Oppo Find X2 Pro - Klaar voor de toekomst
De eerste smartphones met 5G verschijnen langzaam maar zeker in de winkels, ondanks dat 5G op z’n vroegst pas (in beperkte mate) deze zomer beschikbaar is in Nederland. Met de Oppo Find X2 Pro heb je het beste dat Oppo te bieden heeft in handen en ben je klaar voor 5G. Maar rechtvaardigt dat het prijskaartje van 1200 euro?
Al eerder testte ik de Oppo Find X2, de iets minder luxe variant uit de Find X2-serie. Het toestel kwam positief uit de test, maar de prijs rond de duizend euro kon niet waargemaakt worden. Deze luxere Oppo Find X2 Pro is nog iets uitgebreider, maar ook nog eens 200 euro duurder. Voor dat geld krijg je een (eveneens waterdichte) behuizing terug van zwart keramiek, of zalmroze-achtig kunstleer (Oppo noemt het zelf oranje). Het geeft net even een wat meer luxe uitstraling. Zoals overduidelijk op de foto’s te zien is, krijgen wij de laatstgenoemde variant in bruikleen voor deze review. Tevens beschikt de Pro-uitvoering over een periscoopcamera, die geavanceerde zoomfuncties biedt en twee keer zoveel opslaggeheugen: 512GB.
Verder zijn de Oppo Find X2 Pro en de reguliere uitvoering hetzelfde gebleven. Hetzelfde indrukwekkende 120 hertz oledscherm, 12GB werkgeheugen en een waanzinnige 65 watt snellader. De krachtige Snapdragon 865 chipset met 5G modem is ook aanwezig. Maar of 5G nu al de investering waard is, dat valt nog te bezien. Op z’n vroegst zal 5G in Nederland in beperkte mate (de 700mHz-band) deze zomer pas beschikbaar zijn. Tegen die tijd zullen er meer 5G-smartphones op de markt verschijnen, die hopelijk wat interessanter geprijsd zijn.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Beeldscherm
Het beeldscherm van de Oppo Find X2 Pro is een van de beste die je kunt vinden op een smartphone. Het scherm is groot. Heel groot. Met z’n 6,7 inch in doorsnee is het niet geschikt voor iedere broekzak of eenvoudig gebruik met één hand. Dat is echter niet vreemd voor smartphones in deze prijsklasse. Kun je daarmee omgaan, dan heb je oledpaneel dat qua kleurweergave en helderheid zich met de beste kan meten. De QHD-resolutie (3168x1440) is misschien hoger dan nodig, maar zorgt er wel voor dat alles haarscherp wordt weergegeven.
Maar natuurlijk springt de verversingssnelheid met name in het oog, de 120 hertz zorgt ervoor dat alles enorm soepel en ‘snappy’ wordt weergegeven. Reguliere smartphones beschikken over een scherm met een verversingssnelheid van 60 hertz. Dat verschil merk je vooral bij scrollen, bladeren en sommige games. Hoewel het op papier een klein voordeel lijkt, is dat een fijn pluspunt waar je snel aan went.
Zo’n enorm scherm en al die rekenkracht vergen veel energie. Een grote accu is daardoor absolute noodzaak
-
Prestaties
Maar natuurlijk heb je ook onder de motorkap indrukwekkende specificaties nodig om alles zo vloeiend mogelijk te kunnen laten weergeven op het scherm met de snelle verversingssnelheid. Dankzij de krachtigste Snapdragon-processor en overdreven veel werkgeheugen (12GB) zit het wat dat betreft (meer dan) goed.
Zo’n enorm scherm en al die rekenkracht vergen veel energie. Een grote accu is daardoor absolute noodzaak. Een capaciteit van 4260 MaH is redelijk. Je merkt in gebruik dat de accu redelijk snel leeg kan lopen. Gelukkig heeft Oppo de optimalisatie redelijk op orde, bij gewoon gebruik kom je met een opgeladen accu de dag goed door. Het houdt echter niet over. In praktijk schakelde ik de scherminstellingen ook liever terug naar 60 hertz en een Full HD-resolutie, om de accu te ontzien.
Als verzachtende omstandigheid kan aangedragen worden dat de bijgeleverde oplader de krachtigste is die je kunt krijgen. Binnen enkele minuten heb je de accu van de Find X2 Pro al aardig wat procentjes omhoog. Nadeel is natuurlijk wel dat je die snelheid alleen bereikt met de bijgeleverde accu en dat de mogelijkheid om draadloos op te laden ontbreekt. Bij smartphones in deze prijsklasse zou eigenlijk niks mogen ontbreken.
©PXimport
©PXimport
Camera’s
De Oppo Find X2 Pro verschilt ten opzichte van de reguliere variant ook in de camera. De telelens heeft plaatsgemaakt voor periscooplens, die dankzij spiegeltjes met een hoek van 90 graden in de behuizing geplaatst is en daarmee diepe zoom mogelijk maakt. Tot 5x optische zoom, 10x hybride zoom en tot 60x digitale zoom. Hoewel je merkt dat de periscooplens kwalitatief wat minder indrukwekkend is qua dynamisch bereik en meer moeite heeft met weinig licht, biedt deze lens enorm veel meerwaarde voor wie graag met fotografie bezig is.
De zoomfunctie tot 10 keer levert redelijk gedetailleerde plaatjes op. Boven de 10x zoom merk je wel dat de digitale zoom behoorlijk invloed heeft op de kwaliteit. Je merkt ruis en wat blokkerige details op. Daarentegen, het feit dat je zover kunt inzoomen is redelijk uniek. De optische stabilisatie wordt ook uitstekend toegepast om foto’s onbewogen te houden.
De reguliere camera en de groothoeklens van de Find X2 Pro is hetzelfde als de gewone Find X2. Qua veelzijdigheid heeft de Oppo Find X2 Pro veel te bieden: de hoofdlens schiet indrukwekkende foto’s, maar moet wel zijn meerdere erkennen in een iPhone 11 Pro of Huawei P40 Pro. Qua functionaliteit heb je naast de inzoommogelijkheid ook veel aan de portret- en nachtmodus.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: reguliere camera, 2x zoom, 5x zoom en 10x zoom.
Android 10 met ColorOS
Oppo smartphones draaien de ColorOS-skin, die over Android 10 is uitgerold. Deze is, net als bij veel andere Chinese smartphone-fabrikanten, behoorlijk ingrijpend. Er is aardig wat kritiek geweest op ColorOS, waar Oppo gelukkig wat mee lijkt te doen. Alles werkt stabieler en ook heeft Oppo besloten minder bloatware mee te leveren. Geen Facebook-app, geen misleidende virusscanner… Een paar voorgeïnstalleerde apps, met name uit de koker van Oppo zelf zijn op de smartphone te vinden.
Toch biedt ColorOS nog niet de ervaring die je verwacht van een smartphone in deze prijsklasse. Het oogt wat te kinderlijk kleurrijk en je loopt net even te vaak tegen slecht uitgelijnde woorden en vertalingen aan. Het is nog altijd geen verbetering ten opzichte van de Android-basis.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Oppo Find X2 Pro
Net als bij de reguliere Oppo Find X2 is het vooral de prijs waar ik tegenaan hik. Ja, de smartphone heeft veel te bieden qua prestaties, camera, beeldscherm, luxe waterbestendige behuizing en razendsnelle oplader. Je moet genoegen nemen met ColorOS, het ontbreken van een 3,5mm jack en een draadloze oplaadmogelijkheid. En dus het prijskaartje, wat mogelijk zo hoog is vanwege de ondersteuning van 5G. Enerzijds maakt dat je smartphone toekomstbestendig. Op het moment van schrijven is 5G echter nog niet beschikbaar en het zal nog wel een paar jaar duren voordat we echt de grote meerwaarde van 5G kunnen benutten zodra de hoge frequentiebanden in gebruik worden genomen.
Als je dan toch al bereid bent zoveel geld voor een smartphone te betalen, dan kun je ook een iPhone 11 Pro overwegen. Hoewel deze geen 5G ondersteunt en niet over een periscoopcamera beschikt, heb je wel veel betere software-ondersteuning en een (minder veelzijdige, doch) betere camera. De Galaxy S20 Ultra valt in dezelfde prijsklasse en biedt ongeveer dezelfde ervaring als deze Oppo Find X2 Pro.
Natuurlijk is ook de reguliere Oppo Find X2 een prima alternatief. De meerwaarde van de Pro-uitvoering zit vooral in de periscoopcamera en de extra opslagruimte. Waar je wel rekening mee moet houden, want hoewel 256GB (of 512GB) ruim voldoende zou moeten zijn, is er geen geheugenkaartslot in het toestel.
Ook kun je voor minder geld alternatieven shoppen. De OnePlus 7T (circa 500 euro op het moment van schrijven) beschikt ook over een fraai scherm met hogere verversingssnelheid, betere software en update-ondersteuning, maar een wat minder presterende camera.
De prijs is niet in verhouding. Met name omdat je betaalt voor een 5G-chipset, die je nog niet kunt gebruiken
-
Conclusie
De Oppo Find X2 Pro is een uitstekende all-round smartphone. De beste specs, veelzijdige camera (waarbij met name de periscooplens van meerwaarde is) en het fantastische beeldscherm maken het toestel echt de moeite waard. Toch is de prijs niet in verhouding. Met name omdat je betaalt voor een 5G-chipset, die op het moment van schrijven niet benut kan worden. Je verwacht simpelweg een smartphone die meer uitblinkt voor 1200 euro.
**Prijs** € 1199,- **Kleur** Zwart (keramiek), oranje/roze (kunstleder) **OS** Android 10 (ColorOS) **Scherm** 6,7 inch oled (3168 x 1440, 120hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 12GB **Opslag** 512GB **Batterij** 4.260 mAh **Camera** 48, 48, 13 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,5 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 200 gram **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphone-find-x2-pro/)
- Scherm
- Specs
- Veelzijdige camera
- Snellader
- Geen 3,5mm jack
- ColorOS nog niet goed genoeg
- Prijs