iOS 16: zo haal je het meest uit je vergrendelde scherm

iOS 16: zo haal je het meest uit je vergrendelde scherm

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 oktober 2022 - 09:35

Aangepast: 25 november 2022 - 11:49

Justin Doornekamp

Een van de beste nieuwe functies in iOS 16 is de mogelijkheid om het vergrendelde scherm volledig naar je hand te zetten met geanimeerde achtergronden en effecten. Sinds de lancering van het nieuwe besturingssysteem afgelopen maand kun je bovendien meerdere vergrendelschermen instellen. Zo haal je het meest uit het lockscreen op je iPhone.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld om je vergrendelde scherm aan te passen in iOS 16. Apple biedt standaard diverse achtergronden aan, maar je kunt ook je eigen foto’s kiezen. Bovendien kun je in iOS 16 de achtergrond laten vervagen, wat vooral handig is als je de app-icoontjes op je scherm niet goed kunt lezen.

Vergrendelscherm iPhone aanpassen: Zo doe je dat

Vanuit het vergrendelscherm op je iPhone, tik je op een lege plek op het scherm en houd je je vinger enkele seconde vast om een nieuwe achtergrond uit te zoeken. Creëer een nieuw vergrendelscherm door op het Plus-icoontje te drukken, rechts onderin het scherm.  

 Lees ook: Dit is er nieuw in iOS 16 (en watchOS 9)

Vervolgens krijg je een reeks mogelijkheden voorgeschoteld, waaronder enkele dynamische achtergronden. De beste vind je onder het kopje Uitgelicht. Verzamelingen is een leuke achtergrond, omdat deze een beetje beweegt en deels over de tijd heen valt voor een speels effect. De achtergrond Astronomie geeft een actuele weergave van het weer en de astronomische omstandigheden voor je huidige locatie. Ook een aanrader dus.

Je kunt een afbeelding over de tijd laten lopen voor een speels effect.

Je kunt ook uit eigen foto’s kiezen, die je ook deels over de tijd kan laten lopen. Dit heet overigens het Diepte-effect, dat je ook uit kunt zetten via de drie verticale puntjes. Ook heb je de keuze om filters toe te passen op je achtergrond. Zo kun je onder meer voor een zwart-wit- of retro-effect kiezen.  

Widgets toevoegen

Heb je een achtergrond gevonden? Dan kun je nog widgets toevoegen, bijvoorbeeld een wekker- of batterij-widget. Het diepte-effect wordt dan helaas automatisch uitgeschakeld. Verder kun je op de tijd tikken om een lettertype en kleur te kiezen voor het klokje en kun je wat aanpassingen doen aan de datumweergave.

 

Tot slot tik je op Voeg toe en je krijgt de keuze tussen Stel in als achtergrondpaar en Pas beginscherm aan. Het spreekt voor zich dat je met de laatste optie alleen het beginscherm aanpast, dus niet het vergrendelscherm.

Widgets voeg je gemakkelijk toe aan je vergrendelde scherm.

Maak een keuze en je achtergrond wordt opgeslagen. Je kunt altijd schakelen tussen de verschillende achtergronden door je vinger opnieuw enkele seconden vast te houden op het vergrendelscherm. Swipe naar links of rechts om door je achtergronden te bladeren.

 

En meer komt er niet bij kijken om een achtergrond aan te passen in iOS 16. Voor iOS 16 heb je trouwens minstens een iPhone 8 nodig. Is jouw toestel te verouderd voor de update, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Koop hier bijvoorbeeld een recentere iPhone bij Bol.com. Vergelijk daarnaast iPhone-prijzen op Kieskeurig.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000