Een koolmonoxidemelder ophangen doe je zo

© CIDimport

Een koolmonoxidemelder ophangen doe je zo

Geplaatst: 29 september 2019 - 20:07

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:43

Remmelt Mastebroek

Een koolmonoxidemelder ophangen is in principe zo gebeurd. Waar je een koolmonoxidemeter gaat ophangen? Die keuze is aan jou, maar er zijn – vanzelfsprekend – wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Daar lees je hier alles over.

Belangrijk bij het ophangen van een koolmonoxidemelder

Op de een of andere manier denken veel mensen dat koolmonoxide ofwel CO zwaarder is dan lucht. Dat is niet zo. Sterker nog: het CO-molecuul weegt ongeveer evenveel als de omringende lucht. Het betekent dat je het gas op alle hoogten tegenkomt, verspreid door het hele huis.

Hoe hoog moet een koolmonoxidemeter hangen? In het geval van een ruimte met daarin een verbrandingsapparaat is de beste plek voor een koolmonoxidemelder aan het plafond. Om precies te zijn tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron en op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. Je mag de melder ook niet naast eventueel aanwezig luchtinlaten plaatsen. Vermijd ook ophanging in de buurt van andere op het plafond bevestigde onderdelen.

Wat weer wél mag is het plaatsen van een koolmonoxidemelder aan een schuin plafond. Ook dan geldt weer dat je een afstand tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron moet houden (we hebben het dan nog steeds over een ruimte met daarin een verbrandingsapparaat). De brandweer beveelt aan om de melder aan de hoge kant van het schuine plafond te monteren.

Koolmonoxidemelders in andere ruimten thuis

Tot nu toe hebben we het gehad over koolmonoxidemelders in de ruimte waar ook een verbrandingstoestel (veelal een CV-installatie) staat. In andere ruimten is plaatsing van een koolmonoxidemelder eveneens van belang, denk bijvoorbeeld aan slaapkamers.

Maar hoe hoog moet een koolmonoxidemelder hangen op die plek? Daar werkt het allemaal net wat anders! Je hangt hem daar namelijk op ‘ademhoogte’. En dat is dus de hoogte waarop je hoofd ligt tijdens het slapen. Let op dat je de melder niet ‘verstopt’ achter gordijnen of een nachtkastje. Ook plaatsing naast een lucht-inlaat of -uitlaat is uit den boze. De kans dat de melder dan CO-loze (of in ieder geval lucht met een CO-waarde die lager is dan de alarmwaarde) oppikt is levensgroot. Waarmee de melder z’n werk niet kan doen.

Welke koolmonoxidemelder?

Ook in andere kamers dan de slaapkamer kun je koolmonoxidemelders plaatsen. Wederom geldt dat ‘ademhoogte’ qua montagehoogte hier het sleutelwoord is. Meestal is dat dus zit- of loophoogte. Vermijd ook hier montage naast of dicht bij lucht-inlaten en -uitlaten. Ook plaatsen achter gordijnen, kasten en andere in een kamer staande zaken mag niet. De melder moet namelijk vrij stromende lucht kunnen oppikken.

Blijft over de vraag welke koolmonoxidemelder je moet kopen. Leidraad is eigenlijk een A-merk. Laat ultragoedkope aanbiedingen van onbekende merken beter links liggen. De kans dat deze melders op het moment suprême niet werken is namelijk niet onaannemelijk!

Maak ook voor aanschaf de keuze uit een melder die lang of ‘kort’ meegaat. De melders die een korte levensduur hebben gaan meestal vijf jaar mee; de iets duurdere langlevende exemplaren tien jaar. Achter op elke koolmonoxidemelder hoort een sticker met een datum te zitten. Dat is de uiterste houdbaarheidsdatum, je moet de melder in het jaar waarop de houdbaarheid verloopt vervangen. Daarna werkt hij dankzij de inwendige opbouw niet betrouwbaar meer! Ontbreekt zo’n sticker, dan kun je de melder het best niet aanschaffen, omdat deze dan niet aan de in Nederland geldende normen voldoet.

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten