Oppo Find X5 Pro - Zelfoverschatting

© PXimport

Oppo Find X5 Pro - Zelfoverschatting

Geplaatst: 9 maart 2022 - 11:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:29

Joris Peterse

De Find X5 Pro is de absolute topserie van het Chinese smartphonemerk Oppo. Hiermee probeert Oppo ieder jaar, wat tevergeefs, een waardig alternatief voor Apple en Samsung’s smartphones te bieden. In deze Oppo Find X5 review lees je of dat dit keer wel is gelukt.

‘Goed toestel, buitensporig duur’ is de conclusie geweest bij de vorige drie generaties van de Oppo Find X Pro: de Find X Pro, Find X2 Pro en Find X3 Pro. Generatie vier wordt overgeslagen, mogelijk omdat het een Chinees ongeluksgetal is. Aan de prijs heeft Oppo met de Find X5 Pro niets willen veranderen, integendeel. Met 1.299 euro is de prijs tot dusver de meest opvallende eigenschap en de duurste Oppo-smartphones kom je niet vaak afgeprijsd tegen.

In deze prijsklasse moet je het wel opnemen tegen de beste smartphones die je nu kunt krijgen: de iPhone 13 Pro en de Samsung Galaxy S22 Ultra. Hoe Oppo denkt de smartphone positief op te laten vallen maakte de Europese aankondingspresentatie glashelder. Twee thema’s namen vrijwel de gehele presentatie in beslag: duurzaamheid en de camera.

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Groene olifant in de kamer

Als het aankomt op duurzaamheid werd er veel gesproken over randzaken. Zo zou het doosje minder plastic bevatten en kijkt Oppo kritischer naar gebruikte materialen voor zijn smartphones. Dat lijkt al op greenwashing, aangezien Oppo’s elektronica wordt gemaakt in Chinese fabrieken waar milieu-regels bepaald niet van deze tijd zijn.

Een mooi gezegde ‘geen woorden, maar daden’ had hier best van toepassing kunnen zijn. De grote concurrent Samsung deed dit wel met de aankondiging van de Galaxy S22-reeks, door gelijktijdig bekend te maken dat de smartphones (en oudere generaties) minimaal vier Android-versieupdates krijgen en vijf jaar veiligheidsupdates. Concurrent Apple heeft dit al jaren nog veel beter voor elkaar. Met ondersteuning kun je laten zien hoe je als fabrikant écht durft te investeren in duurzaamheid. Maar ook bijvoorbeeld met een thema als reparatiegemak. Helaas blijft Oppo stil op dit gebied, het updatebeleid blijft steken op drie jaar versie-updates (let op, hier wordt dus niet gesproken over het aantal versie-updates) en vier jaar veiligheidsupdates.

Het thema duurzaamheid lijkt vooralsnog niet veel meer dan marketing. Op dit (voor Oppo) belangrijke gebied komt het niet mee met Apple en Samsung. Als je 1.299 euro voor een smartphone vraagt moet je dit wel bieden.

Met ondersteuning laat je als merk zien hoe serieus je duurzaamheid écht neemt.

-

ColorOS: vol met apps

Gelukkig draait de Find X5 Pro wel gewoon de recentste Androidversie. Hieroverheen draait ColorOS, de skin van Oppo. Deze skin weet ook het premium gevoel die een smartphone in deze klasse moet hebben niet over te brengen. De smartphone staat ramvol met opgedrongen apps. Amazon, Booking, LinkedIn, PUBG, TikTok, AliExpress, Facebook. En dan komen er nog de zogeheten ‘tools’ van Oppo bij, die stuk voor stuk inwisselbaar zijn. Zoveel bloatware is misschien recht te praten op een budgetsmartphone. Maar niet in deze prijsklasse.

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Tweede troef: camera

Het andere (voorspelbare) thema van Oppo tijdens de aankondiging was de camera. Op dit gebied weet Oppo met zijn vorige smartphones best aardig te presteren, vooral omdat de camera’s erg veelzijdig zijn. Maar voorop lopen op dit gebied, dat is nog een brug te ver. Om deze achterstand op Google, (en wederom) Samsung en Apple te overbruggen zet Oppo vooral in op de afstelling en rekenkracht van de smartphone. Tijdens de presentatie werd er volop gesproken over chips die de camera’s moeten bijstaan op het gebied van beeldherkenning en razendsnelle verwerking.

Net als zustermerk OnePlus pronkt nu het Hasselblad-logo op het toestel. Tijdens de presentatie werd hier niet veel over uitgeweid. Oppo schept liever op over de eigen camera-technologie. Bovendien bezit de Find X5 Pro Sony-sensoren (net als vrijwel alle andere smartphonemerken). Hasselblad moet vooral een rol vervullen bij de afstelling van deze sensoren. Hoewel ik vermoed dat het merkje meer voor de marketing op het toestel pronkt. 

Sinds Hasselblad door het Chinese DJI is overgenomen wordt de merknaam steeds vaker gelicenseerd en bij de OnePlus 9-serie heeft de samenwerking tussen Hasselblad en OnePlus het merk nog niet echt dichterbij Samsung, Google en Apple gebracht op het gebied van fotografie.

MariSillicon: Oppo vindt z'n chips blijkbaar belangrijk genoeg voor een naamsvermelding aan de achterzijde.

