watchOS 5 aangekondigd tijdens WWDC 2018

© PXimport

watchOS 5 aangekondigd tijdens WWDC 2018

Geplaatst: 4 juni 2018 - 17:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Apple heeft tijdens WWDC 2018 de nieuwste versie aangekondigd van het besturingssysteem voor Apple Watch, genaamd watchOS 5. Het betreft een flinke update, die laat zien dat Apple bereid is om flink te investeren in smart watches.

Vanaf de lancering van de allereerste Apple Watch was al duidelijk dat Apple van plan was om in te zetten op gezondheid en fitness, en met watchOS 5 doet het bedrijf naar nog een flink schepje bovenop.

Beweging

De eerste manier waarop het bedrijf z'n gebruikers wil aansporen om meer te bewegen, is door ze in staat te stellen om hun vrienden uit te nodigen voor een uitdaging. De uitdaging duurt zeven dagen en voor elke prestatie die je levert, krijg je een punt. Uiteraard zitten daar beloningen aan vast, omdat gamification nog altijd de beste manier is gebleken om mensen uit hun luie stoel te krijgen. Er zijn daarnaast nieuwe workout modi voor yoga en wandelen, maar vooral interessant is de metamorfose die de workout-modus voor hardlopen heeft ondergaan. Wie hardloopt met de Apple Watch, kan vanaf watchOS 5 precies zien hoe hard er gerend is per kilometer, zodat je tijdens het sporten goed kunt zien of je snelheid aan het winnen of verliezen bent. Ook is het straks mogelijk om te zien hoeveel stappen er per minuut zijn gezet. Dit is informatie waardoor de Apple Watch een stuk interessanter wordt voor de fanatieke hardloper.

Walkie Talkie

Een geheel nieuwe functie in watchOS 5 is Walkie Talkie. Dit is precies wat de naam doet vermoeden: een mogelijkheid om sneller in contact te komen met Apple Watch-gebruikers die je vaak spreekt. Wanneer je deze functie inschakelt, wordt er eenmalig toestemming gevraagd aan Apple Watch-gebruikers met wie je vaak contact hebt, om Walkie Talkie te mogen gebruiken. Daarna heb je een vrijwel direct lijntje met deze personen, waarbij er eerst een piepgeluidje en een trilsignaal wordt afgegeven. Veel dichterbij de Star Trek communicators dan dit komen we natuurlijk niet.

Eindelijk: WhatsApp

Wat ons betreft de fijnste aankondiging voor watchOS 5 is de ondersteuning van apps van derden via de wijzerplaat. Omdat dit nu wordt toegestaan, wordt het eindelijk mogelijk om, wanneer je een berichtje krijgt via WhatsApp, gewoon op je horloge te reageren, in plaats van lijdzaam toe te moeten kijken hoe je een bericht krijgt waar je niet op kunt reageren. Dit maakt de Apple Watch een stuk bruikbaarder voor veel Nederlanders.

Oh, en last but not least? Je hoeft geen Hey Siri meer te zeggen om Siry te activeren. Je pols optillen en een commando inspreken is voldoende.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000