Sonos PLAY:5 2015 - Op alle punten een verbetering

Sonos heeft vandaag de nieuwe PLAY:5 aangekondigd. De multiroomluidspreker is de opvolger van de bestaande PLAY:5 die in 2009 op de markt kwam. Wij hebben de kans gehad om de luidspreker kort in het echt te beluisteren. Wat was onze eerste indruk?

De huidige Sonos PLAY:5 kwam zes jaar geleden op de markt als de ZonePlayer S5. De PLAY:5 is nog steeds een genot om naar te luisteren, maar het ontwerp van de behuizing begon eerlijk gezegd wat gedateerd te worden. Sonos' nieuwere PLAY:1 en PLAY:3 vind ik in ieder geval een stuk fraaier ogen. De nieuwe PLAY:5 is nog steeds een flinke jongen, maar is veel simpeler vormgegeven waardoor hij veel minder opvalt. De matte afwerking van de kunststof behuizing die in zwart en wit verkrijgbaar is oogt daarbij erg netjes. Net als bij zijn voorganger kun je twee luidsprekers koppelen tot een stereopaar. Gelukkig kun je daarbij de PLAY:5 nu wel verticaal neerzetten. Dat oogt minder lomp en meer zoals je van een stereosysteem verwacht.

© PXimport

De PLAY:5 is in wit en zwart verkrijgbaar.

Aanraakknopjes

Een opvallende verandering ten opzichte van alle Sonos-componenten is dat de fysieke knopjes op de bovenkant vervangen zijn door aanraakgevoelige knoppen. Hiermee kun je het volume en het vorige of volgende nummer bedienen met aanraak- en veegbewegingen. Vooral het kiezen van het vorige nummer is handig, op de huidige Sonos-luidsprekers kun je alleen het volgende nummer kiezen door te dubbelklikken op de afspeelknop.

© PXimport

De bediening is nu aanraakgevoelig.

Oog voor detail

Volgens Sonos bleek dat gebruikers die hun PLAY:3 verticaal als stereopaar neerzetten niet alleen de kant met de rubber voetjes gebruikten, maar juist ook de kant zonder voetjes. De reden hiervoor? Door beide oriëntaties te gebruiken staan de logo's netjes naar binnen. Sonos heeft hier bij de nieuwe PLAY:5 rekening mee gehouden, je kunt dankzij rubber dopjes op beide zijden de luidspreker nu op twee manieren verticaal zetten. Een fraai detail dat laat zien dat er goed is nagedacht over de PLAY:5. Een ander detail blijkt als je heel goed naar de voorkant kijkt. Niet alleen de grill bevat gaatjes, ook het logo is voorzien van minuscule gaatjes om het geluid van de in het midden geplaatste tweeter door te laten.

© PXimport

Je kunt de nieuwe PLAY:5 op drie manieren neerzetten.

Nog beter geluid

De PLAY:5 klonk al goed, maar de nieuwe PLAY:5 gaat daar nog een stuk overheen. Ik en mijn collega merkten op dat de PLAY:5 een stuk helderder klinkt zonder in te leveren op de body. Daarbij kan de PLAY:5 ook flink hard zonder dat het geluid vervormd wordt. Bij het koppelen van twee PLAY:5-luidsprekers als stereopaar werd dat alleen nog maar sterker. Vooral de laag- en basweergave klonk nog beter. Voor deze strakke geluidsweergave heeft Sonos zes luidsprekers in combinatie met zes aparte versterkers ingebouwd. Hiervan zijn drie luidsprekers tweeters en drie luidsprekers mid-woofers.

© PXimport

Zes luidsprekers zorgen voor een vol en helder geluid.

Mijn korte kennismaking met de nieuwe PLAY:5 smaakte dus zeker naar meer. Wil je hem zelf horen? Dan moet je nog even geduld hebben. De originele PLAY:5 is per direct niet meer te koop. De nieuwe PLAY:5 verschijnt binnenkort in zwart en wit op de markt en gaat 579 euro kosten.

Trueplay: geluidskalibratie met je iPhone

Naast de nieuwe PLAY:5 heeft Sonos ook Trueplay aangekondigd. Hiermee kun je de geluidsweergave van Sonos-luidsprekers kalibreren naar je ruimte. Dempt jouw kamer bijvoorbeeld bepaalde frequenties te sterk, dan worden die door Sonos extra benadrukt zodat de muziek weer goed klinkt. Het kalibreren kan vooralsnog alleen in combinatie met een iPhone of iPad omdat Sonos daar het meeste controle heeft over de microfoon. Je moet met je iPhone of iPad door de ruimte lopen terwijl de Sonos-luidspreker een testpatroon afspeelt. Sonos heeft het kort aan mij gedemonstreerd en de muziek leek na kalibratie wel wat beter te klinken. Echt veel kan ik er echter niet over zeggen, Trueplay is echt iets dat je thuis moet testen. De techniek komt later dit jaar via een update beschikbaar.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000