MWC 2018: Nieuwe Sony Xperia mist X(Z2)-factor

© PXimport

MWC 2018: Nieuwe Sony Xperia mist X(Z2)-factor

Smartphone & tablet

Geplaatst: 27 februari 2018 - 09:23

Aangepast: 24 november 2022 - 13:02

Tijs Hofmans

Sony heeft lang volgehouden aan hetzelfde ontwerp voor zijn Xperia-smartphones. Maar in 2018 probeert Sony de Xperia’s opnieuw uit te vinden, beginnend met een nieuw ontwerp voor de Sony Xperia XZ2.

De telefoons die dit jaar op het Mobile World Congress te zien zijn volgen een vrij standaard patroon: marginale verbeteringen van bestaande modellen, zonder veel grote vernieuwingen. Dat is niet erg - zolang je dat patroon maar blijft volgen. Sony doet het dit jaar echter anders. De nieuwe Xperia XZ2 en XZ2 Compact zijn zowaar minder goed dan hun voorgangers... Dat is tenminste onze eerste indruk van het toestel.

Het lijkt niet meer dan logisch om een nieuw model van je telefoon beter te maken, maar na even met de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact te hebben kunnen spelen lijkt het er niet op dat de toestellen een significante verbetering zijn.

Nieuwe behuizing

Dat ligt voornamelijk aan het uiterlijk van het toestel. Sony-telefoons hebben altijd een behuizing gehad waar je van moest houden, maar de metalen behuizing zag er altijd in ieder geval strak uit. Met de nieuwe modellen heeft Sony de klassieke scherpe hoeken een stuk afgerond, wat de Xperia XZ2 wat generieker doet aanvoelen.

Dat is zowel het geval bij de gewone Xperia XZ2 als bij de XZ2 Compact. Het grote verschil is dat de Compact kleiner is, maar tegelijkertijd ook een stuk dikker aanvoelt.

Met de nieuwe modellen heeft Sony de klassieke scherpe hoeken een stuk afgerond, wat de Xperia XZ2 wat generieker doet aanvoelen.

-

Dikke bezels rondom groter scherm

Het scherm is verbeterd van een 16:9-resolutie naar een 18:9, een fijne trend die steeds meer fabrikanten volgen en waarmee je meer informatie in één keer kunt zien. Toch mist Sony de boot door het toestel nog steeds te voorzien van dikke schermranden, met name aan de bovenkant maar ook aan de zijkanten. Dat voelt wat ouderwets aan in een tijd waarin de displays van telefoons tegenwoordig bijna altijd volledig over de randen vallen, of in ieder geval heel dun zijn.

Maar het is vooral de dikte en het gewicht van het toestel waar we een beetje van staan te kijken. Het apparaat is dikker en zwaarder dan eerdere modellen, met name door de bolle achterkant. Dat ligt wel wat lekkerder in de hand, maar het voelt ouderwets aan.

© PXimport

© PXimport

Nieuwe vingerafdrukscanner

Er zijn wel een paar kleine verbeteringen aan het uiterlijk. De vingerafdrukscanner is verplaatst van de aan/uit-knop aan de zijkant naar de achterkant (vlak onder de camera), wat iets lekkerder in de hand ligt.

Enkele lens

De camera van de Xperia-serie is al jaren behelpen. De 19 megapixels zijn er altijd nog méér dan de meeste concurrenten (tegenover bijvoorbeeld de Galaxy S9 met 12 megapixels), en dit nieuwe model kan beelden in 4K en HDR opnemen. Toch blijft Sony hier een beetje achter door de camera maar van een enkele lens te voorzien, terwijl alle premium concurrenten tegenwoordig een dubbele lens op hun toestel zetten.

Ook de 5 megapixels van de voorcamera vinden we aan de lage kant, al zijn de foto's die we ermee maakten in normaal binnenlicht best prima.

© PXimport

Geen koptelefoonaansluiting

Sony gaat in de rare hype mee die Apple met de iPhone 7 begon door de telefoon niet van een hoofdtelefoonaansluiting te voorzien. Persoonlijk vinden we dat geen 'courage' maar vooral erg vervelend, en het maakt de prijs van 799 euro voor de telefoon nóg minder te pruimen. Vooral voor een merk dat sinds de Walkman muziekliefhebbers hoog in het vaandel heeft met hoogwaardige audio-apparatuur.

Goede specificaties

Of die prijs terecht is is nog moeilijk te zeggen. Qua specificaties doet de Xperia XZ2 het op papier namelijk erg goed. Een Snapdragon 845-processor, 4 GB RAM, 64 GB opslagruimte én een sd-kaart-slot en een accu van 3.180 mAh (waarvan we uiteraard nog niet konden testen hoe goed het is)... Maar als we puur kijken naar de buitenkant van het toestel klinkt de premium prijs iets té premium.

Voorlopige conclusie

Dat is een beetje het probleem van de Xperia-toestellen. Qua specificaties kunnen ze best mee met de concurrentie, maar bij een telefoon van 800 euro wil je een 'Wauw!'-gevoel hebben. Dat ontbreekt wat ons betreft bij de Xperia XZ2. Dat wil niet zeggen dat het slechte toestellen zijn (daarvoor moeten we het toestel nog uitgebreid op de testbank leggen), maar écht interessant zijn de telefoons ook niet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000