Wordt 2020 wel het jaar van de vouwbare telefoon?

© PXimport

Wordt 2020 wel het jaar van de vouwbare telefoon?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 januari 2020 - 07:49

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Laura Jenny

Vorig jaar stond hij al in veel voorspellingenlijstjes, maar 2019 bleek nog niet rijp voor de vouwbare telefoon. Meerdere smartphonemakers hadden ze al aangekondigd, maar uiteindelijk toch problemen met dit nieuwe type smartphone. In 2020 verwachten we meer van die bijzondere, vouwbare smartphone.

Samsung was in 2019 een van de eerste grote telefoonmakers die met een vouwbare telefoon kwam. De Galaxy Fold zou een groot succes moeten zijn, maar toen hij zijn releasedatum van 26 april niet haalde wegens een probleem met het plastic laagje op de telefoons, is hij uiteindelijk verschenen op 27 september. Echter was toen de animo aanzienlijk minder, omdat mensen toch die vouwbare technologie -die toch kwetsbaar bleek- minder te vertrouwen. Wat ook meespeelt is dat het geen goedkoop apparaat is: je bent er ongeveer tweeduizend euro aan kwijt.

© PXimport

Vouwbare telefoons van Huawei en Motorola

Een andere grote vouwbare telefoon waar we meer van hadden verwacht in 2019, dat is Huawei Mate X. Nu had Huawei uiteraard wel iets anders om zich over te buigen, namelijk het handelsverbod waardoor het op zijn nieuwe telefoons niet langer gebruik kan maken van Google-diensten zoals Gmail en Google Maps. Toch hadden we gehoopt al meer te zien van Huawei Mate X, maar ook hier is er al meer dan eens uitstel op geweest. Ook Motorola Razr V4 is uitgesteld, omdat Motorola zegt de grote vraag niet aan te kunnen.

Gelukkig blijken de nieuwe Samsung Folds geen problemen te hebben met de beschermlaag en hopelijk weten vouwbare telefoons zo langzaam maar zeker het vertrouwen bij het grote publiek terug te winnen. Fold is nu te koop, maar Samsung slaat hierbij Nederland over. Dat heeft niets met ons land te maken, maar net als bij Motorola met vraag en aanbod: er zijn te weinig telefoons geproduceerd. Het is te hopen dat 2020 een jaar wordt waarin fabrieken volop draaien om aan alle vraag te voldoen.

Flexibel of scharnier

Sommige vouwbare telefoons maken gebruiken van een scharnier, zoals het nieuwe toestel dat al een paar keer is geteased door Xiaomi. Echter, er zijn ook veel fabrikanten die voor een flexibel scherm hebben gekozen. Motorola bijvoorbeeld, dat ongeveer vijfhonderd euro onder de prijs van de Samsung Galaxy Fold zit. Dat komt onder andere omdat er een minder goede chipset in zit. Het is echter een goede ontwikkeling, want het zorgt ervoor dat vouwbare telefoons hopelijk in 2020 wat zakken in prijs en daardoor aantrekkelijker worden voor het grote publiek.

Dit jaar worden er echter nog veel meer vouwbare telefoons verwacht, zoals een toestel van LG. Het telefoonbedrijf laat het echter nog afhangen van Google. Als er in de Play Store geen apps komen die goed kunnen worden weergegeven op een vouwbare telefoon, dan ziet de fabrikant het nog niet zitten. Het wil namelijk dat de prijs van een vouwbare telefoon aanzienlijk lager is en dat kan onder andere als er toegankelijke apps voor zijn. LG schijnt echter niet helemaal af te wachten, want er is tijdens een investeerdersbijeenkomst al gesproken over telefoons met afwijkende afmetingen.

2020: het jaar van de vouwbare telefoon

Er zijn geruchten dat ook Apple, Oppo, Google en Sony aan telefoons werken met een vouw, maar hierover is nog weinig concreet. Zelfs het bedrijf van de broer van Pablo Escobar is van plan de smartphonewereld over te nemen met een debuuttoestel dat vouwbaar is. Het feit dat er veel wordt geteased en dat er al grote fabrikanten zijn met vouwbare telefoons, dat betekent dat dit jaar wel degelijk het jaar moet worden van dit nieuwe type smartphone. Na het kwakkelen in 2019 is 2020 hét moment. Mocht er deze week op de Consumer Electronics Show nog niets vouwbaars voorbij komen, vrees dan niet: waarschijnlijk kiezen telefoonmakers ervoor om hun eigen moment te creëren voor zo’n aankondiging.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000