Ikea SYMFONISK Tafellamp - Sonos met ingebouwd lampje

© PXimport

Ikea SYMFONISK Tafellamp - Sonos met ingebouwd lampje

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 augustus 2019 - 06:15

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Jeroen Boer

Ikea heeft samen met Sonos de SYMFONISK wifi-luidsprekers ontworpen. De boekenplankspeaker bleek een prima toevoeging aan het assortiment van Sonos. Ook die andere luidspreker is een bijzonder exemplaar, want de SYMFONISK Tafellamp is voorzien van een ingebouwde lamp. Is het ook een goede luidspreker?

Ikea tekende voor het ontwerp van de SYMFONISK -luidsprekers terwijl Sonos het audiogedeelte verzorgde. Op het materiaalgebruik van de SYMFONISK Tafellamp is weinig af te dingen. Het melkglas ziet er keurig uit en ook het gebreide truitje rondom de luidspreker zit keurig. De combinatie van het truitje en de vorm van de glazenkap maken de Symfonisk wel een aparte verschijning die ook nog eens niet heel compact is. De basis is gebaseerd op de Sonos Play:1, maar al een stuk groter en dan komt de lampkamp daar nog bovenop. Het is kortom echt een ontwerp waar je van houdt of gewoon lelijk vindt. De luidsprekerlamp is er net als andere Sonos-luidsprekers in het wit of zwart.

© PXimport

Je kunt de SYMFONISK Tafellamp via wifi of een netwerkkabel met je thuisnetwerk en eventuele andere Sonos-luidsprekers koppelen. Qua mogelijkheden kan de Tafellamp alles wat de Sonos-luidsprekers ook kunnen. Je kunt er twee koppelen tot een stereopaar, je kunt ze gebruiken als surroundspeakers bij een Sonos-soundbar en uiteraard volledig bedienen met de Sonos-app waarbij Sonos alle belangrijke muziekdiensten ondersteunt. Iets dat de SYMFONISK Tafellamp mist ten opzichte van Sonos’ eigen nieuwste modellen zoals de One, is de ondersteuning voor slimme assistenten. Er is geen microfoon ingebouwd en je kunt dus niet tegen de lamp praten. Praten kan wel via een ander apparaat, zoals je smartphone of een Sonos die wel van een microfoon voorzien is.

© PXimport

Verwisselbaar lampje

Sonos ondersteunt zijn luidsprekers langdurig met nieuwe updates, iets dat vermoedelijk ook voor de SYMFONISK-speakers geldt. Het zou daarom jammer zijn als het lampje eerder stuk gaat als de luidspreker. Gelukkig heeft Ikea niet gekozen voor een geïntegreerde lichtbron die je niet kunt vervangen. Onder de glazen kap zit een normale E14-fitting, dus je kunt zelf een lampje (maximaal 7 watt) uitkiezen. Je zet het licht aan met de draaiknop aan de zijkant, dat is ondanks de ronde knop helaas geen dimmer. Wil je wel kunnen dimmen, dan zul je een slimme lamp moeten installeren en de lamp met een afstandsbediening of app dimmen.

© PXimport

Geluidskwaliteit

Het speakergedeelte van de SYMFONISK Tafellamp is gebaseerd op de Sonos Play:1 en bevat vermoedelijk identieke componenten. We hebben de SYMFONISK Tafellamp uitgebreid vergeleken met de Sonos Play:1 en hij klinkt voor ons hetzelfde. De Tafellamp is net als de Play:1 (en opvolger One) gewoon een prima compacte luidspreker. Vergeleken met de andere Ikea-Sonos krijg je een net wat dieper geluid en een wat betere controle over lagere tonen. Omdat het geluidsbeeld identiek is, is het jammer dat je geen stereopaar kunt maken van een SYMFONISK Tafellamp en een Play:1. Je hebt hetzelfde model nodig voor een stereopaar.

© PXimport

Conclusie

De samenwerking tussen Ikea en Sonos blijkt een goede zet. Sonos is verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit en daar is niets op af te dingen. De luidspreker klinkt hetzelfde als de uitstekende Sonos Play:1. De prijs is ook nog eens vrijwel gelijk terwijl je wel een ingebouwde lamp extra krijgt. Het gaat er uiteindelijk dan ook om of je het enigszins lompe ontwerp van de SYMFONISK Tafellamp mooi vindt. Is dat het geval, dan haal je een prima product in huis dat zich uitstekend thuis voelt op het nachtkastje of ander kastje in huis.

8,0

ONS OORDEEL

Ikea SYMFONISK Tafellamp

Pluspunten

Ingebouwde lamp

Goede bouwkwaliteit

Uitstekende app (Sonos)

Goede geluidskwaliteit

Minpunten

Geen slimme assistent

Geen dimmer

Conclusie

**Prijs** € 179,- **Verbindingen** Ethernet of WiFi **Streamingdiensten** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Formaat** 40 x 21,6 x 21,6 centimeter **Gewicht** 3,28 kg **Kleuren** Zwart en wit **App** Sonos voor Android en iOS **Website** [www.ikea.nl]( https://m2.ikea.com/nl/nl/news/symfonisk-wifi-speakers-pubaafe6500?_ga=2.216701791.879171531.1565162806-1306471424.1562079442)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000