Wat moet ik weten over koolmonoxidemelders?

© CIDimport

Wat moet ik weten over koolmonoxidemelders?

Geplaatst: 29 september 2021 - 07:42

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:48

Daan Doedens

Koolmonoxidemelders in je huis ophangen is een erg goed idee. Maar hoeveel heb je er nodig? Waar hang je ze op? En wat moet je doen als er eentje afgaat? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over koolmonoxidemelders en waar je ze voor gebruikt. 

Wat moet ik weten over koolmonoxidemelders? 

Lekker rustig slapen? Hang een koolmonoxidemelder in je woning

Bekijk

 

© PXimport

Hoeveel heb ik er nodig?

Hoeveel koolmonoxidemelders je in huis nodig hebt hangt een beetje van de situatie af. Er wordt aangeraden om één melder te hangen in elke ruimte waar een koolmonoxidebron is (bijvoorbeeld een geiser of de cv-ketel). Meer kan natuurlijk geen kwaad, maar het heeft niet zo veel zin om je hele huis vol te hangen. Als het goed is gaat die ene juist af op het moment dat er iets niet in de haak is. Je kunt wel een extra melder in je slaapkamer hangen.

Waar hang ik ze op?

Je hangt de koolmonoxidemelder dus op in de ruimte met de CO-bron, aan het plafond. Hang hem zo vrij mogelijk op: niet tegen de muur, niet in een hoekje en niet vlakbij de deur. Belangrijk is dat de melder tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron hangt. Wil je er eentje in je slaapkamer? Hang hem dan op ademhoogte aan de muur, maar verstop hem niet achter een gordijn of bij een ventilatiesysteem. 

 

© PXimport

 

© PXimport

Hoe lang gaat hij mee?

Een koolmonoxidemelder gaat doorgaans zo’n vijf tot tien jaar mee. Dat komt doordat de gevoeligheid van de sensor steeds een klein beetje afneemt. Na die periode is het raadzaam een nieuwe melder aan te schaffen. Als de melder het einde van zijn levensduur nadert, zal het apparaat een melding geven. Hoor je hem? Vervang de melder dan zo snel mogelijk.

Wat te doen als hij afgaat?

Je hoopt er natuurlijk niet op, maar wat moet je doen als je koolmonoxidemelder toch afgaat? In elk geval niet in paniek raken. Open alle ramen en deuren om je huis te ventileren. Zet alle apparaten, verwarming, geisers et cetera uit en ga naar buiten. Bel daar het alarmnummer van de gasleverancier. Merk je symptomen als hoofdpijn of misselijkheid? Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter.

 

© PXimport

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten