is ook niet helemaal waar – zeker niet wanneer je hem verkeerd ingesteld hebt. We zeggen het net: vaak is het het beste om het percentage vochtigheid tussen de veertig en zestig procent te laten schommelen. Sommige mensen zijn echter geneigd het percentage lager in te stellen, wellicht uit angst voor schimmelontwikkeling. Maar je kunt ook te veel vocht aan een ruimte onttrekken. Dat kan volgens experts droge ogen of lippen, geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen of huidklachten opleveren. Let dus vooral ook op die ondergrens.

🛏️Leestip: Wat is de ideale temperatuur in de slaapkamer?

©sinenkiy

Niet schoonmaken (of de waterbak legen)

Daarnaast is er nog een punt van onderhoud. Je moet de luchtontvochtiger geregeld schoonmaken en natuurlijk de waterbak legen. Zo zorg je ervoor dat het apparaat efficiënt blijft werken en voorkom je dat hij mettertijd veel lawaai maakt. Controleer dus geregeld de filters en maak ze elke twee weken keer schoon met wat warm water en zeep. En wat betreft de waterbak: zodra dat onderdeel helemaal gevuld is, zal de ontvochtiger zijn werk niet meer kunnen. Dat komt doordat het systeem zichzelf (logischerwijs) uitschakelt. Even scherp op zijn, dus.

Het verkeerde formaat of model in huis halen

Als we nog iets meer terugkeren naar de basis, dan komt het ook weleens voor dat gebruikers een verkeerd formaat of model in huis halen. De grootte van de ruimte bepaalt de capaciteit van het apparaat. Een te kleine ontvochtiger installeren is heel inefficiënt als je een grote kamer wilt bestrijken. Om te bepalen hoe groot jouw luchtontvochtiger moet zijn, kun je het best kijken naar het aantal liters per dag dat hij kan verwerken en wat daar tegenover staat qua aantal vierkante meters. Zo heb je een capaciteit van tien tot twaalf liter nodig voor een ruimte van 50 tot 55 vierkante meter.

Maar er zijn nog veel meer factoren die meespelen als het gaat om het kopen van het juiste model. Zo heeft de temperatuur in huis en het aantal bewoners ook invloed. Verder moet je rekening houden met twee soorten modellen: een compressieontvochtiger en een adsorptiedroger. Over het algemeen kun je stellen dat je de eerste variant gebruikt in ruimten waar het altijd warmer is dan vijftien graden Celsius, en het tweede model in kamers die kouder zijn.

🤧Ook interessant: Airco in huis? Zo word je niet verkouden

Het apparaat op de verkeerde plek zetten

Tot slot is het geen overbodige luxe kritisch te zijn op de plaatsing van het apparaat. Zo is het geen goed idee om de ontvochtiger te dicht bij een muur of meubelstuk te plaatsen. Dat kan namelijk de doorgang van de luchtstroom tegenwerken en daardoor werkt hij minder goed. Geef de ontvochtiger dus de ruimte. Plaats hem ook niet te dicht bij (open) ramen en deuren, om te voorkomen dat er tocht ontstaat. Kies daarom altijd een centrale plek uit in huis, het liefst waar je het meest last hebt van vocht. Dan kan het apparaat optimaal presteren.


💧Binnenklimaat structureel niet goed? Laat je huis dan isoleren!👇🏻
▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!