Hoera voor de stoomreiniger: dit kun je er allemaal mee schoonmaken
Maar weinig mensen zijn te porren voor het schoonmaken van de wc, keuken of vloer. En toch, als je je even een ochtendje kwaad maakt en alles blinkt en lekker fris ruikt, dan heb je wél een voldaan gevoel. Om het traject van ergernis naar schouderklopje-voor-jezelf iets leuker te maken, is er hulp uit onverwachte hoek: de stoomreiniger. Dit handige apparaat kun je bij heel wat schoonmaakklussen inzetten. ID.nl vertelt je er meer over.
Waarom een stoomreiniger?
Bij een stoomreiniger denk je misschien aan een apparaat voor professionele schoonmakers, maar er komen steeds meer reinigers voor huishoudelijk gebruik op de markt. Het zijn dan ook geen enorme units (het grootste formaat is niet veel groter dan een stofzuiger) en ze doen hun werk meer dan grondig.
Hoe gek het ook klinkt, een stoomreiniger produceert droge stoom en kan daardoor vuil losweken van verschillende ondergronden. Die hete stoom heeft nog een voordeel: het doodt meteen de aanwezige bacteriën en schimmels, zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Het is dus ook nog eens een gezonde keuze en ideaal als je last van allergieën hebt. Een stoomreiniger is vele malen effectiever en hygiënischer dan schoonmaken met de hand en het kost je bovendien veel minder moeite, kracht en tijd.
©Mikalai Saevich
Zo werkt een stoomreiniger
Een stoomreiniger heeft een waterreservoir waarin het water wordt verwarmd. Voor een goede werking van het apparaat is het belangrijk dat de juiste kwaliteit droge stoom wordt geproduceerd. En goede stoom is voor ongeveer 95 procent droog. De opwarmtijd van het reservoir verschilt per apparaat, ook ligt het aan het type of merk of je tijdens het gebruik water kunt toevoegen. Dit scheelt namelijk in gewicht en tijd: sommige reinigers moet je eerst uitzetten voordat je ze kunt bijvullen.
Tijdens het opwarmen kun je een van de opzetstukken die zijn meegeleverd op de reiniger plaatsen. Lees voor gebruik daarom goed in de instructies welke borstel of doek je waarvoor gebruikt. Is het apparaat opgewarmd? Dan kan het stomen beginnen! Beweeg langzaam met apparaat over het materiaal of object en blijf niet te lang ‘hangen’ op een plek. Het vuil wordt tijdens het schoonmaken opgezogen en komt in een reservoir terecht; leeg dit altijd na gebruik.
Na het stomen kun je het materiaal het beste aan de lucht laten drogen. Een opgefriste bank is niet kleddernat, maar het duurt toch een aantal uur voordat hij goed droog is. Heb je een luchtontvochtiger in huis? Zet deze dan in de buurt om het proces te versnellen.
©weyo - stock.adobe.com
Dit kun je schoonmaken met stoom
Wat kun je níet schoonmaken met stoom kun je beter vragen. Eigenlijk is elke ondergrond te reinigen, behalve een materiaal of product dat echt niet nat mag worden. Pas met name op voor een aantal vloersoorten. Maar over het algemeen knapt alles wat je normaal gesproken dweilt, sopt en schrobt enorm op van de stoomreiniger. Een aantal voorbeelden:
Vloeren: bijna alle vloeren - van tapijt tot laminaat en tegels - zijn met een stoomreiniger schoon te maken. Geen gehannes met emmer, dweil of mop, de stoom doet zijn werk vele malen beter en grondiger. Let op: heb je pvc of hout op de vloer liggen? De meeste producenten raden het gebruik van de stoomreiniger dan af. En: zuig voordat je gaat stomen eerst alle kruimels op met een stofzuiger.
Meubels: nagenoeg alle meubels worden weer als nieuw met een stoomreiniger, al zul je ‘m waarschijnlijk vooral voor je stoffen bank of stoelen gebruiken. Je zult nog schrikken wat er voor viezigheid van jouw favoriete hangplek afkomt. Maak gebruik van de extra’s die je bij de aanschaf van de stoomreiniger krijgt, zoals microvezeldoekjes en borstels.
Matrassen en dekbedden: dé plek waar schimmels en bacteriën zich graag verstoppen is het bed en daarom alleen al is verstandig om je matras en dekbed regelmatig te stomen. De stoomreiniger dringt door tot in de diepste poriën, iets wat je met de hand nooit voor elkaar krijgt.
Badkamer en wc: nog zo’n plek die extra aandacht verdient en met een stoomreiniger ultraschoon te krijgen is. Zelfs zeep- en kalkresten hebben geen schijn van kans. Je gebruikt ‘m voor het sanitair, muren en vloeren en er komt geen schoonmaakmiddel aan te pas.
Gordijnen: het onhandige formaat van gordijnen maakt dat je ze misschien minder wast dan eigenlijk nodig is. Want er hoopt zich daarin aardig wat vuil op dat je op het eerste oog nauwelijks ziet. Een stoomreiniger dringt door tot in de diepste vezels en gaat verkleuring en krimp tegen. Zo heb je ook nog eens veel langer plezier van je raamdecoratie.
Vloerkleed: nog zo’n item in huis dat je niet even in de wasmachine stopt of naar de stomerij brengt. Komt die stoomreiniger even van pas! Gebruik de meegeleverde borstels of tapijtglijder en na jouw behandeling is het kleed weer fris en mooi van kleur. Ook ideaal wanneer je een vintage vloerkleed op de kop hebt getikt.
Fornuis: aangekoekt vet op de afzuigkap, kookplaat en in de oven is met stoom zo te verwijderen, zelfs de zijkanten van de inductiekookplaat krijg je schoon. Gebruik de reiniger daarom niet alleen voor de tegelmuur, maar geef de hele keuken een dosis stoom. De ronde borstel en een stoomreiniger met handsproeier zijn hiervoor met name ideaal.
Ramen en deuren: ramen en deuren wassen doe je met een stoomreiniger in combinatie met een microvezeldoek of dweil. Met een langzame beweging leid je de reiniger van boven naar beneden en daarna kun je op dezelfde manier ook de kozijnen schoonmaken.
©Mariia Mutova
Gezonde keuze
Schoonmaken met stoom heeft als belangrijkste voordeel dat het veel grondiger gebeurt en hygiënischer is dan met de hand schoonmaken. Ook het milieuaspect telt mee: een stoomreiniger heeft geen schoonmaakmiddelen nodig om goed zijn werk te doen en je verbruikt minder water dan dat je met emmers in de weer bent. Bovendien is het ideaal als je harige huisdieren hebt en kom je met de stoomreiniger in de kleinste hoekjes en gaten.
Ben je gevoelig voor huisstofmijt, astmatisch of heb je last van allergieën, dan is schoonmaken met stoom helemaal een gezonde keuze. Stoomreinigers doden alle bacteriën, de stoom bindt het stof en voorkomt verdere verspreiding van allergenen zoals huisstof, mijten en hun uitwerpselen. Dat voelt pas echt schoon.
Nadelen van de stoomreiniger
Naast bovenstaande plussen kleven er ook enkele nadelen aan de aankoop van een stoomreiniger.
Die emmer en zeem heb je natuurlijk al in huis en in dat licht is de stoomreiniger een luxeartikel met bijbehorend prijskaartje. Hoewel: de prijzen van de handmodellen starten al onder de 50 euro en er komen steeds meer concurrerende producten op de markt.
Een nieuw apparaat neemt altijd weer ruimte in; vooral voor de vloermodellen zul je misschien een opbergplek moeten creëren.
Niet alle materialen zijn geschikt: check bij de leverancier voor gebruik altijd of het schoon te maken materiaal bestand is tegen de hitte van een stoomreiniger. Vooral bij verlijmde vloeren en onbehandeld hout is het oppassen geblazen.
Het duurt soms even voordat het apparaat is opgewarmd.
Stoom is heet, dus pas altijd op bij het gebruik van de reiniger.
3 soorten stoomreinigers
Er zijn drie soorten stoomreinigers die je voor schoonmaakklussen in huis kunt gebruiken: de handstoomreiniger, stoommop en de slede stoomreiniger:
Handstoomreiniger: de kleinste van de drie en geschikt voor de kleinere klussen in huis, zoals het schoonmaken van de oven, meubels, gordijnen en sanitair. Hij is zo groot als een plantenspuit en kan daardoor overal goed bij, zelfs achter de kranen en de toiletpot.
Stoommop of steelmodel: vooral handig voor het schoonmaken van vloeren en kleden of tapijten. Door de steel hoef je niet te bukken en kost het je weinig moeite.
Sledemodel: deze stoomreiniger ziet er uit als een stofzuiger doordat het reservoir zich op de grond bevindt en is voorzien van wieltjes voor het handig manoeuvreren. Het sledemodel is het meest krachtig en handig voor grote oppervlakken, met name de vloeren.
©Andrii - stock.adobe.com
Waar moet je op letten bij de aankoop van een stoomreiniger?
Denk je dat jij en de stoomreiniger een goede match zijn? Dan zijn er naast de drie verschillende modellen nog wat zaken waar je op kunt selecteren:
Wat betreft het waterreservoir: ga als het even kan voor een model dat tijdens het stomen kan worden bijgevuld met water. Zo kun je gewoon verder met schoonmaken en ben je niet opnieuw tijd kwijt aan het opwarmen. Wil je niet steeds moeten bijvullen, ga dan voor een zo groot mogelijk reservoir. Het duurt dan uiteraard wel langer voordat het water de juiste temperatuur heeft.
Je kent ‘m vast van het stoomstrijkijzer: de powerknop voor wat extra stoom op bepaalde plekken. Sommige stoomreinigers hebben ook zo’n een regelbare stoomafgifte. Handig bij hardnekkig vuil.
Vuil laat makkelijker los bij een hogere stoomdruk, dit is vooral bij handstoomreinigers en de sledemodellen belangrijk. Voor normaal gebruik is tussen de 3 en 4 bar voldoende, hardnekkig vuil vraagt om meer dan 4 bar stoomdruk.