Huawei spionage en handelsverbod: de stand van zaken

© PXimport

Huawei spionage en handelsverbod: de stand van zaken

Geplaatst: 25 september 2019 - 06:07

Aangepast: 24 november 2022 - 13:43

Joris Peterse

Het Chinese techbedrijf Huawei hangt een Amerikaans handelsverbod boven het hoofd vanwege vermeende spionage-activiteiten en een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Waarom deze beschuldigingen en wat zijn de gevolgen hiervan? Daar lees je meer over in dit overzicht.

Huawei Handelsverbod

Huawei hangt een handelsverbod boven het hoofd, waardoor het niet (zomaar) mag handelen met Amerikaanse bedrijven. Dat heeft enorme gevolgen voor bijvoorbeeld de samenwerking met Android-ontwikkelaar Google. Wat is er allemaal aan de hand en wat zijn de gevolgen van zo’n handelsverbod?

Lees meer: Huawei en het handelsverbod: alles wat je moet weten

Huawei kan mogelijk binnenkort niet meer samenwerken met Google. Dat heeft grote gevolgen voor de ondersteuning van Huawei-smartphones

-

Huawei kan mogelijk binnenkort niet meer samenwerken met Google. Dat heeft grote gevolgen voor de ondersteuning van bestaande Huawei (en Honor) smartphones. Huawei belooft nog wel veiligheidsupdates uit te brengen, maar ontwijkt claims over versie-ondersteuning. Het zou ook zomaar eens kunnen betekenen dat toekomstige Huawei-smartphones en tablets geen Android meer draaien en laptops geen Windows 10. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Lees meer: Gevolgen voor Android op Huawei-telefoons door handelsverbod

Gevolgen voor Huawei's Honor

De gevolgen zijn niet alleen voor Huawei, maar ook voor Huawei’s uiterst verwarrende dochtermerk Honor. Dat bedrijf kondigde onlangs de Honor 20 Pro aan, een toestel dat door de commotie gedoemd is te floppen.

Lees meer: Het feest rondom de Honor 20 Pro op voorhand al verknald

© PXimport

Verkoop van Huawei smartphones

Natuurlijk heeft het mogelijke handelsverbod en de beschuldigingen van spionage een negatief effect op nieuw-aangekondigde smartphones. De verkoop van Huawei-toestellen is gekelderd door alle commotie, ondanks dat veel smartphones voor scherpe prijzen worden aangeboden.

Lees meer: Nu al veel minder interesse in Huawei-smartphones

Huawei smartphones worden dus voor scherpe prijzen aangeboden. De grote vraag is echter: is het kopen van een Huawei smartphone nu wel zo’n verstandig idee? Moet ik me zorgen maken om de spionage? Doet mijn Huawei smartphone het straks nog wel? Zijn er andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

Let hier op als je een Huawei-smartphone koopt

Lees meer: Is Huawei wel te vertrouwen?

© PXimport

Het mogelijke handelsverbod met Amerikaanse bedrijven maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Huawei is van bijvoorbeeld Google en Microsoft. Om het bedrijf minder afhankelijk en weerbaarder te maken, ontwikkelt Huawei zijn eigen Android-alternatief: HarmonyOS. Wat is HarmonyOS?

HarmonyOS is Huawei's antwoord op Android

Wanneer gaat het Huawei handelsverbod in?

Eerst zou het handelsverbod voor Huawei met Amerikaanse bedrijven per direct ingaan. Daarna volgde 90 dagen uitstel, tot eind augustus 2019. Vervolgens werd het handelsverbod opnieuw uitgesteld. Wanneer gaat het handelsverbod daadwerkelijk in, of komt er van uitstel afstel?

Uitstel Huawei handelsverbod loopt af: Wat nu?

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over het handelsverbod. Maar dat de gevolgen groot zijn voor zowel Amerikaanse bedrijven als Huawei, dat spreekt voor zich. Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Trump zijn bedenkingen begint te krijgen.

Licht aan het einde van de tunnel voor Huawei

© PXimport

Huawei Mate 30 en Huawei Mate 30 Pro

Huawei mag vanwege het komende handelsverbod geen Google-diensten op hun nieuwe smartphones en tablets plaatsen. Vanwege die reden hebben de onlangs-aangekondigde Huawei Mate 30-smartphones geen beschikking over de Google Play Store en andere Google-apps en diensten, maar draait het op een opensource-variant van Android, waarover Huawei's EMUI-skin is geplaatst. De Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro zijn in september aangekondigd. Wellicht komt een van de twee smartphones ook in Nederland uit, maar wanneer... Dat is nog maar de vraagt.

Lees ook: Huawei Mate 30 Pro komt naar Nederland, met of zonder Google-certificatie

Eerste indruk Huawei Mate 30 Pro: de beste smartphone die je niet moet kopen

© PXimport

Veiligheid en Huawei

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000