© PXimport

Camera in praktijk

De Oppo Find X5 Pro beschikt over drie lenzen aan de achterzijde. Naast de reguliere lens is er een zoomlens en een groothoeklens geplaatst. Opvallend is dus dat de periscooplens het veld heeft geruimd, zo’n lens maakt het mogelijk om diep in te zoomen. Bijvoorbeeld als je ver weg van het object bent. De enige zoomlens die er nu op zit kan tot 3x inzoomen en kan juist gebruikt worden voor macrofotografie.

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Over het algemeen maken de camera’s prima foto’s, in zowel donker als bij (dag)licht. Ook video’s komen er bij weinig licht goed vanaf. Ook de secundaire camera’s doen het prima in moeilijke lichtomstandigheden, hoewel de hoofdcamera het beste presteert op dit gebied. Bij fel licht lijken sommige kleuren wel een beetje verwassen.

Hoewel de kwaliteit en mogelijkheden van de camera dik in orde zijn, geldt ook hier dat de afstand tot Samsung, Apple en Google op cameragebied alleen maar groter lijken te worden. Dat maakt deze camera niet slecht, het tegendeel is waar. Maar ook op dit (voor Oppo) belangrijke gebied komt de Find X5 Pro niet mee.

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Oppo Find X5 Pro foto

© PXimport

Premium-ervaring

Op veel andere gebieden voldoet de smartphone aan de verwachtingen. Allereerst oogt de smartphone mooi en zitten de camera’s in een rond-aflopende verdikking in de achterzijde en een metalen rand rondom het toestel. Hierin is geen ruimte voor een geheugenkaartslot of audiopoort gemaakt, waterbestendig is het toestel wel. De glazen achterzijde smeekt wel om een hoesje om vingerafdrukken en barsten te voorkomen. 

Bovendien kun je met een hoesje verhullen dat de achterzijde van boven tot onder vol is gestempeld met onnodige logo’s. In het doosje van de Oppo Find X5 Pro vind je zo’n hoesje, evenals een snellaad-adapter.

Zo is het gebruikte schermpaneel dik in orde. Ook hier moet Oppo zijn meerdere erkennen in de Galaxy S22 Ultra, maar dat doet niets af aan de beeldkwaliteit. Het 6,7 inch oledscherm beschikt naast een goede kleurweergave en helderheid over een 1440p-resolutie en hoge verversingssnelheid van maximaal 120 hertz. Helaas kan dit scherm geen dynamische verversingssnelheid aan, waardoor je moet kiezen tussen langere accuduur of vloeiend lopend beeld.

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Oppo Find X5 Pro

© PXimport

Qua rekenkracht is er weinig af te dingen aan de Snapdragon 8-chipset, die zowel 5G als wifi 6e ondersteunt. Bovendien is er met 12GB aan werkgeheugen meer dan genoeg aan boord om alle apps moeiteloos te draaien, foto’s en video’s snel te verwerken. Qua opslaggeheugen heb je 256GB beschikbaar.

De accuduur van de Oppo Find X5 is zo’n dag of anderhalf en doet het beter dan de accu van de Galaxy S22 Ultra. Het scherm en de chipset lijken net even wat zuiniger te werken. Wil je deze accuduur verlengen, dan kun je de scherminstellingen verlagen om tot maximaal zo’n twee dagen te komen. Desgewenst laad je de smartphone draadloos op, of met de bijgeleverde snellader die in recordtijd je smartphone laadt.

Alternatieven voor de Oppo Find X5 Pro

Als je 1.299 euro voor een smartphone vraagt, dan zijn je concurrenten vanaf dag één duidelijk: de iPhone 13 Pro en de Samsung Galaxy S22 Ultra. Beide concurrenten troeven deze Oppo-smartphone op vrijwel alle punten af. Dat maakt de Oppo Find X5 Pro geen slechte smartphone. Integendeel. Het toestel wordt gewoon qua prijs waanzinnig overschat. Het is een mooi (maar niet persé beter) alternatief voor de reguliere uitvoeringen van de Galaxy S22 of iPhone 13, of de Google Pixel 6. Smartphones die qua prijs tussen de 600 en 800 euro kosten.

Door de prijs omlaag te halen en de groene kaart te spelen door de ondersteuning met meerdere jaren en versies op te schroeven zou een aankoop van deze smartphone veel beter te verantwoorden zijn.

Conclusie: Oppo Find X5 Pro kopen?

Een fraai ontwerp, mooi scherm en goede camera- en oplaadtechnologieën ten spijt: de Oppo Find X5 Pro weet zijn waanzinnig hoge prijs niet te verantwoorden en legt het daarmee af ten opzichte van prijsgenoten als de Galaxy S22 Ultra en iPhone 13 Pro. Vooral de software en ondersteuning bieden niet de ervaring die je mag verwachten. Zo kom je net als de vorige Find X Pro-versies tot dezelfde conclusie: Goed toestel, buitensporig duur.

6,0

Ons oordeel

Oppo Find X5 Pro

Pluspunten

Mooi ontwerp

Prima scherm

Prima camera

Minpunten

Prijs

ColorOS

Update-ondersteuning

Conclusie

**Adviesprijs** € 1.299,- **Kleuren** Zwart, wit **OS** Android 12 (ColorOS) **Scherm** 6,7 inch oled (3216 x 1440, 120 Hz) **Processor** 2,5 GHz octacore (Snapdragon 8 Gen 1) **RAM** 12 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 50, 50, 13 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,4 x 0,9 cm **Gewicht** 218 gram **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphones/series-find-x/find-x5-pro/specs/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten