Heb ik een koolmonoxidemelder nodig als ik al een rookmelder heb?
Het plaatsen van voldoende rookmelders in huis is sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht. Het apparaat waarschuwt je als er rook of brand wordt gedetecteerd. Een koolmonoxidemelder gaat af als het levensgevaarlijke gas CO wordt waargenomen. Is het nodig om een koolmonoxidemelder te plaatsen als je al een rookmelder hebt? We leggen het je uit.
In dit artikel behandelen we de volgende kwesties:
-
Wat is een koolmonoxidemelder precies?
-
Waar moet je CO-melders in huis plaatsen?
-
Welke koolmonoxidemelders zijn geschikt?
Wat doen koolmonoxidemelders?
Waar een rookmelder je met een pieptoon waarschuwt als er rook of brand wordt waargenomen, gaat een koolmonoxidemelder of CO-melder af als er koolmonoxide wordt gedetecteerd. Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat door de mens niet kan worden opgemerkt. Je kunt het dus niet zien of ruiken, terwijl je wel dood kunt gaan door een koolmonoxidevergiftiging. Levensgevaarlijk dus!
Wees er op tijd bij!
Bekijk hier welke CO-melder jij nodig hebt
Woningeigenaren zijn sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder te plaatsen. Het plaatsen van een koolmonoxidemelder is echter niet verplicht. Toch is het zeer verstandig om ook CO-melders in huis te plaatsen.
Hoewel veel mensen denken dat koolmonoxide alleen vrijkomt bij oude geisers en gashaarden, ontstaat CO in feite bij alle soorten verbrandingsprocessen. Dus óók bij moderne HR-ketels. De CO wordt normaal gesproken naar buiten afgevoerd, maar als er lekkages ontstaan bij de afvoerbuis, of als de buis niet goed bevestigd is, kan er toch koolstofmonoxide in huis terechtkomen en zich verspreiden.
Het is daarom belangrijk om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een erkende installateur. Heb je nog een open verbrandingstoestel, zoals een geiser of een oudere cv-ketel, dan is het raadzaam om deze te vervangen. Vanaf 2026 is het zelfs verplicht om je ketel te vervangen door een (hybride) warmtepomp zodra je huidige verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is.
Koolmonoxide komt daarnaast vrij bij houtkachels en barbecues. Het is dan ook levensgevaarlijk om dicht bij een open raam of deur te bbq’en. Een barbecue binnenshuis aansteken is uiteraard een nóg slechter idee.
©Morad HEGUI
Waar plaats je een koolmonoxidemelder?
De Nederlandse brandweer raadt aan om de koolmonoxidemelder te plaatsen in de ruimte met een verbrandingstoestel, zoals een cv-ketel, geiser of gashaard. Deze systemen vormen immers een mogelijke bron van koolmonoxide. In deze ruimte kan de CO-melder het best aan het plafond worden gehangen, op zo'n 1 tot 3 meter horizontale afstand van de CO-bron.
Ook in andere kamers in huis is het verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen. In slaapkamers kunnen koolmonoxidemelders het best op ademhoogte hangen, ter hoogte van waar je slaapt. Ook in andere ruimtes, zoals een studiekamer of speelkamer, kunnen CO-melders het best op ademhoogte hangen. Dat kan zijn ter hoogte van de monitor op een bureau of laag op de muur als er kinderen op de grond spelen.
Er bestaan ook combimelders. Dat zijn rookmelders en koolmonoxidemelders in één. Een combimelder kan volgens Brandveilig Nederland het best op een zo centraal mogelijke plek in de ruimte worden geplaatst. In de ruimte van een verbrandingsinstallatie is het slim om hem aan het plafond te hangen; in andere kamers kan de combimelder het best op ademhoogte worden geplaatst.
Hang een koolmonoxidemelder nooit in de buurt van luchtvensters of achter een gordijn. De melder mag niet worden belemmerd door objecten. Hang de CO-melder ook niet rechtstreeks boven het fornuis.
Weten hoeveel koolmonoxidemelders je nodig hebt? We leggen je uit hoe je de CO-wijzer gebruikt.
Hoe kies ik de juiste koolmonoxidemelder of CO-melder?
Als je een koolmonoxidemelder of CO-melder in huis plaatst, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat hij naar behoren werkt. Het is daarom verstandig om alleen koolmonoxidemelders te kopen die aan de NEN-EN 50291-norm voldoen. Hierdoor weet je zeker dat de CO-melder aan de in Nederland geldende technische eisen voldoet.
Ook de levensduur van de koolmonoxidemelder is van belang. Koop er het liefst een die minstens vijf jaar meegaat, al heeft een CO-melder die tien jaar meegaat de voorkeur. Bij elke melder is op de sticker te zien wanneer het apparaat is geproduceerd. Zo weet je precies wanneer de koolmonoxidemelder aan vervanging toe is. Een CO-melder die al langer dan een jaar geleden geproduceerd is, kun je dus een jaar minder gebruiken. Let bij de aanschaf dus op de ‘houdbaarheidsdatum’.
De Consumentenbond heeft een lijst met veilige koolmonoxidemelders gepubliceerd. Het gaat onder meer om de FireAngel CO-9B, de EI 207 en de Google Nest Protect V2. Laatstgenoemde is zowel een rookmelder als een koolmonoxidemelder in één, oftewel een combimelder.
Bij slimme melders zoals de Nest Protect klinkt er niet alleen een pieptoon zodra er koolmonoxide wordt waargenomen, maar ontvang je ook een melding op je smartphone. Zo heb je minder kans dat de waarschuwing van de melder aan je voorbij gaat, bijvoorbeeld omdat je een verminderd gehoor hebt.
We hebben alle voor- en nadelen van slimme rookmelders voor je op een rij gezet.