Zo kies je de beste plek voor jouw koolmonoxidemelder

Zo kies je de beste plek voor jouw koolmonoxidemelder

Geplaatst: 20 maart 2023 - 09:04

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:39

Maikel Dijkhuizen

Het ophangen van een koolmonoxidemelder is eigenlijk een koud kunstje. Toch kun je hem niet zomaar overal monteren. Voor een betrouwbare werking zijn de plek en de ophanghoogte namelijk cruciaal. Met dit artikel van ID.nl lukt het je zeker!

Koolmonoxide is een kleur- en geurloos gas dat menselijke zintuigen niet meteen waarnemen. Juist daarom is het zo gevaarlijk wanneer iemand het inademt. Mensen hebben in eerste instantie niets door.

Volgens de brandweer belanden er jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis vanwege een koolmonoxidevergiftiging. Symptomen zijn onder meer duizeligheid, misselijkheid, wazig zicht, pijn op de borst, benauwdheid en hartritmestoornissen. Ieder jaar overleven enkele personen zo’n vergiftiging niet. Met de juiste voorbereidingsmaatregelen voorkom je een koolmonoxidevergiftiging.

0

Powered by

logo

Koolmonoxide en verbrandingstoestellen

Koolmonoxide komt vrij bij een onjuiste werking van verbrandingstoestellen. Denk bijvoorbeeld aan een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard, gasheater, hybride warmtepomp of rookgasafvoer. Dit kwaadaardige gas kan zowel bij oude als nieuwe verbrandingsapparaten vrijkomen. Slecht onderhoud van verwarmingsapparatuur is vaak de boosdoener. Nuttig om te weten is dat er bij elektrische verwarmingssystemen geen sprake is van vorming van koolmonoxide. Dat is namelijk alleen bij verbranding van organische brandstoffen het geval, zoals aardgas, olie, benzine en hout.

Koolmonoxidemelders (ook wel CO-melders genoemd) merken hoge concentraties op en waarschuwen bewoners vervolgens met een luid alarm. Slimme producten sturen daarnaast pushberichten naar gekoppelde smartphones. Kortom, de aanwezigheid van één of meerdere koolmonoxidemelders is letterlijk van levensbelang!

Remeha cv-ketel en Brink heteluchtverwarming

Verbrandingstoestellen staan vaak in krappe, slecht geventileerde ruimtes. Hang altijd een CO-melder op!

De beste ophanglocatie kiezen

Hang een koolmonoxidemelder niet lukraak ergens in huis op. Bij het kiezen van een geschikte montageplek zijn twee factoren belangrijk, namelijk de ophanghoogte en de mogelijke aanwezigheid van een verbrandingstoestel. Beide factoren houden ook nog eens nauw verband met elkaar.

Wanneer het verbrandingstoestel in een afgesloten ruimte is opgesteld, hang je de melder op een centrale plek aan het plafond. Ga hierbij uit van een afstand van één tot drie meter naar de verwarming. Het gas mengt zich met de warme lucht afkomstig van de verwarmingsapparatuur en stijgt op. Belangrijk is dat deze afgesloten ruimte niet kleiner is dan één vierkante meter. Is dat wel het geval? Bevestig de melder dan op zo’n dertig centimeter voor de toegangsdeur aan het plafond. In kamers zonder verbrandingstoestel plaats je een koolmonoxidemelder op ademhoogte. In de slaapkamer is dat dus ter hoogte van het bedkussen. Benieuwd naar hoeveel melders je in huis nodig hebt? Volg dan deze CO-wijzer.

Houd bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder rekening met enkele aandachtspunten. Zo heeft ophangen in de badkamer geen zin, want het apparaatje kan niet tegen vocht. Bevestig de melder verder niet pal naast een aan- of afvoerkanaal van lucht. Daarnaast is het belangrijk dat er geen obstakels in de weg zitten, zoals een gordijn of kast. Heb je een caravan of camper met een gaskachel? Dan is het verstandig om daar ook een geschikte melder te monteren.

Vragen beantwoorden in CO-wijzer

Beantwoord de vragen in de CO-wijzer en ontdek hoeveel koolmonoxidemelders je nodig hebt. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Welke koolmonoxidemelder kopen?

Er zijn allerlei koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Koop in ieder geval een exemplaar dat aan de NEN-EN 50291-norm voldoet. Dergelijke producten zijn betrouwbaar. Verder verdient een zogeheten combimelder speciale aandacht. Zo’n apparaat waarschuwt zowel bij rook als koolmonoxide. Houd er rekening mee dat een combimelder alleen in een afgesloten ruimte met een verbrandingstoestel nut heeft. In andere kamers monteer je een rookmelder aan het plafond en een CO-melder aan de wand (op ademhoogte). Schaf dus niet blindelings een prijzige combimelder aan, maar check vooraf goed welke spullen je precies nodig hebt.

Duurdere koolmonoxidemelders verbind je rechtstreeks of via een basisstation aan het draadloze thuisnetwerk. Het voordeel daarvan is dat je bij gevaar naast een hoorbaar alarm ook pushberichten op een smartphone ontvangt. Dat gebeurt zelfs wanneer je niet thuis bent, zodat je zo nodig op afstand gezinsleden kunt waarschuwen. Sommige producten hebben een eenvoudig display. Lees daarop de huidige concentratie koolmonoxide af. Tot slot zijn slimme melders meestal onderling koppelbaar. Dat is veiliger, omdat na detectie van het levensgevaarlijke gas álle melders in huis een alarm laten horen.

CO-melder met vervangbare batterij

Druk regelmatig op de testknop en vervang zo nodig de batterij. Je weet dan zeker dat de koolmonoxidemelder goed werkt.

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten