Galaxy Note herleeft in nieuwe Samsung Galaxy S22-serie
Samsung heeft vandaag zijn nieuwe serie topsmartphones aangekondigd: de Samsung Galaxy S22. Deze serie bestaat uit drie smartphones, de Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ en Galaxy S22 Ultra. Vernieuwing lijkt niet de grootste troef, toch vallen de nieuwe Samsung-smartphones op.
De afgelopen jaren kondigde Samsung twee keer per jaar een nieuwe smartphoneserie aan met het beste dat Samsung op dat moment te bieden had. De Galaxy S-serie vlak voor het voorjaar en de Galaxy Note-serie vlak voor het najaar. De Galaxy Note-smartphones waren ondanks de mooie, grootse schermen en stylus die je in de smartphone wegsteekt nooit zo populair als de Galaxy S-smartphones.
Ook begonnen steeds meer andere fabrikanten smartphones met grote schermen, vaak zelfs met stylusondersteuning aan te bieden. Daarbij werd de reputatie ook onherstelbaar beschadigd na de introductie van de Galaxy Note7. Wellicht herinner je het nog, dat was de smartphone die werd teruggeroepen vanwege ontploffende accu’s.
Uiteindelijk ruimde de Galaxy Note het veld en werd de late zomeraankondiging gebruikt voor de aankondiging van Samsungs smartphones met opvouwbare schermen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Galaxy S22 Ultra: Note-editie
Het schrappen van de Note-serie neemt niet weg dat er nog altijd een flinke gebruikersgroep te bedienen is. Dat moet Samsung als geen ander ingezien hebben. Het grootste toptoestel uit de S22-serie, de Samsung Galaxy S22 Ultra zou net zo goed de naam ‘Note’ kunnen dragen. Veel eigenschappen van de Galaxy Note zijn terug te vinden in de grootste en meest luxueuze uitvoering van de Galaxy S22. Denk hierbij aan het grote haarscherpe scherm, dat wat rechthoekiger is dan de andere uitvoeringen, wel zo praktisch voor je stylus. Ook komt de Galaxy S22 Ultra met een stylus die je in het toestel steekt en is het toestel voorzien van veel rekenkracht en een stevige behuizing.
Van de Samsung Galaxy S21 Ultra, die vorig jaar verscheen, zijn ook eigenschappen overgenomen. Met name op cameragebied. Zo is er ruimte voor de periscoopcamera, die veel zoommogelijkheden biedt. Het sensorfeest op de achterzijde van het toestel biedt daarbij nog een reguliere camera, groothoeklens, zoomlens en dieptesensor. De achterzijde onderscheidt zich ook van de andere Galaxy S22-toestellen, omdat de lenzen niet in een blok aan de zijkant zijn geplaatst.
©PXimport
Galaxy S22 en Galaxy S22+
Natuurlijk bestaat de Galaxy S22 ook uit twee andere uitvoeringen. De reguliere Samsung Galaxy S22 en de Galaxy S22+. Wat opvalt is dat deze smartphones vrijwel niet te onderscheiden zijn van hun voorgangers uit de Galaxy S-serie van vorig jaar. Natuurlijk, er is wat meer rekenkracht beschikbaar, de camera presteert wat beter (met name de nachtmodus) en het scherm heeft een wat hogere helderheid. Maar er lijken maar weinig redenen te zijn om de S22 boven de S21 te verkiezen.
©PXimport
©PXimport
De meest geavanceerde camera vind je op de Samsung Galaxy S22 Ultra (rechts).
Toch geeft Samsung andere smartphonemakers het nakijken - met name Chinese merken. Gelijktijdig met de aankondiging van de Galaxy S22 maakte Samsung namelijk bekend dat ze de update-ondersteuning verbeteren. Nu had Samsung al een flinke voorsprong op dat gebied ten opzichte van andere Android-fabrikanten. Met de aankondiging dat Samsung-smartphones vier Androidversie-updates kunnen verwachten en minimaal vijf jaar beveiligingsupdates worden andere Androidfabrikanten zoals OnePlus, Motorola en Xiaomi te kijk gezet.
Deze ondersteuning krijg je op de nieuwe Galaxy S22-toestellen, maar ook op de Galaxy S21-serie van vorig jaar, de Galaxy Flip3 en Fold3. Ook de nieuwe tablets in de Tab8-serie krijgen deze ondersteuning.
Met het herziene updatebeleid worden andere Androidfabrikanten te kijk gezet
-
Helaas springt een negatieve eigenschap van de S22-serie er ook uit. Ten opzichte van alle drie de uitvoeringen van de Galaxy S21-serie is de accucapaciteit lager. Samsung probeert dit recht te praten door te stellen dat de Galaxy S22-smartphones energiezuiniger zijn en daardoor de accuduur vergelijkbaar is. Daarmee wordt om het feit heen gegaan dat een kleinere accu zorgt voor snellere accuslijtage en dus een kortere levensduur inhoudt.
Accuvervanging is bij Samsung-smartphones tot dusver een gevaarlijke klus geweest omdat de accu wordt vastgelijmd in de behuizing, waardoor een hittepistool nodig is om deze te verwijderen. Of dat ook het geval is bij deze S22-toestellen moet echter nog blijken.
©PXimport
Verkrijgbaarheid Samsung Galaxy S22
De Samsung Galaxy S22 Ultra is vanaf 25 februari verkrijgbaar. De adviesprijs is niet mals: vanaf 1249 euro. De Galaxy S22 en Galaxy S22+ kosten respectievelijk 849 en 1049 euro en zijn vanaf 11 maart te koop. Let ook op dat een snellader niet bij het toestel inbegrepen zit en zo’n vijftig euro extra kost.
Samsung Galaxy Tab S8
Samsung gebruikte het momentum van de S22-aankondiging ook meteen om nieuwe tablets te introduceren. Want op tabletgebied wil het allemaal niet zo voor Samsung. Apple’s iPads domineren iedere prijsklasse met afstand, behalve de budgettablets. Op dit prijsgebied valt er alleen niet zoveel (innovatieve) eer te behalen.
Om de Galaxy Tab S8 ook in het zonnetje te zetten speelt Samsung hier ook de stylus-kaart. Deze stylus valt niet stoppen in de behuizing, maar plak je magnetisch aan de achterzijde. Twee zaken blijven het meest bij: het gigantische schermformaat van de Galaxy Tab S8 Ultra (14,8 inch) en wederom de torenhoge prijzen.
De reguliere Galaxy Tab S8 heeft een adviesprijs van 749 euro, de plus- en ultra-uitvoering kosten 949 en 1149 euro. Ben je in de markt voor de 5G-uitvoering, dan is de prijs zo’n 150 euro hoger.