OnePlus Buds - Geen allemansvriend

© PXimport

OnePlus Buds - Geen allemansvriend

Geplaatst: 5 augustus 2020 - 13:55

Aangepast: 14 december 2022 - 13:08

Joris Peterse

De OnePlus Buds zijn draadloze oordopjes die voor een scherpe prijs worden aangeboden. Voor zo’n 90 euro heb je de bluetooth headset al in huis. Maar is het, ondanks de relatief lage aanschafprijs wel zo’n goede koop?

Sinds de introductie van de eerste generatie AirPods van Apple heb ik voorop gestaan om het ontwerp te bespotten. Niet alleen vanwege de vorm, maar ook omdat de dure headset eigenlijk plastic dopjes zijn die niet in ieder oor goed blijven zitten. Je kunt er echter de klok op gelijk zetten: wanneer Apple iets in de markt brengt, volgen de goedkope Chinese knockoffs vanzelf. Het Chinese merk OnePlus had ik ontwerp-technisch wat hoger zitten, aangezien deze OnePlus Buds schaamteloos ctrl-c, ctrl-v-kopieerwerk is van de AirPods. Zelfs het zilverkleurige randje aan de onderkant is overgenomen.

Kortom, de OnePlus Buds zijn bluetooth-oortjes die eveneens een beetje doen denken aan elektrische tandenborstelkopjes in je oren. Wanneer je ze niet meer nodig hebt, plaats je ze in een handig doosje dat de headset oplaadt. Dit doosje kun je met een usb-c aansluiting opladen.

Alle andere innovatieve eigenschappen van de AirPods zijn ook aanwezig. Wanneer je de Buds uit het doosje haalt, verbinden ze direct met je smartphone waardoor je de direct kunt beginnen met luisteren. Via een lampje op het doosje kun je zien of er nog accucapaciteit beschikbaar is om de oortjes op te laden. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om de Buds draadloos op te laden. Waarschijnlijk om de prijs te drukken, aangezien vergelijkbare oortjes in dezelfde prijsklasse dit ook niet hebben.

© PXimport

Pasvorm

Het is jammer dat OnePlus het grootste functionele tekortkoming van de AirPods heeft meegekopieerd. De oortjes zijn een ‘one size fits all’-ontwerp met een plastic tipje, dat in je oor gaat. Veel fabrikanten zorgen ervoor dat dit tipje een vervangbaar rubber dopje is. Dit zorgt ervoor dat het voor ieder oor past en het zorgt voor meer afsluiting, zodat je omgevingsgeluid minder hoort. Dat is dus niet het geval bij de OnePlus Buds. Bij mij bleven ze zitten, maar veel te losjes. Hierdoor vallen ze uit de oren bij bewegingen of de kleinste aanrakingen. Als je in de markt bent voor de OnePlus Buds is het een gok of je de oortjes past, of niet.

Omdat er ook geen rubberen tipjes aanwezig zijn, hoor je ook meer omgevingsgeluid. De OnePlus Buds beschikken niet over een vorm van noise cancelling, en dat is met dit ontwerp een verstandige keuze. Geluidsisolatie is gewoonweg niet mogelijk.

© PXimport

© CIDimport

© CIDimport

Geluidsbeleving

Op het gebied van geluidskwaliteit schieten de OnePlus Buds ook wat tekort. Muziek klinkt vlak, veel details vallen weg en het basgeluid maakt weinig indruk. De muziekbeleving ontneemt veel luisterplezier. Gebruik je de oortjes liever om te bellen of podcasts te luisteren, dan volstaan ze. De ingebouwde microfoon doet zijn werk ook goed.

De accuduur is een puntje waar de OnePlus Buds wél mee scoren. Met de oortjes ben je gegarandeerd van een hele werkdag, lange reis, of waar je ze ook voor nodig hebt, van muziek. Opgeladen gaan de oortjes zo’n zes uur mee. Het doosje heeft een accucapaciteit om beide oortjes zes keer volledig op te laden.

Bediening

Je kunt de muziek of oproepen bedienen door op de zijkant van het oortje te tikken. Eén keer tikken pauzeert de muziek. Twee keer tikken schakelt door naar het volgende nummer. Dit werkt universeel.

Wanneer je de OnePlus Buds koppelt aan een OnePlus-smartphone, kun je oproepen opnemen of koppelen met een ander apparaat door het oortje meerdere seconden aan te blijven raken. Ook kun je met je OnePlus-smartphone zelf configureren hoe je deze bediening het liefst wilt. Handig, maar waarom kan dat niet met een smartphone van een ander merk door middel van een app? Zo haal je eigenlijk alleen het meeste uit je Buds als je óók een OnePlus-smartphone hebt.

Wat uiteindelijk het doorslaggevende argument is om de OnePlus Buds af te raden, is dat er gewoonweg veel betere alternatieven zijn in dezelfde prijsklasse.

-

Alternatieven voor de OnePlus Buds

Toen OnePlus de 3,5mm jack van de smartphones haalde, had het bedrijf nogal moeite om met geloofwaardige argumenten te komen om de keuze te rechtvaardigen. Hierdoor blijft het gevoel overheersen dat het besluit puur genomen is om een markt te creëren voor de eigen bluetooth-oortjes. Als argumenten tekortschieten, dan moet je het product laten spreken. Hier gaat OnePlus de mist mee in. Vooral qua ontwerp en geluidskwaliteit mag je meer verwachten van het merk. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat een product een onvoldoende scoort in de review.

Wat uiteindelijk het doorslaggevende argument is om de OnePlus Buds af te raden, is dat er gewoonweg veel betere alternatieven zijn in dezelfde prijsklasse. De Huawei Freebuds 3i en de identieke Honor Magic Earbuds hebben een vergelijkbare prijs en zijn ook AirPods-klonen, maar wel met een ontwerp met rubber tipje dat in je oor blijft zitten. Ook bieden deze oortjes een betere geluidskwaliteit en in beperkte vorm noise cancelling. Alleen tippen ze niet aan de accuduur. Een beter alternatief dat daar wel aan tipt zijn de Galaxy Buds van Samsung. Ook deze oortjes bieden eveneens betere geluidskwaliteit en door de rubberen tipjes pasvorm voor iedereen… en een origineel ontwerp.

Conclusie: OnePlus Buds kopen?

De OnePlus Buds doen hun werk naar behoren en hebben een prima uithoudingsvermogen. Maar meer eigenlijk ook niet. De geluidskwaliteit is vlak, het ontwerp schiet tekort (waardoor het een gok is of de oortjes wel passen) en er zijn voor dezelfde prijs veel betere alternatieven te vinden. Hierdoor kunnen we de OnePlus Buds eigenlijk niet aanbevelen.

5,0

ONS OORDEEL

OnePlus Buds

Pluspunten

Accuduur

Minpunten

Betere alternatieven voor dezelfde prijs

Bediening alleen voor OnePlus-smartphones

Geluidskwaliteit

Ontwerp

Conclusie

**Prijs** € 89,- **Kleur** wit, grijs, blauw **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 35 mAh (oortje), 420 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,7 gram (oortje), 35 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Aansluiting** Usb-c **Website** [www.oneplus.com/nl](https://www.oneplus.com/nl/oneplus-buds)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000