ID.nl logo
Zo maak je je eigen domotica-gateway
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo maak je je eigen domotica-gateway

Mogelijk heb je enkele draadloze apparaten in huis zoals temperatuursensoren, deurcontactsensoren, stopcontacten of een slimme weegschaal. Door OpenMQTTGateway op een microcontrollerbordje met de juiste hardware te installeren, koppel je al deze apparaten aan je domoticasysteem. Dat kan zowel met bluetooth low-energy en 433MHz-radio als infrarood licht, LoRa of gsm/gprs.

OpenMQTTGateway installeer je op een ESP32, ESP8266 of Arduino. Je sluit dan op je microcontrollerbordje transceivers aan voor 433,92MHz-golven, bluetooth low-energy, infrarood, LoRa of gms/gprs. De software ontvangt data van sensoren die deze protocollen gebruiken en stuurt ze in de vorm van MQTT-boodschappen naar je MQTT-broker. Je domoticasysteem zoals Home Assistant kan die boodschappen dan zo ook oppikken en de sensordata visualiseren.

De mogelijkheden zijn vrij divers omdat je zelf je eigen gateway kunt bouwen. In dit artikel zetten we drie gateways op: een voor bluetooth low-energy en twee voor 433,92MHz-golven. We gaan ervan uit dat je al een MQTT-broker hebt draaien, bijvoorbeeld op een Raspberry Pi. Een populaire broker is Mosquitto, die je rechtstreeks op Raspberry Pi OS kunt installeren, in Docker of als add-on in Home Assistant.

©PXimport

PlatformIO

De betrouwbaarste manier om OpenMQTTGateway te configureren en installeren is met PlatformIO. Hiervoor moet je eerst Visual Studio Code installeren. Open daarna links Extensions (de vier blokjes), zoek naar platformio, klik op PlatformIO IDE / Install.

Daarna komt er in de linkerbalk onderaan een icoontje bij, van PlatformIO. Klik erop en dan op PIO Home / Platforms. Zoek naar espressif en installeer Espressif 32. PlatformIO is nu klaar voor ESP32-projecten.

BLE-gateway

Om een gateway voor bluetooth low-energy (BLE) te maken, heb je maar één component nodig: een ESP32-ontwikkelbordje. De ESP32-microcontroller heeft immers BLE ingebouwd. Je kunt het ook doen met een ESP8266 waarop je een HM10-module voor BLE aansluit, maar een ESP32 werkt beter. Wij gebruikten een Olimex ESP32-Gateway met externe antenne, ethernetpoort en bijbehorende behuizing. Een goedkoper bordje werkt ook, maar dat zal sensoren op een grotere afstand dan niet meer zien.

Open via www.bit.ly/omqttrelease de GitHub-pagina met releases voor OpenMQTTGateway en download daar de nieuwste versie van het bestand Source code (zip). Pak het uit en open de uitgepakte map in PlatformIO (File / Open Folder). Het bestand platformio.ino wordt automatisch geopend.

©PXimport

Configuratie

Het belangrijkste stel je in onder ENVIRONMENT CHOICE: het bordje waarvoor je de code wilt compileren. Dat doe je door de puntkomma (;) voor de juiste regel weg te halen. Voor de Olimex ESP32-Gateway waarbij je ethernet gebruikt, is dat:

default_envs = esp32-olimex-gtw-ble-eth

Sla je wijziging op. Verdere configuratie gebeurt in het bestand User_config.h in de map main. Vul zeker de gegevens in voor de regels MQTT_USER, MQTT_PASS en MQTT_SERVER in. Scrol dan naar de sectie met als titel DEFINE THE MODULES YOU WANT BELOW. Wil je dat de MQTT-boodschappen het formaat gebruiken dat Home Assistant automatisch herkent, haal dan de twee commentaartekens (//) weg in het begin van onderstaande regel en sla je wijzigingen op:

//#define ZmqttDiscovery "HADiscovery"

Installatie

Nu je configuratie in orde is, kun je je ESP32-bordje via usb aansluiten. Klik dan onderaan in de blauwe statusbalk van PlatformIO op het witte pijltje naar rechts. Een andere optie is een terminalvenster te openen in het menu Terminal / New Terminal en dan deze opdracht uitvoeren:

pio run --target upload

Als alles goed gaat, krijg je op het einde in het groen de status SUCCESS te zien en staat OpenMQTTGateway op je ESP32. Als je een foutmelding krijgt dat PlatformIO de poort van je apparaat niet vindt, kijk dan na of je de usb-kabel wel correct hebt aangesloten. Indien dat het geval is, zoek dan op welke UART-chip voor seriële communicatie er in je ESP32-bordje zit. Voor de Olimex ESP32-Gateway is dat bijvoorbeeld de CH341. Die wordt normaal gezien standaard al herkend op Windows, macOS en Linux, maar indien nodig moet je nog een driver installeren.

©PXimport

MQTT-boodschappen

Als je nu je bordje via ethernet op je netwerk aansluit en dan stroom geeft, duurt het niet lang voor het de BLE-pakketten uit de lucht haalt en omzet naar MQTT-boodschappen. Die kun je bekijken in een programma zoals MQTT Explorer. Maak daarin een nieuwe verbinding aan met je MQTT-broker. Vul de juiste hostname en het poortnummer in, en indien nodig een gebruikersnaam en wachtwoord.

Kijk nu onder het MQTT-onderwerp home/OpenMQTTGateway_ESP32_OLM_GTWE/BTtoMQTT. Hier vind je per ontdekt BLE-apparaat een bericht waarvan het onderwerp het MAC-adres van het apparaat is en de boodschap een JSON-string met data zoals:

{"id":"E7:2E:00:B1:38:96","name":"LYWSD02","rssi":-74,"distance":5.270232,"model":"LYWSD02","hum":48}

Ons voorbeeld is een bericht van de Xiaomi Mijia LYWSD02-temperatuursensor, met de huidige waarde voor de luchtvochtigheid ("hum": 48).

Home Assistant

Als je in Home Assistant via Instellingen / Integraties je MQTT-broker hebt toegevoegd en in OpenMQTTGateway de Home Assistant MQTT Discovery hebt ingeschakeld, zal Home Assistant de door je ESP32 ontdekte apparaten automatisch herkennen. Je kunt ze aan je Lovelace-dashboard toevoegen door rechtsboven op het menu-pictogram te klikken (pictogram met de drie streepjes), dan Configureer UI, nog eens op het menu-pictogram en dan Ongebruikte entiteiten.

Home Assistant maakt ook enkele sensoren en schakelaars aan voor speciale MQTT-berichten die OpenMQTTGateway heeft gedefinieerd. Zo is er een binaire sensor gedefinieerd die aangeeft of je gateway verbonden is, en met de schakelaar switch.restart_omg herstart je OpenMQTTGateway op afstand. 

Je kunt nog meer opdrachten via MQTT versturen met MQTT Explorer of een andere MQTT-client. In de documentatie van OpenMQTTGateway’s BLE-gateway vind je hoe je MAC-adressen opneemt op een blacklist of whitelist, de tijd tussen BLE-scans instelt en apparaten met een lage signaalsterkte eruit filtert.

©PXimport

Veilige verbinding met MQTT

OpenMQTTGateway ondersteunt ook TLS voor versleutelde verbindingen met je MQTT-broker. Verwijder daarvoor de twee commentaartekens in het begin van deze regel in het bestand User_config.h: #define SECURE_CONNECTION Zorg dat bij MQTT_SERVER de Common Name van het certificaat van je MQTT-broker staat. Vul bij deze regel het TLS-certificaat in PEM ASCII-formaat in: const char* certificate CERT_ATTRIBUTE En haal daarna de twee commentaarregels (//) weg voor: //#define NTP_SERVER "pool.ntp.org" Bouw en upload de code opnieuw.

Sonoff RF Bridge 433 MHz

Als je nog klassieke draadloze temperatuursensoren in huis hebt of producten van KAKU (KlikAanKlikUit), dan kun je die ook met OpenMQTTGateway moderniseren en aan je MQTT-broker en/of Home Assistant koppelen. Een leuk kant-en-klaar apparaatje hiervoor is de Sonoff RF Bridge 433 MHz. Dit is een bordje met ESP8285-microcontroller (een ESP8266 met 1 MB flashgeheugen ingebouwd) en een extra EFM8BB1-controller die RF-signalen decodeert.

Voor de Sonoff RF Bridge dien je weer de configuratiestappen te doorlopen. Haal in het bestand platformio.ini het commentaarteken (;) weg voor deze regel:

;default_envs = rfbridge

Als je eerder onze stappen voor de Olimex ESP32-Gateway hebt gevolgd, zet je het commentaarteken terug bij de regel voor dat apparaat.

De Sonoff RF Bridge heeft geen ethernet, dus daar dien je wifi in te schakelen. Standaard zet OpenMQTTGateway een hotspot op waarmee je verbindt om de wifi-instellingen in te voeren, maar als je de twee commentaartekens (//) aan het begin van onderstaande regel weglaat, kun je in de regels eronder het SSID en wachtwoord van je wifi-accesspoint instellen:

//# define ESPWifiManualSetup true

De instellingen voor MQTT en Home Assistant Discovery blijven hetzelfde als bij de ESP32-Gateway. Sla je wijzigingen op.

©PXimport

Sonoff RF Bridge flashen

De Sonoff RF Bridge flash je niet zomaar via usb. Daarvoor heb je een seriële usb-naar-TTL-adapter nodig. Open de behuizing van de RF Bridge door onderaan de vier rubberen voetjes te verwijderen: eronder zitten schroeven. Heb je die eruit geschroefd, dan gaat de behuizing open. Haal het printplaatje eruit. Aan de componentenkant zijn de centrale chips bedekt met iets wat een glasplaatje lijkt. Dat is een grote groene led die het logo van Sonoff in de behuizing belicht. Trek het voorzichtig naar boven, waarna de lijm loskomt en de componenten eronder toegankelijk worden.

Je ziet nu een schuifschakelaar. Zet die alvast op OFF. Ernaast zie je een rij pin-gaatjes met de aanduiding SDA, GND, TX, RX, 3V3. Het vierkante gat is 3V3 en de SDA heb je niet nodig. Neem nu een seriële usb-naar-TTL-adapter en zorg dat die op 3,3 V staat. Bij ons model kun je daarvoor een jumper over twee pinnetjes zetten. Sluit vier male/female-jumperwires op de pinnen VCC, GND, RX en TX van de adapter aan. Steek de andere, mannelijke kant van de jumperwires in de gaatjes van de RF Bridge, maar wissel RX en TX om: RX van de adapter gaat naar TX van de RF Bridge en andersom.

Houd nu de pinnen in de RF Bridge goed vast, zodat het contact niet verbreekt, en houd de resetknop naast de micro-usb-poort ingedrukt. Sluit de seriële adapter via usb op je computer aan en laat dan de resetknop lost. Druk daarna in Visual Studio Code onderaan op het pijltje om OpenMQTTGateway naar de RF Bridge te flashen. Als het niet onmiddellijk lukt, controleer dan of alle verbindingen correct zijn aangesloten. Nadat het flashen is gebeurd, verwijder je de jumperwires en zet je de schakelaar weer op ON.

©PXimport

Van radiosignaal naar MQTT

Als je nu de RF Bridge met een usb-kabel voedt, verbindt OpenMQTTGateway met je wifi-netwerk en zo met je MQTT-broker. Als je bijvoorbeeld op een ondersteunde RF-knop drukt of een RF-deurcontactsensor opent, krijg je een overeenkomende MQTT-boodschap. In MQTT Explorer zou je die dan moeten zien in het onderwerp home/OpenMQTTGateway_SRFB/SRFBtoMQTT. De MQTT-boodschap is JSON-code en ziet er als volgt uit:

{"raw":"2B660186042E00E7E5","value":"59365","delay":"1111","val_Thigh":"390","val_Tlow":"1070"}

Dat werkt ook in de andere richting: als je in MQTT Explorer rechts onder het kopje Publish bij Topic de regel home/OpenMQTTGateway_SRFB/commands/MQTTtoSRFB invult en in het tekstveld eronder de boodschap {“value”:1315156} (met json als type), en daarna op Publish klikt, zet de RF Bridge dat om in het overeenkomstige radiosignaal en zendt dat uit.

Home Assistant

Als je in Home Assistant MQTT Discovery hebt ingeschakeld, zullen ook de RF-signalen door Home Assistant worden herkend. De sensor sensor.gatewaysrfb bevat dan de code van het laatst ontvangen signaal, het getal in value dus in de JSON-code van hierboven. In je automatiseringen kun je dan reageren op nieuwe waardes van deze sensor.

Ook hier kun je weer speciale opdrachten via MQTT versturen voor extra flexibiliteit. Bekijk de documentatie van OpenMQTTGateway’s RF-gateways.

Zelfbouw voor 433,92 MHz

De Sonoff RF Bridge ondersteunt standaard maar een beperkt aantal apparaten. Wil je meer flexibiliteit, dan kun je een hardwarehack uitvoeren (zie het kader ‘Hack je Sonoff RF Bridge’). Maar een eenvoudiger manier is een zelfbouwoplossing met de SRX882-ontvanger en de STX882-zender. Beide componenten zijn kleine printplaatjes waarop je alleen nog enkele pinnen en een meegeleverde antenne hoeft te solderen. Het zijn goedkope componenten die je voor enkele euro’s vindt.

We tonen hier hoe je met de SRX822, STX822 en een ESP8266-bordje een 433,92MHz-gateway maakt. Prik de drie bordjes op een breadboard en sluit VCC en GND van de 433,92 MHz-bordjes op 3V3 respectievelijk GND van de ESP8266 aan. Sluit dan DATA van de STX822 (het kleinste bordje, de zender) aan op RX van de ESP8266, en DATA van de SRX822 (het grotere bordje, de ontvanger) aan op D3 van de ESP8266.

©PXimport

Hack je Sonoff RF Bridge

De Sonoff RF Bridge bevat een afzonderlijke chip om de draadloze signalen te decoderen, de EFM8BB1. Die chip is geprogrammeerd voor een vaste reeks protocollen en dus ben je met de Sonoff RF Bridge daartoe beperkt. Maar er bestaat een hack, waarbij je de chip omzeilt en het decoderen op de ESP8285 uitvoert, waardoor je veel meer protocollen kunt ontvangen.  Dat vereist wel wat werk. Op een GitHub-pagina van het project ESPurna vind je de uitleg. Je dient op de printplaat enkele sporen door te snijden en nieuwe verbindingen te maken door extra weerstanden te solderen.

©PXimport

Configuratie voor 433,92 MHz

Voor de configuratie heb je nu meerdere mogelijkheden: RF (RCSwitch), RF2 of pilight. De ontwikkelaars zijn ook met een extra mogelijkheid bezig, rtl_433. Bekijk in de documentatie welke configuratie welke apparaten ondersteunt. Zo werkt RF2 voor KAKU (KlikAanKlikUit) en pilight ondersteunt allerlei draadloze temperatuursensoren.

Voor pilight verloopt dit als volgt. Schakel in platformio.ini deze regel in:

default_envs = nodemcuv2-pilight

In User_config.h kun je dezelfde wifi-configuratie als hiervoor voor de Sonoff RF Bridge gebruiken. Het flashen is eenvoudig: sluit het ESP8266-bordje via de micro-usb-kabel aan op je pc en upload dan de code naar het bordje.

Ontvang draadloze sensoren

Als je nu bijvoorbeeld een ondersteunde deurcontactsensor opent, ontvangt de SRX822 dit radiosignaal en stuurt het dat door via MQTT. Het resultaat vind je in een MQTT-boodschap met als onderwerp home/OpenMQTTGateway_ESP8266_Pilight/PilighttoMQTT. De inhoud daarvan is een JSON-tekst zoals het volgende:

{"message":{"id":861780,"unit":9,"state":"opened"},"protocol":"arctech_contact","length":"861780","value":"861780","repeats":2,"status":2}

Aan het id en de unit onderscheid je verschillende deurcontactsensoren van elkaar. Voor andere apparaten ziet de JSON-code er anders uit. Zo zal een temperatuursensor geen onderdeel state hebben, maar temperature en humidity.

Zend radiosignalen

Ook in de andere richting werkt dit: je kunt een MQTT-boodschap uitsturen, waarna OpenMQTTGateway die oppikt en omzet in een radiosignaal. Test dat uit in MQTT Explorer door te publiceren op het onderwerp home/OpenMQTTGateway_ESP8266_Pilight/commands/MQTTtoPilight. De boodschap die je daar invult, is een MQTT-code van de volgende vorm:

{"message":{"systemcode":12,"unitcode":22,"off":1},"protocol":"elro_400_switch"

Als alles goed gaat, kun je zo op afstand draadloze schakelaars controleren. Let op: deze radiosignalen zijn niet versleuteld, dus iedereen in de buurt met een eigen OpenMQTTGateway-gateway of een andere installatie met 433,92MHz-zender kan dezelfde opdrachten geven!

OTA-updates

OpenMQTTGateway heeft standaard al de mogelijkheid voor over-the-air-updates (OTA) ingebouwd. Zodra de firmware op je bordje staat, kun je zo vanuit PlatformIO updates via het netwerk naar je bordje uploaden. Het best kopieer je de sectie met de omgeving van je bordje uit platformio.ini en plaats je deze in een bestand met de naam production_env.ini. Daaraan voeg je dan enkele opties toe voor de OTA-functionaliteit. Voor de Olimex ESP32-Gateway ziet dat er als volgt uit:

[platformio]

default_envs =

esp32-olimex-gtw-ble-eth-ota

[env:esp32-olimex-gtw-ble-eth-ota]

platform = ${com.esp32_platform}

board = esp32-gateway

board_build.partitions = min_spiffs.csv

lib_deps =

${com-esp.lib_deps}

${libraries.ble}

build_flags =

${com-esp.build_flags}

'-DZgatewayBT="BT"'

'-DLED_INFO=33'

'-DLED_INFO_ON=1'

'-DESP32_ETHERNET=true'

'-DGateway_Name="OpenMQTTGateway_ESP32_OLM_GTWE"'

upload_protocol = espota

upload_port = 192.168.0.243

upload_flags =

--auth=OTAPASSWORD

--port=8266

upload_speed = 512000

monitor_speed = 115200

Hierin duid je eerst de standaardomgeving aan. Daarna heb je de omgeving voor je ESP32-Gateway, maar met enkele extra’s: we definiëren als uploadprotocol espota, met als uploadpoort het ip-adres van de ESP32 en dan nog enkele flags, zoals het OTA-wachtwoord dat in User_config.h staat ingesteld, en de poort waarop het uploaden gebeurt. Upload je nu de code opnieuw, dan gebeurt dat niet via de usb-kabel (die hoeft zelfs niet aangesloten te zijn), maar via het netwerk.

©PXimport

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

▼ Volgende artikel
Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen
© ZHURAVLEV ANDREY
Huis

Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen

Webpagina’s bekijken op een computer, tablet of telefoon gaat meestal prima, maar zodra je een pagina wilt afdrukken, kan dat lastiger zijn. Vaak komen er advertenties, vreemde lay-outs of overbodige elementen mee. Met deze tips sla je webpagina’s netjes op als pdf en print je ze zonder rommel, zodat je alleen de essentie overhoudt.

In dit artikel laten we zien hoe je webpagina’s kunt afdrukken zonder advertenties en onnodige elementen:

  • Gebruik de ingebouwde pdf-afdrukfunctie in je browser
  • Activeer de leesmodus om alleen de essentiële tekst te behouden
  • Maak een scrolbare schermafdruk
  • Gebruik PrintFriendly om advertenties en overbodige content te verwijderen

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Webpagina’s per definitie gemaakt om op computerschermen te bekijken. De tekst is verdeeld in allerlei frames en er staan op veel plekken ook nog eens reclame. Heb je een printje nodig, dan zijn er verschillende oplossingen om de inhoud papier- en inktzuinig af te drukken. Je kunt de tekst uiteraard kopiëren en plakken in een tekstverwerker, maar deze tussenstap is omslachtig. Helaas voorzien slechts weinig websitebouwers hun webpagina’s van een knop waarmee er een printvriendelijke weergave mogelijk is. En ook zijn er sites die hun inhoud zelfs beschermen en het heel lastig maken om content over te nemen, laat staan dat je die kunt afdrukken. In dit artikel bieden we hier oplossingen voor.

Print to pdf

Op elk besturingssysteem heeft de browser tegenwoordig een ingebouwde pdf-afdrukfunctie. Selecteer de optie Afdrukken in het menu van de browser en kies Opslaan als PDF. Op de moderne versies van Windows is het sowieso mogelijk om af te drukken naar pdf vanuit iedere applicatie met een virtuele printer. Geef de opdracht Afdrukken en daarna selecteer je als printapparaat de optie Microsoft Print to pdf. Net als bij elke gewone printer geef je in deze virtuele printer de pagina’s aan die je wilt vastleggen. Ook kun je kiezen of je de pdf in kleur of zwart-wit wilt afdrukken/opslaan.

Bepaal of je een pdf-afdruk in kleur of zwart-wit wilt.

Leesmodus

Wanneer je een webpagina afdrukt, staan de advertenties, afbeeldingen, banners en soms zelfs filmpjes in de weg. Probeer in dat geval de Readermodus of Leesmodus. Dit geldt zowel voor een afdruk op papier als een afdruk naar pdf. Deze weergave stript de webpagina van alles wat de inhoud verstoort.

Deze Leesmodus activeer je eenvoudig in Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Safari en vele andere browsers. In Edge klik je bijvoorbeeld op de documentvormige knop die aan de rechterkant van de adresbalk verschijnt wanneer je een online artikel leest.

Google Chrome maakt het iets lastiger. Daar moet je rechtsboven op de drie puntjes klikken, dat is de menuknop. Daarna kies je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. Deze leesweergave verschijnt in een zijbalk en daar kun je de achtergrond, de regelafstand en zelfs het lettertype en lettergrootte aanpassen. Als je rechtstreeks vanuit de leesmodus in Chrome wilt afdrukken, dan heb je de extensie Reader View uit de Chrome Webstore nodig. Wanneer je deze activeert als je een webpagina bekijkt, verschijnt er een schoongemaakte tekst met een verticale knoppenbalk waar ook de afdrukknop bij staat.

Met de Reader View-extensie pas je het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan.

Scrolbare schermafdrukken

Zo’n afdruk vanuit de leesmodus is een prima oplossing als het je alleen om de tekst te doen is. Je kunt ook een afbeelding van de webpagina opslaan die er precies uitziet zoals in de browser. Hiervoor druk je op Windows-toets+Shift+S of op de PrintScreen-toets. Het is zelfs mogelijk een schermafdruk te maken van de volledige pagina, inclusief het gedeelte dat je niet kunt zien op je scherm. We noemen dit een scrolbare afbeelding.

In Edge druk je hiervoor op Ctrl+Shift+S, waarmee een overlay verschijnt met enkele screenshotopties. Kies voor Volledige pagina vastleggen. Daarmee krijg je een nieuw scrolvenster dat de volledige pagina omvat. Bovenaan staan enkele tools om zaken op de afbeelding te markeren.

In Firefox moet je de knop nog aan de knoppenbalk toevoegen. Klik rechtsboven op de drieregelige menupictogram en kies Meer hulpmiddelen en dan Werkbalk aanpassen.

Zoek in de beschikbare knoppen het pictogram Schermafbeelding en sleep dit naar de Firefox-werkbalk. Als je op deze knop klikt, heb je de keuze tussen Volledige pagina opslaan en Zichtbaar gebied opslaan.

In Google Chrome klik je op het menu met de drie stippen rechtsboven en kies je voor Meer hulpprogramma’s / Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik in de console op de drie stippen naast het tandwieltje en selecteer in de vervolgkeuzelijst Run command. Typ het woord Screenshot in de regel bovenaan in de console. Dan verschijnen er vier opties; kies voor Capture full size screenshot.

In Edge heb je de keuze tussen Gebied vastleggen en Volledige pagina vastleggen .

PrintFriendly

Websitestripper

Een uitstekende websitestripper is PrintFriendly. Je spreekt deze tool aan via een website of via een browserextensie. Op de eerste manier kopieer je het internetadres van de webpagina die je op papier wil hebben. Daarna bezoek je www.printfriendly.com. Daar plak je het adres in het witte adresvak. Je kunt ook een pdf-bestand in het upload-vak slepen. Vervolgens klik je op Preview. Je zult zien dat de online tool de webpagina optimaliseert om af te drukken. Advertenties en banners worden automatisch verwijderd.

Je kunt het geoptimaliseerde document nog verder afslanken. Wanneer je met de muisaanwijzer over een alinea of een afbeelding gaat, wordt dit onderdeel automatisch geselecteerd en verschijnt een knop in de vorm vuilnisbakje. Als je op dit pictogram klikt, verdwijnt de selectie. Bovenaan de voorvertoning staat ook nog de knop Undo. Daarmee kun je steeds een aantal stappen terug. Op deze manier beslis je zelf welke inhoud je wilt overhouden. Met enkele knoppen druk je het resultaat af, bewaar je het als pdf, of verstuur je het als bijlage in een mail.

Met PrintFriendly kun je zowel afbeeldingen als alinea’s verwijderen. 

Veel te printen?

Vergeet het printpapier niet!

Installeren

Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op www.printfriendly.com onder het menu Website Tools de extensie die je kunt installeren in Chrome , Firefox en Edge. Voor Safari, de browser van Apple, is er een bookmarklet die deze browser snel naar de webpagina van deze dienst brengt. In de drie andere browsers voeg je de PrintFriendly-knop toe aan de werkbalk. Wanneer je erop klikt, opent er een nieuw venster waarin je kunt aangeven welke onderdelen verwijderd mogen worden, zodat alleen de gewenste inhoud overblijft voor het afdrukken.

Op de website van PrintFriendly vind je de extensies om in browsers te installeren.

Geen kop- en voettekst meer

Bij het afdrukken van webpagina’s wordt in de kop- en voettekst allerlei informatie geplaatst, zoals de titel van de pagina, de url, de datum en de tijd. Deze gegevens maken de afdruk rommelig. Je kunt er ook voor zorgen dat deze informatie niet meer in je afdrukken verschijnt.

In Edge en Chrome klik je hiervoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Kies dan voor Afdrukken, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+P. Onderaan het dialoogvenster Afdrukken kies je de optie Meer instellingen en daarna scrol je naar beneden waar je het vinkje bij Kop- en voetteksten weghaalt.

In Firefox druk je eerst de Alt-toets in, zodat het menu bovenaan in beeld komt. Dan kies je voor Bestand / Afdrukken. In de zijbalk Afdrukken scrol je helemaal naar beneden. Daar zet je bij de Opties de Kop- en voetteksten uit.

In Safari op de Mac kies je voor Archief / Druk af. Dan zie je de optie Druk kop- en voetteksten af in het printdialoogvenster staan. Deze kun je uitschakelen.

Je kunt de kop- en voetteksten weglaten in de afdruk.

Beschermde webpagina’s

Je wilt een plan schrijven en daarvoor gebruik je uiteraard webbronnen. Helaas staat het artikel dat je nodig hebt op een beveiligde website. Je kunt de tekst niet afdrukken en ook niet kopiëren. Toch zijn er drie manieren waarmee je deze beveiliging kunt omzeilen.

De eerste: Je schakelt JavaScript uit. De beveiliging is namelijk meestal ingesteld met behulp van JavaScript. We leggen uit hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers is de methode vergelijkbaar.

Ga via de drie puntjes rechtsboven naar Instellingen / Privacy en beveiliging. Kies dan voor Site-instellingen aan de rechterkant. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken, klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. In het pop-upvenster typ je de url van de website waarvan je JavaScript wilt uitschakelen en bevestig je met de knop Toevoegen. Ga nu terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en vernieuw de pagina. Probeer de tekst opnieuw te kopiëren. Nu kun je de inhoud in een tekstverwerker plakken.

De tweede manier: Je activeert de leesmodus van de webpagina, zodat je alleen de tekst ziet. Meestal kun je daar de tekst toch kopiëren om die daarna te plakken en af te drukken.

Tot slot is er nog een derde manier: Je typt of plakt het internetadres in de html-to-text-converter, zoals https://txtify.it. Je klikt vervolgens op Convert. De broncode van de website wordt omgezet tot alleen maar tekst die je gemakkelijk kunt kopiëren en afdrukken.

Voeg de websites toe waarvoor JavaScript moet worden uitgeschakeld.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.