Hands-on: Wiko Ufeel Fab gooit geen hoge ogen

Smartphonefabrikant Wiko heeft op de IFA-beurs twee nieuwe toestellen in de Ufeel-serie aangekondigd. De 5,5 inch Ufeel Fab is het goedkopere model, en gaat 179 euro kosten. Maar wat krijg je voor dat geld?

Nou, een plastic behuizing met een metalen achterkantje. Het toestel oogt en voelt als een dertien- in-een- dozijn-model en is opvallend lomp en zwaar. Dit komt deels door de grote 4000 mAh accu, die voor een lange accuduur moet zorgen. Het HD-scherm verbruikt namelijk vrij weinig stroom, maar oogt helaas flets.

Onder het beeldscherm is een vingerafdrukscanner geplaatst, die ook functioneert als thuisknop. Hoe de scanner presteert, hebben we niet kunnen testen. Wel lijkt de smartphone vrij vlot te draaien, wat te danken is aan de quadcore-processor en 2GB werkgeheugen.

Niet dat de Wiko Ufeel Fab heel snel is, maar voor een budgettoestel is het goed genoeg. Dat geldt ook voor de opslagruimte van 16GB, die je kan vergroten met een Micro-SD- kaartje. Daarnaast slikt hij twee simkaarten, een handige feature voor wie bijvoorbeeld regelmatig in het buitenland is of een werk-nummer heeft.

Onduidelijkheid over Android-update

De Ufeel Fab is uitgerust met een 13 megapixel camera die op het eerste gezicht geen bijzondere plaatjes maakt. Zo ogen foto’s snel onscherp en te wit. De 5 megapixel frontcamera maakt ook weinig indruk, maar heeft wel een flitser voor selfies in donkere situaties. Wiko heeft het toestel voorzien van Android 6.0 Marshmallow met enkele visuele aanpassingen die niet erg storend zijn. Of er een Android 7.0-update komt is echter de vraag: de fabrikant heeft een beroerd updatebeleid.

Beschikbaarheid

De Wiko Ufeel Fab lijkt een budgetsmartphone zoals er daar zoveel van zijn. Een prima ontwerp met redelijke specificaties, en als pluspunten een grote accu en vingerafdrukscanner. Toch zijn de bezuinigingen goed zichtbaar: het scherm is matig, de camera schiet niet zulke goede foto’s en het toestel is zwaar. We betwijfelen dan ook of de Ufeel Fab zich kan onderscheiden in de oververzadigde markt van goedkope Android-telefoons.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000