ID.nl logo
Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 150 euro
© PXimport
Huis

Keuzehulp: de 10 beste smartphones tot 150 euro

Ben je op zoek naar een spotgoedkope smartphone voor WhatsApp, e-mail en sociale media? Let dan goed op welk model je koopt, want de ene budgettelefoon is veel beter dan de andere. Computer!Totaal zet daarom de 10 beste smartphones tot 150 euro onder elkaar.

Top 10 beste smartphones tot 150 euro

De 10 beste smartphones tot 150 euro

1. Poco M3

9Score90

+ Accuduur

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

- Nut extra cameralenzen

- Software en updatebeleid

De Poco M3 is een voordelige smartphone die veel duurder overkomt. Dat is te danken aan zijn verfijnde ontwerp en complete en krachtige specificaties. Het (grote en zware!) toestel heeft een kunststof behuizing met ruwe achterkant, die prettig vasthoudt. Ook heeft hij een groot 6,53 inch-scherm met scherpe full-hd-resolutie, een vlotte Snapdragon 662-processor en 4 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen in de goedkoopste versie meet een ruime 64 GB. 

De Poco M3 is verder voorzien van een betrouwbare vingerafdrukscanner in de aan- en uitknop en een infraroodsensor om je televisie te bedienen. Fijn is dat de smartphone ook geschikt is voor het snelle wifi 802.11ac (wifi 5) op de 5 GHz-frequentie. De Poco M3 heeft drie camera’s op de achterkant, maar eigenlijk is alleen de hoofdcamera bruikbaar. Speerpunt is de enorme 6000 mAh-accu, die zorgeloos twee dagen meegaat. Als je het rustiger aandoet, is drie of vier dagen mogelijk. 

Poco levert de smartphone met Android 10 en belooft een Android 11-update. Verder gaat het updatebeleid niet, wat een nadeel is ten opzichte van smartphones van onder meer Nokia en Samsung. Poco’s MIUI-schil (geleend van Xiaomi) over Android is visueel ingrijpend, toont wat reclames en voegt onnodige apps toe. Die apps kun je gelukkig verwijderen.

Lees ook onze uitgebreide Poco M3 review.

2. Motorola Moto E20

8Score80

+ Kan tegen een regenbui

+ Snelle Android Go-software

- Simpel updatebeleid

- Niet geschikt voor snelle wifi 

Wil je een spotgoedkope smartphone maar weet je niet welke het kopen waard is? Motorola’s Moto E20 uit de herfst van 2021 is een interessant model om te overwegen. Deze smartphone kost slechts honderd euro en draait op het moderne Android 11 (Go Edition). De Go Edition-software is geoptimaliseerd voor budgetsmartphones met eenvoudige specificaties en draait daarom soepeler dan de normale Android-versie. 

Motorola belooft dat de Moto E20 beveiligingsupdates krijgt tot de herfst van 2023. Een versie-update hoef je echter niet te verwachten, waardoor het updatebeleid nogal simpel is. De Moto E20 kan – handig – tegen een regenbui, heeft een groot 6,5inch-scherm dat scherp genoeg oogt en gaat zeker een dag mee op een accubeurt. Opladen gaat via de moderne usb-c-poort, maar duurt wel een paar uur. 

Het toestel heeft twee camera’s op de achterkant, een selfiecamera boven het scherm. Met een eenvoudige processor, 2GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen is de Moto E20 een echte budgetsmartphone die alleen geschikt is voor populaire apps als WhatsApp, internetten, mailen en een foto maken. Gezien de prijs is dat prima. Houd er rekening mee dat de telefoon niet overweg kan met de snelle wififrequentie (5GHz), alleen de langzamere 2,4GHz-frequentie. 

3. Realme C11 (2021)

8Score80

+ Veel werk- en opslaggeheugen

+ Lange accuduur

- Ondersteunt geen 5 GHz-wifi

- Oude micro-usb-poort

De Realme C11 (2021) is één van de goedkoopste moderne smartphones die je op dit moment kunt kopen. Wel een interessante koop, want het toestel draait op de recente Android 11-software en heeft prima specificaties. Zo is het 6,5inch-scherm goed afleesbaar dankzij de HD-resolutie. Denk aan ruim voldoende werkgeheugen (4 GB) en liefst 64 GB opslaggeheugen voor je apps, foto’s en andere media. 

Goed, de processor van Unisoc is niet de snelste, maar prima voor WhatApp en je mail checken. Verwacht niet dat je op deze smartphone gaat gamen. Wel prettig is de grote 5000mAh-accu, die bij normaal gebruik zeker twee dagen meegaat. Opladen gebeurt helaas via de oude micro-usb-poort en niet via een nieuwere usb-c-aansluiting. Mede daardoor duurt het opladen een paar uur. 

Ook een aandachtspunt is dat de smartphone geen wifi op de snelle 5GHz-frequentie ondersteunt, alleen de lagere 2,4GHz-frequentie (wifi 4). Maar goed, dat is te begrijpen in deze prijsklasse. Voor zo’n spotgoedkope smartphone biedt de Realme C11 (2021) een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is hij ideaal om kennis te maken met het concept van een smartphone. Bijvoorbeeld voor je (groot)ouders of juist je kleine. 

4. Nokia 3.4

8Score80

+ Android One-software

+ Complete specificaties

- Hd-scherm oogt minder scherp

- Simpele camera’s

De Nokia 3.4 is met een adviesprijs van 149 euro lekker betaalbaar en maakt indruk met zowel zijn hardware als software. Het toestel heeft een stevige behuizing, compleet met usb-c-poort, nfc-chip (voor contactloos betalen in winkels) en vingerafdrukscanner. Het grote 6,39inch-scherm oogt door de hd-resolutie niet haarscherp, maar wel goed genoeg. Zeker gezien de prijs.

De smartphone is krachtig genoeg voor WhatsApp en andere populaire apps, heeft 32 GB opslaggeheugen met een micro-sd-slot en een relatief grote 4000 mAh-accu. Die gaat probleemloos een lange dag mee. De camera’s op de achterkant – vier stuks! – zijn aardig om een plaatje te schieten voor sociale media. Verwacht er echter niet teveel van. 

Fijn is dat Nokia de 3.4 levert met Android 10 en twee jaar versie-updates belooft, dus naar 11 en 12. Veel concurrerende merken houden het bij één jaar updates. Nokia belooft drie jaar regelmatige beveiligingsupdates en dat is eveneens langer dan de meeste concurrenten (twee jaar). 

Omdat de Nokia 3.4 onderdeel uitmaakt van het Android One-programma, gebruik je de standaard Android-versie zonder overbodige aanpassingen en apps. Al met al een complete en fijne smartphone voor weinig geld. Wij vinden ‘m ideaal als eerste toestel, bijvoorbeeld voor kinderen of juist senioren.

5. Alcatel 1S 2021

7,5Score75

+ Prijs

+ Accuduur

- Weinig updates

- Niet geschikt voor 5 GHz wifi

De Alcatel 1S 2021 is één van de goedkoopste nieuwe smartphones van dit moment. Dat maakt hem interessant voor een specifiek publiek, dat bijvoorbeeld een eerste smartphone zoekt voor een oudere of kind. Goed om te weten is dat de Alcatel 1S 2021 de basis prima op orde heeft. Hij is stevig genoeg, heeft een duidelijk scherm en is snel genoeg voor populaire apps als Facebook, WhatsApp en Instagram. De accu gaat langer dan een dag mee. Houd er wel rekening mee dat het opladen – helaas via de oude micro-usb-poort – een paar uur duurt. 

De camera op de achterkant is eenvoudig, maar werkt naar behoren. De Alcatel 1S heeft 32 GB geheugen maar hier kun je maar 16 GB van gebruiken. Een micro-sd-kaartje in de smartphone stoppen geeft je meer opslaggeheugen. De telefoon mist ondersteuning voor wifi op de 5 GHz-frequentie, waardoor je thuis alleen kunt internetten via de langzamere 2,4 GHz-frequentie. Wel prettig is dat het toestel 4G-internet ondersteunt. 

De Alcatel 1S draait op het gebruiksvriendelijke Android 11-besturingssysteem en krijgt twee jaar lang elke drie maanden een beveiligingsupdate. Je krijgt geen versie-updates met nieuwe functies en dat is jammer.

6. Samsung Galaxy A20e

7,5Score75

+ Prestaties en snel opladen via usb-c

+ NFC-chip voor contactloos betalen

- Niet de beste batterijduur

- Niet het grootste scherm

Je kunt de Galaxy A20e (let op de ‘e’) zien als een iets betere en daarom duurdere broer van de Galaxy A10. Anders dan je misschien zou verwachten, heeft de A20e een kleiner scherm (5,8-inch tegenover 6,2-inch). Hierdoor is het toestel wat handzamer. De identieke hd-resolutie betekent dat je foto’s, tekst en video’s er scherp genoeg uitzien. De A20e gebruikt dezelfde – prima – processor als de A10 en heeft evenveel opslaggeheugen (32GB) met micro-sd-kaartslot. 

Het werkgeheugen is groter (3GB tegenover 2GB), waardoor je sneller tussen recent gebruikte apps wisselt. Op de achterkant van de A20e zitten bovendien twee camera’s, waar de A10 er één heeft. De A20e maakt ook betere selfies en heeft een vingerafdrukscanner waar je de telefoon mee kunt ontgrendelen. De 3000 mAh-accu houdt het een lange dag uit en laadt daarna opvallend snel op via de usb-c-stekker. Met een vermogen van 15W gaat het laden namelijk net zo snel als op de Galaxy S10, die meer dan vijfhonderd euro kost. 

Samsungs One UI-software is prettig in gebruik en krijgt lang updates. De fabrikant belooft de A20e tenminste te updaten tot mei 2021.

7. Nokia 4.2

7,5Score75

+ Prestaties

+ Schermkwaliteit

- Niet de langste accuduur

- Micro-usb-aansluiting

De Nokia 4.2 is er in diverse uitvoeringen. Wij raden de versie met 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte aan, want die is het meest toekomstbestendig. Je hebt zo lekker veel geheugen en de aanwezige processor is vlot genoeg om de komende jaren populaire apps te blijven draaien. Gamen is een ander verhaal, al geldt dat voor alle toestellen in dit overzicht. Nokia’s 4.2 heeft een 5,7-inch scherm en is hiermee redelijk handzaam. Bovenin het display zit een selfiecamera.

De hd-resolutie levert een scherpe weergave, waardoor de telefoon prima geschikt is om even te Netflixen in de trein. Ook prettig zijn de vingerafdrukscanner (achterop) en de dubbele camera. De extra sensor helpt bij het schieten van bokeh-beelden, waarop de achtergrond vervaagt zodat de persoon voorin beeld er meer uitspringt. De 3000 mAh-accu is niet bijzonder groot maar houdt het zorgeloos een dag vol. Jammer genoeg verloopt het opladen via de oude micro-usb-poort.

Een belangrijk argument om de Nokia 4.2 te kopen, is de Android One-software. Je krijgt updates tot minimaal mei 2022 en dat is lekker lang. Bovendien is de Android-software niet aangepast door Nokia, waardoor je het besturingssysteem gebruikt zoals Google het voor ogen heeft.

8. Samsung Galaxy A10

7Score70

+ NFC-chip voor contactloos betalen

+ Licht maar stevig toestel

- Micro-usb-aansluiting

- Kwaliteit camera’s voor en achter

De Galaxy A10 is de voordeligste Samsung-smartphone die je kunt kopen. Het toestel is door zijn kunststof behuizing lekker licht en heeft een 6,2-inch scherm met hd-resolutie. Niet zo scherp als veel duurdere smartphones, maar goed genoeg om WhatsApp-foto’s of een Netflix-aflevering te bekijken. De 3400 mAh-accu is groter dan gemiddeld voor dit type telefoon, waardoor de A10 het langer dan één dag uithoudt op een batterijlading. Helaas gaat het opladen langzaam via een oude micro-usb-poort en niet via usb-c.

Foto’s en video’s maak je met de 5 megapixel selfiecamera of de enkele 13 megapixel camera achterop. Die doen wat ze beloven, al moet je niet teveel verwachten van de kwaliteit. Prettig is het ruime interne opslaggeheugen van 32GB, waar je heel wat foto’s en apps op kwijt kunt. Als je meer geheugen nodig hebt, kun je een micro-sd-kaartje in de telefoon stoppen. De Samsung One UI-software is gebruiksvriendelijk en werkt met alle bekende en minder bekende apps en games.

9. Xiaomi Redmi 10

7Score70

+ Prijs-kwaliteitverhouding

+ Lange accuduur

- Software toont advertenties

- Deels zinloze camera’s

De Xiaomi Redmi 9 stond een tijd in dit overzicht en heeft plaatsgemaakt voor zijn opvolger. De Redmi 10 is namelijk beter en nog steeds lekker voordelig. Het toestel ziet er modern uit en heeft een scherp Full-HD-scherm van 6,5 inch. Je kunt de smartphone daarom moeilijk met één hand bedienen. 

Dankzij de verversingssnelheid van 90 Hz oogt het beeld soepeler dan een 60 Hz-scherm. Soms treedt er wel een hapering op, wat vermoedelijk komt omdat de processor van de Redmi 10 niet de snelste is. De MediaTek Helio G88-chip is wel vlot genoeg voor populaire apps en een simpel spelletje. De smartphone heeft 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen. Als je bereid bent om iets meer uit te geven, raden we de variant met 6GB/128GB geheugen aan. De grote 5000 mAh-accu levert een accuduur van anderhalve dag op. Het opladen duurt een paar uur. 

De camera’s zijn ook niet denderend, al is de fotokwaliteit goed genoeg om via WhatsApp een kiekje te delen. De Redmi 10 draait op Android 11 en krijgt minimaal twee jaar updates. Houd er rekening mee dat Xiaomi’s MIUI-softwareschil ingrijpend is en af en toe reclames laat zien.

10. TCL 30 E

6,5Score65

+ Prima scherm

+ Veel functies

- Updatebeleid onduidelijk

- Ondersteunt geen 5 GHz-wifi

Van een hele betaalbare smartphone kun je geen wonderen verwacht. Die belooft de TCL 30 E ook niet. Wel biedt deze telefoon voor minder dan 150 euro een prima rijtje specificaties dat – belangrijker – een prettige gebruikservaring oplevert. Zo is de smartphone stevig gebouwd en heeft hij een groot 6,5inch-scherm met prima HD-resolutie. Het scherm is goed afleesbaar.

De snelheid is voldoende, dankzij een MediaTek-processor en 3 GB werkgeheugen. Op het geheugen van 64 GB sla je foto’s, filmpjes en apps op. Je kunt het geheugen vergroten via een MicroSD-kaartje en tegelijkertijd twee simkaarten in de smartphone stoppen. Fijn, net als de ondersteuning voor NFC om bijvoorbeeld contactloos te pinnen in winkels. Met de 50megapixel-hoofdcamera schiet je een aardige foto of video om via WhatsApp te delen.

 Houd er rekening mee dat de smartphone zorgeloos een lange dag meegaat op een acculading, maar dat het opladen best lang duurt. En je sluit compromissen. Zo kun je geen gebruikmaken van wifi via de 5 GHz-frequentie (802.11ac). Wel draait de TCL 30 E op Android 12 en krijgt hij naar verwachting een paar jaar beveiligingsupdates. Dat denken we, want TCL communiceert gek genoeg zelf geen updatebeleid. 

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
      © Action
      Huis

      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

      Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

      Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

      1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
      2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
      3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
      4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
      5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

      De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

      1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

      Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

      ©Hombli

      2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

      In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

      Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

      Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

      Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

      3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

      Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

      ©Lidl

      4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

      Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

      5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


      ☃️Deze winter zit je niet in de kou:

      ▼ Volgende artikel
      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
      Energie

      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

      In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

      Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

      Vol elektriciteitsnet

      Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

      Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

      Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

      Watch on YouTube

      Wat levert een thuisbatterij op?

      Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

      Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

      Salderingsregeling

      De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

      Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

      Netcongestie oplossen

      Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

      Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

      Zonneplan Nexus-thuisbatterij

      Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

      Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

      De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

      ©Zonnneplan

      Conclusie

      De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

      Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

      Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.