Virtuele boekenkast: Houd bij wat je leest met app

© PXimport

Virtuele boekenkast: Houd bij wat je leest met app

Geplaatst: 31 december 2021 - 05:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:22

Randolf Bouwma

Luna - Reading Habit Tracker is een leuke app voor de boekenwurmen onder ons, die graag hun collectie eens digitaal in kaart willen brengen. Met handige opties zoals het scannen van ISBN-nummers en het bijhouden van een verlanglijstje, zodat je must-reads niet vergeet te kopen. Hoe de boeken-app werkt, lees je hier.

Eerst is het zaak om Luna te downloaden via de Play Store. De app is helemaal gratis, zonder reclame of verdere in-app-aankopen. Een versie voor iOS bestaat op het moment van schrijven nog niet, je hebt dus wel een Android-toestel nodig. 

Een soortgelijke app voor iPhones is bijvoorbeeld Goodreads. Als je veel leest, ben je vast bekend met die naam. Het is een populair platform voor onder andere boekrecensies.

Goed, terug naar Luna. Bij het starten van de app is het wel even nodig om een account aan te maken. Inloggen met een Google-account kan ook, dat scheelt weer een wachtwoord onthouden.

Je komt in het hoofdvenster terecht, waar nu nog niks te zien is. Voeg je eerste boek toe via de Add Book-knop onderin. Je ziet dan meerdere opties.

ISBN-nummer vinden en scannen

Scan book by ISBN werkt het vlugst. Geef de app toegang tot je smartphone-camera zodra daarom gevraagd wordt en richt die op de ISBN-code om het boek automatisch toe te voegen.

Batch scan book by ISBN werkt hetzelfde, waarbij je de ene na de andere code kunt scannen zonder dat je eerst terug naar het hoofdmenu gaat. Meestal staat deze barcode overigens achterop de kaft.

© PXimport

© PXimport

Zelf boeken toevoegen

Search for book laat je boeken zoeken op titel of auteur. Tik in de zoekresultaten op het boek dat je wilt en kies vervolgens Add to Shelf. Kies nu nog even of het een boek is dat je nog wilt lezen (Want to read), momenteel leest (Currently reading) of al uitgelezen hebt (Finished). In onze ervaring worden Nederlandse boeken via deze route doorgaans niet gevonden, die dien je via de ISBN-methode of handmatig toe te voegen.

Die mogelijkheid, Add book manually, kost de meeste tijd maar geeft je ook de meeste controle. En laat je boeken toevoegen die de app op de andere manieren niet kan vinden. 

Voer hier zelf de titel, auteur, aantal pagina's en de leesstatus in, en voeg een omslag toe. Die kun je bijvoorbeeld downloaden via Google Afbeeldingen. Tenslotte kies je een score en eventueel schrijf je nog een korte recensie.

© PXimport

© PXimport

Zo voeg je dus boeken aan je collectie toe, die daarna terug te vinden zijn onder My Books. Daar zijn ze onderverdeeld in Recently Finished en Want to Read. Boeken die je momenteel leest, zie je onder Home staan. 

Bij Profile komt uiteindelijk meer informatie te staan over je leesgedrag, zoals hoeveel boeken je gelezen hebt en hoeveel individuele pagina's dat beslaat. Daarvoor moet je de app eerst wel een poosje gebruiken.

Leesgewoontes in kaart

Deels ruim je met Luna dus je virtuele boekenkast in. Tegelijkertijd wil de app je ook aansporen om méér te lezen. Vandaar dat men spreekt van een Habit Tracker; je traint de gewoonte om wat vaker een boek open te slaan. 

Dit doe je bijvoorbeeld door bij te houden hoe lang je leest. Selecteer een boek en kies Track, gevolgd door Timed reading session of Log reading session manually. Als je dit consequent doet, weet je later ook precies hoe lang je over een bepaald boek gedaan hebt.

Luna is op het moment van schrijven een gloednieuwe app en we komen hier en daar nog wel wat bugs tegen. Zo is er een optie om boeken direct op Amazon te kopen, maar die werkt nog niet. Ook missen we wat sociale features, maar daar wordt als het goed is aan gewerkt. 

Toch, wil je jouw eigen bibliotheek digitaal ordenen, dan is Luna daar al zeer geschikt voor. Probeer het dus gerust eens uit, want het kost je niets!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000