Google Pixel 6 - de beste camera voor een scherpe prijs
Google's Pixel-smartphones zijn niet officieel in Nederland te koop en dat is zonde. De nieuwste Pixel 6 is namelijk een bijzonder interessante premium telefoon voor een scherpe prijs. In deze Google Pixel 6 review lees je alles over de smartphone.
Google verkoopt zijn Pixel-toestellen zelf niet in Nederland, waardoor je bent aangewezen op Nederlandse (web)winkels die aan import doen vanuit buurlanden als Duitsland en Frankrijk. Je betaalt dan wel een hogere prijs dan de adviesprijs. Voor niets gaat immers de zon op. Dat importeren kun je natuurlijk ook zelf doen, zodat je wél de adviesprijs van de smartphone betaalt. Ik kocht een Google Pixel 6 (adviesprijs 649 euro) uit Duitsland op en deel in deze review mijn ervaringen met de smartphone.
Ontwerp en scherm
De Pixel 6 is gemaakt van glas en heeft duidelijk een eigen smoel, te danken aan de camerabalk op de achterkant. Ik vind het ontwerp tof, al kun jij daar anders over denken. De smartphone houdt prettig vast maar is wel glad, dus ik durf hem niet zonder hoesje te gebruiken. De Pixel 6 is te koop in drie kleuren, waaronder het door mij geteste zwart.
De smartphone is water- en stofdicht met een IP-certificatie (fijn), kan draadloos opladen (handig) en mist een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting (minder handig). De Pixel 6 ziet er met zijn voorkantvullende scherm modern uit en heeft een gaatje in het display voor de selfiecamera. Die camera is prima zonder op te vallen.
©PXimport
Het scherm van de smartphone meet 6,4 inch en is voor velen daarom net aan met één hand te bedienen. Het oled-display toont mooie kleuren en de Full-HD-resolutie maakt het beeld lekker scherp. Ook fijn is de verversingssnelheid van 90Hz, die het beeld soepeler laat overkomen. Hoewel in deze prijsklasse een 120Hz-scherm standaard is, vind ik het verschil tussen 90Hz en 120Hz nauwelijks zichtbaar en dus geen probleem. Helemaal omdat de iets lagere verversingssnelheid gunstiger is voor de accuduur.
Minder blij ben ik met de vingerafdrukscanner. Die zit achter het scherm en is nogal langzaam. Hij gaat ook iets vaker de fout in dan ik gewend ben van andere smartphones. Met name OnePlus, Oppo en Realme verkopen toestellen met nauwkeurigere scanners. Na wat gewenning bevalt die van de Pixel 6 ook prima, maar het is zeker een minder goede scanner.
©PXimport
Specificaties
De hardware van de Pixel 6 is in lijn met de concurrentie. 8 GB werkgeheugen laat je snel wisselen tussen recent gebruikte apps en games en dankzij 128 GB opslaggeheugen kun je veel media opslaan op de smartphone. Houd er rekening mee dat het toestel geen micro-sd-kaartslot heeft. Natuurlijk kan de Pixel 6 overweg met 5G-internet, het nieuwe wifi 6E en heeft hij een nfc-chip om je contactloos te laten pinnen in winkels.
Tot dusver niets spannends, al is het gezien de adviesprijs van 649 euro een compleet totaalpakket. De processor maakt de Pixel 6 interessant. Google heeft namelijk voor het eerst zelf een smartphoneprocessor ontwikkeld, de Google Tensor. Deze chip debuteert in de Pixel 6 en 6 Pro. Volgens Google is de processor even krachtig en energiezuinig als high-end processors van bekende fabrikanten, maar heeft de Tensor speciale functies die de Pixel 6 helpen om betere foto's te maken en sneller tekst te verwerken en te vertalen.
In de praktijk is de Pixel 6 inderdaad heel snel in gebruik en voelt hij niet langzamer of vlotter aan dan concurrerende high-end smartphones. Op de fotografiecapaciteiten kom ik zo terug. Het verwerken van tekst voor bijvoorbeeld vertalingen werkt volgens Engelstalige media bijzonder goed, maar is in Nederland geen boeiende functie omdat de Nederlandse taal er niet van profiteert. Natuurlijk kun je de Pixel 6 wél volledig in het Nederlands gebruiken en werkt je Nederlandse simkaart ook naar behoren.
©PXimport
Google Pixel 6 camera's
Op de achterkant van de Pixel 6 tref je twee camera's aan: een 50 megapixel-hoofdcamera en een 12 megapixel-groothoekcamera. Deze cameralenzen zijn ook op de Pixel 6 Pro geplaatst, die als aanvulling een telelens heeft voor een paar keer zoomen zonder kwaliteitsverlies. De Pixel 6 kan alleen zoomen via de hoofdcamera, in feite door een uitsnede te maken. Dit komt de kwaliteit niet ten goede.
De primaire én groothoekcamera zijn in de praktijk bijzonder goed. Dat was al de verwachting, want Pixel-smartphones horen al jaren bij de smartphones met de beste camera's. Google legt de lat nu weer wat hoger. De foto's zijn heerlijk gedetailleerd, tonen realistische kleuren en gaan goed om met de zon, wolken en andere objecten die qua belichting uitdagend kunnen zijn.
Hieronder zie je een fotoserie overdag gemaakt met van links naar rechts de normale camera, de groothoeklens en 2x zoom via de normale camera.
Wat ook opvalt is de accuraatheid van de portretstand, die op verzoek de achtergrond vervaagt zodat een persoon, dier of object voorin beeld uitgelicht wordt. De Pixel 6 gebruikt geen speciale sensor voor de dieptebepaling (wat veel toestellen doen) maar zet slimme software in via de hoofdcamera. De portretfoto's zijn vrijwel altijd uitstekend. Wat ik mis is een macromodus, bijvoorbeeld via de groothoeklens. Van heel dichtbij fotograferen levert regelmatig onscherpe plaatjes op. Dat is jammer.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Ook in het donker presteert de camera van de Pixel 6 ongelooflijk goed. De camera ziet veel meer dan ik verwacht had en vaak zelfs meer dan ik met het blote oog zie. Onderstaande foto's zijn op verschillende dagen gemaakt toen het al uren donker was. De plaatjes zijn bijzonder licht en duidelijk, met scherpe luchten die niet overkomen als een nacht. Naar mijn mening kan alleen in het donker de iPhone 13 Pro (Max) qua scherpte en details tippen aan de fotokwaliteit van de (veel goedkopere!) Pixel 6. Fijn is dat Google's smartphone zelf bepaalt hoeveel seconden de camera nodig heeft om een nachtfoto te schieten, gewoon via de automatische stand. Je hoeft dus geen speciale nachtmodus te gebruiken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Accuduur en opladen
In de Google Pixel 6 zit een 4614 mAh-accu; gangbaar voor dit type smartphone. Ik had dan ook verwacht dat de accu het één lange dag tot anderhalve dag zou volhouden bij mijn type gebruik. Niets blijkt minder waar: de Pixel 6 redt het twee dagen. Bij lichter gebruik zelfs langer. Google's belofte dat zijn Tensor-chip energiezuinig is en de accuduur ten goede komt, lijkt te kloppen.
Althans, met 5G-uitgeschakeld en 4G dus als voorkeursnetwerk. In eerste instantie gebruikte ik de Pixel 6 met 5G als voorkeursnetwerk. De accu was die dagen al voor het avondeten leeg. Nadat ik 5G uitschakelde, was de accuduur direct veel beter. Opvallend, want een 5G-verbinding verbruikt normaliter nauwelijks meer stroom dan een 4G-verbinding. Misschien heeft mijn toestel (dat ik in de winkel heb gekocht) last van een bug. Mocht jouw Pixel 6 via 5G een teleurstellende accuduur bieden, dan raad ik je aan om 5G uit te schakelen. Je mist voorlopig toch niets, want 5G wordt pas eind 2022 of later sneller dan 4G.
©PXimport
Het opladen van de Pixel 6 kent wat aandachtspunten. Die zijn nogal overbodig, maar door Google zelf gecreëerd. Zo impliceerde de fabrikant in eerste instantie dat de Pixel 6 (Pro) kan snelladen met maximaal 30 watt en verkocht het zelf ook een 30 watt-snellader. Onafhankelijke recensies toonden al snel aan dat het laden echter met maximaal 22 watt gaat, en die snellader dus niet nodig is. Google bevestigde de oplaadsnelheid vervolgens.
Een oplader heb je sowieso nodig, want in de Pixel 6-doos zit uit milieuoverwegingen alleen een usb-c-kabel. Daar kan ik inkomen. Minder handig is dat Google bepaald heeft dat de Pixel 6 alleen mag opladen via een oplader die het PPS-protocol ondersteunt. En dat doen niet alle usb-c-opladers, hoe goed ze ook werken met je andere apparatuur. Voor de Pixel 6 heb je een speciale nodig. Het toestel zegt bij een niet-geschikte oplader simpelweg dat de oplader verbonden is maar de accu niet oplaadt. Dat voelt onlogisch als je met diezelfde oplader wél een andere smartphone, tablet en soms zelfs laptop kan opladen.
Draadloos opladen kan ook, maar gaat langzamer. Dat maakt mij gezien de goede accuduur van de smartphone niet uit.
Vijf jaar snelle updates
Een speerpunt van de Pixel 6-reeks is het updatebeleid. Google garandeert drie jaar versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. Het updatebeleid is hiermee verbeterd ten opzichte van voorgaande Pixel-smartphones als de Pixel 4a 5G (review). Oudere Pixel-toestellen kunnen namelijk rekenen op drie versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates.
Met de Pixel 6, die standaard op Android 12 draait, ben je dus verzekerd van updates naar Android 13, 14 en 15. Ook kun je beveiligingsupdates verwachten tot het najaar van 2026. Dat is hartstikke mooi en er zijn weinig Android-smartphones die zo lang updates krijgen. Toch blijft er ruimte voor verbetering, want Apple geeft zijn iPhones vijf tot zes jaar versie- en beveiligingsupdates. Het is jammer dat Google hier niet aan kan of wil tippen, zeker omdat het - net als Apple - een eigen processor in zijn smartphone stopt én - ook net als Apple - uitgever is van het besturingssysteem op de smartphone.
©PXimport
Conclusie: Google Pixel 6 kopen?
De Google Pixel 6 probeert niet de beste high-end smartphone van 2021 te zijn - die taak is weggelegd voor de Pixel 6 Pro. Wat de Pixel 6 wél wil zijn: het vlaggenschip met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dat lukt bij uitstek. De smartphone is met 649 euro scherp geprijsd en biedt toch een premium gebruikservaring. Niet alleen door de krachtige en complete hardware, maar zeker ook door de opgeruimde software en garantie van vijf jaar updates. Met name de accuduur en camera's van de Pixel 6 zijn bovengemiddeld goed. Zwakkere punten zijn de langzamere vingerafdrukscanner, de oplaadbeperking en - in ieder geval op mijn toestel - een bug die met een 5G-verbinding de accuduur naar beneden haalt.
Onder de streep is de Google Pixel 6 absoluut het kopen waard als je er geen moeite mee hebt om de smartphone uit het buitenland te halen of een hogere prijs te betalen bij een Nederlandse (web)winkel. Interessante alternatieve telefoons zijn de Samsung Galaxy S21, iPhone 13 (mini) en OnePlus 9.
**Prijs** € 649,- **Kleuren** Zwart, groen,roze **OS** Android 12 **Scherm** 6,4 inch oled (2400 x 1080, 90 Hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Google Tensor) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 4.614 mAh **Camera** 50 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6E, gps, nfc **Formaat** 15,9 x 7,4 x 0,89 cm **Gewicht** 207 gram **Aansluitingen** usb-c, draadloos opladen, dualsim (e-sim of nanosim) **Website** [store.google.com](https://store.google.com)
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Camera's
- Vijf jaar updates
- 5G (bug?) trekt accu leeg
- Oplaadbeperking
- Vingerafdrukscanner