ID.nl logo
Nooit meer een valse melding van je ip-camera
© PXimport
Zekerheid & gemak

Nooit meer een valse melding van je ip-camera

Het is interessant om enkele ip-camera’s op te hangen, maar als de nieuwigheid eraf is, worden de beelden nog maar zelden bekeken. Bewegingsmeldingen kunnen helpen, maar worden door veel valse meldingen ook al snel genegeerd. Met Frigate NVR detecteer je veel nauwkeuriger personen, dieren en objecten, geholpen door een AI-model. Ook kun je handiger inspelen op meldingen door een integratie met Home Assistant.

In dit artikel laten we in enkele stappen zien hoe je Frigate NVR installeert en optimaliseert, zodat je alleen nog maar een melding van je ip-camera krijgt als dat echt nodig is.

  • Installatie van Frigate NVR via Docker of Home Assistant
  • Ip-camera instellen met de juiste streams
  • Streams configureren
  • Stream optimaliseren
  • Personen en objecten detecteren
  • Gebieden en zones aangeven die voor ongeweste detecties zorgen

Lees ook: Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest

Code downloaden In deze workshop worden wat voorbeelden van stukken code gegeven. Omdat overtikken van code erg foutgevoelig is, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Je vindt de code in het bestand frigcode.txt.

De meest praktische methode om beelden van ip-camera’s op te nemen, is een network video recorder (NVR). Alles wordt dan centraal én lokaal verwerkt. Bekende opties zijn Blue Iris, Synology Surveillance Station, Unifi Protect en Frigate NVR. Steeds vaker wordt AI toegepast. Niemand heeft immers zin om de hele dag naar camera-feeds te kijken. Liever ontvang je een melding als er echt iets interessants gebeurt, zonder overvloed aan valse meldingen natuurlijk.

Blue Iris biedt slimme detectie met CodeProject.ai of DeepStack. Maar de afhankelijkheid van Windows is voor velen een probleem. Frigate NVR is een andere bekende optie en werkt onder Linux. Recent verscheen een grote update naar 0.12.0 waar we in dit artikel mee aan de slag gaan. Aantrekkelijk is de detectie van objecten en personen die je kunt versnellen met onder meer een Google Coral Edge TPU: een kleine chip die machinelearning-taken kan uitvoeren voor een snellere en efficiëntere verwerking. Deze chip gaan we ook gebruiken. Optioneel zorgt een integratie met Home Assistant voor nog meer slimme bewakingsmogelijkheden.

01 Installatie via Docker

Een gebruikelijke manier om Frigate te installeren is via Docker met Compose. Voor je docker-compose.yml-bestand kun je het voorbeeld gebruiken dat je vindt op de installatiepagina van Frigate. Waar je vooral op moet letten, zijn de volumes voor het configuratiebestand (config.yml) en media, zoals opnames en snapshots. Voor media is om te beginnen een paar gigabyte genoeg. Daarna hangt de benodigde ruimte vooral af van het aantal dagen waarvan je opnames gaat bewaren.

Voordat we Frigate gaan starten, zorgen we eerst voor de juiste camerastreams. Als deze streams werken, gaan we verder met de detectie van personen en objecten.

02 Installatie via Home Assistant

Frigate kun je ook als add-on installeren onder Home Assistant OS. Let er in dat geval wel op dat singleboardcomputers, zoals de Raspberry Pi en Odroid N2+, die vaak voor Home Assistant worden gebruikt niet altijd snel genoeg zijn. Vooral bij objectdetectie met meerdere camerastreams kun je zonder extra hardware tegen beperkingen aanlopen.

Voor de installatie voeg je deze repository toe aan de add-on-winkel, waarna je Frigate eenvoudig kunt installeren: https://github.com/blakeblackshear/frigate-hass-addons.

Voor de configuratie van Frigate maak je een bestand frigate.yml in de configuratiemap (/config) van Home Assistant.

03 Welke ip-camera?

Voor Frigate gebruik je bij voorkeur een ip-camera die H.264 ondersteunt, wat gelukkig heel gangbaar is. Hoewel het nieuwere H.265 een betere compressie geeft, is de compatibiliteit met browsers en Home Assistant niet optimaal. Een camera sluit je voor de beste stabiliteit aan via een netwerkkabel. Voor het gemak kun je Power over Ethernet (PoE) gebruiken, waarbij de camera vanuit de switch of een PoE-injector voeding krijgt via diezelfde netwerkkabel.

Het is een pluspunt als de camera meerdere streams kan aanbieden met verschillende resoluties. Je kunt dan opnemen in de hoogste resolutie en voor objectdetectie een lagere resolutie gebruiken, zonder dat je deze streams hoeft om te zetten. Bekende merken die vaak worden aanbevolen, zijn Dahua, Hikvision en Amcrest.

In dit artikel gebruiken we een camera van Hikvision. Het is raadzaam een camera te kiezen die RTSP-streams ondersteunt. Daar gaan we in dit artikel ook mee werken. Controleer in andere gevallen de compatibiliteit van jouw camera. In de documentatie van Frigate vind je nog andere opties om streams op te halen van bekende camera’s.

04 Hoofdstream voor opnames

We gaan eerst de camera instellen zodat deze de juiste streams aanbiedt met de juiste resolutie en framerate. Open daarvoor de configuratie van jouw ip-camera. De camera van Hikvision kun je via de browser configureren. We gaan twee streams gebruiken: een hoofdstream voor het maken van opnames en een substream voor objectdetectie en snapshots. Voor de hoofdstream kiezen we de hoogst mogelijke resolutie (in dit geval 2688 × 1520 pixels) en een beeldfrequentie (framerate) van naar voorkeur 15 fps. Bij de optie i-frame-interval vullen we 30 in. Zorg dat H.264 is geselecteerd als je die keuze hebt en gebruik geen opties als H.264+.

05 Substream voor detectie

De camera van Hikvision ondersteunt naast de hierboven genoemde hoofdstream ook een substream. Standaard is de hoogste resolutie voor die substream 640 × 480 pixels. Optioneel kun je via de systeeminstellingen nog een derde stream instellen. Die biedt een hogere resolutie, tot 1280 × 720 pixels. Dat heeft onze voorkeur en daarom kiezen we ervoor deze derde stream in te schakelen. Hiermee verlies je wel opties als gezichtsherkenning door de camera zelf, H.264+ en H.265+, maar die zijn niet nodig voor deze toepassing. Verder selecteren we H.264. Voor de substream selecteren we een resolutie van 1280 × 720 pixels, en een beeldfrequentie en i-frame-interval van 6 fps. Meer is voor detectie niet nodig.

Test de cameraverbinding We raden je aan om met een programma als VLC media player de verbinding met je camera via RTSP te controleren. Hiervoor installeer je www.videolan.org. Kies dan onder Media de optie Netwerkstream openen en blader naar de url. Voor onze camera van Hikvision is dat rtsp://gebruiker:wachtwoord@ipadres:554/Streaming/Channels/101 voor de hoofdstream. De derde stream is beschikbaar via rtsp://gebruiker:wachtwoord@ipadres:554/Streaming/Channels/103. Zulke streams zijn voor elke ip-camera anders.

06 Configuratie

We beginnen met het toevoegen van de detectiestream. Daarvoor zetten we de onderstaande regels in het configuratiebestand config.yml. We geven hierin de camera een naam (oprit), configureren we de RTSP-stream en definiëren we de resolutie, maar zetten we de detectie nog even uit:

Je kunt Frigate nu starten met dit commando in dezelfde map als het bestand docker-compose.yml:

docker compose up

Met dit commando krijg je in de terminal meldingen te zien. Als alles werkt, kun je Frigate ook als achtergrondproces starten met deze opdracht:

docker compose up -d

De parameter -d staat voor daemon. Je krijgt dan geen meldingen te zien. Je kunt dan de terminal sluiten zonder Frigate te stoppen. Als je na het starten met een browser naar http://ipadres:5000 bladert, zie je als het goed is de beheerdersomgeving met een beeld van de camera. Verander als het werkt achter detect de optie enabled naar True en herstart je container. Hierna zullen personen worden gedetecteerd.

07 Optimalisaties toepassen

Als de stream werkt, kun je enkele optimalisaties gaan toepassen. Bij de huidige configuratie zal ffmpeg de processor gebruiken voor het (softwarematig) decoderen van de streams. Het is verstandig hardwareversnelling te gebruiken als je die mogelijkheid hebt. Hoewel een losse grafische kaart kan worden gebruikt, is een geïntegreerde gpu meer dan toereikend. Voor de negende generatie Intel-processor die we in dit artikel gebruiken, voegen we de parameter preset-vaapi toe als parameter onder ffmpeg.

Vanaf de tiende generatie gebruik je preset-intel-qsv-h264. In de documentatie van Frigate vind je nog aanwijzingen voor verschillende andere systemen. Na het maken van de aanpassing zul je de Docker-container opnieuw moeten starten. Als je daarna via de beheerdersomgeving naar System gaat, zie je of een gpu wordt gebruikt voor hardware-versnelling.

08 Detecteren personen en objecten

Frigate zal bij elke detectie een gebeurtenis maken met daarbij een clip en/of snapshot. Op het snapshot zie je een afbeelding van de gedetecteerde persoon met een kader eromheen en een percentage dat aangeeft hoe zeker het model is dat het een persoon is.

Behalve personen kun je ook bijvoorbeeld honden, katten, paraplu’s, auto’s, fietsen of paarden laten detecteren via sleutelwoorden die je aan de configuratie toevoegt. In de documentatie bij Frigate vind je een enorme lijst met opties. Ook deze opties worden als gebeurtenis toegevoegd en je kunt hier eventueel op filteren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook op camera en datum filteren.

Standaard zal Frigate de processor gebruiken voor detectie. Dit gaat doorgaans prima met enkele streams, afhankelijk van de resolutie van de detectiestream en de snelheid van de processor. Een speciale detector kan de taken wel enorm versnellen. Bekende opties zijn TensorNT voor grafische kaarten van Nvidia en OpenVINO die werkt op niet al te oude Intel-systemen. De tijd die het AI-model nodig heeft om uitvoer te genereren, ook wel inference speed genoemd, is, afhankelijk van je opstelling, veel korter met zulke detectors. Een Google Coral Edge TPU (zie het gelijknamige kader), onder meer verkrijgbaar in usb-uitvoering, is een van de populairste opties. Alleen is de beschikbaarheid soms beperkt door de snelle opmars van AI.

Google Coral Edge TPU Bij machinelearning worden vaak krachtige servers in de cloud gebruikt. Erg snel en efficiënt is dat echter niet en er zijn voor bepaalde toepassingen zorgen over privacy. Met een zogeheten Edge TPU kun je lokaal je machinelearning-taken versnellen. De Google Coral Edge TPU is een populaire optie, verkrijgbaar als usb-dongel of mini-PCIe-adapter.

Hij is ontwikkeld voor het TensorFlow-platform van Google, een opensource-softwarebibliotheek. Frigate gebruikt die bibliotheek voor het detecteren en identificeren van personen en objecten. Het achterliggende model is daarbij getraind voor bijvoorbeeld personen, auto’s, dieren of andere objecten. De Edge TPU zal de detectie enorm versnellen, waardoor de processorbelasting in Frigate tot een minimum beperkt kan blijven. Dit merk je zeker in het stroomverbruik en daarmee de kosten voor 24x7-gebruik. Helaas is met name de usb-variant soms lastig te verkrijgen en al wat prijziger dan voorheen. De uitvoering met mini-PCIe is eenvoudiger te verkrijgen, maar let op: deze past niet in elk M.2-slot.

09 Coral Edge TPU toevoegen

Voor dit artikel gaan we de usb-uitvoering van de Coral Edge TPU gebruiken. Je hoeft op de host in principe geen drivers te installeren voor de detector, omdat je deze doorgeeft aan de Docker-container, zoals je in docker-compose.yml kunt zien. De container bevat alle vereiste drivers. In de configuratie van Frigate voeg je de volgende regels toe:

Het is overigens wel handig wat drivers en software te installeren op je Docker-systeem, zodat je kunt testen of het apparaat werkt. Zeker als je zoals in onze situatie een Linux-container in Proxmox gebruikt en de hardware voor die container beschikbaar wil maken, wat soms een uitdaging kan zijn. Voor het testen kun je de instructies van Coral volgen. Merk op dat de gebruikte PyCoral-bibliotheek beschikbaar is voor ten hoogste Python 3.9. Debian 11 en Ubuntu 20.04 hebben een nieuwere Python-versie. Eventueel kun je de oudere Python-versie dan via pyenv installeren om de test te doen. Na enkele installatiestappen kun je een model testen met de afbeelding van een papagaai.

10 Gebieden maskeren

Het is nuttig om bepaalde gebieden op het camerabeeld die ongewenste detecties geven te maskeren om de systeembelasting te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een overhangende struik die beweegt in de wind.

Je kunt zien welke gebieden veel detecties geven. Open hiervoor het camerabeeld, klik op Show options en zet een vinkje bij Motion boxes. Je ziet nu rode vakjes op het camerabeeld rond plekken weer beweging werd gedetecteerd. Klik op Mask & Zone creator. Klik op Add om een eerste masker toe te voegen. Klik op het camerabeeld op plekken waar je een punt toe wil voegen of houd een punt ingedrukt om deze te verslepen. Je ziet nu een hele reeks coördinaten die je handmatig aan je configuratie moet toevoegen bij de betreffende camera, bijvoorbeeld:

Hierna moet je Frigate herstarten. Je kunt meerdere maskers toevoegen voor verschillende gebieden in het beeld. Uiteraard kun je dit ook bij andere camera’s doen.

Zones aanwijzen

Binnen je beheeromgeving kun je zones aanmaken voor delen van je camerabeeld. Dat werkt vergelijkbaar met het maskeren van gebieden. Op het beeld van je oprit wijs je bijvoorbeeld een apart gedeelte aan met daarin de voordeur. Vaak zul je immers extra geïnteresseerd zijn in personen die voor de voordeur staan.

Zones helpen je ook om ongewenste meldingen tegen te gaan. Neemt de camera bijvoorbeeld een stukje van de weg mee, dan helpen zones je om auto’s die langsrijden of personen die langslopen te negeren, door jouw terrein als zone in te stellen. In je configuratie voeg je de zones dan weer toe bij de betreffende camera:

11 Opnames en snapshots

Voor opnames in hoge kwaliteit kun je voor de betreffende camera een extra stream toevoegen met onder roles de optie record. Als je geen aparte stream hebt, kun je eventueel de stream die je voor detectie gebruikt deze extra rol geven. Verder zetten we opnames (onder record) aan met enabled: True. Voor snapshots doen we hetzelfde onder snapshots. Hier wordt de detectiestream voor gebruikt.

Let op: als bepaalde opties in het configuratiebestand uitstaan, heeft het geen effect als je ze via de beheerdersomgeving aanzet! Dat geldt onder meer voor opnames en snapshots. De totale configuratie voor de bewuste camera ziet er dan als hieronder uit:

Standaard zal Frigate gebeurtenissen van de laatste tien dagen bewaren, maar je kunt dit op allerlei manieren aanpassen.

Geavanceerde opties benutten Frigate geeft je ook nog diverse geavanceerde opties. Zo kun je met wat parameters de detectie nog wat verbeteren, om de incidentele valse melding ook nog tegen te gaan. Ook kun je go2rtc gebruiken, zodat andere systemen zoals Home Assistant de RTSP-streams bij Frigate zelf op kunnen vragen en niet bij de camera (die dat vaak niet aankan).

Ook is integratie met Home Assistant mogelijk. Je kunt dan eenvoudig via Blueprints automatiseringen maken, die zorgen dat je bijvoorbeeld voor bepaalde zones een notificatie ontvangt met clip en snapshot van de gedetecteerde persoon. Merk op dat je voor die integratie een MQTT-broker nodig hebt (bijvoorbeeld de Mosquitto-broker-add-on van Home Assistant), die je dan ook in je configuratie van Frigate moet opnemen.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!
▼ Volgende artikel
Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android
Huis

Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android

Als je nu een Android-toestel koopt, dan is de kans groot dat je daar zowel Google Assistent als Google Gemini op aantreft. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je de assistenten uitschakelt.

Dit artikel in het kort:

  • Je kunt beide uitschakelen via de Google-app en de instellingen.
  • Google Gemini wordt eerst uitgeschakeld door naar de Assistent over te stappen en deze daarna te deactiveren.
  • Handmatige stappen omvatten het navigeren in de Google-app en het omzetten van schuifregelaars.
  • Volledig verwijderen van de assistenten is niet mogelijk, maar opnieuw inschakelen kan via de instellingen.

Meer weten over Gemini? Lees dan: Alles over Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT

Laten we wel wezen: chatbots op je smartphone kunnen handig zijn. Zelf kunnen we niet zonder Google Gemini als we Lord of the Rings: The Rings of Power aan het kijken zijn, maar niet iedereen zit op die digitale hulp te wachten.

Buiten dat zitten ze soms in de weg. Als je een verkeerd knopje indrukt of een bepaalde zin uitspreekt, kan het zomaar zijn dat er onder in beeld ineens een pop-up verschijnt met de vraag waar de Assistent of Gemini je mee kan helpen. Nou, met het uitschakelen van je aanwezigheid, wat dacht je daarvan?

Eerste stap: overstappen op Google Assistent

De kans is heel groot dat je Android-toestel standaard Gemini ingeschakeld heeft als stemassistent. Je kunt die chatbot uitschakelen door over te stappen op de Google Assistent, die we daarna uitzetten. Maar eerst moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Gemini.

  • Scrol naar beneden en tik op De digitale assistenten van Google.

  • Selecteer Google Assistent.

  • Bevestig je keuze.

Tweede stap: Google Assistent uitschakelen

Nu hebben we Google Gemini uitgeschakeld. Vervolgens kunnen we de Google Assistent uitschakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op.

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Google Assistent.

  • Zet de schuifregelaar naast Hey Google om (naar uit). Doe hetzelfde voor Tijdens het autorijden.

  • Je kunt tot slot nog eventueel het Voice Match-profiel verwijderen. Daarmee zet je eveneens Hey Google uit.

Je kunt de stemassistenten weer inschakelen door de bovenstaande stappen op te volgen en een andere keuze te maken, of door bijvoorbeeld de powerknop ingedrukt te houden. Het is helaas niet mogelijk de Assistent of Gemini volledig te verwijderen.