Verzeker je e-bike optimaal tegen schade én diefstal

© ENRA

Verzeker je e-bike optimaal tegen schade én diefstal

Geplaatst: 12 april 2024 - 12:02

Partnerredactie

De diefstalcijfers van e-bikes nemen op landelijk niveau almaar toe. Wegens de professionalisering van fietsendieven helpt een goed slot helaas lang niet altijd. Kortom, genoeg reden om je elektrische fiets optimaal te verzekeren. Je gaat dan voortaan met een gerust gevoel op pad. Kies een betrouwbare fietsverzekering met een goede dekking.

Partnerbijdrage - In samenwerking met ENRA.

Volgens de politie zijn er in Nederland momenteel diverse internationale bendes actief die aan de lopende band e-bikes stelen. Met behulp van professioneel gereedschap breken ze binnen luttele seconden gecertificeerde sloten open, waarna de tweewielers in een vrachtwagen belanden. Vervolgens worden deze tweewielers vaak met een namaak-framenummer doorverkocht. Gelukkig kunnen e-bike-eigenaren de kans op diefstal aanmerkelijk verkleinen. Koop een goedgekeurd tweede slot en gebruik als het even kan een geactiveerde track & trace-module. Verder is een goede fietsverzekering een absolute must.

Een e-bikeverzekering geeft rust

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 29 procent van de ondervraagden hun e-bike weleens in de schuur of garage laat staan. Zij vrezen anders diefstal. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop, want een elektrische fiets leent zich juist voor vele ritjes. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp. Een goede e-bikeverzekering neemt je veel zorgen uit handen. Met de juiste polis ben je gedekt tegen schades die door diefstal of vernieling ontstaan. Zo krijg je bijvoorbeeld een gelijkwaardige e-bike of kapotte onderdelen vergoed. Daarnaast stellen verzekeraars voor de duurste tweewielers aanvullende eisen. Hierdoor loop je sowieso al minder risico op diefstal.

Drie verzekeringspakketten

Bij de bekende aanbieder ENRA maakt het niet uit of je een nieuwe of tweedehands e-bike wilt verzekeren: iedereen is welkom! Je kiest met Optimaal Diefstal, Optimaal Casco en Connected tussen drie pakketten met een wereldwijde dekking. De goedkoopste Optimaal Diefstal-polis verzekert jouw geliefde tweewieler tegen diefstal en eventuele gevolgschade door ontvreemding. Ook wanneer iemand een onderdeel steelt, draai je niet op voor de kosten. Denk hierbij onder meer aan een gestolen zadel, stuur of accu. Bij de accu geldt maandelijks een afschrijving van 0,75 procent op de nieuwwaarde.

Je kunt met de Optimaal Casco-polis ook voor een hogere dekking kiezen. Tegen een bescheiden meerprijs ben je daarmee gedekt tegen diverse schades, bijvoorbeeld bij vandalisme of een aanrijding. In dat geval is de uitgebreide Optimaal Casco-verzekering geen overbodige luxe. Het herstellen van een defecte e-bike loopt tenslotte algauw in de papieren. Als je dus een keer pech hebt, kun je met deze polis altijd bij de verzekeraar terecht. Het eigen risico bedraagt slechts 35 euro. Bij Optimaal Casco zijn daarnaast extra opties inbegrepen, namelijk 24/7 Europese pechhulp, verhaalsrechtbijstand en een ongevallenverzekering.

ENRA

© ENRA

Lagere premie bij track & trace-module

Met de zogeheten Connected-polis biedt ENRA ook nog een derde pakket aan. Deze verzekering is bestemd voor e-bikes met een geactiveerde track & trace-module. De dekking is hiervan exact hetzelfde als van de eerder besproken Optimaal Casco-polis. Daarentegen ontvang je als klant 25 procent korting op het diefstalgedeelte van de premie. Wel zo eerlijk, want een track & trace-module vergroot de kans dat een gestolen e-bike weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt. De verzekeraar loopt dus minder risico, omdat de actuele locatie via gps eenvoudig is te achterhalen. ENRA berekent dit voordeel door aan zijn klanten.

Voor de Connected-polis hanteert de verzekeraar wel bepaalde eisen. Zo geldt dit prijsvriendelijke pakket alleen voor geactiveerde track & trace-modules die door ENRA zijn geaccepteerd. Na een diefstalmelding werkt de instantie nauw samen met een opsporingsdienst om de gestolen e-bike terug te vinden. Verder is het gebruik van een goedgekeurde track & trace-module voor e-bikes vanaf 4500 euro verplicht. Deze nieuwe voorwaarde geldt vanaf 1 april 2024. Voor elektrische bakfietsen geldt er trouwens een lagere prijsgrens van 3500 euro.

Welke connected-fietsen?

Tegenwoordig ontwikkelen allerlei bekende merken e-bikes met een geïntegreerde track & trace-module. ENRA accepteert onder meer connected-modellen van Batavus, Dutch ID, Sparta, QWIC, Gazelle en Urban Arrow. Een bijkomend voordeel is dat fietsdieven e-bikes met een ingebouwde gps-ontvanger liever laten staan. Logisch, want de pakkans is natuurlijk groter. Nuttig om te weten is dat je jouw e-bike indien nodig achteraf voorziet van een goedgekeurde track & trace-module. De merken Tracefy, Loqater en PowUnity (BikeTrax) bieden hiervoor passende oplossingen. Bedenk wel dat er bij gebruik van een gps-ontvanger meestal abonnementskosten zijn gemoeid.

Goedgekeurd tweede slot

Heeft jouw e-bike een hoge aanschafwaarde? Uiteraard kun je dit vervoersmiddel probleemloos verzekeren. Zo biedt ENRA een goede dekking voor een aantrekkelijke premie. Als tegenprestatie geldt er wel een belangrijke voorwaarde. Gebruik voor een elektrische fiets van minimaal 3500 euro een goedgekeurd tweede fietsslot. Diverse producten van AXA, ABUS, Edge, Simson en Trelock voldoen aan ENRA’s eisen. Ben je onverhoopt slachtoffer van diefstal, dan dien je aan de verzekeraar van elk slot twee officiële sleutels te overhandigen. Om die reden is het belangrijk om de e-bike óók in een schuur of garage met beide fietssloten vast te zetten.

ENRA

© ENRA

Premierestitutie bij verkoop

ENRA is een integere verzekeringsmaatschappij waarbij je nooit te veel betaalt. Stel dat je bijvoorbeeld een polis voor vijf jaar hebt afgesloten, terwijl je de e-bike na pakweg drie jaar weer wilt verkopen. Geen probleem, want de verzekeraar stort het bedrag van de resterende twee jaar naar rato weer terug op je rekening. Ook in geval van diefstal krijg je dit restant terug.

Direct premie berekenen

De hoogte van de premie is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan jouw woonplaats, het gekozen verzekeringspakket, de tijdsduur en natuurlijk de aanschafprijs. Natuurlijk wil je direct weten waar je aan toe bent. Vul daarom deze rekenhulp in en bekijk vervolgens meteen een overzicht van de premiekosten. Je kiest tussen een looptijd van één, drie of vijf jaar. Er zitten overigens geen addertjes onder het gras, want alle kosten zijn inbegrepen.

Nu ENRA-verzekering afsluiten

Wil je jouw nieuwe e-bike direct verzekeren tegen diefstal en schade? Dat kan rechtstreeks op de website van ENRA of via een aangesloten winkel. Er is direct een voorlopige dekking van kracht. Voor het verzekeren van een tweedehands model of connected e-bike kun je terecht bij een aangesloten fietsdealer in de buurt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten