Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past

© APchanel

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past

Geplaatst: 28 november 2022 - 09:31

Aangepast: 23 april 2024 - 06:55

Maikel Dijkhuizen

Een beveiligingscamera is voor iedereen binnen handbereik. Je schaft zo’n apparaatje namelijk al vanaf een paar tientjes aan en de configuratie is zo gepiept. Een app op een smartphone of tablet loodst nieuwe gebruikers soepel door het configuratieproces. Er valt genoeg te kiezen, want de bekende elektronicawinkels verkopen al gauw honderden producten. Aan jou de taak om uit het enorme aanbod een goede keuze te maken. Deze Checklist helpt je daarbij.

Behuizing

Bepaal allereerst of je de bewakingscamera binnen of buiten wilt gebruiken. De goedkoopste producten hebben over het algemeen een fragiele behuizing van kunststof. Voor binnenshuis is dat prima, want dan heeft het apparaatje natuurlijk nauwelijks iets te lijden. Hang de camera hoog aan de muur of het plafond, zodat er niets mee kan gebeuren.

Wil je de tuin of oprit bewaken? Zoek dan een beveiligingscamera met een weerbestendige behuizing. Camera’s voor buiten voldoen vaak aan de IP66- of IP67-norm. Deze aanduiding houdt in dat de beveiligingscamera bestand is tegen water en stof. Voor buitengebruik is dat natuurlijk een pre.

Let goed op de bouwkwaliteit van buitencamera’s. Sommige goedkope modellen hebben ondanks een IP-certificering een slappe constructie van kunststof. Die zijn vaak kwetsbaar voor diefstal en vandalisme. De betere camera’s hebben een robuuste aluminium behuizing. Die kunnen wel een stootje hebben, zodat ze jarenlang functioneren. De fabrikant levert altijd montagemateriaal mee. Hang het apparaat bij voorkeur hoog op en zorg dat er geen kabels zichtbaar zijn. Je voorkomt daarmee dat insluipers de camera onklaar kunnen maken.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Energievoorziening

Voor de energievoorziening bestaan er drie mogelijkheden. Bedenk goed welke methode het beste bij jouw thuissituatie past. Is er een stopcontact in de buurt? Zo ja, sluit dan de bijgesloten voedingskabel van de bewakingscamera hierop aan. Check vooraf of het snoertje lang genoeg is. Bij producten voor buiten levert de fabrikant vaak een meterslange kabel mee. Houd er rekening mee dat je veelal een behoorlijk gat in de gevel van de woning, de garage of het tuinhuis dient te boren. Gebruik liever geen buitenstopcontact, want in dat geval kunnen personen de camera eenvoudig uitschakelen.

Als er op de beoogde plek geen netstroom voorhanden is, blijven er nog twee opties over. Bepaalde bewakingscamera’s hebben een oplaadbare accu. Is de batterij bijna leeg, dan koppel je het apparaatje aan de lader. Onder meer Eufy, Ring, Arlo en Google Nest verkopen dergelijke modellen. Een nadeel is dat camera’s met accuvoeding meestal gevoelig zijn voor diefstal. Voor oplaaddoeleinden kun je ze namelijk gemakkelijk losmaken. Deze producten zijn daarom minder geschikt voor buiten.

Tot slot bestaan er ook zogeheten PoE-camera’s. Deze afkorting staat voor Power over Ethernet. Zo’n camera ontvangt voeding via een netwerkkabel. Het thuisnetwerk dient voor deze techniek geschikt te zijn.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682535

De Google Nest Cam met batterij kun je eenvoudig loskoppelen en vervolgens opladen.

Beelden opslaan

Een bewakingscamera heeft alleen nut wanneer je de opgenomen beelden kunt opslaan. Zodra er iets verdachts gebeurt, wil je de opnames logischerwijs meteen terugkijken. Afhankelijk van het gekozen product bewaar je de video’s op diverse manieren.

Tegenwoordig bestaan er veel zogeheten cloudcamera’s. Deze apparaten sluizen de beelden via internet door naar een online server. Het voordeel hiervan is dat de opnames altijd en overal beschikbaar zijn. Je bekijkt de video’s in een mobiele app. Helaas kost zo’n cloudabonnement wel extra geld. Bovendien is deze opslagmethode relatief kwetsbaar. Wanneer de verbinding met internet namelijk wegvalt, belanden de video’s uiteraard niet op de online server.

Heb je geen zin om geld aan een cloudabonnement te spenderen? Veel bewakingscamera’s hebben een microSD-kaartlezer. Stop hier een eigen geheugenkaart in om de beelden lokaal op te slaan. Lokale opslag heeft echter ook een kwetsbaarheid: bij diefstal van de beveiligingscamera ben je namelijk ook meteen alle opnames kwijt.

Bezitters van een NAS kunnen de bewakingsbeelden eventueel op dit netwerkapparaat kwijt. Bekende NAS-merken als Synology en QNAP ontwikkelen hiervoor speciale software. Je hoeft dan geen extra cloudabonnement af te nemen. Dit netwerkapparaat heeft daarnaast voldoende opslagruimte om continu te filmen. Cloudcamera’s leggen via bewegings- of geluidsdetectie meestal alleen specifieke gebeurtenissen vast.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682537

Overweeg een beveiligingscamera met een kaartlezer wanneer je opnames kosteloos wilt opslaan.

Videoresolutie

Vanuit de mobiele app van een bewakingscamera kijk je eenvoudig naar livebeelden en opnames. Het is belangrijk dat de video’s van een goede kwaliteit zijn. Je kunt dan personen gemakkelijk identificeren. De meeste beveiligingscamera’s filmen in Full-HD-kwaliteit (1920 × 1080 pixels). Deze beelden ogen scherp, zodat je prima kunt zien wat er in een kamer of tuin gebeurt.

Er verschijnen daarnaast steeds meer camera’s met hogere resoluties op de markt. Zo zijn er inmiddels behoorlijk wat producten met een resolutie van 2560 × 1440 pixels verkrijgbaar. Het voordeel van een hogere resolutie is uiteraard een nog scherper beeld. Dat komt vooral tot uiting wanneer je de video’s op een groter scherm afspeelt, bijvoorbeeld op een pc-monitor of televisie. Verder ervaar je minder kwaliteitsverlies bij digitaal inzoomen.

Er bestaan ook beveiligingscamera’s met een nóg scherper beeld. Zo nemen 4K-camera’s video’s op in een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Dit betreffen overwegend producten die zijn bedoeld voor de zakelijke markt, zoals winkels, kantoren en overheidsinstanties. Houd er rekening mee dat een hogere resolutie resulteert in grotere videobestanden. Met name wanneer je de beelden op een microSD-kaart of NAS bewaart, is de bestandsomvang van belang.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682538

Zo’n beetje elke recente beveiligingscamera maakt scherpe opnames, bijvoorbeeld deze Imou Cruiser 4MP.

Kijkhoek

De kijkhoek bepaalt het gezichtsveld van de beveiligingscamera. Deze waarde drukken fabrikanten uit in een aantal graden, bijvoorbeeld 90, 105, 120 of misschien wel 130 graden. Hoe hoger dit getal, hoe ruimer het gebied dat de cameralens in beeld vangt. Met name bij een brede tuin of woonkamer is een behoorlijke kijkhoek wel zo prettig. Zo weet je tenminste zeker dat gebeurtenissen in beeld verschijnen.

Nagenoeg alle bewakingscamera’s ondersteunen bewegingsherkenning. Zodra de lens bewegingen van bijvoorbeeld een persoon, dier of voertuig detecteert, ontvang je een pushbericht op een smartphone. Misschien wil je bij camera’s met een breed gezichtsveld niet het volledige beeld op bewegingen controleren. Vaak kun je in de instellingen een detectiegebied aangeven. Alleen bij activiteiten in de opgegeven zone ontvang je dan een pushnotificatie. Verklein daarmee de kans op nutteloze meldingen van bijvoorbeeld gebeurtenissen in de tuin van de buren.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682539

Bij een ruime kijkhoek legt de bewakingscamera een groot deel van de omgeving vast.

Pan en tilt

Pan- en tilt-camera’s zijn erg populair. Deze modellen hebben een bewegingsmechanisme waardoor ze kunnen draaien en kantelen. Het voordeel hiervan is dat je op afstand kunt rondkijken. Het bereik is hierdoor groot. Tik op de pijltjes in de mobiele app en het beeld beweegt meteen. Slimme pan- en tilt-camera’s kunnen objecten automatisch volgen. Overigens hebben deze camera’s wel een minpunt. Vanwege roterende onderdelen zijn ze kwetsbaarder dan reguliere bewakingscamera’s. Monteer een pan- en tilt-camera dan ook op een veilige plek.

Op productdozen van geschikte modellen staat veelal de term PTZ. Deze afkorting staat voor pan, tilt en zoom. Naast draaien en kantelen kun je daarmee dus ook inzoomen. Dat gebeurt meestal digitaal, waardoor de videokwaliteit vermindert. Bewakingscamera’s met een hoge resolutie zijn hierbij in het voordeel, want ook na digitaal inzoomen resulteert dat vaak in bruikbare beelden. Er bestaan ook bewakingscamera’s die zonder kwaliteitsverlies kunnen inzoomen. Dergelijke producten hebben een optische zoomlens.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682541

De Eufy Indoor Cam 2K is een betaalbare pan- en tilt-camera van zo’n vijftig euro.

Netwerktoegang

Een beveiligingscamera verbind je bij voorkeur met het thuisnetwerk. Je kunt dan op een smartphone naar livebeelden en opnames kijken. Daarnaast bewaren camera’s via deze route opnames in de cloud of op een NAS. Bepaal vooraf goed hoe je het apparaat met het thuisnetwerk gaat verbinden. De meeste modellen ondersteunen wifi. Wel zo handig, want je hoeft dan geen lelijke kabels te trekken. Controleer met een smartphone of er op de beoogde plek voldoende wifi-bereik is. Met name in een grote tuin valt de dekking nog weleens tegen. Is er onvoldoende wifi? Geen probleem, want er bestaan allerlei netwerkproducten om het bereik te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een accesspoint of mesh-systeem.

Naast wifi hebben veel camera’s een fysieke ethernetpoort. Steek hier een netwerkkabel in en verbind het andere uiteinde met een router of switch. In de praktijk is het meestal lastig om een beveiligingscamera aan een bedraad netwerk te koppelen. Dat vereist namelijk al gauw lange kabels. Toch verdient deze methode wel de voorkeur. Een bekabelde aansluiting is doorgaans stabieler dan een wifi-verbinding.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682542

Veel bewakingscamera’s hebben aan de achterzijde of ergens in de bekabeling een netwerkpoort.

Videobewaking via 4G

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682544

Een bewakingscamera met simkaartslot kun je op zo’n beetje elke plek installeren.

Tweewegaudio

Met de juiste bewakingscamera kun je op afstand een gesprek voeren. Dat kan wanneer de behuizing een speaker en microfoon bevat. Gebruik de mobiele app om bijvoorbeeld tegen een koerier, huisdier of kind te praten. Je stem is via de luidspreker van de bewakingscamera te horen. Andersom werkt het ook, want de microfoon legt het geluid van de bewaakte ruimte vast. Nagenoeg alle binnencamera’s ondersteunen tweewegaudio. Bij buitencamera’s is dat helaas niet altijd het geval. Controleer daarom goed de specificaties.

Sommige bewakingscamera’s met een geïntegreerde speaker hebben een sirenefunctie. Na bewegingsdetectie laat het apparaat op jouw verzoek een luid alarm horen. Schrik op die manier bijvoorbeeld nachtelijke insluipers af. Zo’n sirene heeft veelal een volumeniveau van minimaal honderd decibel.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682545

Tik op het pictogram met de microfoon om met iemand op afstand te praten.

Verlichting

Als bewoner wil je dat de bewakingscamera uiteraard ook ‘s nachts bruikbare opnames maakt. Om die reden ondersteunt vrijwel elk exemplaar nachtzicht. Bij de meeste modellen gebeurt dat door middel van meerdere infraroodlampjes. De specificaties vermelden meestal tot hoeveel meter de nachtzichtfunctie reikt.

Bepaalde beveiligingscamera’s bevatten felle leds. In combinatie met bewegingsdetectie springt de verlichting in dat geval vanzelf aan. Een voordeel, want de opvallende lichtbundel van deze lampen hebben een afschrikwekkend effect op inbrekers. Bovendien is de nachtverlichting ook voor jezelf handig wanneer je ‘s avonds of ‘s nachts thuiskomt. Nachtzicht in combinatie met leds resulteert ten opzichte van infraroodlampjes over het algemeen in een betere beeldkwaliteit.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22682546

De Ring Floodlight Cam heeft twee felle schijnwerpers om bijvoorbeeld de tuin of oprit te verlichten.

Slimme detectie

Steeds meer bewakingscamera’s herkennen op eigen houtje specifieke objecten, bijvoorbeeld bepaalde producten van Foscam en Google Nest. Denk hierbij onder meer aan detectie van gezichten, personen, pakketjes, voertuigen en huisdieren. Je bepaalt zelf van welke gebeurtenissen je een pushnotificatie ontvangt. Duik hiervoor in de instellingen. Handig, want zo beperk je het aantal overbodige meldingen. Houd er rekening mee dat sommige fabrikanten aan slimme detectiefuncties een betaald abonnement koppelen.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22683024

Bepaal in de instellingen van de Nest-app bij welke activiteiten je een pushbericht ontvangt.

Mobiele app

Wil je je woning en tuin graag met meerdere camera’s beveiligen? Schaf dan bij voorkeur bewakingsproducten van hetzelfde merk aan. Je weet dan namelijk zeker dat alle apparaten vlekkeloos met elkaar samenwerken. Wellicht produceert de betreffende fabrikant ook nog andere bruikbare smarthome-producten, zoals een slimme rookmelder, videodeurbel, bewegingssensor, thermostaat en/of sirene..

Elke fabrikant ontwikkelt z’n eigen app. Bedenk goed met welke partij je in zee gaat, want niet elke toepassing is even gebruiksvriendelijk. Zo bevatten sommige applicaties opdringerige reclame voor betaalde functies. Bovendien hebben lang niet alle merken een Nederlandstalige app, waardoor het lastiger kan zijn om bepaalde instellingen of instructies goed te begrijpen. Voordat je een beveiligingscamera aanschaft, is het dan ook slim om de bijbehorende app alvast even uit te proberen. Installeer die vanuit de Play of App Store.

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22684252

Beheer vanuit een mobiele app eenvoudig meerdere camera’s van hetzelfde merk.

Kooptips

TP-Link Tapo C200

Imou Cruiser 4MP

Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past-22684253

Google Nest Cam (met batterij)

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten