Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 5

© Hyundai

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 5

Geplaatst: 10 april 2024 - 06:22

Aangepast: 6 mei 2024 - 07:39

Partnerredactie

De Hyundai IONIQ 5 biedt volop ruimte en comfort. Daarnaast heeft de EV een elektrisch systeem waarmee hij veel alternatieven in dezelfde prijsklasse overtreft. Drie verschillende consumenten hebben ondervonden hoe de IONIQ 5 in de praktijk bevalt.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Hyundai

Drie testrijders werden op pad gestuurd met de Hyundai IONIQ 5, met de opdracht om al hun bevindingen op te schrijven voor de Kieskeurig.nl EV Duurtest. Enkele testrijders hadden eerder EV-ervaring opgedaan, voor een andere testrijder was de IONIQ 5 echt de eerste kennismaking met een elektrische auto.

Elke tester heeft een week uitgebreid met de auto gereden, net zoals ze met hun eigen auto zouden doen. Met het hele gezin, korte afstanden, langere ritten, door de stad en over de snelweg: verschillende gebruiksscenario's zijn voorbij gekomen. In totaal is de auto drie weken uitvoerig getest. Je leest er alles over in het gratis testrapport van de Hyundai IONIQ 5.

Ontvang direct het duurtest-rapport van de IONIQ 5

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 5

© ID.nl

Eerste kennismaking met de Hyundai IONIQ 5: eigenlijk is het net een 'echte' auto.

Razendsnel opladen

De eerste Hyundai IONIQ 5 verscheen in 2021 op de Nederlandse weg. Destijds was het een sensationele auto: geen merk dat in dezelfde prijsklasse zo’n geavanceerde elektrische architectuur kon aanbieden. Dankzij het 800V-hoogspanningssysteem behoort snelladen met een vermogen van 239 kW tot de mogelijkheden. Wat in de praktijk neerkomt op 18 minuten snelladen om de batterij met 10 procent vulling op te laden tot 80 procent. Daarmee heeft de IONIQ 5 nog altijd een grote voorsprong op veel concurrenten.

Lees hier hoe de testrijders voor deze EV-Duurtest zijn geselecteerd.

Geen zuinigheidswonder

In combinatie met een 77,4kWh-batterij, kan op een volle batterij een zeer bruikbare 507 kilometer worden afgelegd. Dat wil zeggen: wanneer de bedrijfsomstandigheden optimaal zijn. In de wintermaanden verbruikt elke elektrische auto meer energie, bijvoorbeeld om de batterij op een zo efficiënt mogelijke temperatuur te brengen en om het interieur te verwarmen. Testrijders Joost en Marcel constateren dat de IONIQ 5 's winters beslist geen zuinigheidswonder is, maar met een bruikbare actieradius van 350 tot 400 kilometer zijn zij dik tevreden.

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 5

© ID.nl

Waar zit alles? Uitleg over de bediening van de Hyundai IONIQ 5.

De Hyundai IONIQ 6 is ook getest. Hier lees je de bevindingen van de testers.

Ruim zitten, weinig bagage

De Hyundai IONIQ 5 is een behoorlijk forse auto. Gunstig voor de interieurruimte, want zowel voorin als achterin zit iedereen zeer riant. “Onze zoon is 2,03 meter lang, en zelfs hij had achterin meer dan genoeg been- en hoofdruimte”, zegt testrijder Dorottya. De ruimte voor de passagiers gaat echter ten koste van de kofferruimte. “Onder de afdekking is de hoogte van de bagageruimte beperkt. Voorin zit echter een goed bruikbare voorbak (‘frunk’, red.) voor bijvoorbeeld de laadkabel of voor het vervoeren van afhaalmaaltijden”, zegt testrijder Joost.

Watch on YouTube

Even wennen

De drie testrijders prijzen het rijcomfort dat de Hyundai IONIQ 5 onderweg te bieden heeft. De soepele vering werkt ontspannend, en de elektromotor levert moeiteloos zijn prestaties. “Zowel in de stad als op de snelweg gedraagt de auto zich uitstekend”, zegt autoliefhebber Marcel. Wie voor het eerst achter het stuur van de IONIQ 5 stapt, heeft wat tijd nodig om aan de bediening te wennen. Ook met de moderne veiligheids- en rijhulpsystemen moet je leren leven. In sommige situaties worden de ingrepen van de elektronica als te nadrukkelijk beschouwd.

Consumenten testen: de Hyundai IONIQ 5

© Hyundai

Testrijders bejubelen het reiscomfort dat de Hyundai IONIQ 5 te bieden heeft.

Conclusie: Hyundai IONIQ 5 kopen?

De Hyundai IONIQ 5 heeft vele kwaliteiten. Met name het rijcomfort wordt door de testrijders als zeer aangenaam ervaren. En na een periode van gewenning, laat de auto zich gemakkelijk bedienen. Maar de IONIQ 5 kent ook enkele belangrijke minpunten. Met name het bescheiden formaat van de bagageruimte is een onderwerp dat bij iedere testrijder terugkeert in het testrapport. Het eindoordeel is echter lovend: “Een van de beste EV’s in zijn klasse.”

PluspuntenMinpunten
RijcomfortInfotainmentsysteem vraagt wat gewenning
Ruim interieurRijhulpsystemen erg actief
KwaliteitsindrukKofferruimte
Rijhulpsystemen op de snelweg
Bruikbare voorbak (‘frunk’)
Hoge laadsnelheid en grote actieradius
Luxe uitrusting

Ontvang direct het duurtest-rapport van de IONIQ 5

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten