Koolmonoxidemelder kopen: hier moet je op letten

© CIDimport

Koolmonoxidemelder kopen: hier moet je op letten

Geplaatst: 29 september 2019 - 20:07

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:42

Remmelt Mastebroek

Een koolmonoxidevergiftiging is – letterlijk – levensgevaarlijk. Het reukloze en kleurloze koolmonoxide is namelijk op geen enkele manier herkenbaar voor de mens. Als je de effecten ervan merkt, is het vaak al te laat. Tijdig een koolmonoxidemelder kopen is dan ook zeker verstandig!

Wat zijn de veiligste en beste koolmonoxidemelders?

Koolmonoxide leidt helaas steeds weer tot dodelijke slachtoffers. Het is een sluipmoordenaar die aanwezig is in elke omgeving waar verbranding plaatsvindt. Denk aan die antieke geiser in de al even antieke keuken van dat oude huis of die studentenkamer. Maar ook hypermoderne gasgestookte CV-installaties kunnen de mist ingaan als bijvoorbeeld een aan- of afvoerpijp verstopt of beschadigd raakt, of als er een technisch mankement optreedt. Behalve het regelmatig laten controleren van dit soort apparatuur is het verstandig om een melder aan te schaffen.

Maar wat is nu de beste koolmonoxidemelder? Feitelijk moet je daarvoor ten eerste naar het keurmerk kijken. Check dus altijd of de beoogde melder aan de NEN-EN 50291 norm voldoet. Is dat niet het geval, laat het apparaatje dan vooral liggen. NEN-EN 50291 geeft aan dat de melder voldoet aan alle in Nederland geldende eisen en z’n werk dus betrouwbaar zal doen. Daarnaast geldt dat een koolmonoxidemelder een beperkte levensduur heeft. Vijf jaar is gangbaar en er zijn ook wat duurdere exemplaren waar je tien jaar lang geen omkijken naar hebt.

Je kunt ook kiezen voor een rook- en koolmonoxidemelder in één. Dan ben je in een klap afgedekt wat zowel het vervelende koolmonoxide als rook betreft. Zo’n all-in-one heeft natuurlijk voor- en nadelen. Als het apparaat defect raakt, verlies je in een keer beide detectiesystemen. Anderzijds scheelt het weer een extra apparaat aan het plafond of op de muur.

Goedgekeurde koolmonoxidemelders

We noemden hierboven de NEN-EN 50291 norm natuurlijk niet voor niets. Het is echt heel belangrijk om te controleren of een melder aan deze eis voldoet. Zonder die NEN-norm heb je mogelijk te maken met een apparaat dat niet op tijd alarm slaat, of te vaak voor niks aan de bel trekt. Het eerste geval leidt tot mogelijk een heel vervelende afloop, het te veel alarm slaan is irritant en zorgt ervoor dat je bij een echt alarm ook niet in actie komt.

Een goedgekeurde koolmonoxidemelder levert betrouwbare metingen op, dag in dag uit. Welke koolmonoxidemelder is het beste? Tja, dat hangt een beetje van je persoonlijke voorkeuren af. De NEN-EN 50291-apparaten doen allemaal wat ze moeten doen. Maar er zijn anno nu natuurlijk zonder meer ‘slimme’ exemplaren die je kunt bedienen en uitlezen via een app op de smartphone. Ben je niet zo hyperhip wat smart home-apparatuur betreft, dan werkt een ‘ouderwetse’ stand-alone melder natuurlijk ook prima. Enig nadeel is dat als zo’n apparaat op zolder bij de CV-installatie hangt, je een eventueel alarm beneden in de woonkamer mogelijk niet hoort. Via een slimme koolmonoxidemelder zie je overal in huis (en soms zelfs ook buitenshuis) wat waar gaande is. En ook of het bijvoorbeeld tijd is om de batterijen van het apparaat te vervangen. Een slimme melder kan dus praktisch zijn, maar de simpele eenvoud van een piepende solomelder is vanzelfsprekend ook niet verkeerd.

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten