Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 6

© Hyundai

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 6

Geplaatst: 9 april 2024 - 14:02

Aangepast: 6 mei 2024 - 07:38

Partnerredactie

De Hyundai IONIQ6 lijkt met zijn futuristische design wel uit een sciencefictionfilm te komen. Toch rijdt de gestroomlijnde sedan heel alledaags, zo luidt het oordeel van drie testrijders die de IONIQ 6 gedurende meerdere weken in de dagelijkse praktijk hebben beproefd.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Hyundai

Is de Hyundai IONIQ 6 een praktische auto? Hoe ervaar je de bediening van het dashboard? Wat vind je van de rijeigenschappen van de auto? Hoe snel is de batterij weer opgeladen? Het zijn slechts enkele vragen die drie testrijders gesteld werden om voor de Kieskeurig.nl EV-Duurtest een objectief oordeel te kunnen vellen over de Hyundai IONIQ 6.

De auto is steeds een week door elke testrijder uitgebreid gereden, onder veel wisselende omstandigheden om zo een goede indruk te kunnen krijgen hoe hij in de praktijk presteert. Lees er alles over in het gratis testrapport van de Hyundai IONIQ 6.

Ontvang direct het duurtest-rapport van de IONIQ 6

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

614 kilometer op een volle batterij

Door zijn nadrukkelijke stroomlijn is de Hyundai IONIQ 6 een erg opvallende auto. Daar moet je van houden. De gladde lijnen hebben echter een doel: het bereiken van een zo laag mogelijk energieverbruik. Voorzien van een 77,4kWh-batterij heeft de IONIQ 6 een actieradius van maar liefst 614 kilometer. Ook aan de snellader levert de IONIQ 6 uitzonderlijke prestaties. In zijn prijsklasse zijn maar heel weinig auto’s die bij een maximum laadsnelheid van 239 kW in de buurt komen – laat staan overtreffen.

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 6

© ID.nl

Rijervaringen

Ondanks de futuristische vormgeving rijdt de IONIQ 6 zoals je van een moderne elektrische middenklasser mag verwachten. De 229 pk sterke elektromotor levert soepele prestaties, het onderstel is afgestemd op comfort met een zweempje dynamiek. De drie testrijders zijn zeer te spreken over de rijeigenschappen van de IONIQ 6. “In bochten is het lekker doorrijden, met een uitstekende wegligging”, zegt Ruud.

Lees hier hoe de testrijders zijn geselecteerd voor deze EV-Duurtest.

Actieve rijhulpsystemen

Rudy constateert dat de auto echt bedoeld is om comfortabel mee te rijden. De bestuurder van de IONIQ 6 heeft de keuze uit meerdere rijprogramma’s. “Het wisselen tussen die verschillende programma’s werkt erg goed en soepel”, zegt Eric. De Hyundai IONIQ 6 heeft een zeer complete veiligheidsuitrusting, waarbij tal van rijhulpsystemen de bestuurder werk uit handen nemen. Dat is voor de testrijders even wennen: Rudy vindt dat het systeem om de auto tussen de wegbelijning te houden subtiel werkt, maar in sommige situaties iets te actief reageert.

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 6

© ID.nl

De Hyundai IONIQ 5 is ook getest. Hier lees je de bevindingen van de testers.

Wennen aan bediening

Het vrijwel geheel gedigitaliseerde dashboard vraagt eveneens enige gewenning. “Het bedieningssysteem werkt soms wat traag”, oordeelt Ruud. “Bovendien staan niet alle knoppen op een logische plek.” Over de vorm van de kofferruimte zijn de drie testrijders eveneens eensgezind. “De kofferbak is weliswaar ruim, maar heeft te weinig hoogte”, zegt Rudy. “De opening van de kofferbak is net te klein om gemakkelijk het onderstel van een kinderwagen of een krat boodschappen in te laden”, beargumenteert hij.

Watch on YouTube

Serieus cadeautje

“Per saldo is de IONIQ 6 een heerlijke auto. De complete uitrusting heeft echter wel een prijs”, besluit Rudy zijn oordeel. Ruud ziet dat genuanceerder. Hij ziet zichzelf zijn geliefde diesel in de toekomst wel inruilen voor een EV. “Daarvan heeft de Hyundai IONIQ 6 mij meer van overtuigd.” Met de verkoopprijs van de IONIQ 6 kan hij dan ook prima leven. “Je krijgt er een serieus cadeautje voor terug.”

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 6

© Hyundai

Conclusie: Hyundai IONIQ 6 kopen?

Of je het expressieve uiterlijk van de Hyundai IONIQ 6 kunt waarderen, is natuurlijk een kwestie van smaak. In de dagelijkse praktijk is het veel belangrijker dat de bediening van alle elektronische systemen logisch is, dat je comfortabel zit en dat het opladen van de batterij je niet teveel tijd kost. Op die onderdelen is de IONIQ 6 geslaagd. Een kritische noot kraken de testrijders over de kofferruimte, die weliswaar heel ruim is maar ook een geringe hoogte heeft.

PluspuntenMinpunten
RijeigenschappenBediening van centraal touchscreen vraagt gewenning
Subtiele werking van rijhulpsystemenHoud rekening met de opening van de kofferbak
Rijke standaarduitrustingWaarschuwing snelheidsoverschrijding houdt je flink bij de les (maar kan uit)
Veel ruimteVoor lange mensen: lengteverstelling stuurwiel goed testen tijdens proefrit
Uitstraling

Ontvang direct het duurtest-rapport van de IONIQ 6

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten