Nieuwe wet maakt tests met zelfrijdende auto's mogelijk

© CIDimport

Nieuwe wet maakt tests met zelfrijdende auto's mogelijk

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 26 januari 2015 - 07:46

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:32

Redactie

Binnenkort kun je ook in Nederland straks in een zelfrijdende auto stappen. De ministerraad heeft namelijk een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen (Verkeer) aangenomen waarin staat dat fabrikanten zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogen testen.

Tot nu toe mochten zelfrijdende auto's in Nederland niet de weg op. Niet dat die er op dit moment trouwens zijn, maar stel dat een fabrikant hier testen had willen uitvoeren, dan had dat niet gekunnen. Daar komt nu echter verandering in, want dat kan onder het nieuwe wetsvoorstel wel.

Vrachtwagens

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) mag nu ontheffing verlenen aan bedrijven die willen testen met autonome voertuigen. Niet alleen auto's, maar ook vrachtwagens mogen straks zelfstandig rijden. Bedrijven kunnen zo bijvoorbeeld testen hoe het werkt als meerdere vrachtwagens achter elkaar in een soort 'treintje' rijden.

Google-auto

In Amerika en een handjevol andere landen als Singapore zijn er al langer experimenten aan de gang met zelfrijdende auto's. De meest bekend daarvan is de zelfrijdende auto van Google, maar ook grote fabrikanten als BMW en Volkswagen testen autonome voertuigen uit. De Google-auto's hebben bij elkaar al meer dan 700,000 kilometer op de openbare weg geoefend.

Nederlandse projecten

Ook in Nederland zijn instituten bezig met zelfrijdende auto's. Onder andere het onderzoeksinstituut TNO werkt daaraan, samen met DAF. Ook werken een aantal brancheverenigingen samen om zelfrijdende vrachtwagens te ontwerpen.

Zelfrijdende auto's zijn een stuk veiliger en efficiënter dan normale auto's, en laten ze het verkeer een stuk beter doorstromen. De transportsector kan daarom veel geld besparen met zelfrijdende auto's.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000