ID.nl logo
Nooit meer een valse melding van je ip-camera
© PXimport
Zekerheid & gemak

Nooit meer een valse melding van je ip-camera

Het is interessant om enkele ip-camera’s op te hangen, maar als de nieuwigheid eraf is, worden de beelden nog maar zelden bekeken. Bewegingsmeldingen kunnen helpen, maar worden door veel valse meldingen ook al snel genegeerd. Met Frigate NVR detecteer je veel nauwkeuriger personen, dieren en objecten, geholpen door een AI-model. Ook kun je handiger inspelen op meldingen door een integratie met Home Assistant.

In dit artikel laten we in enkele stappen zien hoe je Frigate NVR installeert en optimaliseert, zodat je alleen nog maar een melding van je ip-camera krijgt als dat echt nodig is.

  • Installatie van Frigate NVR via Docker of Home Assistant
  • Ip-camera instellen met de juiste streams
  • Streams configureren
  • Stream optimaliseren
  • Personen en objecten detecteren
  • Gebieden en zones aangeven die voor ongeweste detecties zorgen

Lees ook: Houd toezicht op je huis en tuin: 12 beveiligingscamera's met app getest

Code downloaden In deze workshop worden wat voorbeelden van stukken code gegeven. Omdat overtikken van code erg foutgevoelig is, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Je vindt de code in het bestand frigcode.txt.

De meest praktische methode om beelden van ip-camera’s op te nemen, is een network video recorder (NVR). Alles wordt dan centraal én lokaal verwerkt. Bekende opties zijn Blue Iris, Synology Surveillance Station, Unifi Protect en Frigate NVR. Steeds vaker wordt AI toegepast. Niemand heeft immers zin om de hele dag naar camera-feeds te kijken. Liever ontvang je een melding als er echt iets interessants gebeurt, zonder overvloed aan valse meldingen natuurlijk.

Blue Iris biedt slimme detectie met CodeProject.ai of DeepStack. Maar de afhankelijkheid van Windows is voor velen een probleem. Frigate NVR is een andere bekende optie en werkt onder Linux. Recent verscheen een grote update naar 0.12.0 waar we in dit artikel mee aan de slag gaan. Aantrekkelijk is de detectie van objecten en personen die je kunt versnellen met onder meer een Google Coral Edge TPU: een kleine chip die machinelearning-taken kan uitvoeren voor een snellere en efficiëntere verwerking. Deze chip gaan we ook gebruiken. Optioneel zorgt een integratie met Home Assistant voor nog meer slimme bewakingsmogelijkheden.

01 Installatie via Docker

Een gebruikelijke manier om Frigate te installeren is via Docker met Compose. Voor je docker-compose.yml-bestand kun je het voorbeeld gebruiken dat je vindt op de installatiepagina van Frigate. Waar je vooral op moet letten, zijn de volumes voor het configuratiebestand (config.yml) en media, zoals opnames en snapshots. Voor media is om te beginnen een paar gigabyte genoeg. Daarna hangt de benodigde ruimte vooral af van het aantal dagen waarvan je opnames gaat bewaren.

Voordat we Frigate gaan starten, zorgen we eerst voor de juiste camerastreams. Als deze streams werken, gaan we verder met de detectie van personen en objecten.

Voor de installatie kun je onder andere Docker Compose gebruiken.

02 Installatie via Home Assistant

Frigate kun je ook als add-on installeren onder Home Assistant OS. Let er in dat geval wel op dat singleboardcomputers, zoals de Raspberry Pi en Odroid N2+, die vaak voor Home Assistant worden gebruikt niet altijd snel genoeg zijn. Vooral bij objectdetectie met meerdere camerastreams kun je zonder extra hardware tegen beperkingen aanlopen.

Voor de installatie voeg je deze repository toe aan de add-on-winkel, waarna je Frigate eenvoudig kunt installeren: https://github.com/blakeblackshear/frigate-hass-addons.

Voor de configuratie van Frigate maak je een bestand frigate.yml in de configuratiemap (/config) van Home Assistant.

Hier installeren we Frigate als add-on voor Home Assistant.

03 Welke ip-camera?

Voor Frigate gebruik je bij voorkeur een ip-camera die H.264 ondersteunt, wat gelukkig heel gangbaar is. Hoewel het nieuwere H.265 een betere compressie geeft, is de compatibiliteit met browsers en Home Assistant niet optimaal. Een camera sluit je voor de beste stabiliteit aan via een netwerkkabel. Voor het gemak kun je Power over Ethernet (PoE) gebruiken, waarbij de camera vanuit de switch of een PoE-injector voeding krijgt via diezelfde netwerkkabel.

Het is een pluspunt als de camera meerdere streams kan aanbieden met verschillende resoluties. Je kunt dan opnemen in de hoogste resolutie en voor objectdetectie een lagere resolutie gebruiken, zonder dat je deze streams hoeft om te zetten. Bekende merken die vaak worden aanbevolen, zijn Dahua, Hikvision en Amcrest.

In dit artikel gebruiken we een camera van Hikvision. Het is raadzaam een camera te kiezen die RTSP-streams ondersteunt. Daar gaan we in dit artikel ook mee werken. Controleer in andere gevallen de compatibiliteit van jouw camera. In de documentatie van Frigate vind je nog andere opties om streams op te halen van bekende camera’s.

In de documentatie vind je diverse camera-specifieke configuraties.

04 Hoofdstream voor opnames

We gaan eerst de camera instellen zodat deze de juiste streams aanbiedt met de juiste resolutie en framerate. Open daarvoor de configuratie van jouw ip-camera. De camera van Hikvision kun je via de browser configureren. We gaan twee streams gebruiken: een hoofdstream voor het maken van opnames en een substream voor objectdetectie en snapshots. Voor de hoofdstream kiezen we de hoogst mogelijke resolutie (in dit geval 2688 × 1520 pixels) en een beeldfrequentie (framerate) van naar voorkeur 15 fps. Bij de optie i-frame-interval vullen we 30 in. Zorg dat H.264 is geselecteerd als je die keuze hebt en gebruik geen opties als H.264+.

Voor de opnames gebruiken we de hoogst mogelijke resolutie.

05 Substream voor detectie

De camera van Hikvision ondersteunt naast de hierboven genoemde hoofdstream ook een substream. Standaard is de hoogste resolutie voor die substream 640 × 480 pixels. Optioneel kun je via de systeeminstellingen nog een derde stream instellen. Die biedt een hogere resolutie, tot 1280 × 720 pixels. Dat heeft onze voorkeur en daarom kiezen we ervoor deze derde stream in te schakelen. Hiermee verlies je wel opties als gezichtsherkenning door de camera zelf, H.264+ en H.265+, maar die zijn niet nodig voor deze toepassing. Verder selecteren we H.264. Voor de substream selecteren we een resolutie van 1280 × 720 pixels, en een beeldfrequentie en i-frame-interval van 6 fps. Meer is voor detectie niet nodig.

Voor de detectiestream mag je een lagere resolutie kiezen.

Test de cameraverbinding We raden je aan om met een programma als VLC media player de verbinding met je camera via RTSP te controleren. Hiervoor installeer je www.videolan.org. Kies dan onder Media de optie Netwerkstream openen en blader naar de url. Voor onze camera van Hikvision is dat rtsp://gebruiker:wachtwoord@ipadres:554/Streaming/Channels/101 voor de hoofdstream. De derde stream is beschikbaar via rtsp://gebruiker:wachtwoord@ipadres:554/Streaming/Channels/103. Zulke streams zijn voor elke ip-camera anders.

Test de verbinding met je camera via RTSP met bijvoorbeeld VLC media player.

06 Configuratie

We beginnen met het toevoegen van de detectiestream. Daarvoor zetten we de onderstaande regels in het configuratiebestand config.yml. We geven hierin de camera een naam (oprit), configureren we de RTSP-stream en definiëren we de resolutie, maar zetten we de detectie nog even uit:

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Je kunt Frigate nu starten met dit commando in dezelfde map als het bestand docker-compose.yml:

docker compose up

Met dit commando krijg je in de terminal meldingen te zien. Als alles werkt, kun je Frigate ook als achtergrondproces starten met deze opdracht:

docker compose up -d

De parameter -d staat voor daemon. Je krijgt dan geen meldingen te zien. Je kunt dan de terminal sluiten zonder Frigate te stoppen. Als je na het starten met een browser naar http://ipadres:5000 bladert, zie je als het goed is de beheerdersomgeving met een beeld van de camera. Verander als het werkt achter detect de optie enabled naar True en herstart je container. Hierna zullen personen worden gedetecteerd.

We testen de detectiestream via de beheeromgeving van Frigate.

07 Optimalisaties toepassen

Als de stream werkt, kun je enkele optimalisaties gaan toepassen. Bij de huidige configuratie zal ffmpeg de processor gebruiken voor het (softwarematig) decoderen van de streams. Het is verstandig hardwareversnelling te gebruiken als je die mogelijkheid hebt. Hoewel een losse grafische kaart kan worden gebruikt, is een geïntegreerde gpu meer dan toereikend. Voor de negende generatie Intel-processor die we in dit artikel gebruiken, voegen we de parameter preset-vaapi toe als parameter onder ffmpeg.

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Vanaf de tiende generatie gebruik je preset-intel-qsv-h264. In de documentatie van Frigate vind je nog aanwijzingen voor verschillende andere systemen. Na het maken van de aanpassing zul je de Docker-container opnieuw moeten starten. Als je daarna via de beheerdersomgeving naar System gaat, zie je of een gpu wordt gebruikt voor hardware-versnelling.

Via de systeempagina kun je controleren of hardwareversnelling wordt gebruikt.

08 Detecteren personen en objecten

Frigate zal bij elke detectie een gebeurtenis maken met daarbij een clip en/of snapshot. Op het snapshot zie je een afbeelding van de gedetecteerde persoon met een kader eromheen en een percentage dat aangeeft hoe zeker het model is dat het een persoon is.

Behalve personen kun je ook bijvoorbeeld honden, katten, paraplu’s, auto’s, fietsen of paarden laten detecteren via sleutelwoorden die je aan de configuratie toevoegt. In de documentatie bij Frigate vind je een enorme lijst met opties. Ook deze opties worden als gebeurtenis toegevoegd en je kunt hier eventueel op filteren. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook op camera en datum filteren.

Standaard zal Frigate de processor gebruiken voor detectie. Dit gaat doorgaans prima met enkele streams, afhankelijk van de resolutie van de detectiestream en de snelheid van de processor. Een speciale detector kan de taken wel enorm versnellen. Bekende opties zijn TensorNT voor grafische kaarten van Nvidia en OpenVINO die werkt op niet al te oude Intel-systemen. De tijd die het AI-model nodig heeft om uitvoer te genereren, ook wel inference speed genoemd, is, afhankelijk van je opstelling, veel korter met zulke detectors. Een Google Coral Edge TPU (zie het gelijknamige kader), onder meer verkrijgbaar in usb-uitvoering, is een van de populairste opties. Alleen is de beschikbaarheid soms beperkt door de snelle opmars van AI.

De detectie van personen gaat veel sneller met speciale hardware.

Google Coral Edge TPU Bij machinelearning worden vaak krachtige servers in de cloud gebruikt. Erg snel en efficiënt is dat echter niet en er zijn voor bepaalde toepassingen zorgen over privacy. Met een zogeheten Edge TPU kun je lokaal je machinelearning-taken versnellen. De Google Coral Edge TPU is een populaire optie, verkrijgbaar als usb-dongel of mini-PCIe-adapter.

Hij is ontwikkeld voor het TensorFlow-platform van Google, een opensource-softwarebibliotheek. Frigate gebruikt die bibliotheek voor het detecteren en identificeren van personen en objecten. Het achterliggende model is daarbij getraind voor bijvoorbeeld personen, auto’s, dieren of andere objecten. De Edge TPU zal de detectie enorm versnellen, waardoor de processorbelasting in Frigate tot een minimum beperkt kan blijven. Dit merk je zeker in het stroomverbruik en daarmee de kosten voor 24x7-gebruik. Helaas is met name de usb-variant soms lastig te verkrijgen en al wat prijziger dan voorheen. De uitvoering met mini-PCIe is eenvoudiger te verkrijgen, maar let op: deze past niet in elk M.2-slot.

De kleine Google Coral Edge TPU kan objectdetectie enorm versnellen.

09 Coral Edge TPU toevoegen

Voor dit artikel gaan we de usb-uitvoering van de Coral Edge TPU gebruiken. Je hoeft op de host in principe geen drivers te installeren voor de detector, omdat je deze doorgeeft aan de Docker-container, zoals je in docker-compose.yml kunt zien. De container bevat alle vereiste drivers. In de configuratie van Frigate voeg je de volgende regels toe:

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Het is overigens wel handig wat drivers en software te installeren op je Docker-systeem, zodat je kunt testen of het apparaat werkt. Zeker als je zoals in onze situatie een Linux-container in Proxmox gebruikt en de hardware voor die container beschikbaar wil maken, wat soms een uitdaging kan zijn. Voor het testen kun je de instructies van Coral volgen. Merk op dat de gebruikte PyCoral-bibliotheek beschikbaar is voor ten hoogste Python 3.9. Debian 11 en Ubuntu 20.04 hebben een nieuwere Python-versie. Eventueel kun je de oudere Python-versie dan via pyenv installeren om de test te doen. Na enkele installatiestappen kun je een model testen met de afbeelding van een papagaai.

Volg de instructies bij Coral voor het testen van de detector.

10 Gebieden maskeren

Het is nuttig om bepaalde gebieden op het camerabeeld die ongewenste detecties geven te maskeren om de systeembelasting te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een overhangende struik die beweegt in de wind.

Je kunt zien welke gebieden veel detecties geven. Open hiervoor het camerabeeld, klik op Show options en zet een vinkje bij Motion boxes. Je ziet nu rode vakjes op het camerabeeld rond plekken weer beweging werd gedetecteerd. Klik op Mask & Zone creator. Klik op Add om een eerste masker toe te voegen. Klik op het camerabeeld op plekken waar je een punt toe wil voegen of houd een punt ingedrukt om deze te verslepen. Je ziet nu een hele reeks coördinaten die je handmatig aan je configuratie moet toevoegen bij de betreffende camera, bijvoorbeeld:

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Hierna moet je Frigate herstarten. Je kunt meerdere maskers toevoegen voor verschillende gebieden in het beeld. Uiteraard kun je dit ook bij andere camera’s doen.

Bekijk welke gebieden ongewenste detecties geven, zodat je die kunt maskeren.

Zones aanwijzen

Binnen je beheeromgeving kun je zones aanmaken voor delen van je camerabeeld. Dat werkt vergelijkbaar met het maskeren van gebieden. Op het beeld van je oprit wijs je bijvoorbeeld een apart gedeelte aan met daarin de voordeur. Vaak zul je immers extra geïnteresseerd zijn in personen die voor de voordeur staan.

Zones helpen je ook om ongewenste meldingen tegen te gaan. Neemt de camera bijvoorbeeld een stukje van de weg mee, dan helpen zones je om auto’s die langsrijden of personen die langslopen te negeren, door jouw terrein als zone in te stellen. In je configuratie voeg je de zones dan weer toe bij de betreffende camera:

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

11 Opnames en snapshots

Voor opnames in hoge kwaliteit kun je voor de betreffende camera een extra stream toevoegen met onder roles de optie record. Als je geen aparte stream hebt, kun je eventueel de stream die je voor detectie gebruikt deze extra rol geven. Verder zetten we opnames (onder record) aan met enabled: True. Voor snapshots doen we hetzelfde onder snapshots. Hier wordt de detectiestream voor gebruikt.

Let op: als bepaalde opties in het configuratiebestand uitstaan, heeft het geen effect als je ze via de beheerdersomgeving aanzet! Dat geldt onder meer voor opnames en snapshots. De totale configuratie voor de bewuste camera ziet er dan als hieronder uit:

De code kun je bekijken in het bestand frigcode.txt, te downloaden via deze pagina.

Standaard zal Frigate gebeurtenissen van de laatste tien dagen bewaren, maar je kunt dit op allerlei manieren aanpassen.

De uiteindelijke configuratie voor de betreffende camera.

Geavanceerde opties benutten Frigate geeft je ook nog diverse geavanceerde opties. Zo kun je met wat parameters de detectie nog wat verbeteren, om de incidentele valse melding ook nog tegen te gaan. Ook kun je go2rtc gebruiken, zodat andere systemen zoals Home Assistant de RTSP-streams bij Frigate zelf op kunnen vragen en niet bij de camera (die dat vaak niet aankan).

Ook is integratie met Home Assistant mogelijk. Je kunt dan eenvoudig via Blueprints automatiseringen maken, die zorgen dat je bijvoorbeeld voor bepaalde zones een notificatie ontvangt met clip en snapshot van de gedetecteerde persoon. Merk op dat je voor die integratie een MQTT-broker nodig hebt (bijvoorbeeld de Mosquitto-broker-add-on van Home Assistant), die je dan ook in je configuratie van Frigate moet opnemen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